iPod Classic, απορίες

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Αρχικά άνοιξα το νήμα στην ''αρμόδια'' γειτονιά (ipod & itunes) αλλά επειδή δεν είδα ...προκοπή σκέφτηκα να το ανοίξω αυτούσιο κι εδώ , στη γειτονιά μου, όπου ίσως αποδειχθώ πιο τυχερός. Άλλωστε η συσκευή σε μουσικόφιλους απευθύνεται.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων :smile:

----------------------------------------------------

Καθότι υποψήφιος αγοραστής ενός iPod classic 120Gb της τελευταίας εσοδείας θα ήθελα κάποιες πληροφορίες τις οποίες δεν μπόρεσα να βρω στα εγχειρίδια χρήσης και στα διάφορα review στο διαδίκτυο. Εννοείται βέβαια ότι έχω ξεψαχνίσει τα ανάλογα threads του avclub.
Όσοι λοιπόν κάτοχοι του iPod Classic 120gb αλλά και άλλων iPod Classic (οι διαφορές δεν νομίζω να είναι μεγάλες) προαιρείσθε , βοηθήστε:

Κατ'αρχάς το προφίλ μου ως μελλοντικού κατόχου του iPod, εξαντλείται στην χρήση της συσκευής αποκλειστικά και μόνο για μουσική σε μορφή mp3 . Απολύτως τίποτε άλλο (ούτε Video ούτε φωτογραφίες). Επίσης δεν με ενδιαφέρει να κατεβάσω mp3 ή video με τη συσκευή από το itunes store.

Στο στάδιο που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή (έρευνα αγοράς) τα υπέρ και κατά της συσκευής θα έλεγα ότι είναι:

Το βασικό πλεονέκτημα (και το οποίο με κατευθύνει προς το iPod) είναι η τεράστια χωρητικότητά του όπου δεν έχει ανταγωνιστή.
Τα μειονεκτήματα (κατ'εμέ πάντα) είναι :το ότι θα δεσμευθώ με ΕΝΑ (1) πρόγραμμα (itunes) για την μεταφορά των αρχείων (ελπίζω μόνο γι'αυτήν) αλλά θα το ''καταπιώ'' αναγκαστικά. Παρ'όλ'αυτά όμως δεν νομίζω να υπάρχει κάτι απλούστερο από το drag and drop.
Ένα άλλο (μικρό βέβαια) μειονέκτημα είναι η έλλειψη κουμπιών αποκλειστικά για τη ρύθμιση της έντασης (και όχι από το κεντρικό περιστροφικά).
Τέλος ,το περιστροφικό touch pad δεν μου κάθεται και πολύ καλά αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που συνηθίζεται αν και ποτέ μου δεν το χώνεψα στα laptop.

Τέλος πάντων, για να μη μακρηγορώ, οι απορίες στις οποίες θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις είναι οι εξής:

1.Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει σκληρό δίσκο και όχι Flash memory. Αυτό άραγε συνεπάγεται κάποια αυξημένη έως μοιραία ευαισθησία σε πιθανή πτώση; Υπάρχουν ανάλογες ατυχείς εμπειρίες από εσάς;

2.Τα αρχεία mp3 μπορούν να είναι ριπαρισμένα με οποιοδήποτε πρόγραμμα(Audiograbber,CDex κλπ) ή και εδώ υπάρχει περιορισμός ως προς το itunes;

3.Σχετικά με τα tags των mp3 αρχείων.
Εκτός από τα συνήθη πεδία (artist, genre, album, track number ,track name, cover art) υπάρχουν και κάποια άλλα; Σε ένα iPod που πήρα στα χέρια μου στο Πλαίσο είδα (αν θυμάμαι καλά) και πεδίο Composer.Αν ναι , τα επιπλέον πεδία μπορούν να ενημερωθούν από οποιονδήποτε tag editor (προσωπικά έχω συνηθίσει τον Mp3tag) ή μήπως πρέπει να χρησιμοποιηθεί το itunes;

4.Όταν θέλω να κάνω browse στη μουσική που έχω φορτώσει, μπορώ να το κάνω βάσει οποιουδήποτε πεδίου (πχ genre,artist κλπ);
Πχ να περιηγηθώ στα jazz που έχω φορτωμένα ή στον Brahms ή στα album του 1970 κλπ.

5.Υποθέτω ότι από την υποδοχή των ακουστικών μπορώ με το ανάλογο καλώδιο να ακούσω το iPod σε άλλη συσκευή που διαθέτει Line-in.

6.Οι κάτοχοι μεγάλης χωρητικότητας iPod έχουν παρατηρήσει τη συσκευή να καθυστερεί στην περιήγηση όσο περισσότερο γεμίζει;

7. Κάτι άλλο που με προβληματίζει είναι ότι το itunes 8 χρειάζεται (σύμφωνα με το manual) Windows Xp με service pack 3. Ισχύει απόλυτα αυτό ή λειτουργεί και με service pack 2;

8.Είδα στο manual ότι γίνεται πολύς λόγος για playlists (αν κατάλαβα σωστά για τη μεταφορά των αρχείων από το pc στη συσκευή).
Επειδή δεν χρησιμοποιώ καθόλου playlists πείτε μου αν όντως ισχύει αυτό ή μπορώ να μεταφέρω τα mp3 σκέτα. Επίσης , μπορώ να επιλέξω ένα album και να ακούσω όλα τα κομμάτια του με τη σειρά χωρίς τη χρήση playlists;
Με λίγα λόγια, μπορώ να χρησιμοποιήσω τη συσκευή χωρίς καθόλου playlists (σε οποιαδήποτε φάση δηλ. μεταφορά, αναπαραγωγή κλπ);

Αυτά τα (όχι και τόσο) ολίγα...
Ευχαριστώ για την υπομονή και για τυχόν απαντήσεις.

1. έχω το 80άρι και το θεωρώ ήδη too much: χωράει 800 άλμπουμ (!)ριπαρισμένα στα 320 kbps που τα φτιάχνω εγώ.
Είναι "μίας πτώσεως" που λέει κι ο chief: κοντολογής αν σου πέσει κάτω κλάφ'τα Χαράλαμπε.

2. ριπάρω με Audiograbber αλλά οποιοδήποτε πρόγραμμα κάνει. έχω παίξει και κομμάτια κατεβασμένα από το διαδίκτυο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

3. δεν χρησιμοποιώ το iTunes παρά μόνο για να βάλω μουσική στο iPod.
Κάνω τις άλλες δουλειές με το Tag&Rename.

4. βεβαίως. όλα εξαρτώνται από το πώς θα τα ομαδοποιήσεις. εδώ το iTunes μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο.

5. ασφαλώς.

6. δεν καθυστερεί. αλλά κυκλοφορεί η φήμη πως όσο πιο πολύ "γεμίζει" τόσο πιο εύκολα πέφτει η μπαταρία στην περιήγησή σου στο tree.

7. το δουλεύω με τα Vista. Κανένα πρόβλημα.

8. το έχω φορτώσει με άλμπουμ και ακούω αποκλειστικά άλμπουμ. άλλα playlists που έχω φτιάξει εγώ -πχ Keith Jarrett Trio απάνθισμα από όλα τα άλμπουμ τους, 15 κομμάτια- του τα έχω μεταφέρει αυτούσια. δεν έχει πρόβλημα.

Last edited:
Κώστα ευχαριστώ για την γρήγορη και κατατοπιστική απάντηση.
Αυτό το "μίας πτώσεως" με προβληματίζει...
Θετικό το ότι το itunes είναι απαραίτητο μόνο για τη μεταφορά.
:chinscratch:

Αυτό το "μίας πτώσεως" με προβληματίζει...

Α όλα κι όλα! είναι πολύ "μη-μου-άπτου" και ντιζαϊνάτο: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ν. Υόρκη, έχει πάει. Το ερωτεύεσαι αμέσως αλλά θέλει προσοχή: δεν είναι για να πέφτει κάτω, αυτό.
Αν η δραστηριότητα στην οποία θα το χρησιμοποιείς είναι επίφοβη στο να πέσει, να πάρεις κάτι άλλο.
Υπάρχουν βέβαια σωροί από αξεσουάρ φτιαγμένα ειδικά για αυτό: στη Ν. Υόρκη, στο πάρκο, βλέπεις ανθρώπους να τρέχουν ακούγοντας το iPod. Δεν ξέρω και δεν τα έχω δοκιμάσει. Αν κάνεις μιά βόλτα στο διαδίκτυο ή στο site της Apple θα βρείς πολλές ιδέες.

Το θέλω μόνο για να ακούω μουσική αραχτός, ξαπλωτός, καθιστός , παραλιακός και όλα τα σχετικά.
Για το τρέξιμο έχω ένα της Creative που μετράει κάμποσες πτώσεις αλλά παραμένει μάχιμο.
Παραμένω υπό σκέψη.

εμένα "με ξελασπώνει" συνέχεια: στο σπίτι, βλέπεις, διαβάζουν οι γυιοί. Πέρυσι ο μεγάλος είχε Πανελλήνιες, τώρα είναι φοιτητής και ο μικρός ακολουθεί. Τα ηχεία παίζουν πια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Επειδή σκέπτομαι την αγορά του, υπάρχει dock για το αυτοκίνητο; Ή θα πρέπει να καταφύγει κανείς σε ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση με το υπάρχον ραδιοcd;

παίδες αυτό το "μιάς πτώσεως" το διατύπωσα όταν αγόρασα το δικό μου (με τη βοήθεια του Κώστα), φυσικά όμως δεν έχω στοιχεία να το τεκμηριώσω, ούτε πρόκειται να κάνω δοκιμή.
Θα το αντιμετωπίσετε σαν το ακριβό σας κινητό (αυτό που κάνει πχ 500 ευρώ) ή την φωτογραφική σας μηχανή.
Τώρα αν πέσει, εκτός από το σημάδι που θα έχει, το πιό σοβαρό ενδεχόμενο είναι να χαλάσει ο δίσκος, κάτι που θεωρητικά αλλάζει.
Ντοκ γιά αυτοκίνητο υπάρχει, υπάρχουν πολλά, ιδίως κατά Κίνα και ebay μεριά γύρω στα 10-20 ευρώ και φυσικά υπάρχουν και τα διάφορα κιτς της dension κλπ γιά σύνδεση με το ηχοσύστημά σας ακόμα και το μανίσιο.

Εκτός το μιάς πτώσεως είναι και το μιάς ανάσας ή σκέψης, διότι ακόμα και με την σκέψη μπορεί να γρατζουνιστεί.
Όχι ότι και αυτό είναι φοβερό. Απλά είναι τόσο όμορφο που το λυπάσαι.
Μετά από 2.5 χρόνια με το δικό μου, που το έχω πάντα στη θήκη του (συσκευασίας) δεν έχει πάθει τίποτα. Το κουβαλάω σχεδόν πάντα μαζί μου. Εχει κάνει χιλιόμετρα, πιό πολλά από φωτογραφική μηχανή και ίδια με ένα κινητό.
Τέλος, δεν θα έπαιρνα ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Αμα ζήσεις μ αυτό....

επίσης, (λένε και μάλλον ισχύει) τα νέας γενιά που δεν έχουν κλικ γουήλ έχουν άλλο dac που είναι πολύ υποδεέστερο ηχητικά.
Πάρε συνεπώς ένα classic.

και....
το 120 είναι υπερβολικά τεράστιο νούμερο.
Γιά να το γεμίσεις θα φτύσεις αίμα...
και αξίζει μόνο αν βάλεις ασυμπίεστα.
Όπως είπε ο Κώστας με 3ης ή 4ης γενιάς και 60 είσαι πολύ καλά.
Εγώ το δικό μου το 30άρι, το έχω σχεδόν μισόγεμάτο.
Τα έχω στα 320 μάξιμουμ, αν και παίζει πολύ καλά από 198 και πάνω

επίσης, (λένε και μάλλον ισχύει) τα νέας γενιά που δεν έχουν κλικ γουήλ έχουν άλλο dac που είναι πολύ υποδεέστερο ηχητικά.

Όταν λες νέας γενιάς εννοείς και τα τελευταίας γενιάς Classic ή μιλάς για τα Nano ,Shuffle κλπ;
Για Classic μιλάμε έτσι κι αλλιώς.
Το τελευταίο Classic βγαίνει στα 120Gb και έχει κλικ γουήλ (αν μιλάμε για το περιστροφικό touch pad).
Με μπέρδεψες αγαπητέ Υπερηχητικέ...

Δυστυχώς όλα πλέον τα ipod χρησιμοποιούνε το υποδεέστερο ηχητικά dac της cirus. Μέχρι το 2006-07 είχαν wolfson soundchips τα περισσότερα ipods.

Συγκεκριμένα στο classic, το dac της cirus πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο ipod 6ης γενιάς(80GB και 160GB) το 2007, έτσι εξηγήται και η μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ ipod πέμπτης και έκτης γενιάς(400 και 250ευρώ αντίστοιχα το 80άρι ipod!) καθώς η παλιότερη γενιά χρησιμοποιούσε το ακριβότερο(και ποιο ποιοτικό) dac της wolfson.

To καινούριο ipod120gb χρησιμοποιεί και αυτό cirus dac, το μοναδικό mp3 player της apple με wolfson είναι αυτή τη στιγμή το iphone!!

Μερικοί πάντως λένε ότι η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Το Iphone παντως παιζει μια χαρα και με εχει σωσει στο αμαξι οπου δεν χρειαζεται πλεον να ακουω την "ραδιο-σαβουρα"!

Δυστυχώς όλα πλέον τα ipod χρησιμοποιούνε το υποδεέστερο ηχητικά dac της cirus. Μέχρι το 2006-07 είχαν wolfson soundchips τα περισσότερα ipods.

Συγκεκριμένα στο classic, το dac της cirus πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο ipod 6ης γενιάς(80GB και 160GB) το 2007, έτσι εξηγήται και η μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ ipod πέμπτης και έκτης γενιάς(400 και 250ευρώ αντίστοιχα το 80άρι ipod!) καθώς η παλιότερη γενιά χρησιμοποιούσε το ακριβότερο(και ποιο ποιοτικό) dac της wolfson.

To καινούριο ipod120gb χρησιμοποιεί και αυτό cirus dac, το μοναδικό mp3 player της apple με wolfson είναι αυτή τη στιγμή το iphone!!

Μερικοί πάντως λένε ότι η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Ε δ ώ λέει ότι :
''As we noted last year, Apple improved the audio quality of the iPod classic by replacing the Wolfson Audio chips found in prior iPod models with a Cirrus Logic chip.''

Ολόκληρη η παράγραφος:

''As we noted last year, Apple improved the audio quality of the iPod classic by replacing the Wolfson Audio chips found in prior iPod models with a Cirrus Logic chip. Consequently, plugging the same high-end earphones into both old and new iPods yielded a noticeable difference in audio hiss; the iPod classic sounded cleaner. This year, Apple has changed the chips on the new iPod nano and iPod touch as well, bringing them all into line with the iPod classic.

As an offset, however, the iPod classic’s sound remains slightly less warm than the prior fifth-generation iPod and similarly Wolfson chip-equipped past models at comparable volume levels, and by “slightly,” we mean slightly. The same pairs of test earphones—here, Etymotic’s ER-4P, Shure’s SE530, and Ultimate Ears’ UE-11 Pro—sounded just a little more rich when used with prior iPods, but they also revealed the much more noticeable static hiss. Overall, we prefer the classic’s sound, though we still would strongly prefer to have band-level graphical equalization features to tweak it precisely to our liking.''

Κουβέντα να γίνεται βέβαια , όπως και να το κάνουμε μιλάμε για ένα φορητό Player.

Ε δ ώ λέει ότι :
''As we noted last year, Apple improved the audio quality of the iPod classic by replacing the Wolfson Audio chips found in prior iPod models with a Cirrus Logic chip.''

Ναι είχα πέσει κι εγώ πάνω σ'αυτό το κείμενο όταν έψαχνα για την ποιότητα ήχου στο classic6G , κανένας απ' την apple θα το γραψε :flipout:

Σοβαρά όμως έχω διαβάσει δεκάδες reviews από κατόχους πέμπτης και έκτης γενιάς , που βγάζουν το cirus κατώτερο του wolfson, βασικά όλοι όσοι έιχανε το 5G και πήγανε στο 6G έχουνε παράπονο στον ήχο.

http://www.google.gr/search?hl=el&q=ipod+sound+quality+wolfson&btnG=Αναζήτηση+Google&meta=

To γράψανε και στο wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/IPod_Classic#Sixth_generation

''According to certain tests performed both by hearing and through computer analysis of the sound, the 6th Generation iPods lack sound quality in the mid range, and produces less spatial information (i.e. stereo sound plays 'inside your head' instead of 'outside') due to higher impulse in the treble compared with 5G ''

http://homepage.mac.com/marc.heijligers/audio/ipod/comparison/measurements/measurements.html