Κατασκευή Home Server PC

Αυγερινός Παπαδάκης

AVClub Addicted Member
29 November 2006
1,621
Νέα Ιωνία, Αθήνα
Ανοίγω ένα θεματάκι το οποίο με τις αυξανόμενες ανάγκες για αποθηκευτικό χώρο με την έλευση του broadband, απασχολεί απασχολεί όλο και περισσότερους. Μιλάμε λοιπόν για ένα PC μετρίων δυνατοτήτων με μόνη ιδιαιτερότητα την δυνατότητα εγκατάστασης όλο και περισσότερων σκληρών δίσκων. Σχέδιο το οποίο το πήρε πρέφα και η μαμά Microsoft και βγάζει αυτόν τον μήνα τα Windows Home Server. Νομίζω πώς μια συζητουσούλα και ανταλαγή απόψεων για το ζήτημα θα ήταν ότι το καλύτερο.

Έχω φτιάξει έναν οπότε στη διάθεσή σας για λεπτομέρειες...
Βασικό η δημιουργία καλού gigabit δικτύου επίσης σε αυτή την περίπτωση...

Λοιπόν!

Έχω ένα τέτοιο μηχάνημα στημένο εδώ και κάποια χρόνια, το οποίο έχει περάσει πολλά, οπότε νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα να σας περάσω τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου.

Όπως είπαμε, ο βασικός λόγος ύπαρξης του PC θα είναι να αποθηκεύει υλικό πολυμέσων, ούτως ώστε να είναι αυτό προσβάσιμο από τους υπόλοιπους υπολογιστές του τοπικού δικτύου.

Το μηχάνημα που έχω εγώ αυτή τη στιγμή για αυτή τη δουλειά είναι ένας AMD Athlon 2600 με 1GB μνήμης και 9 σκληρούς δίσκους. Το λειτουργικό του σύστημα είναι Windows Server, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και XP Pro χωρίς ουσιαστικές (για τις απαιτήσεις μας) ελλείψεις. Η σύνδεσή του με το LAN γίνεται μέσω Gigabit Ethernet.

Οι 9 δίσκοι χωράνε σε ένα κουτί mini tower το οποίο έχει χώρο για 5 εσωτερικούς δίσκους 3,5", και με την προσθήκη ενός αξεσουάρ παίρνει 4 ακόμα στις 3 εξωτερικές θέσεις 5,25" του.

Το τροφοδοτικό είναι 480W της Antec. Για τόσους πολλούς δίσκους δεν θα συνιστούσα τίποτα μικρότερο, μιας και το ρεύμα εκκίνησης τους είναι τρομακτικό και θα "τίναζε τα πέταλα" των περισσότερων "φτηνιάρικων" τροφοδοτικών.

Το σύστημα εσωτερικά έχει (επιπλέον των 2 θυρών SATA του MB) και ένα 4-port PCI SATA controller, ώστε να υποστηρίζει συνολικά 6 SATA και 3 PATA δίσκους.

Εάν έστηνα αυτή τη στιγμή μηχάνημα για αυτό το σκοπό, θα έβαζα τα παρακάτω εξαρτήματα:

CPU: Ότι νά' ναι, αρκεί να είναι σύγχρονο (dual core)
Μνήμη: 1GB min, 2GB επιθυμητά
Motherboard: Με όσο περισσότερες θύρες SATA γίνεται, και αρκετές PCI / PCI-E. Καλή ιδέα θα είναι να υποστηρίζεται και RAID-5 από το south bridge, σε όσο το δυνατό περισσότερους δίσκους.
Κουτί: Μεγάλο.... Με πολλούς μεγάλους ανεμιστήρες... Αρκεί βέβαια να υπάρχει κάποιο κατάλληλο μέρος να τοποθετηθεί, ώστε να μην ακούγεται. Αν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, πηγαίνουμε σε HTPC Media Server ο οποίος θα είναι σχετικά αθόρυβος.
Τροφοδοτικό: Μεγάλο.. και καλό.
Δίσκους: Αυτή την εποχή, οι δίσκοι των 500GB είναι το best value for money. Με 4-6 τέτοιους είμαστε ΟΚ για μερικούς μήνες. Μετά αρχίσουν τα upgrades.
UPS: Επώνυμο, περί τα 600-1000VA για να έχουμε και κάποια αυτονομία αν κοπεί το ρεύμα.

Ενδεικτικά, με το δικό μου UPS (Powerware 1KVA) με τον server συνδεδεμένο και κάτι λίγα δικτυακά έχω utilization του UPS κάτω από 30%, και αυτονομία αρκετά περισσότερο από 30 λεπτά.

Mε ενδιαφέρει και εμένα... Για να μπούμε στις λεπτομέρειες...

edit: Πριν προλάβω να κάνω σχόλιο μπήκατε στις λεπτομέρειες...

Ρε παιδες επειδή και εγώ το βασανίζω το θέμα καιρό, αλλά το κόλλημα μου ειναι το δίκτυο... Το σπίτι είναι σχετικά παλαιό και βέβαια πρόβλεψη για καλωδίωση δεν υπάρχει.. Οπότε τι κάνουμε:

α) Βάζουμε εξωτερικά LAN καλώδια (π.χ σε καναλάκια) που να τρέχουν το σπιτι και να συνδέουν (μεσω του switch) τα μηχανήματα ?

β) Ασύρματη αξιόπιστη λύση παίζει ?

Οι γνώστες τι θα πρότειναν?

(Πολύ ενδιαφέρον θέμα.. Ισως θα έπρεπε να καρφιτσωθεί...)

Ρε παιδες επειδή και εγώ το βασανίζω το θέμα καιρό, αλλά το κόλλημα μου ειναι το δίκτυο... Το σπίτι είναι σχετικά παλαιό και βέβαια πρόβλεψη για καλωδίωση δεν υπάρχει.. Οπότε τι κάνουμε:

α) Βάζουμε εξωτερικά LAN καλώδια (π.χ σε καναλάκια) που να τρέχουν το σπιτι και να συνδέουν (μεσω του switch) τα μηχανήματα ?

Ναι. Καλώδιο τουλάχιστον CAT5e ή και CAT6.

β) Ασύρματη αξιόπιστη λύση παίζει ?

IMHO, όχι.

Ασύρματη αξιόπιστη λύση παίζει ?

Εγώ πάντως ένα μίνι δίκτυο (5 Η/Υ σε διαφορετικούς χώρους) που έχουμε εδώ στο γραφείο με ένα SpeedTouch router, λειτουργεί άψογα και το κόστος αρκετά χαμηλό... Για backup έχουμε WD books των 320Gb σε διάταξη βιβλίων σε βιβλιοθήκη(πολύ όμορφο σε εμφάνιση)... Ενώ στο server έχουμε, και δε νομίζω να χρειάζεται κάτι παραπάνω, 2 SATA2 500GB σκληρούς...

960330.gif

Με μικρό κόστος λοιπόν, ένα πολύ ευέλικτο, όμορφο και ασύρματο δικτυάκι...

Υ.Γ: Γιατί λέτε όχι παιδιά? Εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα(το χρησιμοποιώ 9 μήνες τώρα)...

Μια και το ξεκίνησα να πώ και εγώ την άποψη μου διότι βασανίζομαι κάνα δύο μήνες τώρα.
HARDWARE
1.Coolermaster Stalker 832 για άπλετο αποθηκευτικό χώρο. Φιλοξενεί τώρα 6 σκληρούς με μέγιστη δυνατότητα αποθήκευσης τους 16 HDD με module rack's.
2.Τροφοδοτικό 850 watt (Όχι τσιγκουνιές πιστεύω διότι απ' τους 2 σκληρούς έφτασα σε χρόνο ντε-τε τους 6 και πάλι λίγοι είναι (Blu-Ray-HD-DVD γάρ).
3.Μνήμη έχω 3Gb διότι τρέχει Vista αυτή την στιγμή, είναι κατεβαστήρι και κάνω και ριπάρισμα HD.
4.Ψύξη καλή οποσδήποτε διότι αν παίζει 24/7 δεν θέλουμε να πάθει τίποτα και βέβαια ένα αρκετά καλό UPS για να προστατεύσουμε την επενδυσούλα μας.
--------​
Νομίζω πώς αν κάποιος το χρειάζεται απλά για Network Storage μόνο μεγάλο κουτί χρειάζεται, νορμάλ επώνυμο τροφοδοτικό ,αρκετή μνήμη και βέβαια μπόλικες Sata θύρες επάνω στην μητρική και Gigabit Lan.
--------​
SOFTWARE
Από λογισμικό τώρα. Απλές λύσεις όπως Windows Vista για δυνατά μηχανήματα, Windows XP Pro για μέτρια και βέβαια για χαμηλά και αμιγώς Data Storage το εξαιρετικό FreeNAS (Linux Based με Browser Http Interface).
Τώρα όπως ανέφερα πιό πάνω έρχεται το Windows Home Server το οποίο βασίζεται στα Windows Server 2003 Small Business με εξειδίκευση σε Home χρήση και πολύ όμορφο απλό interface. Χρησιμοποιεί κάτι σαν Software Raid και πραγματικά για 2 βδομάδες που το δούλεψα είναι πολύ βολικό με μόνο μανίκι οτι κάνει Format στους σκληρούς που προσθέτεις.

Υ.Γ: Γιατί λέτε όχι παιδιά? Εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα(το χρησιμοποιώ 9 μήνες τώρα)...

Αν δοκιμάσεις να μεταφέρεις ένα αρχείο 20GB μέσω WiFi θα καταλάβεις..

Και οι απαιτήσεις μας από το LAN είναι ακριβώς αυτές!

Γιατί είναι διαφορετικό να βλέπεις αρχεία (Data αφού λες ότι είναι σε γραφεία)
μεγέθους κάποιων ΜΒ και τελείως διαφορετικό να θές να δείς μια ταινία της
τάξεως των 20 GB.

Edit: Δημήτρη γράφαμε μαζί.

:smash: Εγώ νόμιζα ότι μιλάτε για Home Server... Σε αυτά που περιγράφετε μόνο ο νέος quad-core Οpteron(Barcelona) λείπει...

edit: Έχετε δίκιο... Ένας Home server (με τη διάσταση του HD) έχει αποκτήσει νέας τάξης μεγέθη... Πάντως εγώ θα σκεφτόμουν τα πάντα για λύσεις παρά να έχω κανάλια και καλώδια... Π.χ ακόμα και 500GB SATA2 σκληρό αποσπώμενο...

Last edited:
Να κάνω και εγώ ρε παιδιά μερικές ερωτήσεις...
Τι σχέση έχει ο επεξεργαστής και η μνήμη, πόσο μάλλον το λειτουργικό σε ένα τέτοιο μηχάνημα; :p
Εγώ θα ψήφιζα ένα μηχανάκι από αυτά που έχετε πετάξει σε μιά γωνιά, να βάλετε πάνω 256Mb και όποιο distribution linux σας αρέσει και τελειώσατε.
Έτσι έχετε τσάμπα μηχάνημα, τσάμπα λειτουργικό και όσα Tera θέλετε...

Μια και το ξεκίνησα να πώ και εγώ την άποψη μου διότι βασανίζομαι κάνα δύο μήνες τώρα.
HARDWARE
1.Coolermaster Stalker 832 για άπλετο αποθηκευτικό χώρο. Φιλοξενεί τώρα 6 σκληρούς με μέγιστη δυνατότητα αποθήκευσης τους 16 HDD με module rack's.
2.Τροφοδοτικό 850 watt (Όχι τσιγκουνιές πιστεύω διότι απ' τους 2 σκληρούς έφτασα σε χρόνο ντε-τε τους 6 και πάλι λίγοι είναι (Blu-Ray-HD-DVD γάρ).
3.Μνήμη έχω 3Gb διότι τρέχει Vista αυτή την στιγμή, είναι κατεβαστήρι και κάνω και ριπάρισμα HD.
4.Ψύξη καλή οποσδήποτε διότι αν παίζει 24/7 δεν θέλουμε να πάθει τίποτα και βέβαια ένα αρκετά καλό UPS για να προστατεύσουμε την επενδυσούλα μας.
--------​
Νομίζω πώς αν κάποιος το χρειάζεται απλά για Network Storage μόνο μεγάλο κουτί χρειάζεται, νορμάλ επώνυμο τροφοδοτικό ,αρκετή μνήμη και βέβαια μπόλικες Sata θύρες επάνω στην μητρική και Gigabit Lan.
--------​
SOFTWARE
Από λογισμικό τώρα. Απλές λύσεις όπως Windows Vista για δυνατά μηχανήματα, Windows XP Pro για μέτρια και βέβαια για χαμηλά και αμιγώς Data Storage το εξαιρετικό FreeNAS (Linux Based με Browser Http Interface).
Τώρα όπως ανέφερα πιό πάνω έρχεται το Windows Home Server το οποίο βασίζεται στα Windows Server 2003 Small Business με εξειδίκευση σε Home χρήση και πολύ όμορφο απλό interface. Χρησιμοποιεί κάτι σαν Software Raid και πραγματικά για 2 βδομάδες που το δούλεψα είναι πολύ βολικό με μόνο μανίκι οτι κάνει Format στους σκληρούς που προσθέτεις.

Συμφωνώ και να προσθέσω άλλο ένα λειτουργικό, NasliteV2 (serverelements.com) κοστος $29 το οποίο είναι ειδικά για ΝΑS σε Low end hardware. Πάει σφαίρα στα trasfers με 30Μb/s πάνω από Gbit.

Εχω δοκιμάσει το WHS αλλά τα trasfer παίζουν μόνο γύρω στα 8-10Μb/s.

Έχω 2 servers με NASlitev2 προς το παρόν.

1 Pentium II 233 με 128Μb RAM
+ Adaptec 2400 RAID 5 (4x320Gb) - 1TB
+ 1x320GB ATA + 1 x 250Gb.
(Αν και το κουτί παίρνει μέχρι 7 δίσκους, το τροφοδοτικό(250w) τραβάει μόνο 6.

2. Pentium 4 Celeron 1.8 με 512Μb RAM
+3ware 7500-8 RAID5 (8x300Gb) - 2TB
+300 + 500 SATA
420W PSU

Ιδανικό accesory για servers είναι αυτό της Lian-Li.
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.700546

Τι σχέση έχει ο επεξεργαστής και η μνήμη, πόσο μάλλον το λειτουργικό σε ένα τέτοιο μηχάνημα; :p
Εγώ θα ψήφιζα ένα μηχανάκι από αυτά που έχετε πετάξει σε μιά γωνιά, να βάλετε πάνω 256Mb και όποιο distribution linux σας αρέσει και τελειώσατε.

+1

Επίσης, συνεχίζω το θέμα των καλωδίων γιατί τα θεωρώ απαράδεκτα για ένα Home σύστημα... Δοκιμάστε και ένα PowerLine 200Μbps(δίκτυο μέσω της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) που είναι ότι πρέπει για σπίτια και για μεταφορές HD ταινιών.

Αυτό που λες ισχύει, αλλά δεν θα αποδώσει ταχύτητες Gigabit Ethernet. Το ξέρω, το έχω δοκιμάσει.

Αν δεν μας ενδιαφέρουν οι επιδόσεις, στήνεται NAS και με Celeron @ 433..

+1

Επίσης, συνεχίζω το θέμα των καλωδίων γιατί τα θεωρώ απαράδεκτα για ένα Home σύστημα... Δοκιμάστε και ένα PowerLine 200Μbps(δίκτυο μέσω της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) που είναι ότι πρέπει για σπίτια και για μεταφορές HD ταινιών.

Τα powerline (HomePlug) έχουν overhead όσο περίπου και τα WiFi, δηλαδή ~50% (αν θυμάμαι καλά), πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν είναι σταθερά, δεν είναι αρκετά γρήγορα.

Εδώ το Gigabit και μας πέφτει κάπως λίγο για 25GB+..

Εννοείται ότι αυτό το σύστημα θα είναι αναμμένο 24 ώρες το 24ωρο έτσι???
Μήπως όλο αυτό το ρεύμα που θα καίει είναι ασύμφορο οικονομικά???

Επίσης, ΓΙΑΤΙ ολοι οι σκληροί δίσκοι να είναι αναμμένοι ταυτόχρονα και να δουλεύουν συνέχεια (συνεχής καταπόνηση) και να ΜΗΝ έχουμε σε ένα εξωτερικό firewire ή e-sata κουτί δίσκους των 500GB (ή 1Tera πλέον), τους οποίους θα βάζουμε σε λειτουργία ΜΟΝΟ όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ένα αρχείο, ή να πάρουμε κάτι αντίστοιχα???? :grandpa:

Ακόμα και στην περίπτωση για κατεβαστηρι, πιστεύω ότι ένας δίσκος των 150-200GB είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΣ για συνεχή χρήση, και από εκεί θα μεταφέρουμε τα αρχεία μας σε μεγαλύτερους εξωτερικους!!! :antlers: