ηχεία και ραδιοενισχυτή?

καλημέρα,

σαν άσχετος όσον αφορά τα θέματα αυτού εδώ του φόρουμ και με την ανάγκη αγοράς ενός ραδιοενισχυτή και δύο ηχείων, θα ήθελα να με ενημερώσετε και να με κατατοπίσετε σχετικά έτσι ώστε να καταλάβω και να αγοράσω σωστά. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

θα ήθελα να αγοράσω έναν ενισχυτή με ραδιόφωνο ο οποίος θα οδηγεί δύο ηχεία. Το ποσό που μπορώ να διαθέσω για τον ενισχυτή είναι μέχρι 300 ευρώ.
Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι? Βλέπω κάποιους όρους εδώ κ εκεί που δεν καταλαβαίνω όπως τελικός ενισχυτής, ολοκληρωμένος κτλ. Μπορείτε να μου εξηγήσετε? Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να βρω ραδιοενισχυτή που να έχει θύρα για USB stick και να μπορεί να διαβάσει mp3s?

αυτά για αρχή...
ευχαριστώ

Λοιπόν...

Ολοκληρωμένος ενισχυτής: Ο ενισχυτής που απλά συνδέεις από τη μια μεριά τις πηγές κι από την άλλη τα ηχεία και ακούς μουσική. Ορισμένα μοντέλα έχουν έξοδο pre out και είσοδο main in, για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως προ ή τελικοί κατά περίπτωση.

Προενισχυτής: Ενισχυτής στον οποίο συνδέεις τις πηγές σου, έχει ένα ποτενσιόμετρο έντασης κι έναν επιλογέα πηγής και συνδέεται στον τελικό ή τελικούς ενισχυτές. Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες: ενεργοί και παθητικοί.

Ο παθητικός προ είναι απλούστερη κατασκευή, αν δεν είναι τηλεχειριζόμενος δε χρειάζεται καν τροφοδοσία ρεύματος, αφού είναι αποκλειστικά ένα ποτ κι ένας επιλογέας. Προτιμάται απ' όσους δε θέλουν ηχητικό χαρακτήρα από τον προ τους.

Ο ενεργός προ δέχεται τροφοδοσία ρεύματος και παρεμβαίνει στο σήμα γραμμής που δέχεται από την πηγή, αυξάνοντας ή μειώνοντας την τάση του σήματος. Δίνει το χαρακτηριστικό του "ηχόχρωμα" στην αλυσίδα του συστήματος. Πολλές φορές, όταν λέμε ότι ένας ενεργός προ είναι πολύ ουδέτερος, λέμε ότι "παίζει σαν παθητικός". Πολλά μοντέλα ενεργών προ έχουν και ενσωματωμένα εξτρά, όπως phono stage ή ενισχυτή ακουστικών.

Τελικός ενισχυτής: Είναι ουσιαστικά αυτό που κάνει την πραγματική ενίσχυση. Έχει μια είσοδο (ίσως και δυο, αν είναι balanced) για προενισχυτή και μπόρνες για τη σύνδεση των καλωδίων ηχείων. Η ισχύς του μετριέται σε βατ. Συνήθως δεν έχει ποτενσιόμετρο ρύθμισης της έντασης.
Στα δικάναλα συστήματα έχουμε στερεοφωνικούς τελικούς και μονομπλόκ. Όπως καταλαβαίνεις, οι μονομπλόκ πηγαίνουν συνήθως ανά ζεύγη, ένας για κάθε ηχείο.

Phono stage ή ισοσταθμιστής RIAA: Είναι το ενισχυτικό (πρακτικά θεωρείται πηγή) στο οποίο συνδέεις το πικάπ και μετατρέπει το σήμα phono σε σήμα γραμμής. Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται ενσωματωμένο σε όλους τους ενισχυτές.

Και τώρα η δικιά μου ερώτηση: Τι ηχεία έχεις;

guybrush , ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, αρκετά κατατοπιστική. Δηλ. αν κατάλαβα καλά ένας στερεοφωνικός ραδιοενισχυτής είναι στην ουσία ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής ; Επίσης να ρωτησω αν επιλέξω τελικά έναν στερεοφωνικό ραδιοενισχυτή ( είναι σημαντικό το ραδιόφωνο καθώς δεν υπάρχει άλλο στο σπίτι ) θα μπορώ να τον συνδέσω και με την τηλεόραση ? Ηχεία δεν έχω ακόμη, είμαι στο ψάξιμο και για αυτά. Στο κατάστημα Νάκας που πήγα μου πρότειναν τα Wharfedale Diamond 8.2 στα 238 ευρώ. Επίσης στο κατάστημα εκεί μου είπαν ότι ακόμη και ένας μικρός YAMAHA RX-397RDS είναι οκ για αυτά τα ηχεία. Καλά μου τα λένε ?

Ένας στερεοφωνικός ραδιοενισχυτής είναι ένας ολοκληρωμένος με ενσωματωμένο δέκτη ραδιοφώνου. Προσωπικά δε μου πολυαρέσει αυτό.

Έπειτα, ποτέ δεν ξεκινάμε το σύστημα από τον ενισχυτή, αλλά από τα ηχεία.
Πάντως αν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις, αυτά που σου πρότεινε ο Νάκας καλά είναι. Αν και θα ήταν καλύτερα να πας σε κάποιο μεταπωλητή του Νάκα (δοκίμασε τον Αποστολούδα), γιατί θα σου τα δώσει φθηνότερα. Πάντα οι μεταπωλητές πουλάνε φθηνότερα από τους αντιπροσώπους.

Τώρα το να συνδέσεις την τηλεόραση στο ηχοσύστημα, μου φαίνεται παράλογο. Τι να απολαύσεις, το φοβερό ήχο του τηλεοπτικού σήματος;
Μπορείς απλά να συνδέσεις το DVD στον ενισχυτή για να έχεις ήχο από εκεί και μόνο εικόνα στην τηλεόραση.

Μην φοβάσαι τον ραδιοενισχυτή. Τα φτηνά ραδιόφωνα έχουν μέσα απλά μια έτοιμη πλακέτα και ένα τροφοδοτικό. Η ίδια πλακέτα υπάρχει και στους ραδιοενισχυτές και το κόστος της ως εξαρτήματος είναι αστεία, οπότε μην πληρώσεις για χωριστό tuner. Και ενισχυτές με USΒ είσοδο μπορείς να βρεις πια.

Τα φτηνά ραδιόφωνα έχουν μέσα απλά μια έτοιμη πλακέτα και ένα τροφοδοτικό. Η ίδια πλακέτα υπάρχει και στους ραδιοενισχυτές και το κόστος της ως εξαρτήματος είναι αστεία, οπότε μην πληρώσεις για χωριστό tuner.

αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κ εγώ... και έλεγα κατευθείαν για ραδιοενισχυτή. Τί να πληρώσω σε ένα ξεχωριστό tuner, το μεταλλικό περιτύληγμα ; Άσε που χάνεις και τζάμπα πολύτιμο χώρο... ειδικά εάν ο χώρος σου είναι περιορισμένος .

Δεν έχω δει ποτέ. Τι να το κάνεις; Δεν έχεις αρκετές εισόδους στην τηλεόραση; Τότε πρέπει να πάρεις ένα χωριστό video switcher.

Ας αφήσω όμως τα χαζά περί της ασχετοσύνης μου και ας επανέλθω πάλι στο αρχικό μου πρόβλημα.. Τί ενισχυτή να επιλεξω; Έστω ότι έχουμε καταλήξει στα ηχεία (Wharfedale Diamond 8.2) και θέλουμε έναν ραδιοενισχυτή για να ακούμε ραδιόφωνο ( :-) ) και να τον συνδέσουμε με ένα DVD player για να ακούμε/βλέπουμε ταινίες. Επιθυμητό, αλλά όχι απαραίτητο, είναι να έχει ένα USB input. Άς πούμε ότι το budget είναι no-limit. Τί έχετε να προτείνετε; Σας παρακαλώ εάν έχετε εμπειρία από κάτι ανάλογο, σας παρακαλώ συμβουλέψτε!

οκ υπάρχει το Hi-Fi <-- THAT I understand...
το Hi-End πάλι τί είναι; Γιατί να υπάρχει; Δηλ. τα άλλα τί είναι Hi-Start ?

:grandpa: Εσύ θέλεις να ανάψεις φωτιές και να τρέχουμε πάλι...

Όταν λες για το budget σου ότι είναι no limit τι ακριβώς εννοείς; No limit σημαίνει ακόμη και το "Πάρε έναν βαρβάτο pro και μετά χώσε 5 Mark Levinson 33 για τελικούς να αναστενάξει το βουνό".
Αυτό χοντρικά θα σου πάει στα 80.000 ευρώ. :)
Να υποθέσω ότι μετά από αυτή την απάντηση το budget απέκτησε limit... -bye-

eipame no-budget limit gia autes tis anagkes

Έστω ότι έχουμε καταλήξει στα ηχεία (Wharfedale Diamond 8.2) και θέλουμε έναν ραδιοενισχυτή για να ακούμε ραδιόφωνο ( :-) ) και να τον συνδέσουμε με ένα DVD player για να ακούμε/βλέπουμε ταινίες. Επιθυμητό, αλλά όχι απαραίτητο, είναι να έχει ένα USB input.