Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

o-Zone

AVClub Addicted Member
1 August 2010
2,282
::...MilkyWay...::
Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!
Μια οδυνηρή έκπληξη περίμενε το σαββατοκύριακο των εκλογών όλους εμάς που αγοράζαμε "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" γιατί ακριβώς βρίσκαμε στις - μέχρι πρόσφατα - φιλόξενες σελίδες της, τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες έρευνες του "ΙΟΥ".
Επί 20 χρόνια η δημοσιογραφική ομάδα "ΙΟΣ" τιμούσε κυριολεκτικά τον τύπο και κοσμούσε την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στην οποία χάριζε κύρος, εγκυρότητα και προφανώς αναγνώστες, με τις έρευνές της που θα μείνουν στην ιστορία της δημοσιογραφίας ως παραδείγματα ερευνητικής δημοσιογραφίας με επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική οξύνοια, συνέπεια και τόλμη.
Έχει γίνει εδώ και καιρό προφανές ότι η ιδιοκτησία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" έχει αποφασίσει να εντάξει - τελείως απροκάλυπτα πλέον – την εφημερίδα στο ενιαίο εθνικό μπλοκ που οδηγεί τη χώρα στο μεσαίωνα.
Δικαίωμα της βεβαίως να κλείσει με αυτήν την ιδιαίτερα συμβολική πολιτική κίνηση (αποπομπή του ΙΟΥ) την ιστορία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ως «εφημερίδα των δημοσιογράφων».
Όπως και δικαίωμά μας να εκφράσουμε δημόσια την αγανάκτησή μας για την προσπάθεια φίμωσης της μόνης δραστήριας δημοσιογραφικής ομάδας από τη μεταπολίτευση η οποία με τη συλλογικότητα, μεθοδικότητα, συνεχή και συνεπή παρουσία της αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν και δημοσιογράφοι ανεξάρτητοι, με αξιοπρέπεια, κρίση και πολιτική εγκυρότητα.
Με την επιστολή αυτή θέλουμε επίσης δημόσια να ευχαριστήσουμε τον «ΙΟ» γιατί επί μια εικοσαετία με την παρουσία και την αδιαπραγμάτευτη στάση του συνέβαλε καθοριστικά στην έγκυρη ενημέρωση και την ανάπτυξη κριτικής πολιτικής σκέψης.
Μας έμαθε και μας έπεισε ότι η συλλογικότητα, συντροφικότητα και πολιτική συνέπεια είναι ο μόνος δρόμος πραγματικής αντίστασης απέναντι στο αδιέξοδο του ατομισμού και της κερδοσκοπίας.
Τα είκοσι χρόνια εμπειρίας του «ΙΟΥ» δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν στα σκουπίδια της αναξιοπρέπειας!
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι γίνεται πια, πάνω από επιτακτική, η ανάγκη να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης με στόχο την κάλυψη των ζωτικών πια αναγκών ενημέρωσης μας.

Sincerely,

The Undersigned

Πολύ απλά μπορείτε να σταματήσετε να αγοράζετε την εφημερίδα...

Καί μένα θά μου λείψουν γιά τήν προπαγάνδα υπέρ τού Ουράνιου Τόξου,γιά τήν στήριξη τών Γκρίζων Λύκων τής Τουρκίας πού μαζί μέ τόν Κωστόπουλο υποστηρίζουν ότι δέν έγινε ποτέ Γενοκτονία τών Ποντίων, γιά τήν στήριξη κάθε αλυτρωτικού εθνικισμού άλλων Κρατών (όπως επί παραδείγματι τίς ιστορικές μπούρδες πού λέει ο Γκρουέφσκυ),αλλά και γιατί τσουβάλιαζαν ως ''εθνικιστές'' ή φασίστες όλους εκείνους πού εξέφραζαν προβληματισμό γιά τήν ''αναθεώρηση '' τής Ρεπούσειας ιστορίας .....
Καί υπάρχουν εκατοντάδες άλλα παραδείγματα,όπως η υποστήριξη τής συνεκμετάλλευσης τού Αιγαίου..

Οταν καταδικάζεις τον εθνικισμό πού υπάρχει στήν Χώρα σου,άν θές νά είσαι συνεπής οφείλεις νά καταδικάζεις καί τόν αλυτρωτισμό και σωβινισμό ή καί τίς επεκτατικές διαθέσεις άλλων Χωρών ..
Αλλοιώς απλά υποκρίνεσαι ή καί ακόμα χειρότερα.............................

Πάντως δέν υπάρχει περίπτωση νά μείνουν άνεργα τά παιδιά...

Last edited:
Απάντηση: Re: Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

χρονια τωρα.....

Προσωπικά εδώ και κάποιο καιρό τήν ενισχύω πάλι αγοράζοντάς τη ,ειδικά από τότε πού έφυγε τό ψευτοεκσυγχρονιστικό της τμήμα ..
Αυτή τήν περίοδο ,κατά την γνώμη μου,θυμίζει τίς καλές παλιές της εποχές.
Δέν είναι δέ τυχαίο ότι δέχεται επιθέσεις από τήν καθεστωτική πτέρυγα τής κυβέρνησης.
Τώρα μάλιστα ,μετά τά ευχάριστα νέα θά παραμείνω αναγνώστης της..

file.php

Απάντηση: Re: Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

Προσωπικά εδώ και κάποιο καιρό τήν ενισχύω πάλι αγοράζοντάς τη ,ειδικά από τότε πού έφυγε τό ψευτοεκσυγχρονιστικό της τμήμα ..
Αυτή τήν περίοδο ,κατά την γνώμη μου,θυμίζει τίς καλές παλιές της εποχές.
Δέν είναι δέ τυχαίο ότι δέχεται επιθέσεις από τήν καθεστωτική πτέρυγα τής κυβέρνησης.
Τώρα μάλιστα ,μετά τά ευχάριστα νέα θά παραμείνω αναγνώστης της..

+1-bye-

Εγώ διαβάζω τον Ιό 20 χρόνια. Γνωρίζω τους συντάκτες του (τους τρείς από τους τέσσερις). Έχω άποψη συνολική και κατά θέμα.

θεωρώ κακό ότι σταματά μια μορφή ρεπορτάζ κυρίως καταγγελτικού, στο οποίο ήταν πετυχημένοι, αφού στη σύνθεση αντιμετώπιζαν προβλήματα και είχαν ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Εσύ που άνοιξες το θέμα, μπορείς να μας καταθέσεις την προσωπική σου άποψη;

Re: Απάντηση: Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

Καί μένα θά μου λείψουν γιά τήν προπαγάνδα υπέρ τού Ουράνιου Τόξου,γιά τήν στήριξη τών Γκρίζων Λύκων τής Τουρκίας πού μαζί μέ τόν Κωστόπουλο υποστηρίζουν ότι δέν έγινε ποτέ Γενοκτονία τών Ποντίων, γιά τήν στήριξη κάθε αλυτρωτικού εθνικισμού άλλων Κρατών (όπως επί παραδείγματι τίς ιστορικές μπούρδες πού λέει ο Γκρουέφσκυ),αλλά και γιατί τσουβάλιαζαν ως ''εθνικιστές'' ή φασίστες όλους εκείνους πού εξέφραζαν προβληματισμό γιά τήν ''αναθεώρηση '' τής Ρεπούσειας ιστορίας .....
Καί υπάρχουν εκατοντάδες άλλα παραδείγματα,όπως η υποστήριξη τής συνεκμετάλλευσης τού Αιγαίου..

Οταν καταδικάζεις τον εθνικισμό πού υπάρχει στήν Χώρα σου,άν θές νά είσαι συνεπής οφείλεις νά καταδικάζεις καί τόν αλυτρωτισμό και σωβινισμό ή καί τίς επεκτατικές διαθέσεις άλλων Χωρών ..
Αλλοιώς απλά υποκρίνεσαι ή καί ακόμα χειρότερα.............................

Πάντως δέν υπάρχει περίπτωση νά μείνουν άνεργα τά παιδιά...

κ. Σούρλα, βρήκα ενδιαφέρουσα την άποψή σας για την ομάδα του "Ιού" (κυρίως του Κωστόπουλου) και άρχισα να διαβάζω τις δημοσιεύσεις τους, ώστε να στοιχειοθετήσω-υιοθετήσω, ει δυνατόν, μια παρόμοια με τη δική σας άποψη. Εντόπισα ένα απόσπασμα (Μύθος 8ος) που, κατά τη δική μου εκτίμηση, συνιστά περισσότερο μια ψύχραιμη και ουδέτερη φωνή στο θέμα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ και λιγότερο μια υποκριτική άποψη (όπως χαρακτηρίστηκε) και το επισυνάπτω σαν παράδειγμα προς διάλογο:

..."Απομένει το ζήτημα των εθνικιστικών αναφορών σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ. Κάποιες είναι όντως αλυτρωτικές, ενώ άλλες απλώς διαφέρουν από τη δική μας εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει ευρύτερες βαλκανικές διαστάσεις, υπάρχουν διακρατικές επιτροπές επιφορτισμένες με την αμοιβαία εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από κηρύγματα μίσους και σοβινιστικές υπερβολές.

Προϋπόθεση της δουλειάς τους συνιστά, ωστόσο, η απουσία έντασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών. "

ΥΓ. Εντόπισα επίσης, τη πολύ ενδιαφέρουσα (ΙΜΗΟ) "Απάντηση του κ. Χ. Σωτηρόπουλου στον "Ιό" για τους Δέκα μύθους του 'Σκοπιανού'".

Εγώ διαβάζω τον Ιό 20 χρόνια. Γνωρίζω τους συντάκτες του (τους τρείς από τους τέσσερις). Έχω άποψη συνολική και κατά θέμα.

θεωρώ κακό ότι σταματά μια μορφή ρεπορτάζ κυρίως καταγγελτικού, στο οποίο ήταν πετυχημένοι, αφού στη σύνθεση αντιμετώπιζαν προβλήματα και είχαν ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Εσύ που άνοιξες το θέμα, μπορείς να μας καταθέσεις την προσωπική σου άποψη;

κ. Βλασίδη, είμαι της αυτής άποψης, χωρίς όμως να έχω συνολική και εμπεριστατωμένη άποψη για όλες τις "πτυχές" του Ιού.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη απώλεια για τη δημοκρατία, να χάνεται μια τόσο "αιρετική" άποψη για το ρεπορτάζ από την έντυπη δημοσιογραφία και κυρίως μετά από τόσες και τόσο επιτυχημένες παρεμβάσεις.

Εσείς, έχοντας αυτή τη σχέση που λέτε με τον "Ιό", μπορείτε μήπως να μας διαφωτίσετε για τους πραγματικούς λόγους που διακόπηκε η λειτουργία του?

Last edited:
κ. Βλασίδη, είμαι της αυτής άποψης, χωρίς όμως να έχω συνολική και εμπεριστατωμένη άποψη για όλες τις "πτυχές" του Ιού.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη απώλεια για τη δημοκρατία, να χάνεται μια τόσο "αιρετική" άποψη από την έντυπη δημοσιογραφία και κυρίως μετά από τόσες και τόσο επιτυχημένες παρεμβάσεις.

Εσείς, έχοντας αυτή τη σχέση που λέτε με τον "Ιό", μπορείτε μήπως να μας διαφωτίσετε για τους πραγματικούς λόγους που διακόπηκε η λειτουργία του?

δεν ξέρω ... κι εγώ το Σάββατο το είδα.

Re: Απάντηση: Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

κ. Σούρλα, βρήκα ενδιαφέρουσα την άποψή σας για την ομάδα του "Ιού" (κυρίως του Κωστόπουλου) και άρχισα να διαβάζω τις δημοσιεύσεις τους, ώστε να στοιχειοθετήσω-υιοθετήσω, ει δυνατόν, μια παρόμοια με τη δική σας άποψη. Εντόπισα ένα απόσπασμα (Μύθος 8ος) που, κατά τη δική μου εκτίμηση, συνιστά περισσότερο μια ψύχραιμη και ουδέτερη φωνή στο θέμα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ και λιγότερο μια υποκριτική άποψη (όπως χαρακτηρίστηκε) και το επισυνάπτω σαν παράδειγμα προς διάλογο:

..."Απομένει το ζήτημα των εθνικιστικών αναφορών σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ. Κάποιες είναι όντως αλυτρωτικές, ενώ άλλες απλώς διαφέρουν από τη δική μας εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει ευρύτερες βαλκανικές διαστάσεις, υπάρχουν διακρατικές επιτροπές επιφορτισμένες με την αμοιβαία εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από κηρύγματα μίσους και σοβινιστικές υπερβολές.

Προϋπόθεση της δουλειάς τους συνιστά, ωστόσο, η απουσία έντασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών. "

ΥΓ. Εντόπισα επίσης, τη πολύ ενδιαφέρουσα (ΙΜΗΟ) "Απάντηση του κ. Χ. Σωτηρόπουλου στον "Ιό" για τους Δέκα μύθους του 'Σκοπιανού'".

Η υπόθεση της σλαβομακεδονικής προπαγάνδας και της κρατικής πολιτικής είναι ένα από τα σημεία στα οποία έχει εκτεθεί πολλές φορές ο Ιός. Αυτό που αναφέρετε παραπάνω, είναι η πιο αθώα θέση που έχουν εκφράσει για να δικαιολογήσουν την άλλη πλευρά στην πολιτική της. Ουσιαστικά την αθωθώνουν για τα πάντα. Όσα αναφέρουν περί κοινής πολιτικής και απουσίας νετάσεων έχουν ήδη γίνει το 1999-2001 με πρωτοβουλία του CDSEE και η ελληνική πλευρά έκανε όσα ορίζονταν (και πολλά περισσότερα μάλιστα με αποκορύφωμα το βιβλίο της Ιστορίας της Ρεπούση). Η άλλη πλευρά ακκολούθησε μια πολιτική ακόμη πιο άκαμπτη και ακραία.

@Σπύρο

Έχω την εντύπωση ότι στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από κάθε πλευρά θέματος που εξέταζαν, υπάρχουν περιπτώσεις που διολίσθησαν προς υπερβολές. Όμως γενικά δεν μπορώ να πω ότι αυτό που τους χαρακτηρίζει συνολικά είναι αυτά που αναφέρεις Σπύρο.

Η αρθρογραφία τους δε την περίοδο '95-'96 για το Γιουγκοσλαβικό και ενδιαφέρουσα ήταν, και αποκαλυπτική και καθόλου δεν παίρνει το μέρος του ΝΑΤΟ ή των Αμερικάνων. Δηλαδή θα προτιμούσες να αποκρύπτωνται οι ευθύνες του Μιλόσεβιτς, του Μλάντιτς, του Κάρατζιτς σε διαπιστωμένες εθνοκαθάρσεις; Το ότι βγήκαν στην επιφάνεια από αυτούς του δημοσιογράφους σε μια περίοδο έξαρσης του αντιαμερικανισμού αυτομάτως τους κατατάσσει στους συμπαθούντες του ΝΑΤΟ;

Αναφέρω κυρίως αυτό το θέμα, διότι η "παραδοσιακή" ελληνοσερβική φιλία, έχει εξωθήσει ουκ ολίγες φορές και την επίσημη εξωτερική μας πολιτική αλλά και την ανεπίσημη (ως λαική έκφραση) σε άπειρες βλακείες, ανακρίβειες, εθνικιστικές κορώνες και ψευτοτσαμπουκάδες.

Σαφώς και δεν μπορώ να ανακαλέσω όλα τα γραπτά του Ιού λέξη-λέξη επί όλων των θεμάτων, αλλά θα είχε ενδιαφέρον μια αναφορά σε αυτά που παρέθεσες ως στάση διότι προσωπικά δεν τα θυμάμαι ή δεν έβγαλα τα ίδια συμπεράσματα.