Gainclone LM3875T ( ακομα ενας.....)

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
έχω ακούσει τόσα και τόσα που δεν άντεξα και μπήκα στον
πειρασμό να τον φτιάξω....
μα πιο πολύ αυτό που μου κίνησε την περιέργεια ήταν...η τιμή που
πουλάγανε τον original

"In 1999, 47 Labs introduced the Gaincard amplifier. The Gaincard shook the audiophile community with its unconventional design. It had fewer parts, less capacitance and simpler construction than virtually anything preceding it, and relied on a 56 watt chip for amplification, the National Semiconductor LM3875. These construction techniques went against the accepted wisdom of the time, which favored large power supplies and discrete amplification. This Gaincard was estimated to cost less than 100 USD in parts, but it sold for 3300 USD with its small power supply. Controversy ensued after a number of positive reviews.[1]"

ιinfo : http://en.wikipedia.org/wiki/Gainclone
και
http://www.tnt-audio.com/ampli/47gaincard2_e.html
και να το αποτέλεσμα

Attachments

• pic002.JPG
    pic002.JPG
    50.7 KB · Views: 145
  • pic003.JPG
    pic003.JPG
    46.7 KB · Views: 111
  • pic006.JPG
    pic006.JPG
    44.5 KB · Views: 121
  • pic007.JPG
    pic007.JPG
    36.6 KB · Views: 99
  • pic009.JPG
    pic009.JPG
    47.5 KB · Views: 105
Με τις ψύκτρες τι ακριβώς παίζει, γιατί δεν φαίνονται πολύ καθαρά: τα τσιπάκια σε πλάκα αλουμινίου που επεκτείνεται δεξιά - αριστερά, όπου βρίσκονται οι ψύκτρες;

Και αν ναι, γιατί δεν γύρισες την πλάκα κατά 180° ώστε να είναι κοντύτερες οι γραμμές προς τις εισόδους - εξόδους;

Μερικά λόγια για το τροφοδοτικό - και ιδίως τα γύρω-γύρω κυκλώματα;

Πόσο gain; Χωρητικότητες κοντά στο τσιπ; AC coupled; Καν´να κυκλωματάκι;

Άντε τι κάθεσαι, έχεις πολύ γράψιμο να κάνεις!

Με γεια γείτονα, καλοάκουστος. Η 47labs ισχυριζόταν ότι είχε ελαχιστοποιήσει τη διαδρομή του σήματος και τον αριθμό των εξαρτημάτων!! το ότι βέβαια μέσα στο τσιπ το σήμα πέρναγε από μερικές δεκάδες άλλα εξαρτήματα, δεν είχε καμμιά σημασία. Και φυσικά, μικροί ηλεκτρολυτικοί στο τροφοδοτικό, για να ακούγεται καθαρά η διαμόρφωση της τάσης από τις διακυμάνσεις του σε τάξη Β λειτουργούντος τσιπακίου.

Last edited:
Re: Απάντηση: Gainclone LM3875T ( ακομα ενας.....)

Με τις ψύκτρες τι ακριβώς παίζει, γιατί δεν φαίνονται πολύ καθαρά: τα τσιπάκια σε πλάκα αλουμινίου που επεκτείνεται δεξιά - αριστερά, όπου βρίσκονται οι ψύκτρες;

ακριβώς αυτό!

Και αν ναι, γιατί δεν γύρισες την πλάκα κατά 180° ώστε να είναι κοντύτερες οι γραμμές προς τις εισόδους - εξόδους;

σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο...... μπορεί κάποια στιγμή να το αλλάξω

Μερικά λόγια για το τροφοδοτικό - και ιδίως τα γύρω-γύρω κυκλώματα;

στο τροφοδοτικό έχω βάλει ενα 2χ18ν ( για να μπορει να παιζει και στα 4Ω )
οι γέφυρα ανόρθωσης ειναι με 4 χ MUR1620 ( υπερβολή αλλά αυτές ειχα από
παλιά τροφοδοτικά PC !!!)
το ρελε είναι για το soft start , και η πλακέτα στα δεξιά του μετασχηματιστή
είναι ένα φίλτρο ( απο παλιο τροφοδοτικό PC )

Πόσο gain; Χωρητικότητες κοντά στο τσιπ; AC coupled; Καν´να κυκλωματάκι;
το κυκλωμα ειναι απο εδώ αλλά θα του κάνω μερικές αλλαγές γιατί δεν έχει τον Feedback capacitor (highpass roll-off)

Άντε τι κάθεσαι, έχεις πολύ γράψιμο να κάνεις!

αυτά προς το παρών

Τελικά είσαι μεγάλος... hiendας.
Σετάκι με το μπάφερ μυρίζομαι. :grinning-smiley-043

Επειδή το έχω λιώσει το θέμα με τα LM της national να πω ότι οι καλύτερες εφαρμογές είναι στο site αυτού του κινέζου.

Η πιο πιασάρικη εμπορική υλοποίηση εκτός του 47 Labs είναι ο ενισχυτής του Jeff Rowland Group. Ο Μ10 με 6 LM3886 ανά κανάλι και κόστος ~4.000$. Ο παραπάνω κινέζος του κάνει ενα review εδώ.

Η γέφυρα ανόρθωσης ειναι με 4 χ MUR1620 ( υπερβολή αλλά αυτές ειχα από παλιά τροφοδοτικά PC !!!)

Όχι και υπερβολή... Εδώ γίνετε χαμός με τις τροφοδοσίες του Carlos Filipe!

Τέλος έχω φτιάξει και εγώ μια σελίδα γύρω από μια υλοποίηση ενεργών μόνιτορ με το LM. Ρίξτε μια ματιά και εκεί.

Δε λέω, καλό είναι σε σχέση με ότι άλλο κυκλοφορεί, αλλά προσωπικά δεν έχω μείνει ευχαριστημένος. Οι opamp δε συγχωρούν λάθη που επιτρέπονται στους discrete. Το ηχητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξασφαλισμένο κατα κάποιο τρόπο, αλλά σίγουρα κατώτερο απο μια καλή discrete σχεδίαση.

Μηπως ο κινεζος πρεπει να ξανδει το τροφοδοτικο?Με 25 v ac λιγο δυσκολο να παρει 30 volt regulated.Και τι του χρειαζεται ?Εαν δει το εσωτερικο του 3875 διαθετει τοσο καλη σχεδιαση που απορριπτει την κυματωση τροφοδοσις σε πολυ μεγαλο βαθμο.

Απάντηση: Re: Gainclone LM3875T ( ακομα ενας.....)

Επειδή το έχω λιώσει το θέμα με τα LM της national ...
....
....Εδώ γίνετε χαμός με τις τροφοδοσίες του Carlos Filipe!
Εμένα θα με ενδιέφερε μία γνώμη όχι τόσο για τα τροφοδοτικά, όσο για την Version 4 του NonInverting-LM3886 που εικονίζεται στο παραπάνω link. Την έχει φτειάξει κανείς;

Έχεις καθόλου υπόψη το My-ref του Ιταλού? Είχε γίνει χαμός στο internet μ αυτήν την υλοποίηση.

Mauro Penasa ε; Χαμός ένα τετραετές thread 125 σελίδων με πάνω από 3000 post, ζωντανό ακόμα και σήμερα; Μπα…

Ο ιταλός είναι επαγγελματίας και δημιούργησε ένα πληρέστατο κύκλωμα με εκπληκτικό PCB. Ο τρόπος που το δούλεψε είναι αρκετά advanced για μένα οπότε δε μπορώ να τον κρίνω (τουλάχιστον το 3o revision). Έχω όμως αντίρρηση ως προς τη παρουσία του LM318. Δίνει άλλες δυνατότητες προσαρμογής κάνοντας πιο "εμπορικό / χρηστικό" τον ενισχυτή, αλλά είναι άλλος ένας παραπάνω opamp. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν μου κάνει. Προτιμώ τη χρήση μόνο ΕΝΟΣ LM38xx, ούτε καν bridged ή parallel. Επίσης θα επέλεγα το OPA604 της Burr-Brown αντί του 318.

Εμένα θα με ενδιέφερε μία γνώμη όχι τόσο για τα τροφοδοτικά, όσο για την Version 4 του NonInverting-LM3886 που εικονίζεται στο παραπάνω link. Την έχει φτειάξει κανείς;

Carlos Filipe… Τα snubber του επίσης διάσημα και αμφισβητούμενα. Στη version 4 έχει απλά τοποθετήσει το κύκλωμα του snubber πάνω στο PCB του LM… Πιο σωστό για μένα. Ο C6 όμως τι κάνει εκεί;

Για μένα προσοχή, κατά σειρά προτεραιότητας, πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:
  • Γ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ ! ! !
  • Προσεγμένη τροφοδοσία. (Θέλει αρκετά VA)
  • Αποφυγή χρήσης του δικτυώματος Bucherot στην έξοδο όπως και του zobel L/R.

Mauro Penasa ε; Χαμός ένα τετραετές thread 125 σελίδων με πάνω από 3000 post

Ακριβώς! Του Mauro!Χαμός δεν θα πεις τίποτα ακόμη και τώρα κάτι παίζει.
Τι εννοείς με το όρο «εμπορικό» ?
Μπήκα και εγώ στον πειρασμό και έφτιαξα έναν.
Έχει πολλά θετικά η κατασκευή. Κυριότερο ότι μου δούλεψε με την μια και μου κρατάει συντροφιά εδώ και 1 χρόνο περίπου χωρίς κανένα πρόβλημα .
Σε άμεση σύγκριση με έναν Α500 Behringer στο ίδιο σύστημα φάνηκε καθαρά η διάφορα στον έλεγχο χαμηλών υπέρ του Α500.
Ο μικρός αδυνατούσε να ελέγξει της μεμβράνες τον woofer.
Αυτό αν δεν κάνω λάθος λέγετε DF.
Κατά τα άλλα καλός και αναλυτικός πιστεύω με την μικρή εμπειρία που έχω.
Κάποια στιγμή θα τον συγκρίνω με το σχέδιο του ελεκτορ μιας και έχω στο συρτάρι έναν έτοιμο.

...Στη version 4 έχει απλά τοποθετήσει το κύκλωμα του snubber πάνω στο PCB του LM… Πιο σωστό για μένα. Ο C6 όμως τι κάνει εκεί;[/LIST]
Snubber και bypass έχει και στο κυρίως τροφοδοτικό, και στις χωρητικότητες που είναι κοντά στο τσιπάκι. Στον C6, ο Filipe έδινε αρκετή σημασία κάπου στα threads του diyaudio.com ή του diyHiFi.org, δεν θυμάμαι όμως τις αιτιάσεις του.
Αυτό όμως που με ενδιαφέρει στην v.4, είναι η χρήση αντιστάσεων πολύ μικρότερων τιμών, η επιμονή σε χαμηλότερο gain, και κυρίως αν αληθεύει ο ισχυρισμός αρκετών για καλύτερο ήχο, ιδίως όσον αφορά τις υψηλές.

...Σε άμεση σύγκριση με έναν Α500 Behringer στο ίδιο σύστημα φάνηκε καθαρά η διάφορα στον έλεγχο χαμηλών υπέρ του Α500...
Ενδιαφέρον. Φαίνεται τελικά ότι ο έλεγχος των χαμηλών αποτελεί το ισχυρό χαρτί του A500. Τι τροφοδοτικό είχε ο κλώνος; Και βέβαια, ποιά ήταν τα ηχεία; Στο υπόλοιπο φάσμα πως τα πήγε συγκριτικά ο A500;

Re: Απάντηση: Re: Gainclone LM3875T ( ακομα ενας.....)

Ενδιαφέρον. Φαίνεται τελικά ότι ο έλεγχος των χαμηλών αποτελεί το ισχυρό χαρτί του A500. Τι τροφοδοτικό είχε ο κλώνος; Και βέβαια, ποιά ήταν τα ηχεία; Στο υπόλοιπο φάσμα πως τα πήγε συγκριτικά ο A500;

Το LM3886 ειχε 20.000μF ανα καναλι και 250VA οπως ακριβως το δινει ο ιταλος. http://www.webalice.it/mauro.penasa/Relazione_MY_REF.html

Τα ηχεια ηταν diy με τα πολυ γνωστα Vifa P17 WJ στα 20 l bass reflex.
O A500 φρεναριζε τους κωνους κυριολεκτικα λες και καποιο αορατο χερι τους κρατουσε.(μιλαμε παντα στα ιδια μουσικα κοματια).
Γιατο υπολοιπο φασμα δεν θυμαμαι να πω με ασφαλεια αλλα για τον ελεγχο χαμηλων το θυμαμαι γιατι μου εκανε τρομερη εντυπωση.
Παντως, μεχρι αυτη την στιγμη, ο μικρος ειναι πολυ πολυ ησυχος και καταλαβαινεις αμεσως αν εχεις να κανεις με σωστη ηχογραφιση.

Μετά απο την ευγενική προσφορά του Σπύρου(CD318)
έβαλα και τα VU στο κουτί!

Attachments

• DSC00474_001.JPG
    DSC00474_001.JPG
    43.8 KB · Views: 85
  • DSC00475_001.JPG
    DSC00475_001.JPG
    42.3 KB · Views: 72