με βρισκεις σχεδον απολυτα συμφωνο ,και για να σου πω την αληθεια οταν γραφω εδω και επικοινωνω μαζι σας ακουω ταυτοχρονως απο ενα σετακι 2+1 απο τον υπολογιστη ιντερνετικο ραδιοφωνο και μπορω να σας πω οτι απο την αποδοση αυτου του σετ ορμομενος μου ερχονται οι σκεψεις για ενα σετ 2+1 σε πραγματικο χωρο σαλονιου και ομολογω οτι μου ειναι πολυ δελεαστικος ο τροπος με τον οποιο το project αυτο με συγκινει ακουστικα ,οπως ειπες φοβερη εστιαση των δορυφορων απαλλαγμενη αποΛοιπόν φίλε μου, πρόσεξε κάτι για τις συμβουλές και γνώμες που ξέρω ότι πρόκειται να εκφράσουν τα μέλη του φόρουμ (και ας με διορθώσουν παρακαλώ όσοι διαφωνούν):
Το "πρόβλημα" με "όλους αυτούς"είναι ότι ο πήχυς τους βρίσκεται πολύ ψηλά. Έτσι κατά πλειοψηφία θα πουν ότι τα σαμπ δεν κάνουν για μουσική, ότι τα ακουστικά κέντρα των μεγαφώνων απέχουν παρασάγκας και άντε να βγουν οι φάσεις σωστά, ότι δεν συγκρίνεται το ταίριασμα σαμπ-δορυφόρων με την συνοχή ενός καλού ηχείου, ότι, ότι... Και ίσως έχουν δίκιο.
ΑΛΛΑ! Έχουν δίκιο, μόνο αν και ο δικός σου πήχυς βρίσκεται στο ύψος του δικού τους από πλευράς κόστους μηχανημάτων, αλλά και από πλευράς στησίματος. Για προσιτά γήινα συστήματα και χώρους, δεν πολυέχουν δίκιο. Και εξηγούμαι με πιό χειροπιαστό τρόπο:
Για μπάτζετ ηχείων έως 1000-1500 (για να μην πω αρκετά παραπάνω), πολύ δύσκολα χτυπιέται το σωστό σύστημα 2+1, ιδίως αν πρόκειται για χώρο μόνο 15τμ. Για χαμηλότερο μπάτζετ, δεν το συζητώ καν. Αυτό επειδή:
1 ) Το σαμπ δεν χρειάζεται να είναι θηρίο για ακρόαση μουσικής, απλά γρήγορο, ελεγχόμενο, μουσικό. Ούτε να κατεβαίνει πολύ χαμηλά πρέπει για χώρο 15τμ. Άρα:...
2 ) Με 300-500 την κάνεις την δουλειά σου. Άρα:...
3 ) Με το χρήμα που περισσεύει και χωρίς την απαίτηση για μπάσο, αγοράζονται δορυφόροι που παίζουν παπάδες κατά τα άλλα, σαφώς μέσα στα χωράφια του χάι-εντ (και δεν νομίζω ότι υπερβάλλω). Σε 15 τμ, μπορούν να είναι μικροί με μικρές μονάδες και μπορούν να είναι αναίσθητοι, με όλα τα καλά που κουβαλούν αυτά τα χαρακτηριστικά.
4 ) Μπορείς να την σκαπουλάρεις με σχετικά φθηνό ενισχυτή!
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι το σημείο που υποτιμούν οι έχοντες ψηλά τον πήχυ, ακριβώς επειδή έχουν βγάλει προ πολλού το κεφάλαιο φθηνός ενισχυτής (διάβαζε φθηνή τροφοδοσία) από τη ζωή τους.
Το ελάφρωμα των ηχείων αλλά κυρίως των φθηνών ενισχυτικών από τις χαμηλές, έχει θε-α-μα-τι-κά αποτελέσματα. Θεαματικά αποτελέσματα έχει και στά όχι και τόσο φθηνά ενισχυτικά, συχνά και στα ακριβούτσικα. Δεν είναι μόνο θέμα ισχύος, είναι κυρίως το γεγονός ότι το φορτίο (τα ηχεία), στις χαμηλές είναι που κάνει τα κόλπα που δεν αρέσουν στους προσιτούς ενισχυτές. Και στα ηχεία "με μπάσο", τα κόλπα αυτά είναι συχνότατα.
5 ) Ιδανικά, για μουσική, το σαμπ βρίσκεται ακριβώς στην μέση των δορυφόρων και στην ίδια απόσταση από τον ακροατή. Με κριτήριο την φασική ομοιογένεια. Αλλά... μπορείς να κάνεις ζαβολιές!
Και στο γήινο καθημερινό δωμάτιο των 15 τμ και των συμβιβασμών, όπου ΔΕΝ τοποθετείς ηχεία όπου εσύ γουστάρεις, αυτό είναι ΜΕΓΑΛΟ πλεονέκτημα. Στήνεις με ευελιξία τους δορυφόρους για καλή εικόνα, και μετά έχεις κι' άλλη ευελιξία στον πόλεμο εναντίων των στασίμων. Στα "κανονικά" ηχεία αντίθετα, οι μονάδες χαμηλών έχουν συγκεκριμένη θέση, που στα "κανονικά" 15 τμ θα φλερτάρει με τοίχους, τραπέζια, καναπέδες, μπουμαρίσματα κλπ. κλπ. Αν την αλλάξεις την θέση, αλλάζεις και την θέση των μονάδων μεσοϋψηλών. Δυστυχώς.
6 ) ΝΑΙ, το ταίριασμα του σαμπ με τους δορυφόρους για σωστή απόδοση μουσικής είναι μεγάλο ταξίδι, ΝΑΙ είναι ψυχικά φθοροφόρο, ΝΑΙ πολλές φορές δεν πετυχαίνει απόλυτα... Όμως σαν αποζημίωση η λύση 2+1 προσφέρει δύο κερασάκια μπόνους στην κατηγορία τιμής που συζητάμε:
Μεσοϋψηλές άπαιχτες, και... μία παραπάνω (παρακάτω για την ακρίβεια) οκτάβα μπάσου.
Υ.Γ.
7 ) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις δορυφόρους ακουστικής ανάρτησης!!! Τέλος!!! Για όσους με καταλαβαίνουν. Αχχχ, τον είπα τον καημό μου... (το που θα τους βρείς, είναι άλλο θέμα)
και ομως φιλε μου ακουω και κλασσικη και εκκλησιαστικη μουσικη (και ροκ βεβαια) that'ts the problem γι'αυτο το βασανιζω τοσο!και ολα αυτα σε 15τμ χωρο!Εχω κανει αναλογους πειραματισμους στο παρελθον σε αναλογο χωρο και το αποτελεσμα ηταν απογοητευτικο.Δεν χρειαζεσαι υπογουφερ,ακομα και ενα μικρο ηχειο βασης θα σε καλυψει απολυτα εκτος και αν ακους κλασσικη ή εκκλησιαστικη μουσικη.Σε ολα τα υπολοιπα ειδη θα προσπαθεις να ακουσεις το υπογουφερ αλλα αυτο δεν θα εχει τι να βγαλει.
Εννοειται οτι μιλαμε για υπογουφερ που θα παιζει κατω απο τους 80 κυκλους και σε καμια περιπτωση πιο πανω διαφορετικα τα μεσοχαμηλα σου θα ειναι τοσο "βαρια" που θα ακους ενα συνεχες βρουμ-βρουμ.
Συμφωνω με τις αποψεις περι διενισχυτικου-διφωνικου συστηματος (με 2 υπογουφερ ακομα καλυτερα) αλλα αυτα ισχυουν για μεγαλους χωρους,μεγαλες εντασεις και καταλληλη μουσικη.
Αν ειναι να δωσεις 500 ευρω για δορυφορους και υπογουφερ δωσε καλυτερα 500 για ενα καλο ζευγαρι ηχειων βασης και μη φοβασαι δεν θα σου λειπει το χαμηλο (που χρειαζεσαι και που ακους).
και ομως φιλε μου ακουω και κλασσικη και εκκλησιαστικη μουσικη (και ροκ βεβαια) that'ts the problem γι'αυτο το βασανιζω τοσο!και ολα αυτα σε 15τμ χωρο!
επειδη με ενδιαφερει το θεμα του 2.1 και ψαχνω για εναν μικρο καλο ενισχυτη εχετε να μου προτεινετε καποιον;και περιπου στα ποσα W θα ηταν οκ αν μιλαμε για δορυφορους μεχρι 100w;
Τοτε για να παρεις χαμηλο απο ηχειο μικρου ογκου πρεπει να δωσεις πολλα χρηματα που ξεπερνουν τον προυπολογισμο σου. Θα χρειαστεις και ενισχυτη με ρευματα οποτε το κοστος θα ανεβει πιο πολυ.
Παντως "μουσικα" υπογουφερ με σχετικα λιγα χρηματα δε νομιζω να υπαρχουν. Το να κοψεις τα χαμηλα απο τους δορυφορους και τον ενισχυτη σου κανοντας χρηση του ενεργου κροσσοβερ του υπογουφερ κρυβει και αυτο αρκετους κινδυνους αν μιλαμε για κατι προσιτο. Αυτο παιζει μονο σε ακριβα υπογυφερ με καλης ποιοτητας κροσσοβερ.
Μπορεί να το κάνει με το cross του sub. Ορίστε ένα παράδειγμα. Συνδέεις τα ηχεία πάνω στο sub, κόβεις τις χαμηλές από το cross του sub και τέλος.
ναι φιλε μου δεν μιλαμε για υψηλη κατηγορια τιμης.Μα δεν μίλησε κανείς για φθηνούς δορυφόρους.
Η άποψη που εξέφρασαν ορισμένοι (και εγώ ανάμεσά τους), είναι ότι με ένα sub για μουσική ελευθερώνεται χρήμα για... ακόμα ποιοτικότερα (και μάλιστα αρκετά) ηχεία αποκλειστικά για μεσοχαμηλές και πάνω.
Εφόσον μιλάμε για όχι υψηλή κατηγορία τιμής (κάτι που πάντως ο haralas δεν έχει ξακαθαρίσει).
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.