Quote:
Originally Posted by Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio View Post
... δεν θα διαβασες την παραπομπη στο Site που δινω (δυστυχως η παραπομπη δινεται περιγραφικα καθως δεν δικαιουμαι προς το παρον να την δωσω αλλοιως). Εκει θα βρεις ακριβως κατι τετοιο.
Δηλαδή δέν μου έχει τύχει μέχρι σήμερα να βρώ κάτι με 1% απο μηδέν φορτίο μέχρι το 90% του φορτίου που να αντέχει και μερικά brownout(s) και συμπληρώνω ημιτονική κυματομορφή με <3% παραμορφωση - σε λογική τιμή
Aς μην μπερδευουμε καταστασεις. Το ημιτονικο ή μη της κυματομορφης δεν αφορα αυτη την τεχνολογια, που στην ουσια δεν ειναι τιποτε διαφορετικο απο ενα ρυθμιζομενο μετ/στη. Αφορα την περιπτωση οπου στην εξοδο εχουμε το προιον ενος ταλαντωτη παλμων, οπως στα φτηνα UPS. Εδω, οτι σχημα ημιτονου θα παρει απο το δικτυο αυτο θα βγαλει εξω και μαλιστα χωρις πολλα-πολλα Spikes, λογω της υστερησης του πυρηνα που μεχρι καποιο βαθμο διορθωνει ανωμαλιες καποιας χρονικης διαρκειας. Αρα τα περι παραμορφωσης δεν σχετιζονται με αυτην την τεχνολογια.
Εστω κι αν βρήκατε και με 2 % μάς κάνει θαυμάσια
(το variac είναι άλλο πράγμα ...άσχετο με το θέμα μας )
Καθολου ασχετο. Αυτα τα μηχανηματα δουλευουν με βαση ενα κοινο εργαστηριακο Variac, στο οποιο εχει προστεθει ενα σερβομοτερ, που με την σειρα ελεγχεται απο Ηλεκτρονικο κυκλωμα, σε τροπο ωστε να διορθωνει τια μεταβολες της τασεως εξοδου απο την επιθυμητη τιμη.
Εγραψα άσχετο... γιατι το variac είναι ρυθμιζόμενο απο τον χρήστη
Στην τεχνολογία servo οι αγώγιμες βούρτσες έιναι διαφορετικές για να αντέχουν τα πάνω - κάτω , αν και διατηρω τήν αμφιβολία του ντεμαράζ για μεγάλες διορθώσεις , οπου πιστεύω οτι ένα solid state relay είναι απείρως ταχυτερο , αλλά το servo δέν γεννά μεταβατικά spikes ....οπότε είναι θέμα επιλογών / προτεραιοτήτων
Σωστα οτιδηποτε solid state ειναι πολυ γρηγοροτερο απο κατι Ηλεκτρομηχανικο αλλα εχει αλλα ζορια. Για μηχανηματα σαν κι αυτο που προτεινω η επιτυχια εγκειται στην υπαρξη γρηγορου σερβο (Οχι Σερβου...)
Παρακολουθωντας και καταγραφοντας τις μεγιστες και ελαχιστες τιμες τασεως στα συγκεκριμενα, με καταλληλο DMM, οι αποκλισεις ηταν στα πλαισια των +/- 2.5 βολτ, σε δοκιμες που στην εισοδο του υπηρχε χειροκινητο Βαριομετρο (Variac) που το εστριβε καποιος με λυσσα δημιουργωντας αποκλισεις των 40-60 Βολτ καθε φορα. Aξιοσημειωτη και εκπληκτικη συμπεριφορα για μηχανημα των 200 Ε.
Οσον αφορα την αξιοπιστια αυτη εξαρταται κυριως απο την κατασταση που βρισκονται τα καρβουνακια που πατανε τις σπειρες του Toroidal. Ειναι μηνες τωρα που δεν εχουν μετρησιμη φθορα. Αλλωστε καρβουνακια βρισκεις και στα περιπτερα.
Πιστεύω οτι θα δουλεύουν το ιδιο καλά και σε δύστροπα επαγωγικά φορτία (πχ ενισχυτές τάξεως ΑΒ ).
Δηλαδή θα έχουν προδιαγραφές σχετικά με συντελεστή ισχύος και γωνία αγωγιμότητας .
Ουσιαστικα προκειται για ενα δακτυλιοειδη Αυτομετασχηματιστη, με οτι αυτο συνεπαγεται.
Παροτι οι κατασκευαστες ειναι φειδωλοι στις προδιαγραφες αυτου του ειδους, εγω που εχω ηδη αυτο το μηχανημα μπορω να σου πω οτι απο μονο του επιρρεαζει ελαχιστα το συνημιτονο. Χωρις φορτιο καταναλωνει 50-60 mA AC.
Ο σκοπός (IMHO) , είναι να το επηρεάσει διορθώνοντας αρμονικές και power factor
Σωστα αλλα κατι τετοιο μονο με Καθαροαιμο Ηλεκτρονικο τροπο (Regeneration του AC- βλεπε OnLINE UPS) γινεται με 10πλασιο και ανω κοστος.
Για τα τύπου ferroresonant constant voltage , έχετε γνώμη ?
Νομιζω οτι η τεχνολογια αυτη, παροτι αρκετα αποτελεσματικη, ειναι τελικα ασυμφορη, και οι συσκευες προκυπτουν πολυ βαριες, αρα προοριζονται για εφαρμογες μη οικιακες. Για αυτο και τα δειγματα στο εμποριο ειναι πολυ σπανια.
H τεχνολογία αυτή όντως δέν είναι φθηνή , αλλά πιστεύω οτι σταθμίζοντας τήν ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΒΛΑΒΩΝ , τήν ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ επι σειρά ετών , και τήν ΠΟΙΟΤΗΤΑ του αποτελέσματος και απο πλευράς σταθεροποίησης και απο πλευράς ταχύτητας και απο πλευράς ποιότητας ημιτόνου , είναι μάλλον αξεπέραστη μέχρι και διπλάσια -τριπλάσια κόστη απο DSPατα σταθεροποιητικά με ημιαγωγούς
ΔΕν εχεις παρα να δοκιμασεις. Φυσικα παντα σε σχεση με την αποδοση / τιμη. Οσο για την απουσια βλαβων δεν θα το ελεγα. Τα ferroresonant που εχω υποψιν μου δεν ηταν και τοσο αξιοπιστα. Το αδυνατο σημειο τους ειναι συνηθως η μεταβολη με τον καιρο και το ζορισμα, των χαρακτηριστικων των πυκνωτων (αυτων που παραλληλιζονται στο αεργο δευτερευον), σε τροπο ωστε να πεταγεται εκτος ισορροπιας ολο το συστημα. Ετσι "αρπαζαν" οι περιελιξεις του μετ/στη και απο κει και μετα χαιρετισματα. Και δεν μιλαμε για ερασιτεχνικες κατασκευες. Εχω ακομη δυο τετοιους μετ/στες των 5 KVA με αρπαγμενα τυλιγματα. Αν τους θελεις ειναι στην διαθεση σου για να ασχοληθεις. Εφοσον εισαι -υποθετω- Ηλεκτρονικος, θα γνωριζεις οτι δεν υπαρχει συσκευη που να μην βγαζει ποτε και καθολου βλαβες.
Καλώς ήλθατε στο club
Ευχαριστω πολυ. Καλως σας βρηκα.
Λογω στενοτητας χρονου μπορει να μην τα λεμε οσο συχνα θα ηθελα.
Θα τα λέμε όποτε μπορείτε
You bet
.