HiFi : Προκάτοχος και Αντικαταστάτης...

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Σκεπτόμενος να αλλάξω συσκευή τηλεόρασης και ενδεχομένως και κάποια από τις λοιπές hifi συσκευές του σπιτιού, πέρασα από τα σχετικά φόρoυμς του avclub και κάποιες απορίες λύθηκαν, κάποιες άλλες σκοτείνιασαν τελείως... Αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο είναι ο συνδιασμός του "τρέχοντος μοντέλου συσκευής" και του "περίμενε 2-3 μήνες που θα βγεί το καινούργιο μοντέλο"...
Κι αν στο hifi audio τα πράγματα είναι σχετικά συγκρατημένα, στο hifi video τα πράγματα έχουνξεφύγει... Κάθε εταιρεία προσφέρει περισότερα του ενός μοντέλου στην ίδια κατηγορία τιμής και τα ανανεώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ λόγω στοκ κάποιες φορές συμβαίνει να κυκλοφορούν γιά κάποιο χρονικό διάστημα στις ίδιες βιτρίνες (ή αποθήκες) προκάτοχος και αντικαταστάτης μαζί...
Σαν γενικός αλλά όχι πάντα επαληθευόμενος κανόνας είναι το "πιό καινούργιο, πιό καλό, πιό φτηνό"... Εδώ μπαίνει το ερώτημά μου : Εχετε υπ'όψη σας παραδείγματα - κατά προτίμηση πρόσφατα - όπου σε μιά κατηγορία ηλεκτρονικών συσκευών, στην ίδια κατηγορία τιμής, ο αντικαταστάτης να ήταν χειρότερος ή έστω "όχι καλύτερος" από τον προκάτοχο ? Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι σε ένα καινούργιο μοντέλο μπορεί να ενσωματωθεί μιά καινούργια τεχνολογία, ένας codec πχ αλλά μπορεί να πέσει η ποιότητα του τροφοδοτικού σε ένα av ενισχυτή ή η συνολική ποιότητα απεικόνισης σε μία tv... Ποιά είναι η γνώμη σας και - ίσως - ποιά τα παραδείγματα? Μήπως όταν εντοπίζουμε τέτοια παραδείγματα να ενημερώνουμε και να το συζητούμε στο φόρουμ γιά πληροφόρηση των υπολοίπων συμφορουμιτών ?
 
Αν λάβουμε υπ´όψιν μας ότι τα νεώτερα μοντέλα είναι φθηνότερα από τα παλιότερα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις τα νέα μοντέλα υστερούν. Όχι όλα φυσικά.
Οι ναυαρχίδες των εταιριών παραμένουν σε υψηλό επίπεδο επιδόσεων και εξοπλισμού.
Τα μοντέλα της σειράς όμως υστερούν. Και το λέω αυτό λαμβάνοντας υπ´όψιν ότι π.χ. ο δικός μου παλιός πλέον 5.1 ενισχυτής Pioneer έχει μια κατανάλωση 1200 Watt και δίνει 5Χ110W. Τα σημερινά αντίστοιχα μοντέλα δίνουν (στα χαρτιά) πάλι 110W ανά κανάλι, αλλά η κατανάλωσή τους είναι 500 - 600 Watt.
Αυτό σημαίνει περικοπές στο τροφοδοτικό που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι για την ισχύ ενός ενισχυτή.
Το θηριώδες τροφοδοτικό του παλιού δεν το βλέπω πια στα νέα μοντέλα και αυτό φαίνεται και από το βάρος τους. Το ένα είναι "κουρσούμι" και το άλλο κατηγορία "φτερού".
Όμως έχουν πιο πολλά καλούδια που δεν έχει ο δικός μου παλιός. Οπτικές εισόδους και εξόδους, HDMI, μικρόφωνα ισοστάθμισης κ.λ.π. καλούδια.

Πήρα σαν παράδειγμα ενισχυτές, αλλά ισχύει και για άλλα μηχανήματα.
Ο παλιός μου προβολέας έχει ηλεκτρικά zoom και focus ενώ στα νέα όλα είναι χειροκίνητα. Αλλά έχουν καλύτερη εικόνα.
 
Σε πάρα πολλά μηχανήματα ο αντικαταστάτης είναι χειρότερος από τον προκάτοχο αρκεί να ανοίξουμε το καπάκι και να δούμε τι έχουν μέσα.
Αν παραμείνουμε μόνο στο μπροστινό panel, στις ενδείξεις στα κουμπάκια κλπ. μπορεί να την πατήσουμε και να πιστέψουμε ότι ο αντικαταστάτης είναι ανώτερος. Αν όμως ανοίξουμε το καπάκι εκεί βλέπουμε ότι κάθε πέρσυ και καλύτερα.
Ειδικά τώρα με τους κινέζους, ακόμα και οι σοβαρές εταιρίες έχουν πάρει μια κατηφόρα που δεν ξέρει κανείς πού θα σταματήσει...
 
Εκ των έσω, τα πράγματα είναι απλά. Εκ των έξω είναι φαινομενικά περίπλοκα, καθ’ ότι υπάρχουν πολλοί ανταγωνιζόμενοι κατασκευαστές. Όσον αφορά τους τηλεοπτικούς δέκτες, κυκλοφορούν δύο πάνελ, 1366 x 768 και 1920 x 1080. Αναλόγως προϋπολογισμού, μπορεί κανείς να επιλέξει τη μια ή την άλλη λύση, σε συνάρτηση με τη διαγώνιο, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά και από την απόσταση θέασης, και από την ανάλυση, και από το κόστος. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πλέον αναχρονιστικό, αλλά πωλείται στο χαμηλής τιμής τμήμα της αγοράς, διότι εκεί δραστηριοποιούνται πολλοί καταναλωτές. Το σήμα που μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο πάνελ μπορεί να προέρχεται από διάφορες θύρες. Όσο πιο νέα είναι μια θύρα, τόσο πιο κοντά, τόσο περισσότερο υποστηρίζει τον εχθρό του καταναλωτή: το DRM. Κατά τα λοιπά, οι διαφοροποιήσεις των μοντέλων εντοπίζονται κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση, στην απόχρωση του καλύμματος, καθώς και σε δευτερεύουσας σημασίας της εσωτερικής διευθέτησης του χώρου, όσον αφορά το τροφοδοτικό και τα ηλεκτρονικά μέρη.

Τα ίδια ισχύουν πάνω – κάτω και στους ενισχυτές, με το γνωστό μύθο, όσο πιο πολλά βατ τόσο πιο καλά. Αυτό δεν είναι κατά βάσιν ψευδές, αλλά στην υλοποίησή του υπεισέρχονται συμβιβασμοί που το ανατρέπουν, ενώ πολλές φορές η ονομαστική ισχύς υπερβάλλει των αναγκών. Όσον αφορά τα ηχεία, τουλάχιστον στις εφαρμογές γύρω από έναν τηλεοπτικό δέκτη, ή έναν βιντεοπροβολέα των 1500 , δεν υπάρχει λόγος να ψάξει κανείς για εισαγόμενα ηχεία, εκτός από έναν: Την αναζήτηση ασύρματων ενεργών ηχείων με ενσωματωμένο DAC, κάτι που ίσως ξεφεύγει από το ποιοτικό και οικονομικό πλαίσιο της τηλεόρασης και των φθηνών προβολέων.

Hint: Ό,τι είναι στο ράφι και παίζει καθημερινά για τουλάχιστον ένα μήνα, έχει μικρότερη πιθανότητα να βγάλει βλάβη στο πρώτο διάστημα της ζωής του, και επομένως, με καθαρά οικονομοτεχνικά κριτήρια, ενδείκνυται να αγορασθεί, ακόμα και αξεσκόνιστο.