Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

xastour

New member
18 November 2007
17
Γεια σας
Αν και ασχολούμαι επαγγελματικά με την πληροφορική (λειτουργικά συστήματα κά) είμαι νέος στο χώρο τών δορυφορικών συστημάτων. Επειδή σκέφτομαι να αγοράσω έναν καλό δορυφορικό δέκτη (κατά προτίμιση HD που να ποιάνει NOVA ΕΡΤ κλπ), κάνοντας έρευνα αγοράς βρήκα ότι οι καλύτεροι τρέχουν λειτουργικό Linux έχουν LAN θύρες διπλούς tuners και γενικά όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ένα PC.
Γνωρίζετε μήπως αν χρησιμοποιώντας ένα PC (πχ με SUSE linux επάνω) και προσθέτοντας εξαρτήματα (και ποιά) αν θα μπορούσα να κατασκευάσω έναν καλό ψηφιακό δέκτη (HD ή απλό). Και αν ναι τι σχέδια και τι εξαρτήματα μου προτείνετε. Επίσης ας ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει εκτύπωση καρτών (VLSI) σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι πιό custom για το PC.
Επλέον από δέκτες τι θα προτείνατε (δεν υπάρχει πρόβλημα χρημάτων); Είναι προφανές ότι ψάχνω για δέκτη πλήρως παραμετροποιήσιμο ώστε να ικανοποιείται το μέγιστο των δυνατοτήτων του (αυτό νομίζω ότι εξασφαλίζει το Linux).

Από πιάτα νομίζετε ότι 185cm είναι κατάλληλο για αρκετούς δορυφόρους ή πρέπει να πάω στο 240cm; Η θέση που βρίσκομαι αυτό το διάστημα είναι η περιοχή του Μεσολογγίου στην Αιτωλοακαρνανία.

Ευχαριστώ
Χ.

Last edited:
Μεταφέρω εδώ την απάντηση προς τον xastour

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Voreios
@xastour έβαλες το ερώτημα σε πάρα πολλά threads και θα γίνει μπάχαλο! Αρκούσε ένα δικό σου ερώτημα με σαφή τίτλο.
Σου απαντω πολύ γενικά στα ερωτήματα:
1.Ναι, μπορείς θεωρητικά να φτιάξεις ένα δέκτη που να τα έχει όλα και να είναι σαν υπολογιστής...μόνο που χρειάζεσαι ειδικό λογισμικό για να λειτουργήσει και αυτό ποιός θα το γράψει; Δεν ξέρω πως γράφονται τα λογισμικά, αλλά αν ήταν τόσο απλό ....δεν θα είχαμε και τοσους δεκτες απο μεγάλες εταιρείες με ελλιπή λογισμικά!
2.Εγω προσωπικά ουδέποτε προτείνω δέκτη, το καλό για μένα μπορει να είναι πολύ κακό για σενα!
3.Οσο μεγαλύτερο και κινητό, τόσο καλύτερα ...υπό την έννοια ότι θα πιάνεις περισσότερους δορυφόρους και θα κατεβάζεις περισσότερα κανάλια! Ομως η διάσταση σχετίζεται και με την θέση εγκατάστασης και σαν γενικός κανόνα για τους ευρωπαικούς δορυφόρους που μας ενδιαφέρουν ισχύει το οσο πάμε απο ΒΔ προς ΝΑ η απαιτούμενη διάσταση λήψης στους δύσκολους δορυφόρους αυξάνει (ευτυχώς βέβαια τώρα υπάρχουν και πολλοί εύκολοι που βγαίνουν και με διαστάσεις 80-120 εκατοστών σε όλη την Ελλάδα)

Μεταφέρω εδώ την απάντηση προς τον xastour

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Voreios
@xastour έβαλες το ερώτημα σε πάρα πολλά threads και θα γίνει μπάχαλο! Αρκούσε ένα δικό σου ερώτημα με σαφή τίτλο.
Σου απαντω πολύ γενικά στα ερωτήματα:
1.Ναι, μπορείς θεωρητικά να φτιάξεις ένα δέκτη που να τα έχει όλα και να είναι σαν υπολογιστής...μόνο που χρειάζεσαι ειδικό λογισμικό για να λειτουργήσει και αυτό ποιός θα το γράψει; Δεν ξέρω πως γράφονται τα λογισμικά, αλλά αν ήταν τόσο απλό ....δεν θα είχαμε και τοσους δεκτες απο μεγάλες εταιρείες με ελλιπή λογισμικά!
2.Εγω προσωπικά ουδέποτε προτείνω δέκτη, το καλό για μένα μπορει να είναι πολύ κακό για σενα!
3.Οσο μεγαλύτερο και κινητό, τόσο καλύτερα ...υπό την έννοια ότι θα πιάνεις περισσότερους δορυφόρους και θα κατεβάζεις περισσότερα κανάλια! Ομως η διάσταση σχετίζεται και με την θέση εγκατάστασης και σαν γενικός κανόνα για τους ευρωπαικούς δορυφόρους που μας ενδιαφέρουν ισχύει το οσο πάμε απο ΒΔ προς ΝΑ η απαιτούμενη διάσταση λήψης στους δύσκολους δορυφόρους αυξάνει (ευτυχώς βέβαια τώρα υπάρχουν και πολλοί εύκολοι που βγαίνουν και με διαστάσεις 80-120 εκατοστών σε όλη την Ελλάδα)

• Ας ξεκινήσω με τα πιάτα. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει σε πολλά λειτουργικά και σου λέει ποιοί δορυφόροι και με τι σήμα πετάνε πάνω από την περιοχή που είσαι. Αυτό βέβαια δεν το έχω-αν και νομίζω ότι μπορώ να το βρώ- αλλά δεν ξέρω πως μεταφράζεται η ποσότητα του σήματος σε διάσταση πιάτου.
  • Εγώ θαθελα να μάθω από τι αποτελείται ένας καλός δέκτης (πχ έχω ακούσει για τις κάρτες DVB-S2) ώστε τα κομάτια αυτά να συνδεθούν στις πόρτες του Η/Υ. Βέβαια δεν μπορεί η κατασκευάστρια εταιρεία να μην δίνει τους drivers για τέτοιες κάρτες. Το υπόλοιπο λογισμικό δε θάλεγα ότι είναι και ακτόρθωτο (και τώρα που το σκέφτομαι ίσως αποτελεί το θέμα ένος καλού project για χρηματοδότηση). Μην ξεχνάτε ότι έτσι ξεκίνησε και ο πόλεμος με τη Microsoft και ευτυχώς σήμερα έχουμε το Linux.
Αρα νομίζω ότι η προσπάθεια και μόνο αρκεί να πάει τη γνώση λίγο πιο πέρα.
Χ.

Αγαπητέ, οι δορυφόροι δεν πετούν ακαθόριστα αλλά βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά και σε συγκεκριμένη θέση ο καθένας.
Κάθε δορυφορική κεραία σκοπεύει στο κέντρο της έναν δορυφόρο. Με σχετικές απώλειες μπορεί να γίνει και παράκεντρη λήψη.
Η διάσταση του πιάτου εξαρτάται από την περιοχή που μένει ο χρήστης και τους δορυφόρους που θέλει να δει.
Π.χ. για τις δημοφιλείς τροχιακές θέσεις των 13 & 19 μοιρών ανατολικά απο όπου εκπέμπουν οι δορυφόροι Hotbird και Astra αρκεί σχεδόν για όλη την Ελλάδα ένα κάτοπτρο 1.10Χ.120 και στα βόρεια της χώρας αρκετά μικρότερο.

Οι DVB κάρτες είναι έτοιμοι δορυφορικοί δέκτες για τον Η/Υ και συνοδεύονται απο drivers, προγράμματα θέασης και τ/χ. Μένει μόνο η εγκατάσταση και είναι έτοιμες για χρήση.
Η κατασκευή ενός δορυφορικού δέκτη απο χομπίστα είναι ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα και κατ' ουσίαν ανευ αντικειμένου.
Τα λεγόμενα ανεπίσημα λογισμικά που κυκλοφορούν είναι στην ουσία μικρές παρεμβάσεις στο τμήμα αποκωδικοποίησης και τίποτε άλλο.
Οι μόνες αξιόλογες δημιουργίες εντοπίζονται σε δέκτες που τρέχουν Linux αλλά και εκεί χωρίς την δημοσίευση του επίσημου λογισμικού από την κατασκευάστρια εταιρία δεν θα γινόταν τίποτα.

Να προσθέσω ότι στην προσπάθεια δημιουργίας δέκτη-υπολογιστή πρωτοπορεί η γερμανική εταιρεία Reel Multimedia η οποία έχει εξαγγείλει το νέο της δημιούργημα υπο την επωνυμία Reel Avantgarde και κόστους....1500 ευρώ, το οποίο είναι ο, τι καλύτερο και πληρέστερο απο πλευράς hardware αλλά ...προς το παρόν ουδείς εμπιστεύεται την εταιρεία αυτή, καθώς το προηγούμενο δημιούργημα της (μου διαφεύγει ο κωδικός του) ήταν επίσης πρωτο σε εξοπλισμό αλλά ...σχεδόν δεν λειτουργούσε απο πλευράς λογισμικού και ουδέποτε διορθώθηκε!
Κάρτα DVB μπορεις φυσικά να βάλεις σε htpc και να έχεις έναν υπολογιστή με δορυφορική κάρτα στο σαλόνι, αλλά νομίζω ότι δεν εννοούσες αυτό. Το να φτιάξεις όμως ένα δέκτη-υπολογιστή απο την αρχή...πίστεψέ μας είναι πολύ δύσκολο και δεν γνωρίζουμε κανένα χομπίστα ούτε εδώ ούτε σε ξένα φόρουμ που να το έχει κάνει!

Οχι για τον Lite, για παλαιότερο μοντέλο που δεν θυμάμαι κωδικό...

Εντάξει καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο και δεν αμφισβητώ την πείρα σας στο θέμα αλλά μήν περιμένετε ένας μόνος χομπίστας ή/και επαγγελματίας να φτιάξει ένα τέτοιο πλήρες λογισμικό. Kάποιος θα γράψει τη μία ρουτίνα κάποιος την άλλη και πάει λέγοντας.... Αλλά νομίζω ότι κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή αλλιώς θα περιμένουμε κρεμασμένοι στα sites για το πότε ή κάθε εταιρεία θα βγάλει το νεώτερο δέκτη. Πάντως εγώ θα το ψάξω και ελπίζω ότι οι πιό παλοί και πεπειραμένοι θα βοηθήσουν.
Και επι τη ευκαιρία, γνωρίζει κανείς αν έχει κυκλοφορήσει ο
ReealBoxAvantgarde?;
Thanks
X.

Re: Απάντηση: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Εντάξει καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο και δεν αμφισβητώ την πείρα σας στο θέμα αλλά μήν περιμένετε ένας μόνος χομπίστας ή/και επαγγελματίας να φτιάξει ένα τέτοιο πλήρες λογισμικό. Kάποιος θα γράψει τη μία ρουτίνα κάποιος την άλλη και πάει λέγοντας.... Αλλά νομίζω ότι κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή αλλιώς θα περιμένουμε κρεμασμένοι στα sites για το πότε ή κάθε εταιρεία θα βγάλει το νεώτερο δέκτη. Πάντως εγώ θα το ψάξω και ελπίζω ότι οι πιό παλοί και πεπειραμένοι θα βοηθήσουν.
Και επι τη ευκαιρία, γνωρίζει κανείς αν έχει κυκλοφορήσει ο
ReealBoxAvantgarde?;
Thanks
X.

Με όλο το θέρρος, να σε ρωτήσω την ηλικία σου και τις γνώσεις σου πάνω στην πληροφορική - προγραμματισμό?

Απάντηση: Re: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Οχι για τον Lite, για παλαιότερο μοντέλο που δεν θυμάμαι κωδικό...
Προφανώς εννοείς τον Reelbox 1100 PVR

ReelBox_Front_blau.gif

Μπορείς να βάλεις δέκτη και πρόγραμμα στα Vista για να βλέπεις/γράφεις δορυφορικά κανάλια. Και εγώ για τέτοιο πράγμα κοιτάω. Δεν ξέρω όμως τι δέκτη να πάρω και πως να βάλω συνδρομητική κάρτα για όλες τις κάρτες του HTPC, αλλά και των άλλων καρτών στα άλλα HTPC.
Για soft λέω να πάρω το DVBViewer.
Πάντως υπάρχουν αρκετοί που έχουν δέκτη στο PC αντί για κλασσικό δέκτη ή LINUX δέκτη.

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Προφανώς εννοείς τον Reelbox 1100 PVR

ReelBox_Front_blau.gif

Ναι αυτό νομίζω ήταν, στην ουσία ουδέποτε λειτούργησε σωστά και μετα απο λίγο καιρό αποσύρθηκε...ως μη επιδεχόμενο βελτίωσης!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Με όλο το θέρρος, να σε ρωτήσω την ηλικία σου και τις γνώσεις σου πάνω στην πληροφορική - προγραμματισμό?
Κανένα πρόβλημα:
-45,
-Πτυχίο Μαθηματικών 84 (ΑΠΘ)
-Μεταπτυχιακό σε Πληροφορική 88 (Αγγλία)
-Διδακτορικό σε Μαθηματικά Πληροφορική 92 (Πάτρα)
-Δημοσιεύσεις σε Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες διαδικτύου, τεχνολογίες λογισμικού, δυναμικά συστήματα, αστρονομία, (διεθνή επιστημονικά περιοδικά) καθώς και άλλες σε ελληνικά συνέδρια κυρίως,
-Προγραμματιστής από το 83 σε FORTRAN, PASCAL, C, C++, Java, και κάποιες άλλες ποιό ειδικού σκοπού γλώσσες (για προγραμματισμό σε τηλεφωνικά κέντρα, audiotex υπηρεσίες multimedia πακέτα, μικροκώδικα σε κινητά τηλέφωνα κλπ)
Δεν πιστεύω να μου ζητήσετε και επικυρωμένα φωτοαντίγραφα για να συμμετέχω ισότιμα στο forum σας.
Και επειδή δεν μου αρέσει η πασαρέλα των γνώσεων, απλώς μία ερώτηση έκανα για ένα δορυφορικό δέκτη επειδή στην παγκόσμια κοινότητα με το ανοιχτό λογισμικό γίνεται χαμός. Ελπίζω λοιπόν να γίνεται αντιληπτό πόση σημασία έχει το να συγκροτηθεί μία ομάδα που να ψάξει σε αυτή την κατεύθυνση, και μάλιστα από χομπίστες που τις περισσότερες φορές είναι καλύτεροι από επαγγελματίες. Αυτό είπα ο άνθρωπος δεν είπα τίποτε άλλο!!!
Χ.

Απάντηση: Re: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Για δουλειά ψάχνεις ή για PC με δορυφορικούς δέκτες??? :p
Αγαπητέ Mano δουλειά έχω, αυτό πέστο στον asxetopoylo.

Πάντως εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα τι είδους δέκτη θέλεις να κατασκευάσεις φίλε xastour. Αν μιλάμε για linux, μπορείς να φτιάξεις ένα htpc με κάποια δορυφορική κάρτα (αρκεί να υποστηρίζεται σωστά) και να χρησιμοποιήσεις κάποια από τις έτοιμες διανομές που έχουν λογισμικό για HTPC. Προσωπικά σε linux το μόνο πρόγραμμα που έχω χρησιμοποιήσει (χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα δηλαδή) με την skystar 2 που έχω, είναι το kaffeine, αλλά αυτό είναι απλά ένας media player που κάποια στιγμή απέκτησε και υποστήριξη για κάρτες dvb. Υπάρχουν όμως πιο ολοκληρωμένα προγράμματα για linux, όπως το MythTV και το VDR, αλλά δεν είναι και ό,τι ευκολότερα στο σετάρισμά τους. Anyway, υπάρχουν και διανομές που διευκολύνουν τα πράγματα όπως για παράδειγμα η Mythbuntu που είναι το Myth TV σχεδόν έτοιμο για χρήση, στο ubuntu (υπάρχουν κι άλλα παρόμοια, Mythdora βασισμένο στη Fedora και άλλο ένα στο knoppix).

http://www.mythbuntu.org/

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Κανένα πρόβλημα:
-45,
-Πτυχίο Μαθηματικών 84 (ΑΠΘ)
-Μεταπτυχιακό σε Πληροφορική 88 (Αγγλία)
-Διδακτορικό σε Μαθηματικά Πληροφορική 92 (Πάτρα)
-Δημοσιεύσεις σε Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες διαδικτύου, τεχνολογίες λογισμικού, δυναμικά συστήματα, αστρονομία, (διεθνή επιστημονικά περιοδικά) καθώς και άλλες σε ελληνικά συνέδρια κυρίως,
-Προγραμματιστής από το 83 σε FORTRAN, PASCAL, C, C++, Java, και κάποιες άλλες ποιό ειδικού σκοπού γλώσσες (για προγραμματισμό σε τηλεφωνικά κέντρα, audiotex υπηρεσίες multimedia πακέτα, μικροκώδικα σε κινητά τηλέφωνα κλπ)

Δεν πιστεύω να μου ζητήσετε και επικυρωμένα φωτοαντίγραφα για να συμμετέχω ισότιμα στο forum σας.
Και επειδή δεν μου αρέσει η πασαρέλα των γνώσεων, απλώς μία ερώτηση έκανα για ένα δορυφορικό δέκτη επειδή στην παγκόσμια κοινότητα με το ανοιχτό λογισμικό γίνεται χαμός. Ελπίζω λοιπόν να γίνεται αντιληπτό πόση σημασία έχει το να συγκροτηθεί μία ομάδα που να ψάξει σε αυτή την κατεύθυνση, και μάλιστα από χομπίστες που τις περισσότερες φορές είναι καλύτεροι από επαγγελματίες. Αυτό είπα ο άνθρωπος δεν είπα τίποτε άλλο!!!
Χ.

μια χαρα τα λες και μην παρεξηγεις !!!! το πληκτρολογιο ειναι ατιμο πραγμα ο ashetopoulos δεν το ειπε απο κακου φανταζομαι

εμεις σαν φορουμ με χαρα να στηριξουμε μια τετοια προσπαθεια μιας και ολοι χομπιστες ειμαστε

όποτε είμαστε στην διάθεση σου !!!!!!