Γιατι όχι monitor???

Πετρος

Senior Member
19 March 2008
336
Λάρισα
Καλησπερα σε ολους. Ψαχνωντας για ηχεια μου δημιουργηθηκε η εξης απορια. Γιατι ΔΕΝ μπορω να ακουω μουσικη απο monitor ηχεια? Μια κατανοητη απαντηση δεν μου δοθηκε απο κανεναν (απλα μου ελεγαν οτι δεν κανουν για μουσικη). Τα μονα που μπορεσα να ακουσω ηταν καποια behringer και roland τα ποια δεν μου αρεσαν.

Tα μόνιτορ ηχεία είναι φτιαγμένα για near field ακροάσεις, δηλαδή να τα τοποθετήσεις στα 1,5-2 μέτρα από τα αφτιά σου και με αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Φυσικά και ο χώρος πρέπει να είναι καλά ηχομονωμένος.

Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προυποθέσεις είναι εύλογο ότι διαταράσσεται τόσο πολύ η συχνοτική καμπύλη απόδοσης του ηχείου που είναι εύλογο να μην μπορείς καν να τα ακούσεις. Κάποια μόνιτορ βέβαια έχουν κύκλωμα ισοστάθμισης για να τα ρυθμίζεις σε near/middle/far field ακροάσεις αλλά δεν σημαίνει ότι ξαφνικά γίνονται ηχεία σαλονιού.

Από την άλλη, ένα μόνιτορ σε ιδανικές συνθήκες ακρόασης είναι ακαταμάχητος αντίπαλος για τα περισσότερα "hi-end" ηχεία σαλονιού σε θέματα ακρίβειας και ρεαλισμού. Ωστόσο, είπαμε, καθείς στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες :-)

Ίσως τα μόνα ηχεία που ακροβατούν ανάμεσα στους δύο κόσμους είναι τα διάσημα ATC. Προσωπικά, πάντως, όταν κάτσω να ακούσω μουσική με ενδιαφέρει να ακούσω την μουσική σαν ενιαίο σύνολο κι όχι αν τα πλήκτρα είναι όντως μάρκας Yamaha ή ο ενισχυτής της ηλεκτρικής κιθάρας είναι Marshall... Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

Last edited:
Εγω θελω, εδω και πολυ καιρο, να φτιαξω ενα 2.1 συστημα (μεχρι 1800euro) αποκλειστικα για μουσικη (κυριως ηλεκτρονικη), ΑΛΛΑ δεν θελω να μπλεξω με καλωδια και ενισχυτες, γι αυτο κοιταξα και τα monitor.

Καλησπερα σε ολους. Ψαχνωντας για ηχεια μου δημιουργηθηκε η εξης απορια. Γιατι ΔΕΝ μπορω να ακουω μουσικη απο monitor ηχεια? Μια κατανοητη απαντηση δεν μου δοθηκε απο κανεναν (απλα μου ελεγαν οτι δεν κανουν για μουσικη). Τα μονα που μπορεσα να ακουσω ηταν καποια behringer και roland τα ποια δεν μου αρεσαν.

μια χαρα ειναι τα μονιτορ.Βρες καποιο να σου αρεσει και εισαι οκ εκτος αν θελεις να ακους απο τα 4-5 μετρα

Απάντηση: Re: Γιατι όχι monitor???

μια χαρα ειναι τα μονιτορ.Βρες καποιο να σου αρεσει και εισαι οκ εκτος αν θελεις να ακους απο τα 4-5 μετρα
+1

Υπάρχει λύση και για μεγαλύτερες αποστάσεις.. λέγεται "Midfield" :cool4:

Φίλε Πέτρο, στα χρήματα που διαθέτεις θα κοιτούσα ενα καλό ζευγάρι Dynaudio ή Adam από τα ενεργά μόνιτορς, ή ενα ζευγάρι ATC από την entry level σειρά των παθητικών και θα τα ταίριαζα μ'ενα ενισχυτή. Από τα μόνιτορς ακούς μουσική όπως κι απο τα υπόλοιπα ηχεία: όσο καλύτερα είναι, τοσο καλύτερα παίζουν. Το θέμα του nearfield, midfield(= κοντινού ή μέσου πεδίου) κοίταξέ το σε σχέση με την απόσταση ακρόασης.

Υπο κανονικές συνθήκες monitor είναι το σημείο αναφοράς, δλδ το ηχείο που βοηθά τον επαγγελματία με την μη συμμετοχή του στο να ακούσει τι έγραψε. Ετσι λοιπόν το monitor δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα (ή δεν θα έπρεπε τουλάχιστον), οπότε όλα τα μονιτορ θα έπρεπε να ακούγονταν ίδια, αλλά αμ δέ!!!