κατασκευή single ended, dc coupled

Αργύρης Μ.

Senior Member
6 July 2006
320
Πεύκη
σερφάροντας πριν από καιρό στο ιντερνετ, έπεσα πάνω σε αυτό αυτό το σχέδιο (που υπήρχε και στο site της πάλαι ποτέ svetlana), και μου κίνησε το ενδιαφέρον για δύο λόγους: η 509 οδηγείται από το screen που θεωρητικά υπερτερεί σε γραμμικότητα και β. είναι πλήρως dc coupled, δηλ. δεν υπάρχει κανένας πυκνωτής στην πορεία του σήματος.

οι πρώτες δοκιμές που έκανα με συναρμολόγηση σπαγγέτι ήταν πολύ ενθαρυντικές

p1000868zc1.jpg

δίνει 8W rms με 0.9% παραμόρφωση και μπορεί να φτάσει τα 13W αλλά έχοντας μπεί για τα καλά σε ψαλιδισμό. Τα 8W βέβαια μου είναι υπεραρκετά για τις ανοιχτές μπάφλες μου

p1000870py1.jpg
p1000871rq2.jpg

Για εξόδου χρησιμοποίησα κάτι αμερικάνικες 40KG6 που είχα ήδη (EL509/519 με 40v νήματα), ενώ για σασί επιστρατεύτηκε η γνωστή και μη εξαιρετέα κουταλοθήκη του ΙΚΕΑ :flipout:

εδώ το ξεκίνημα

p1000893os5.jpg

και εδώ τελειωμένος και επί το έργον για ακροάσεις

p1000900af1.jpg
p1000901hu5.jpg

η ECL86 είναι αρκετά διαφορετική και δεν είναι ούτε pin compatible με την 82.
Πιστεύω ότι γίνεται αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε να ξαναυπολογιστούν τα σημεία λειτουργίας, πολύ περισσότερο επειδή είναι dc coupled (το σημείο λειτουργίας της μιας ρυθμίζει την πόλωση της επόμενης)

εγώ χρησιμοποίησα της ρώσικη 6F3P (svetlana) που στο ebay τις βρίσκεις "με το κιλό" :music-smiley-004:

είναι λαμπίτσα πασπαρτού και μπορεί να γίνει τελικάκι SE, push pull για 8-10watt (κάτι σαν αυτό) και βέβαια driver για πιο μεγάλο τελικό.

έχω δει να ακόμα να χρησιμοποιείται για pre αλλά το θεωρώ υπερβολή (από την άλλη βέβαια έχω δει και 6c33 σε προ :BDGBGDB55:)

Last edited:
οι εξόδου είναι από τους συνήθεις σχιστομάτιδες στο HK και συγκεκριμένα από αυτόν

με χρωμιομένα καπάκια και καλή ποιότητα κατασκευής - ιδίως για την τιμή που τους δίνει

εμένα μου βγάζει το παρακάτω μήνυμα...
Sorry, this GeoCities site is currently unavailable.
εσείς μπορεί να βλέπετε την σελίδα γιατί είναι cachαρισμενη.

Re: Απάντηση: κατασκευή single ended, dc coupled

Πολύ ενδιαφέρον . Εύχομαι να είναι αποκάλυψη.
Μια ερώτηση : Αντί για την 6ΒΜ8 που μάλλον είναι η ECL82 μπορεί να μπει ECL86;

Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίμα να "χαραμίσεις" την εξαιρετική ECL86 χρησιμοποιώντας την σαν driver. Μια και τις έχεις, μπορείς με αυτές να φτιάξεις έναν εξαιρετικό SE ή PP.

Απάντηση: Re: Απάντηση: κατασκευή single ended, dc coupled

Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίμα να "χαραμίσεις" την εξαιρετική ECL86 χρησιμοποιώντας την σαν driver. Μια και τις έχεις, μπορείς με αυτές να φτιάξεις έναν εξαιρετικό SE ή PP.

Μόλις σήμερα τις παρέλαβα , ακόμα δεν τις έχω ανοίξει να δω αν είναι εντάξει.
Μαζί με τις 2 ECL86 παρέλαβα και 4 EL95 .
Πρόκειται να ανοίξω καινούριο θέμα για ιδέες χρησιμοποίησης.
Αλλά κάτσε πρώτα να δω μήπως το κουτί είναι άδειο το απόγευμα.

Βαγγέλη, στις πρώτες ακροάσεις μου έχει κάνει εντύπωση η καθαρότητα και η ταχύτητα του, κάτι που δεν είναι συνήθως το δυνατό σημείο των single ended. Πιθανώς να οφείλεται και στην έλλειψη πυκνωτών στην πορεία του σήματος.
Από την άλλη σε σχέση με τον OTL φαίνεται να υπολείπεται σε σώμα κάτι που είναι πιο αισθητό σε μεγάλα συμφωνικά έργα. Εδώ μάλλον παίζει ρόλο η περιορισμένη δυνατότητα οδήγησης & παροχής ρεύματος

@ Μανώλη όπως καταλαβαίνεις, η αντικατάσταση του otl αργεί ακόμα :grinning-smiley-043

@Στέλιο, ένα pushpull-άκι σαν του link που παρέθεσα πιο πάνω θα ήταν ότι πρέπει, οπότε θα πρέπει να προμηθευτείς ένα ακόμα ζευγάρι. Εξαρτάται βέβαια και τι ηχεία θα οδηγήσεις