Καλοκαιρινές βουτιές... δοκιμάστε τες χωρίς κινητό στην τσέπη!

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,138
Η ιστορία έχει ως εξής:
Ένας φίλος βούτηξε στην πισίνα με το κινητό στην τσέπη και το τι ακολούθησε μπορείτε να το φανταστείτε με ευκολία...
Στην αρχή το κινητό άναβε (που λέει ο λόγος άναβε αφού το μόνο σημάδι ζωής ήταν το backlight) αλλά πλέον... δεν, μας τελείωσε, kaputt, πώς το λένε τίναξε τα πέταλα ρε παιδάκι μου, παρέδωσε, κατέβασε ρολά, του #$%&θηκε ο Δίας, είδε τα ραδίκια ανάποδα, βγήκε πε, εψόφησε, είδε το Χριστό φαντάρο, THE END, FIN, ΤΕΛΛΛΛΟΣ. Πιστεύω, έγινα κατανοητός.
Επειδή το κινητό είναι καλό (sony-ericsson P990i) και είναι κρίμα να πάει άκλαυτο προσφέρθηκα να κάνω μια προσπάθεια να το φέρω στη ζωή, αν και έτσι όπως το βλέπω οι πιθανότητες ειναι ελάχιστες.
Το έχω αποσυναρμολογήσει πλήρως και αφαιρώντας τις θωρακίσεις για τα Η/Μ πεδία (έχει καμιά δεκαριά από δαύτες) φάνηκε η ζημιά. Οι αξειδώσεις και τα άλατα είναι ευδιάκριτα σε κάποια σημεία.
Οι λύσεις που σκέφτηκα για τον καθαρισμό είναι:
  1. Πλύσιμο με απιονισμένο νερό (αν και υποθέτω πως είναι αργά για κάτι τέτοιο)
  2. Πλύσιμο με WD40. Αυτή θα είναι άλλη μία από τις ατέλειωτες χρήσεις του θαυματουργού αυτού λιπαντικού:flipout:
  3. Μια δοκιμασμένη λύση που θα προτείνει κάποιος συμφορουμίτης :2thumb22sup:
Oπότε οποιαδήποτε λύση για τον καθαρισμό της πλακέτας από τις οξειδώσεις είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Κακαλιός Στέργιος said:
Το βασικό είναι να βγάλουμε κατευθείαν την μπαταρία.

Μετά το ανοίγουμε και περιμένουμε να στεγνώσει.

Εγώ πάντως έτσι έσωσα sony ericcsson μετά από μακροχρόνια βουτιά σε βρόχινο νερό.
H μπαταρία μάλλον αφαιρέθηκε αμέσως και απ'όσο γνωρίζω ανοίχτηκε (βγήκε το πλαστικό κάλυμα) αλλά αυτό το διαόλι είναι σχετικά πολύπλοκη κατασκευή τύπου σάντουιτς και επιπλέον η πλακέτα είναι γεμάτη με αρκετές θωρακίσεις παρόμοιες μ'αυτές που έχουν οι δέκτες τηλεόρασης σε μικροσκοπική βερσιόν, οπότε είναι σίγουρο πως έμειναν νερά μέσα. Αν ξανατοποθετήθηκε (που μάλλον τοποθετήθηκε) και η μπαταρία, είναι σκούρα τα πράγματα. Το πλύσιμο με απιονισμένο νερό θα κάνει τίποτα; Υπάρχει κανένα σπρέυ που να αφαιρεί άλατα και οξειδώσεις; Το Prolub της Cramolin παίζει να κάνει τίποτα;

To θέμα ήταν να μην το βάλετε σε λειτουργία.
Επρεπε να το βάλετε στο ήλιο και την επόμένη αφού το καθαρίσετε προσεχτικά να ξαναδοκιμάζατε. Τώρα την στιγμή που είναι τόσο compact μάλλον για σερβις πάτε και αν γίνει κάτι.
P800 μετά απο λουτρό μπυρας/αναψυκτικών/νερών (απο τραπέζι που αναποδογύρισε) δούλεψε έτσι μετά αλλά κάποια μικροποβληματάκια έβγαζε οπότε την αλλαγή πλακέτας δεν την γλύτωσα .

Πάρε ενα σπράυ για καθαρισμό πλακετών, ψέκασε και τρίψε με ένα ημίσκληρο βουρτσάκι και πολύ καλά τις επαφές με κάποιο contact cleaner χωρίς λάδι (προτείνω το μπλέ της philips). Οχι wd40 ,είναι πολυ βαρύ.

Λάθος που επιχειρήσατε να το ανάψετε, γιατί έτσι ίσως προκλήθηκε βλάβη σε εξάρτημα.

Από την πρώτη στιγμή που είδα το μέγεθος της ζημιάς (δεν έχω και καμιά φωτό για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται) σιγουρεύτηκα πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναδουλέψει. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη κ@#$φαρδία.
Για επισκευή δεν συμφέρει, άσε που έχει και κάτι αυτοκολλητάκια τσάτσους τα οποία κοκκινίζουν αν εκτεθεί σε υγρασία. Αν πάει για σέρβις το πιθανότερο είναι απλά να μην επισκευαστεί ποτέ, γιατί δεν είναι μόνο η πλακέτα αλλά και η οθόνη αφής και δύο κάμερες και μικρόφωνα-μεγάφωνα και καναδυό άλλα μοντουλάκια με αλεργία στο νερό. Χάθηκε κι αυτή η sony να τα κάνει αδιάβροχα:SFGSF8:
Σεβασμός στον πελάτη μηδέν.:drummer:
Ξέρει κανείς αν το απιονισμένο νερό κάνει τίποτα;
Η γκαντεμιά είναι πως υπάρχει ένα μοντουλάκι (BGA μάλλον) το οποίο έχει Η/Μ θωράκιση με τρυπούλες αλλά η θωράκιση δεν αφαιρείται:bigcry:
Αύτο το πράγμα αν το καθαρίσω με σπρέυ λαδιού η τέλος πάντων κάποιο σπρέυ που αφήνει υπόλοιπα, είναι σίγουρο πως ότι και αν γίνει όλο και κάτι θα μείνει μέσα οπότε πρέπει να βρω ένα κατάλληλο χημικό σπρέυ που να μην αφήνει υπόλοιπα.
Τρίψιμο με βουρτσάκι το φοβάμαι γιατί έχει κάτι SMD μικρότερα και από κόκκο αλατιού και δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι στις επαφές αλλά γύρω από ολοκληρωμένα και πάνμικρα εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης.
Όπως καταλαβαίνετε η κηδεία έχει ήδη γίνει και απλά περιμένουμε τα εννιάμερα.............εκτός κι αν το αναστήσουμε στις καθυστερήσεις.:angel:

Αφαίρεση της μπαταρίας που είναι πάνω στην πλακέττα για την non volatile ram, (λέμε τώρα, τι non volatile αφού έχει μπαταρία), Contact cleaner χωρίς λάδι, τρίψιμο με οδοντόβουρτσα σκληρή, καλό στέγνωμα.

Και για το μέλλον, μόλις πέσει σε απλό νερό ή υγρό μη διαβρωτικό, αφαίρεση μπαταρίας και πολύ καλό ρούφηγμα με ηλεκτρική σκούπα ακόμα και εξωτερικά αλλά αμέσως. Στη συνέχεια άνοιγμα της και καθάσισμα. Οχι φύσιμα, τα νερά πάνε πιό βαθια.

Και εγω βουτηξα με το τηλεχειρηστηριο του συναγερμου του αυτοκινητου στη τσεπη και.....καπουτ. Βρε τι απιονισμενα, τι οδοντοβουρτσες, τι WD40, τιποτα. Το μονο που χρειαζοτανε ητανε 40 για καινουργιο. ΟΚ, το κινητο ειναι αρκετα ακριβοτερο, αλλα γενικως οταν βγηκα απο την θαλασσα και ειδα οτι τα κλειδια του αυτοκινητου ηταν στην τσεπη μου, αισθανθηκα λιγο .....αμηχανα.
Α, ....το κλειδι του αυτοκινητου που ειχε και αυτο 3 μπουτον τηλεχειρισμου δεν επαθε τιποτα.

Και εγω βουτηξα με το τηλεχειρηστηριο του συναγερμου του αυτοκινητου στη τσεπη και.....καπουτ. Βρε τι απιονισμενα, τι οδοντοβουρτσες, τι WD40, τιποτα. Το μονο που χρειαζοτανε ητανε 40 για καινουργιο. ΟΚ, το κινητο ειναι αρκετα ακριβοτερο, αλλα γενικως οταν βγηκα απο την θαλασσα και ειδα οτι τα κλειδια του αυτοκινητου ηταν στην τσεπη μου, αισθανθηκα λιγο .....αμηχανα.
Α, ....το κλειδι του αυτοκινητου που ειχε και αυτο 3 μπουτον τηλεχειρισμου δεν επαθε τιποτα.

τυχερος εισαι γιατι εμενα το τηλεχειριστηριο του αυτοκινητου εκανε 200 και ουτε καν ανοιγε να το καθαρισω.

Και εγω εχω βουτήξει με τα κλειδια αυτοκινήτου - τηλεκοντρόλ συναγερμου 2-way (αυτα με την lcd που σε ειδοποιουν κτλ). Αρκετά περίπλοκη κατασκευή, με 2 πλακέτες sandwitch.

Και μαλιστά όχι μονο βούτηξα, αλλά φρόντισα να τα αφήσω για μπανάκι μεσα!

Το αποτέλεσμα ήταν να το πάρω χαμπάρι όταν πήγα να φύγω (μετά απο 30 λεπτα).

Μετα απο 2-3 εγκεφαλικά, 5 κρίσεις πανικού και 8 κιλά κρύου ιδρώτα ,βούτηξα πάλι και άρχισα να ψάχνω. Τι να ψάξεις, ψύλλο στα άχυρα! (Δεν ξέρω αν γνωρίζει κανείς την Καλογρια στην Αχαια, ειναι πολυ ξέβαθα και περπατάς δεκάδες μέτρα μέσα).

Τελικα είχα φύλακα άγγελο και έτσι μετά απο μισή ώρα ψαξιματος με μια μάσκα, είδα μονο την άκρη του κλειδιού να προεξέχει απο την άμμο. Με ταχύτητα του φωτός, τα βγάζω έξω, αλλά φυσικά ήταν όλα χάλια...μέχρι και άμμος είχε μπεί στην οθόνη, αλλά ακόμα ήταν ζωντανα! Η δόνηση είχε μείνει μονιμα ανοικτή, λές και είχε πουντιάσει το κακόμοιρο!

Θελω να καταλήξω στο οτι παρόλλο που απόλαυσε 1 ώρα μπάνιο, το πλάκωσα στα contact cleaner και τρίψιμο με βουρτσάκια και σιγα σγια επανήλθε σε τέτοιο βαθμό που δουλεύει άψογα (μεγαφωνακι, δονηση, RF, πλήκτρα) εκτός απο μερικά σημεία τις οθόνης που υπέστη μόνιμη ζημιά. Φυσικα, δεν άξιζε να δώσω 150 για καινούργιο, οπότε το κράτησα και δουλεύει άψογα μέχρι τώρα.

Ειναι πιο ανθεκτικά τα ρημάδια απ'οτι περιμένουμε!

Aπ' ότι βλέπω όλοι την έχουμε πάθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...
Το μόνο που μου έχει χαλάσει από το νερό ήταν ένα ρολόι το οποίο έπεσε από την τσέπη του πουκαμίσου στο νιπτήρα την ώρα που έπλενα τα χέρια μου και άνοιξε η πλάτη του. Δεν ήταν ακριβό αλλά είχα στεναχωρηθεί πολύ:bigcry: μιας και ήμουν ολίγον τι πιτσιρικάς και ολίγον τι :ernaehrung004::food-smiley-005: :crown: :ernaehrung004: :ernaehrung004: ....:flipout:
Τέλος πάντων... Θα πεταχτώ αύριο να πάρω ένα σπρέυ. Θα το πλύνω κανά δυό χέρια με απιονισμένο νερό, θα το στεγνώσω και μετά θα το περάσω με το σπρέυ και θα το τρίψω μέχρι να καθαρίσει και άμα δεν δουλεψει θα το βάψω μπλε και θα το πετάξω στη θάλασσα:captain:

Nokia 3230 που πλύθηκε στου 50 βαθμούς στο πλυντήριο, έγινε σαν καινούριο. Πεντακάθαρο. Το άνοιξα, το στέγνωσα με πιστολάκι για μαλλιά, το έπλυνα με καθαρή βενζίνη, αλλά δεν δούλεψε. Το παράτησα λοιπόν σε ένα συρτάρι.
Μετά από 2 μήνες που το ξαναέπιασα στα χέρια μου για να το πετάξω, το άνοιξα από περιέργεια και ΘΑΥΜΑ!!! το τηλέφωνο λειτουργούσε άψογα (ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ)

Απάντηση: Re: Καλοκαιρινές βουτιές... δοκιμάστε τες χωρίς κινητό στην τσέπη!

Nokia 3230 που πλύθηκε στου 50 βαθμούς στο πλυντήριο, έγινε σαν καινούριο. Πεντακάθαρο. Το άνοιξα, το στέγνωσα με πιστολάκι για μαλλιά, το έπλυνα με καθαρή βενζίνη, αλλά δεν δούλεψε. Το παράτησα λοιπόν σε ένα συρτάρι.
Μετά από 2 μήνες που το ξαναέπιασα στα χέρια μου για να το πετάξω, το άνοιξα από περιέργεια και ΘΑΥΜΑ!!! το τηλέφωνο λειτουργούσε άψογα (ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ)

χαχα! Μας πέθανες βρε! Άκου βενζίνη! Δε δοκίμαζες και άκουα φόρτε?

Που χάθηκες βρε παιδί? -bye-

εγώ στον τιμημένο Ελ. Στρατό είχα πάει προς "νερού" μου και άκουγα από walkman τελευταίες τότε επιτυχίες του Νότη "Σφακ" και όπως καταλαβαίνετα έπεσε το walkman στην τουαλέτα. Δεν δοκίμασα να το καθαρίσω για βρώμαγε απίστευτα, απλά το μάζεψα και το πέταξα.

(Πίστευω μέχρι στιγμής έχω κάνει το κορυφαίο :music-smiley-005: )

Συμπέρασμα: Μην τοποθετήτε walkman στην ΑΤ ζώνη συνήθως πέφτουν.

Υ.Γ.: Ευτυχώς πλέον υπάρχουν ελαφριά Mp3 Players. :worshippy:

Τιμή Walkman: 12.000 δρχ.
Σκηνή με φάτσα δική μου μετά το συμβάν = ΑΞΙΑ ANEKTIMHTH

Re: Απάντηση: Re: Καλοκαιρινές βουτιές... δοκιμάστε τες χωρίς κινητό στην τσέπη!

χαχα! Μας πέθανες βρε! Άκου βενζίνη! Δε δοκίμαζες και άκουα φόρτε?

Που χάθηκες βρε παιδί? -bye-

Τώρα είδα την υπογραφή σου "MAGGIE NIRVANA" και θυμήθηκα τα δικά μου μικρά Magnepan. Μπορεί να ήταν μικρά αλλά δεν είχαν καμμιά σχέση με αυτά που έχω τώρα. Φαντάζομαι τα δικά σας πως θα παίζουν.:guitarist:

Το κινητό αφού το αποσυναρμολόγησα πλήρως, το έπλυνα και το έτριψα με απιονισμένο κανά δυό φορές και το στέγνωσα στους 50oC στο φούρνο.
Άλλοι τα πλένουν και άλλοι τα μαγειρεύουν:flipout:γούστα είναι αυτά.
Μετά το πέρασα με σπρέυ για επαφές τρίβοντάς το με βουρτσάκι τρεις φορές, με ενδιάμεσα ολιγοήμερα διαλείματα για να δουλέψει το σπρέυ, το συναρμολόγησα και... δεν δούλεψε. Το πιθανότερο είναι να γίνει δωρητής οργάνων σε άλλα κινητά. Ήδη η μπαταρία και η πρόσοψη έχουν μπει σε λίστα αναμονής και θα χαρίσουν ζωή σε συμβατά μέλη της οικογένειας.-bye-

Last edited:
Απάντηση: Re: Καλοκαιρινές βουτιές... δοκιμάστε τες χωρίς κινητό στην τσέπη!

τυχερος εισαι γιατι εμενα το τηλεχειριστηριο του αυτοκινητου εκανε 200 και ουτε καν ανοιγε να το καθαρισω.

Εμ, όποιος έχει Mercedes θα πληρώσει και το τηλεχειριστήριο κάτι παραπάνω... ;)

Σε αντίστοιχο ακριβώς ατύχημα με ολοκαίνουριο ΝΟΚΙΑ και μετά από αρνητική απάντηση της αντιπροσωπείας(πέτατο δεν φτιάχνεται) αποφάσισα να προσπαθήσω μόνος. Το αποσυναρμολόγησα πλήρως, το ξέπλυνα πολύ καλά με νερό βρύσης, μετά το πέρασα με απορυπαντικό πιάτων με πολύ τρίψιμο με μαλακή οδοντόβουρτσα.
Κατόπιν έβαλα όλες τις πλακέτες για ώρες μέσα σε αποσταγμένο που άλλαζα κάθε 2 ώρες, αυτό έγινε 5 φορές. Το φύσηξα με ένα σεσουάρ στο ζεστό(όχι καυτό) να στεγνώσει λίγο και μετά παράτησα όλες τις πλακέτες στον ήλιο 2-3 μέρες.Όταν το άναψα δεν είχε χάσει ούτε τις επαφες, δουλεύει άψογα!
Προσοχή θέλει η οθόνη που την καθάρισα ξεχωριστά με μπαμπακάκι και απιονισμένο.

Τώρα έγινε το κακό!
Το πρόβλημα είναι πως ενώ δεν είχε στεγνώσει πλήρως, τέθηκε σε λειτουργία και μάλλον αφέθηκε να λειτουργήσει εώς ότου έγινε τουβλάκι...
Το κακό είναι πως το νερό της πισίνας δεν ήταν χλωριωμένο αλλά η απολύμανσή του γίνεται με άλατα. Όταν άνοιξα τα τμήματα με την RF θωράκιση είδα οξειδωμένα ποδαράκια και SMD. Σίγουρα προκλήθηκε βραχυκύκλωμα με τα άλατα οπότε τα μάλλον ευαίσθητα ολοκληρωμένα την άκουσαν για τα καλά....και για πάντα....:angel:

8 το πρωι και με το που ξυπνησα πριν καλα καλα κανω κατι αλλο αποφασιζω να παρω ενα φιλο τηλ για ενα θεμα και περπατουσα για κουζινα.
Αφου ο φιλος δεν το σηκωσε και ενω εγω ακομα κοιμομουνα ορθιος κανω μια κινηση προς τα κατω και φευγει το κινητο και πεφτει μεσα στον νεροχυτη οπου ειχα την κατσαρολα με νερο απο την μακαροναδα οπου ειχα μαγειρεψει την προηγουμενη μερα
Οπως καταλαβαινετε ξυπνησα αμεσως και το επιασα σε κλασματα του δευτερολεπτου,αφαιρεσα μπαταρια και το αφησα 2 μερες να στεγνωσει βαζοντας και ηλεκτρικη σκουπα να παρει οτι τυχον νερα ειχε μεσα
Τελικα μετα απο 2 μερες το αθανατο samsung δουλεψε μια χαρα.
Ευτυχως που πηρα απο το εταιρικο γιατι εαν γινοταν με το προσωπικο κινητο ενα nokia Ν73 ακομα θα εκλαιγα