Καθυστέρηση έναρξης LM317.

18 June 2006
984
Ξάνθη
Πως μπορούμε να καθυστερήσουμε την έναρξη λειτουργίας του LM317 κατά 0,2-0,5sec,χωρίς να βάλουμε ρελέ στην έξοδο;Θέλω να τροφοδοτήσω το μηχανισμό της philips cd-pro2lf και πρέπει πρώτα να πάρει τα 5V και μετά τα 9V και αντίστοιχα όταν κλείνει πρώτα να κλείνουν τα 9V και μετά τα 5V.

λογικά με ενα ρελε κι ενα μεγάλο πυκνωτή με μια μετρια αντίσταση στην εντολή.
τωρα, χωρίς ρελε κι για απόλυτη σταθερήκαι σωστή τάση, δεν νομιζ να υπάρχει τρόπος.

εκτος αν βάλεις πάλι πυκνωτή, αντίσταση και ζενερ αλλα σε σειρά με μια pulldown αντίσταση κανα ΚΩ προς την γειωση, στο πιν

ελεγχου.

εδιτ - μαζι ποστάραμε.

κατέβασε το pdf και είσαι οκ.

attachment.php

Attachments

• LM2576.jpg
    LM2576.jpg
    62.7 KB · Views: 142
Last edited:
Απο το manual του 317.
Για μετατροπες το συζηταμε.

Attachments

• 317.jpg
    317.jpg
    35 KB · Views: 44
Δεν θελεις slow turn-on και θελεις delayed turn-on και με αντιθετη σειρα turn-off. Και χωρις ρελε!!!!
Μαλιστα. Λετ με θινκ φορ α γουαιλ ιφ αι γετ δε τσανς!

Θα μπορουσες να βαλεις ενα LM3914 σε bar mode και στις εξοδους να εχεις τρανζιστορ σαν διακοπτες.
Θα μπορουσες να βαλεις clock (555, 4093 whatever) και bcd up-down counter ακολουθουμενο απο 3-8 decoder και να παιζεις με το up-down.
Μετα παμε σε uPC, AVR,PIC οτι αγαπας.

Γιώργο έχω δυο εξόδους απο τον τον controller για την οδήγηση των ρελέ αλλά έλεγα εάν γίνεται κάτι με τα τα LM για να είναι ποιο απλο και να αποφυφω τα ρελέ.

Re: Απάντηση: Re: Καθυστέρηση έναρξης LM317.

Σε αυτό το κύκλωμα δεν θέλει και μια αντίσταση παράλληλα στον πυκνωτή για κλείνει γρήγορα η τάση τον 9V;

το κυκλωμα που εδωσε ο παπακος ειναι το ιδανικο για αυτο που θελεις να κανεις. Ειναι εφαρμοσμενο και δουλευει τελεια. Ο χρονος εξαρταται απο την τιμη της αντιστασης R3 και του πυκνωτη C1. Μεγαλυτερες τιμες - μεγαλυτερος χρονος.

Γιώργο έχω δυο εξόδους απο τον τον controller για την οδήγηση των ρελέ αλλά έλεγα εάν γίνεται κάτι με τα τα LM για να είναι ποιο απλο και να αποφυφω τα ρελέ.

Αν καταλαβαινω καλα, εχει ηδη ετοιμο τον χρονισμο απο τις δυο εξοδους του controller. Αντι για ρελε τοτε βαλε οπτο-τραιακ.

Με το κύκλωμα του LM317 η έξοδος ανεβαίνει σιγά σιγά από τα 0 στα 9 βολτ .
Αυτό δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα ;
Αυτό είναι για SOFT START σε νήματα πχ σε ψηφιακά δεν δουλεύει γιατί τα τρελαίνει.

LM339 quad comparator αντι για 3914 για τον χρονισμο. google it.
Πιο απλο και φτηνο. Θα ελεγα ομως να βαλεις ρελε σαν διακοπτες.
Γιατι δεν τα θελεις αληθεια?

Εγώ πάντως έχω βάλει ένα απλό κύκλωμα καθυστέρησης: ένα τρανζίστορ, ένας πυκνωτής, δύο αντιστάσεις και ένα μικρό ρελεδάκι (με την απαραίτητη δίοδο στο πηνίο). Δουλεύει μια χαρά και πιάνει ελάχιστο χώρο.

Απάντηση: Re: Καθυστέρηση έναρξης LM317.

Εγώ πάντως έχω βάλει ένα απλό κύκλωμα καθυστέρησης: ένα τρανζίστορ, ένας πυκνωτής, δύο αντιστάσεις και ένα μικρό ρελεδάκι (με την απαραίτητη δίοδο στο πηνίο). Δουλεύει μια χαρά και πιάνει ελάχιστο χώρο.

Βαγγέλη έχεις το σχηματικό από το κυκλωματακι;

Re: Απάντηση: Re: Καθυστέρηση έναρξης LM317.

Βαγγέλη έχεις το σχηματικό από το κυκλωματακι;

Η βασική ιδέα είναι αυτή που φαίνεται στο συνημμένο σχηματικό, μόνο που έχω κάνει μια πιο απλοποιημένη εφαρμογή από αυτή που φαίνεται εδώ: έχω αφαιρέσει τα R1, Q1 και Q3 (βασικά, δεν είχα ακριβώς το σχέδιο από αυτό το κύκλωμα που έχω φτιάξει και βρήκα στα αρχεία μου αυτό που πλησιάζει πολύ).

Η ιδέα είναι πολύ απλή: η αντίσταση φορτίζει τον πυκνωτή και, μόλις η τάση στον πυκνωτή (δηλ. στη βάση του τρανζίστορ) φτάσει τα 0.6-0.7 βολτ, τότε το τρανζίστορ άγει και κλείνει το ρελέ. Για τη σταθερά χρόνου που χρειάζεσαι, η τιμή της αντίστασης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και η τιμή του πυκνωτή μικρότερη. Θέλει λίγο πειραματισμό εδώ. Επίσης, το τρανζίστορ μπορεί να είναι οποιοδήοτε μικρό τρανζίστορ NPN.

Attachments

• Delay_Schematic.gif
    Delay_Schematic.gif
    6.2 KB · Views: 27