ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

ANNA

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,636
Στην αποθήκη!
Τελευταία έχω αναλάβει μια τάξη εικαστικών, η οποία απαρτίζεται από παιδιά ηλικιών 9-12.
Για να γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον, αλλά και πιο εποικοδομητικό, σκέφτομαι να υπάρχει κλασική μουσική για να συνοδεύει τις δημιουργίες. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι πρωτότυπο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, θα ηρεμήσει τα πιο ανήσυχα και θα τα βοηθήσει να συγκεντρωθούν. Ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάτι νέο και να δουν ότι υπάρχει κάτι πέρα από την Πέγκυ Ζήνα (τυχαίο παράδειγμα)

Το θέμα είναι... ποιά μουσική? Χρειάζεται μάλλον κάτι ελαφρύ και χαρούμενο για αρχή. Δε θέλω να τα ψυχοπλακώσω, αλλά να τους αρέσει και με τον καιρό να μπορούν ίσως και να επιλέγουν.
Δε θα ήθελα να αρχίσω με τα προσωπικά μου αγαπημένα, γιατί είναι μάλλον πομπώδη και φοβάμαι μήπως κουράσουν.
Αν μπορείτε να μου προτείνετε κάποια μουσικά θέματα, θα χαρώ να ακούσω γνώμες.

Στά παιδιά,νομίζω,πώς ταιριάζει πολύ ο Mozart και ο Haydn.
Τέτοια έργα είναι :H μικρή Νυχτερινή Μουσική,το δεύτερο μέρος απο τό Κοντσέρτο για πιάνο Νο21,το Κοντσέρτο γιά Φλάουτο και Αρπα,Η Συμφωνία Νο 40 από Mozart.
Aπό Haydn:Συμφωνίες 94(surprise),101(Τhe Clock),83(Τhe Hen).
Eπίσης η σερενάτα γιά έγχορδα και οι ´Souvenirs de Florence'τού Tchaikovsky,έργα ιδιαίτερα μελωδικά.

Σέ επίπεδο γνωριμίας τών μουσικών οργάνων το κλασσικό 'Peter and the Wolf´τού Prokofiev(νομίζω ότι κυκλοφορεί και σέ ελληνική εκτέλεση με ερμηνευτή τον Πέτρο Φιλιππίδη).
Oπως και τό ανάλογο Young Person's guide to the Orchestra(η εταιρεία Naxos τό έχει εκδόσει ,μέ αφηγητή,μαζί με τον ´Πέτρο και τον Λύκο)τού Britten.

Υπάρχουν και πολλά άλλα,αλλά αυτά πρός το παρόν και εκ τού προχείρου..

Στά παιδιά,νομίζω,πώς ταιριάζει πολύ ο Mozart και ο Haydn.
Τέτοια έργα είναι :H μικρή Νυχτερινή Μουσική,το δεύτερο μέρος απο τό Κοντσέρτο για πιάνο Νο21,το Κοντσέρτο γιά Φλάουτο και Αρπα,Η Συμφωνία Νο 40 από Mozart.
Aπό Haydn:Συμφωνίες 94(surprise),101(Τhe Clock),83(Τhe Hen).
Eπίσης η σερενάτα γιά έγχορδα και οι ´Souvenirs de Florence'τού Tchaikovsky,έργα ιδιαίτερα μελωδικά.

Σέ επίπεδο γνωριμίας τών μουσικών οργάνων το κλασσικό 'Peter and the Wolf´τού Prokofiev(νομίζω ότι κυκλοφορεί και σέ ελληνική εκτέλεση με ερμηνευτή τον Πέτρο Φιλιππίδη).
Oπως και τό ανάλογο Young Person's guide to the Orchestra(η εταιρεία Naxos τό έχει εκδόσει ,μέ αφηγητή,μαζί με τον ´Πέτρο και τον Λύκο)τού Britten.

Υπάρχουν και πολλά άλλα,αλλά αυτά πρός το παρόν και εκ τού προχείρου..

Mιά διόρθωση:Οχι και ερμηνευτής ο Φιλιππίδης...Απλά αφηγητής.

Συμφωνώ και γω για Mozart,αρκεί να μη ξέρουνε τα παιδιά ότι αυτό που παίζει είναι Mozart,όταν άκουγα πιτσιρίκος να λένε για Μότζαρτ,Μπετοβεν η Τσαικοφσκυ,ο νους μου πήγαινε σ'αυτές τις πομπώδεις μουσικές κάτι σαν στρατιωτικά εμβατήρια που ακούνε πλούσιοι και ιδιότροποι γέροντες και μου ερχότανε αναγούλα.

Επίσης εκτός απο Mozart, για τα παιδιά ταιριάζει Ravel (η μάνα μου η χήνα),Brahms(lullaby),Saint-Saens(to καρναβάλι των ζώων) ίσως και μερικά κομμάτια από τον 'καρυοθραυστη' του Τσαικοφσκυ.

Σίγουρα Mozart. Συμπληρωματικά προτείνω
- Παραλλαγές στο 'Ah, Vous Dirais-Je, Maman' για πιάνο
- Kοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 23, 1ο και 3ο μέρος
- Αρια του Papageno και της Papagena από την 9η σκηνή του Μαγικού Αυλού
- Συμφωνία αρ. 38

Επίσης
- ορισμένα έργα του Bach, όπως μικρά κομμάτια από το Βιβλίο για την Anna Magdalena και η 3η σουίτα για βιολοντσέλο.
- από τον Satie, οι Gymnopedies και η Sonatine bureaucratique

Τέλος, ο Γιάννης Κωσταντινίδης έχει γράψει τα "44 Παιδικά Κομμάτια πάνω σε ελληνικούς σκοπούς", τα οποία είναι 44 μικρά κομμάτια για πιάνο βασισμένα σε δημοτικά τραγούδια. Υπάρχουν σε CD αλλά δεν θυμάμαι στοιχεία για την ηχογραφηση.

Επίσης Georges Bizet : Παιδικά παιχνίδια για πιάνο ή ενορχηστρωμένα από τον ίδιο το συνθέτη.

Σας υπερευχαριστώ για τις προτάσεις σας!
Έχω ήδη ψάξει κάποιες απ' αυτές, αλλά θα καταλήξω μάλλον αύριο.
Φυσικά, θα σας ενημερώσω για την πρώτη επιλογή και τις αντιδράσεις των παιδιών.

Κάνε ένα search για όσα έργα σου αναφέραμε, στις παρουσιάσεις και εδώ, για να διαλέξεις και καλές εκτελέσεις (και να μπερδευτείς:p).

Παλιά έβαζα στον μικρό μία συλλογή "mozart for babies" που είχα κατεβάσει (δεν τη βρήκα σε καταστήματα, και την έχω χάσει, να πω την αλήθεια). Διασκευές γνωστών έργων του, για μικρά σύνολα, με πιο απλή ενορχήστρωση και με "παιδικά" όργανα (πχ έπαιζε πολύ το μεταλλόφωνο)

Επειδή η μουσική που θες πρέπει να παίζει ρόλο συνοδείας, προτείνω μουσική με μικρά σύνολα ή για σόλο πιάνο. Μια μικρή λίστα είναι η εξής:

Βιβάλντι: 4 εποχές.
Μπαχ: Ορχηστική σουΐτα αρ. 2 για φλάουτο και ορχήστρα.
Μότσαρτ: Μικρή νυχτερινή μουσική, εισαγωγή από τους Γάμους του Φίγκαρο, Κονσέρτο για κόρνο αρ. 1.
Μπετόβεν: Αποσπάσματα από την 6η συμφωνία. Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 5 "της Άνοιξης".
Σούμπερτ: Μουσικές στιγμές (moments musicaux), ειδικά η τρίτη.
Μέντελσον: Τραγούδια χωρίς λόγια, έργο 67, το αρ. 4.
Τσαϊκόφσκυ: σερενάτα για έγχορδα
Σοστακόβιτς: Tahiti Trot (διασκευή του "τσάι για δύο")

Θεωρώ ότι τά παιδιά δυσκολότερα θά ´γοητευθούν´από μικρά σύνολα...
Ορχηστρικά έργα με ωραίες μελωδίες πολύ πιό εύκολα θά τούς ´τραβήξουν´τήν προσοχή...
Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών πλήρη ενέργειας ποτέ δέν θα ακούσουν εύκολα ένα πιανιστικό κομμάτι ή ένα κουαρτέτο εγχόρδων..
Υ.Γ.
Μιλάω από την μεριά τού παιδιού ασφαλώς.:D

Θεωρώ ότι τά παιδιά δυσκολότερα θά ´γοητευθούν´από μικρά σύνολα...

Δεν έχεις άδικο Σπύρο, αλλά οι ορχήστρες δεν κάνουν για συνοδεία, αλλιώς θα καταντήσει σαν το Μετρό, όπου έβαζαν παλιότερα τις στέππες της Κεντρικής Ασίας και χανόταν το μισό από τον περιβαλλοντικό θόρυβο...

Πάντως αυτά που πρότεινα είναι αρκούντως μελωδικά κι' ευχάριστα, χωρίς να είναι πομπώδη.

Δεν έχεις άδικο Σπύρο, αλλά οι ορχήστρες δεν κάνουν για συνοδεία, αλλιώς θα καταντήσει σαν το Μετρό, όπου έβαζαν παλιότερα τις στέππες της Κεντρικής Ασίας και χανόταν το μισό από τον περιβαλλοντικό θόρυβο...

Πάντως αυτά που πρότεινα είναι αρκούντως μελωδικά κι' ευχάριστα, χωρίς να είναι πομπώδη.

Συμφωνώ απολύτως γιά τίς προτάσεις σου..
Τα ´Τραγούδια χωρίς Λογια´ επί παραδείγματι τά αφαίρεσα μονον και μονον επειδή ήταν πιανιστικά.
Ειναι υπέροχα.(μέ τόν Παλαιστίνιο πλέον Barenboim:worshippy:)

Επίσης γιά το ´Παιδί Busoni'θά πρότεινα τά Lyric Pieces τού ´ψυχρού´Grieg μέ Gilels.:flipout::flipout:

Re: Απάντηση: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Επίσης γιά το ´Παιδί Busoni'θά πρότεινα τά Lyric Pieces τού ´ψυχρού´Grieg μέ Gilels.:flipout::flipout:

Κι όμως! Είχα διαβάσει το Arietta, που είναι το πρώτο από τα Λυρικά Κομμάτια, πρίν 5-6 χρόνια! Δεν θυμάμαι για τα υπόλοιπα, αλλά αυτό ήταν ένα μικρό διαμάντι... Κάπου έχω και τις παρτιτούρες με τα υπόλοιπα. Δεν τα έχω ακούσει ποτέ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κι όμως! Είχα διαβάσει το Arietta, που είναι το πρώτο από τα Λυρικά Κομμάτια, πρίν 5-6 χρόνια! Δεν θυμάμαι για τα υπόλοιπα, αλλά αυτό ήταν ένα μικρό διαμάντι... Κάπου έχω και τις παρτιτούρες με τα υπόλοιπα. Δεν τα έχω ακούσει ποτέ...

Πάρε το διπλό πάμφθηνο c.d. τής D.G. μέ Gilels.
Θα μέ θυμηθείς.;);)
´Η ´Arietta θά σέ περιμένει πρώτη-πρώτη.