κ.Μιχαλη δουλεψε!

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Μετα την συντομη κουβεντα μου με τον κ.Σπερτο,οπου εξηγωντας του μια ιδεα μου μου ειπε οτι θα δουλεψει,το δοκιμασα.

Λαμπατος προ για το dac μου,αποτελουμενος απο μια 12ΑΕ6Α τριοδο που λειτουργει σε Α2,με φορτιο μια αλλη 12ΑΕ6Α,με το grid συνδεδεμενο στην καθοδο(λειτουργωντας ως μια διοδος με σταθερη αντισταση συμφωνα και με τον κ.Μανωλη),εξοδος στο plate της κατω,μεσω ενος pio της Jensen.

Ακολουθουν μετρησεις

osc.jpg
Με κοκκινο το αλλο καναλι του dac χωρις ενισχυση
Με πρασινο η εξοδος του προ
osc2.jpg
2η και 3η αρμονικη περιπου ισοποσες
12ae6.jpg
καμπυλες της 12ΑΕ6Α

Last edited:
Μετα την συντομη κουβεντα μου με τον κ.Σπερτο,οπου εξηγωντας του μια ιδεα μου μου ειπε οτι θα δουλεψει,το δοκιμασα.

Λαμπατος προ για το dac μου,αποτελουμενος απο μια 12ΑΕ6Α τριοδο που λειτουργει σε Α2,με φορτιο μια αλλη 12ΑΕ6Α,με το grid συνδεδεμενο στην καθοδο(λειτουργωντας ως μια διοδος με σταθερη αντισταση συμφωνα και με τον κ.Μανωλη),εξοδος στο plate της κατω,μεσω ενος pio της Jensen.

Ακολουθουν μετρησεις

View attachment 29359
Με κοκκινο το αλλο καναλι του dac χωρις ενισχυση
Με πρασινο η εξοδος του προ
View attachment 29360
2η και 3η αρμονικη περιπου ισοποσες
View attachment 29361
καμπυλες της 12ΑΕ6Α

Πρωτα απ ολα Συγχαρητηρια.

Μετα μια φιλικη προτροπη : ειναι καλυτερα να μην απευθυνεσαι προσωπικα. Τα γραφομενα στο φορουμ αφορουν ολα τα μελη, και δεν ειναι διμερης υποθεση.

Τελος ποιο ειναι το νοημα υπαρξης της λυχνιας συνδεδεμενης σαν διοδος ? Μηπως κατι τετοιο με υψηλοτερη οδηγηση λειτουργησει σαν γεννητρια παραμορφωσης με μερικο ψαλιδισμο της μιας ημιπεριοδου ?

Οτι δουλευει οπως λες καμμια αντιρηση αλλα μου ακουγεται καπως ανορθοδοξο.

Πρωτα απ ολα Συγχαρητηρια.

Μετα μια φιλικη προτροπη : ειναι καλυτερα να μην απευθυνεσαι προσωπικα. Τα γραφομενα στο φορουμ αφορουν ολα τα μελη, και δεν ειναι διμερης υποθεση.

Τελος ποιο ειναι το νοημα υπαρξης της λυχνιας συνδεδεμενης σαν διοδος ? Μηπως κατι τετοιο με υψηλοτερη οδηγηση λειτουργησει σαν γεννητρια παραμορφωσης με μερικο ψαλιδισμο της μιας ημιπεριοδου ?

Οτι δουλευει οπως λες καμμια αντιρηση αλλα μου ακουγεται ανορθοδοξο.

1 Ευχαριστω
2 Εχεις δικαιο,απολογουμε
3 Απλα ειχα την περιεργεια να το συγκρινω σε σχεση με μια αντισταση 15κ που ειχα ως φορτιο μεχρι τωρα.
Και μαλλον ειναι το ιδιο μετρητικα,μπορει και καλυτερα σε χαμηλες σταθμες.Σε υψηλες εχω μεγαλες παραμορφωσεις(2η)

Ακουστικα δεν ξερω πως συγκρινονται
Μονο το ενα καναλι εφτιαξα

1 Ευχαριστω
2 Εχεις δικαιο,απολογουμε
3 Απλα ειχα την περιεργεια να το συγκρινω σε σχεση με μια αντισταση 15κ που ειχα ως φορτιο μεχρι τωρα.
Και μαλλον ειναι το ιδιο μετρητικα,μπορει και καλυτερα σε χαμηλες σταθμες.Σε υψηλες εχω μεγαλες παραμορφωσεις(2η)

Ακουστικα δεν ξερω πως συγκρινονται
Μονο το ενα καναλι εφτιαξα

Παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι εχεις ενα φορτιο που δεν συμπεριφερεται με τον ιδιο τροπο και στις δυο ημιπεριοδους. Αυξανομενης της οδηγησης αυτο θα φανει ξεκαθαρα στον παλμογραφο.

Πολλοι κιθαριστες θα λατρεψουν τον Ηχο του.

Last edited:
Παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι εχεις ενα φορτιο που δεν συμπεριφερεται με τον ιδιο τροπο και στις δυο ημιπεριοδους. Αυξανομενης της οδηγησης αυτο θα φανει ξεκαθαρα στον παλμογραφο.

Αυτο ειναι σιγουρο.Μπορω να συνδεσω παραλληλα στην εξοδο μια μεταβλητη αντισταση και να κανω μετρησεις.

Αλλα δεν γνωριζω την εσωτερικη αντισταση της καρτας που κανει την μετρηση

Θαναση ειναι γειτονακι σου το παλληκαρι, το ξερεις ?

Εαν εχεις την stratocaster βαλτε την στην βαθμιδα αυτη να δεις χαρα που θα παρεις.

Σκεφτομαι να χρησημοποιησω 2 παραλληλα για το dac....
Να δουλευουν στα 2mA αντι στα 1

Οσο για μη συμμετρικη παραμορφωση,οταν θα αυξησω το φορτιο θα φανει στον ψηφιακο παλμογραφο,ή ειναι για τα μπαζα?

Last edited:
Θαναση ειναι γειτονακι σου το παλληκαρι, το ξερεις ?

Εαν εχεις την stratocaster βαλτε την στην βαθμιδα αυτη να δεις χαρα που θα παρεις.

:guitarist:

Ακολουθουν μετρησεις με την 12ΑΕ6Α ως CCS φορτιο μιας αλλης 12ΑΕ6Α

Για 60 και 80% του Vout

ccs60.jpg

ccs80.jpg

Συγκριτικο THD:

Vout Parallel CCS Diode

60 0.94% 0.57% 0.43%

80 1.84% 1.27% 0.83%

90 2.37% xxxx 1.06%

Ολως παραδοξως η 12ΑΕ6Α ως διοδος εχει τα καλυτερα αποτελεσματα με διαφορα,χωρις να μπορω να το εξηγησω:argue:

Attachments

• ccs90.jpg
    ccs90.jpg
    100 KB · Views: 17
Last edited:
Όταν λες Α2 τι εννοείς? στα ποσα βολτ είναι το πλέγμα? Στις καμπύλες που έβαλες δεν φαίνεται η περιοχή για θετικό Vg1.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Μην μου απαντήσεις σε παρακαλώ αυτή τη φορά με P.M. Νομίζω η ερώτηση είναι γενικού ενδιαφέροντος

Σε ενα pdf το οποιο εχασα και το γυρευω στο ιντερνετ φαινονται οι καμπυλες να ειναι συμμετρικες γυρω απο την καμπυλη(ευθεια )των 0 βολτ,και μαλιστα μου προκαλεσε και εντυπωση η συμμετρια τους.
Μολις το ξαναβρω θα το ποσταρω,αλλα σε διαβεβαιωνω ειναι συμμετρικες

Η τριοδος λειτουργει στα μηδεν βολτ,δλδ μονο με μια bleeder 1meg στο πλεγμα και χωρις αντισταση καθοδου.
Μαλιστα ο κατασκευαστης προτεινει το πλεγμα στα 0 βολτ,αλλα και το εχω διαπιστωσει και εγω μετρητικα-ακουστικα.
Φτανει η αντισταση εξοδου του προηγουμενου σταδιου(dac)να ειναι μικροτερη απο 1000ωμ

Last edited:
Πραγματι πολυ ενδιαφερουσα συμπεριφορα.

Βεβαια εαν προσεξεις την συσταση των Αρμονικων θα δεις οτι η συνδεση σαν διοδος παραγει την (κακη) Αρμονικη των 3ΚΗz ολο και ισχυροτερη αυξανομενης της οδηγησης σε συγκριση με τις αλλες τοπολογιες, οπου κυριαρxει η Αρμονικη των 2ΚΗz και δινει το υψηλοτερο νουμερο THD.

Δεν μενει παρα να φτιαξεις δυο καναλια με διαφορετικες τοπολογιες και να τις συγκρινεις και Ακουστικα.