Λοιπόν! Έχουμε και λέμε.
Για αρχή, έβαλα την κάρτα Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi μέσα στο κυρίως μηχάνημά μου (Athlon X2 4600, Asus M2NPV-VM) το οποίο τρέχει Vista Ultimate.
Δοκίμασα με δύο drivers, αυτούς που υπάρχουν στο επίσημο site της Audiotrak (beta) αλλά και τους reference της Via για το συγκεκριμένο chipset (Envy24).
Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
- Η κάρτα αναγνωρίστηκε κανονικά και στις δύο περιπτώσεις. Με τους reference drivers φάνηκε απλά σαν "Envy24 device". Με αυτούς της Audiotrak, αναγνωρίστηκε κανονικά σαν Prodigy 7.1 HiFi και εγκαταστάθηκαν και όλα τα σχετικά utilities της.
- Και στις δύο περιπτώσεις, τα Vista δεν ενεργοποιούν τις "καλές" ρυθμίσεις ήχου (bass management, room correction, κτλ) αλλά σε περίπτωση που δηλωθούν ηχεία 5,1 ή 7,1 μπορούν να δηλωθούν ποια από αυτά είναι small και ποια large. Δεν υπάρχουν επιπλέον ρυθμίσεις όπως crossover frequencies κτλ. αλλά είναι καλύτερα από τα XP στα οποία δεν μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τίποτα. Επίσης, μείον αποτελεί το γεγονός ότι ανάλογα αν ορίζουμε τα περιφερειακά small ή large, η ίδια ρύθμιση ισχύει και για το κεντρικό κανάλι. Δηλαδή δεν υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση για αυτό.
- Με τους reference drivers δεν μπορούμε να πάρουμε από την ψηφιακή τού έξοδο σήμα καλύτερο από 48Κ/24bit. Με τους "κανονικούς" έχουμε επιλογή μέχρι και 192Κ/24bit. Το δικό μου DAC κλείδωσε κανονικά στους 96Κ/24bit.
- Κάποια στιγμή τα Windows μου εμφάνισαν update για τον driver της Audiotrak που είχα περασμένο. Όταν δέχτηκα να κάνει το update, με γύρισε στον γνωστό reference driver της Via.. :violent-smiley-030::violent-smiley-030:
- Ο driver της Audiotrak αυτή τη στιγμή είναι beta. Εκτιμώ ότι όταν βγει η κανονική έκδοση, δεν θα μας εκνευρίζει το Windows Update με τον καινούργιο driver.
Λίγο πολύ αυτά.
Δεν έκανα ακροάσεις από τις αναλογικές εξόδους, μιας και το συγκεκριμένο PC δεν είναι συνδεδεμένο αναλογικά με τον ενισχυτή μου, αλλά θεωρώ απίθανο να υπάρχει διαφορά στην ποιότητα ήχου μεταξύ των XP και των Vista.
Ακούω σχόλια / ερωτήσεις..