Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

themisperi

Established Member
28 November 2011
113
Ακούω γνώμες για τη συγκεκριμένη κεφαλή.Το πικάπ είναι το ΑΚΑΙ AP-B10C.Λόγω του οτι το πικάπ το έχω για δεύτερο στο χωριο μου συνδεμένο σε έναν ραδιοενισχυτή superscope R-330 με ηχεία ιδιοκατασκευή θα ακούσω καλά????Δεν ψάχνομαι για κατι ακριβότερο σε κεφαλή γιατι πιο πολλά θα πάει η κεφαλή σε σχέση με το όλο σύστημα.Υπόψιν οτι υπάρχει εκεί στο χωριό μεγάλη συλλογή με περίπου 200 δισκάκια 45στροφών αλλά και 33ρηδες.

Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

Διαβαζοντας καποια θεματα περι ρυθμισεων νεας κεφαλης , εχω ψιλοαγχωθει . Τα χερια μου πιανουν ,
και επειδη εχω παραγγειλει μια τετοια κεφαλη του θεματος ,που θα παρει τη θεση μιας ortofon F 15 0 , Θα δω καποια διαφορα ;
Σκεφτομαι μην ηταν καλυτερα να αφησω την ιδια και να παρω μονο βελονα , για να αποφυγω τις ιστοριες τοποθετησης .
Αλλα διαβασα καπου οτι και η κεφαλη φθειρετε . Ομολογω οτι αυτο δε το γνωριζα . Το πικαπ ειναι ενα CEC BD 2000 και επελεξα
αυτη τη κεφαλη , γιατι καπου διαβασα σε ξενο οτι κολαει καλα στο πικαπ αυτο . Εν το μεταξυ η διαφορα τιμης βελονας μαμα ,
με το πακετο αγορας της νεας κεφαλης , ειναι μικρο . Τελως παντων τωρα την εχω παραγγειλει , οποτε θα περασω το βαπτισμα .
Σκεφτομαι να βαλω χαρτοταινια διπλα στις βιδες της παλιας [ ως οδηγο ] , και κατοπι να εφαρμοσω τις βιδες της καινουργιας ,
αλλα δε ξερω τι θα κανει . Ξερεται αν πουλουν τουλαχιστον ετοιμα χαρτονια ρυθμισης ; Ειμαι στο πειραια .

Οι κεφαλες δεν φθειρονται,οι βελονες ναι.
Η θεση της F15O δεν ειναι σιγουρο οτι θα ειναι η ιδια με την ΑΤ95Ε οποτε και να βαλεις χαρτοταινια για οδηγο,ισως να ειναι λαθος.Πρεπει να μετρησεις απο την αρχη την θεση της ΑΤ95Ε.
Συνηθως στα πικαπ με βραχιωνα οπως ο δικος σου, η ακιδα της βελονας μεχρι το πισω μερος του headshell (που ακουμπα στον βραχιωνα)ειναι περιπου 49-50mm.
Mετρησε και δες ποση ειναι αυτη η αποσταση τωρα,και αναλογα ρυθμισε την ΑΤ95Ε

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

Διαβαζοντας καποια θεματα περι ρυθμισεων νεας κεφαλης , εχω ψιλοαγχωθει . Τα χερια μου πιανουν ,
και επειδη εχω παραγγειλει μια τετοια κεφαλη του θεματος ,που θα παρει τη θεση μιας ortofon F 15 0 , Θα δω καποια διαφορα ;
Σκεφτομαι μην ηταν καλυτερα να αφησω την ιδια και να παρω μονο βελονα , για να αποφυγω τις ιστοριες τοποθετησης .
Αλλα διαβασα καπου οτι και η κεφαλη φθειρετε . Ομολογω οτι αυτο δε το γνωριζα . Το πικαπ ειναι ενα CEC BD 2000 και επελεξα
αυτη τη κεφαλη , γιατι καπου διαβασα σε ξενο οτι κολαει καλα στο πικαπ αυτο . Εν το μεταξυ η διαφορα τιμης βελονας μαμα ,
με το πακετο αγορας της νεας κεφαλης , ειναι μικρο . Τελως παντων τωρα την εχω παραγγειλει , οποτε θα περασω το βαπτισμα .
Σκεφτομαι να βαλω χαρτοταινια διπλα στις βιδες της παλιας [ ως οδηγο ] , και κατοπι να εφαρμοσω τις βιδες της καινουργιας ,
αλλα δε ξερω τι θα κανει . Ξερεται αν πουλουν τουλαχιστον ετοιμα χαρτονια ρυθμισης ; Ειμαι στο πειραια .

θα σου πρότεινα να κάνεις ένα μικρό έξοδο ακόμα και να πάρεις αυτόν τον προτράκτορα. Με το μάτι, χαρτόνια κλπ, βελόνα ΔΕΝ ρυθμίζεται.
Το κόλπο που θες να κάνεις, με τις βίδες, δε βοηθάει. Αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή θέση της βελόνας, κάτι που μόνο ένας προτράκτορας σου εξασφαλίζει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

Ok ευχαριστω . Ειναι κατι που χρειαζεται και το κοστος μικρο .
Ευκαιρια να τσεκαρω αλλα δυο πικαπ που εχω . Παιδια εσεις εχετε ξεφυγει . Ετσι γινεται , αν ασχοληθεις καλα με ενα χομπυ .
Δε μπορω σε καμια περιπτωση να σας ακολουθησω , αν και μπορω να φανταστω τον ηχο απο κατι εξωγηινα πικαπ που βλεπω .
Προς το παρων θ´ακουσω τα δισκακια μου ως εχει , γιατι αν κολησω τη καναμε .:smash:

Μηπως υπαρχει κι εδω ο συγκεκριμενος προτακτορας ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οι κεφαλες δεν φθειρονται,οι βελονες ναι.
Η θεση της F15O δεν ειναι σιγουρο οτι θα ειναι η ιδια με την ΑΤ95Ε οποτε και να βαλεις χαρτοταινια για οδηγο,ισως να ειναι λαθος.Πρεπει να μετρησεις απο την αρχη την θεση της ΑΤ95Ε.
Συνηθως στα πικαπ με βραχιωνα οπως ο δικος σου, η ακιδα της βελονας μεχρι το πισω μερος του headshell (που ακουμπα στον βραχιωνα)ειναι περιπου 49-50mm.
Mετρησε και δες ποση ειναι αυτη η αποσταση τωρα,και αναλογα ρυθμισε την ΑΤ95Ε

Tωρα το μετρησα με ενα χαρακακι . Εβαλα τη βελονα πανω , και ειναι ακριβως 5cm :worshippy:
Αυτο βεβαια δεν εχει να κανει με τον προτρακτορα φανταζομαι .
Δηλ. να την τοποθετησω ακριβως το ιδιο με την προηγουμενη και τελος . Ετσι δεν ειναι ;
Η´με ενα ηλεκτρονικο παχυμετρο που εχω , μετρησω την ιδια αποσταση και στις δυο βιδες ,
απ´το κενο που αφηνουν στη βαση μπρος η´πισω , αφου εχω παρει τα 5cm ;

Last edited:

θα σου πρότεινα να κάνεις ένα μικρό έξοδο ακόμα και να πάρεις αυτόν τον προτράκτορα. Με το μάτι, χαρτόνια κλπ, βελόνα ΔΕΝ ρυθμίζεται.
Το κόλπο που θες να κάνεις, με τις βίδες, δε βοηθάει. Αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή θέση της βελόνας, κάτι που μόνο ένας προτράκτορας σου εξασφαλίζει.

Μια και εγώ μετά απο δύο χρόνια συμβίωσης με ένα td-170 http://www.thorens.com/pdf/specifications_td1701_en.pdf με κεφαλή/βελόνα ΟΜΒ10 , το μόνο που έχω κάνει ήταν μια φορά να ζυγίσω την κεφαλή και το αντισκέιτ, θα ήθελα να τσεκαρω τι γίνεται , ο προτράκτορας αυτός κάνει για την κεφαλή/ πικαπ μου ? http://www.turntableneedles.com/Ortofon-OMB-10_p_2999.html

ευχαριστώ

Μια και εγώ μετά απο δύο χρόνια συμβίωσης με ένα td-170 http://www.thorens.com/pdf/specifications_td1701_en.pdf με κεφαλή/βελόνα ΟΜΒ10 , το μόνο που έχω κάνει ήταν μια φορά να ζυγίσω την κεφαλή και το αντισκέιτ, θα ήθελα να τσεκαρω τι γίνεται , ο προτράκτορας αυτός κάνει για την κεφαλή/ πικαπ μου ? http://www.turntableneedles.com/Ortofon-OMB-10_p_2999.html

ευχαριστώ

Γιατί όχι;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

Tωρα το μετρησα με ενα χαρακακι . Εβαλα τη βελονα πανω , και ειναι ακριβως 5cm :worshippy:
Αυτο βεβαια δεν εχει να κανει με τον προτρακτορα φανταζομαι .
Δηλ. να την τοποθετησω ακριβως το ιδιο με την προηγουμενη και τελος . Ετσι δεν ειναι ;
Η´με ενα ηλεκτρονικο παχυμετρο που εχω , μετρησω την ιδια αποσταση και στις δυο βιδες ,
απ´το κενο που αφηνουν στη βαση μπρος η´πισω , αφου εχω παρει τα 5cm ;

To protractor που προτεινει ο Κωστας η καποιο αλλο καλο ειναι καλη ιδεα.Αν τωρα αυτος που ρυθμισε την κεφαλη απο την αρχη την ρυθμισε στα 50μμ διοτι ετσι επρεπε, λογικα θα δειχνει και σωστα τσεκαροντας την με εναν προτρακτορα.
Την θεση των βιδων στο κελυφος ξεχασε την.Αυτο που εχει σημασια ειναι η αποσταση που μετρησες.Για να το πω διαφορετικα , η αποσταση των βιδων και της ακιδας της βελονας ΔΕΝ ειναι ιδια σε ολες τις κεφαλες,αρα για να πετυχεις τα 50μμ με διαφορετικες κεφαλες,οι βιδες δεν θα ειναι παντα στην ιδια θεση στο κελυφος.

Κάτι είδα πιο πάνω για μισή ιντσα κεφαλές και δεν ξέρω αν η ομβ10 ανήκει σε αυτές

Αυτη ειναι η αποσταση μεταξυ των κεντρων της θεσης των βιδων της κεφαλης.Η ΟΜΒ10 ναι ανηκει σ'αυτες.Οι P-mount η T4P (plug-in) δεν ειναι.

Κάτι είδα πιο πάνω για μισή ιντσα κεφαλές και δεν ξέρω αν η ομβ10 ανήκει σε αυτές

Κανονικη κεφαλη ειναι η ΟΜ10 (δλδ μισης ιντσας). Οι άλλες ειναι οι Ρ mount και τωρα πια σπανίζουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

To protractor που προτεινει ο Κωστας η καποιο αλλο καλο ειναι καλη ιδεα.Αν τωρα αυτος που ρυθμισε την κεφαλη απο την αρχη την ρυθμισε στα 50μμ διοτι ετσι επρεπε, λογικα θα δειχνει και σωστα τσεκαροντας την με εναν προτρακτορα.
Την θεση των βιδων στο κελυφος ξεχασε την.Αυτο που εχει σημασια ειναι η αποσταση που μετρησες.Για να το πω διαφορετικα , η αποσταση των βιδων και της ακιδας της βελονας ΔΕΝ ειναι ιδια σε ολες τις κεφαλες,αρα για να πετυχεις τα 50μμ με διαφορετικες κεφαλες,οι βιδες δεν θα ειναι παντα στην ιδια θεση στο κελυφος.

Aυτο το καταλαβα με τις βιδες σιγουρα , αφου οι κεφαλες διαφερουν . Μας ενδιαφερουν τα 50mm .
Απλα δε ξερω αν υπαρχει τζογος ολης της κεφαλης δεξια αριστερα οταν ειναι λασκα , παροτι εχω τη βελονα στη σωστη αποσταση .
Πανω σ´αυτο αναφερθηκα πριν για τη μετρηση των βιδων . Δηλ. η ευθεια και των δυο , να ειναι ακριβως παραλληλη στο κελυφος .
Τον προτρακτορα θα τον παρω δε συζητω , απλα η κεφαλη λογικα ειναι πολυ κοντα , και σκεφτομαι να τοποθετησω ετσι για αρχη ν´ακουω.
Τωρα σε πικαπ σειρας με κεφαλες φθηνες , μηπως δε θελει και τοσο ψαξιμο ;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT-95E

Aυτο το καταλαβα με τις βιδες σιγουρα , αφου οι κεφαλες διαφερουν . Μας ενδιαφερουν τα 50mm .
Απλα δε ξερω αν υπαρχει τζογος ολης της κεφαλης δεξια αριστερα οταν ειναι λασκα , παροτι εχω τη βελονα στη σωστη αποσταση .
Πανω σ´αυτο αναφερθηκα πριν για τη μετρηση των βιδων . Δηλ. η ευθεια και των δυο , να ειναι ακριβως παραλληλη στο κελυφος .
Τον προτρακτορα θα τον παρω δε συζητω , απλα η κεφαλη λογικα ειναι πολυ κοντα , και σκεφτομαι να τοποθετησω ετσι για αρχη ν´ακουω.
Τωρα σε πικαπ σειρας με κεφαλες φθηνες , μηπως δε θελει και τοσο ψαξιμο ;
Ναι οι πλευρες της κεφαλης πρεπει να ειναι παραλληλες με αυτες του κελυφους,και ταυτοχρονα η αποσταση που ειπαμε να ειναι στα 50μμ.Δεν ειναι δυσκολο,θελει λιγη υπομονη.Εχε υπ'οψιν οτι λογω του οτι οι τρυπες στην κεφαλη για τις βιδες ειναι ελαφρα μεγαλυτερες απο τις βιδες,οποτε υπαρχει το ενδεχομενο,η κεφαλη να ειναι παραλληλη με το κελυφος και οι βιδες να μην ειναι απολυτα απεναντι η μια στην αλλη,η οι βιδες να ειναι ακριβως απεναντι η μια στην αλλη και η κεφαλη να μην ειναι παραλληλη με το κελυφος.Μην τρομαζεις ομως,θελει λιγη υπομονη.
Αν η 95Ε ειναι οπως λες κοντα δεν ειναι κακο να την ακουσεις ετσι.Μπορει να μην ειναι πολυ ακριβη κεφαλη αλλα με μια καλυτερη ρυθμιση θα παιξει και καλυτερα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεφαλή πικαπ audiotechnicα AT

Αποστολη εξετελεσθη -bye-

Last edited:
Παρέλαβα τον οδηγό . Δοκιμάζοντας βλέπω πως τόσο στην πρώτη θέση όσο και στην δεύτερη το πίσω μέρος στρέφει ελαφρώς ?? προς το κέντρο . Οι οδηγίες λένε πως πρώτα στρίβουμε αριστερόστροφά η δεξιόστροφα την κεφαλή στη πρώτη τρύπα (πλησιέστερη στο κέντρο ) μέχρι να την κεντράρουμε και μετά ξαναελέγχουμε στην δευτερη θέση (εξωτερικά) . Αν εκεί χάνει , την ευθυγραμιζουμε μετακινώντας την κεφαλή όλη μπροστά ή πίσω και ξανα απο την αρχή . Εγω βλέπω πως είμαι στην περίπτωση για decrease overhang άρα πρέπει να σπρώξω την κεφαλή πίσω , αν ευθυγραμμίσω στην πρώτη θέση και στην δευτερη παραμείνει να κόβει το πίσω μέρος προς τα μέσα ? Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ στις οδηγίες λέει grid 1 το εσωτερικό και 2 το εξωτερικό , στον οδηγό επάνω ετσι οπως τα δειχνει δεξιά 1 είναι ο εξωτερικός και 2 ο εσωτερικός . Καταλαβαίνω κάτι λάθος ?

Grid 1 . Φαντάζομαι ότι για να το ισιώσω θα πρέπει είτε να χαλαρώσω και τις δύο βίδες , και να πάω ή ένα κλικ πίσω την αριστερή όπως κοιτάμε , ή ένα κλικ μπροστά την δεξιά , εχει και απο τις δύο πλευρές διαδρομή αν και πως προς τα πίσω πολύ παραπάνω

Grid 2 . Έχει κάτσει ένα κλικ πιο αριστερά η κεφαλή αλλά και πάλι είναι εμφανής η συνολική μετατόπιση προς το κέντρο . Περιμένω παρατηρήσεις και σχόλια . Επίσης αν κάποιoς ενδιαφέρεται για τον protractor και δεν θέλει να παραγγείλει ας έρθει με π.μ να τον σκανάρω και μετα τυπώνει σε χοντρό χαρτί και καθάρισε . Ανάλογοι οδήγοι υπάρχουν και στο vinylengine βεβαία

Εαν καταφερεις η κεφαλη και το headshell να ειναι παραλληλα (το ενα με το αλλο) και τα δυο μαζι να ειναι παραλληλα με τες γραμμες στον προτρακτορα ενω η ακιδα ειναι στην σωστη θεση (κατα προτιμηση στην μεσα θεση) , τοτε θα ειναι σωστη και στα δυο σημεια του προτρακτορα.
Αν η κεφαλη και το headshell δεν ειναι παραλληλα, θα εχεις λαθος και στα δυο σημεια.
Aσχετα με το που θα βαλεις την κεφαλη στο headshell, στριβοντας την δεξιοστροφα η αριστεροστροφα, μπορει να ειναι (η κεφαλη) παραλληλη με τις γραμμες του προτρακτορα.Αν ομως η κεφαλη δεν ειναι παραλληλη με το headshell, τοτε η ρυθμιση ειναι λαθος,ασχετα με το αν η κεφαλη μονον ειναι παραλληλη με τις γραμμες.Και το σιγουρο ειναι οτι δεν προκειται να ειναι παραλληλη και στα δυο σημεια, συν το οτι το overhang θα ειναι επισης λαθος.

Last edited:
Εαν καταφερεις η κεφαλη και το headshell να ειναι παραλληλα (το ενα με το αλλο) και τα δυο μαζι να ειναι παραλληλα με τες γραμμες στον προτρακτορα ενω η ακιδα ειναι στην σωστη θεση (κατα προτιμηση στην μεσα θεση) , τοτε θα ειναι σωστη και στα δυο σημεια του προτρακτορα.
Αν η κεφαλη και το headshell δεν ειναι παραλληλα, θα εχεις λαθος και στα δυο σημεια.
Aσχετα με το που θα βαλεις την κεφαλη στο headshell, στριβοντας την δεξιοστροφα η αριστεροστροφα, μπορει να ειναι (η κεφαλη) παραλληλη με τις γραμμες του προτρακτορα.Αν ομως η κεφαλη δεν ειναι παραλληλη με το headshell, τοτε η ρυθμιση ειναι λαθος,ασχετα με το αν η κεφαλη μονον ειναι παραλληλη με τις γραμμες.Και το σιγουρο ειναι οτι δεν προκειται να ειναι παραλληλη και στα δυο σημεια, συν το οτι το overhang θα ειναι επισης λαθος.

Headshell φαντάζομαι εννοείς το πανω μέρος η "βάση" επάνω στο οποίο είναι οι τρύπες για να δέσει η κεφαλή . Αρα λοιπόν πρέπει με συνεχόμενες δοκιμές να παραλληλίζω την βάση με την κεφαλή και την κεφαλή με τον προτράκτορα και στις δύο θέσεις . Το δευτέρο το βλέπω με το μάτι , κεφαλή όμως με βάση πως να ελέγξω ? Το σώμα της ΟΜΒ10 http://www.turntableneedles.com/Ortofon-OMB-10_p_2999.html είναι κωνικό και ανοίγει προς τα πίσω . Ισως με το πάνω μέρος της κεφαλής να μπορούσα να δω αν παραλληλίζει με την βάση αλλά επειδή αυτά έρχονται σε επαφή πρέπει να σκύβω κάτω από το ύψος της βελόνας . Και μετά να ελέγχω κεφαλή και προτράκτορα . Ισως αν το έβαζα το πικ απ σε κάποιο ψηλό ράφι και το κοίταζα απο κάτω όπως κοιτάνε οι μηχανικοί τα αυτοκίνητα στις ράμπες .Η κάποιο καθρεφτάκι της γυναίκας ? Δυσκολάκι η διαδικασία . Κάποιο βίντεο στο tube αναλυτικό έχετε υπόψιν ? Έριξα μια ματιά αλλά δεν βρήκα κάτι κατατοπιστικό .

Ευχαριστώ

Headshell φαντάζομαι εννοείς το πανω μέρος η "βάση" επάνω στο οποίο είναι οι τρύπες για να δέσει η κεφαλή . Αρα λοιπόν πρέπει με συνεχόμενες δοκιμές να παραλληλίζω την βάση με την κεφαλή και την κεφαλή με τον προτράκτορα και στις δύο θέσεις . Το δευτέρο το βλέπω με το μάτι , κεφαλή όμως με βάση πως να ελέγξω ? Το σώμα της ΟΜΒ10 http://www.turntableneedles.com/Ortofon-OMB-10_p_2999.html είναι κωνικό και ανοίγει προς τα πίσω . Ισως με το πάνω μέρος της κεφαλής να μπορούσα να δω αν παραλληλίζει με την βάση αλλά επειδή αυτά έρχονται σε επαφή πρέπει να σκύβω κάτω από το ύψος της βελόνας . Και μετά να ελέγχω κεφαλή και προτράκτορα . Ισως αν το έβαζα το πικ απ σε κάποιο ψηλό ράφι και το κοίταζα απο κάτω όπως κοιτάνε οι μηχανικοί τα αυτοκίνητα στις ράμπες .Η κάποιο καθρεφτάκι της γυναίκας ? Δυσκολάκι η διαδικασία . Κάποιο βίντεο στο tube αναλυτικό έχετε υπόψιν ? Έριξα μια ματιά αλλά δεν βρήκα κάτι κατατοπιστικό .

Ευχαριστώ
Ναι αυτο εννοω με το headshell.
Καταλαβαινω την δυσκολια λογω σχηματος της ortofon αλλα μπορεις να την παραλληλησεις με τις βιδες απο πανω,να ειναι και οι δυο σε ισες αποστασεις μεσα στις τρυπες του headshell.Eπισης οπως λες,ενα καθρεφτακι βοηθα.
Λιγη υπομονη θελει δεν ειναι πολυ δυσκολο