Κοινός καυστήρας,πώς βγάζουμε το κόστος;

manosfp

AVClub Addicted Member
30 July 2008
1,538
Χαιρετώ την παλιοπαρέα.Θα ήθελα βοήθεια με ένα θεματάκι που έχω.
Πρόσφατα μετακόμισα (finally) στο νέο μου σπίτι.
Είναι ισόγειο και στον πρώτο μένει ο κουνιάδος μου.
Φυσικά έχουμε κοινό καυστήρα με ξεχωριστούς ωρομετρητές.
Τις προάλλες που τελείωσε η εγκατάσταση ο υδαυλικός μας είπε πως για την πληρωμή του πετρελαίου δεν αρκεί να επιμερίζουμε ανάλογα με τις ώρες που έχει κάψει ο καθένας.Επειδή λέει ο απο πάνω έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε θερμίδες απο μένα υπάρχει ένας τύπος που βγάζει το κόστος.Δεν τον έχω τώρα μπροστά μου αλλά απ'οτι θυμάμαι είναι ενα κλάσμα στο οποίο περιέχονται θερμίδες πρώτου ορόφου,θερμίδες δεύτερου ορόφου ώρες λειτουργίας κ.τ.λ.
Εμείς με το φτωχό μας μυαλό υποθέταμε ότι η ανάγκη σε θερμίδες του καθενός θα αποτυπωνόταν στον ωρομετρητή και τέλος.
Ξέρει κάποιος να με διαφωτίσει;

Χαιρετώ την παλιοπαρέα.Θα ήθελα βοήθεια με ένα θεματάκι που έχω.
Πρόσφατα μετακόμισα (finally) στο νέο μου σπίτι.
Είναι ισόγειο και στον πρώτο μένει ο κουνιάδος μου.
Φυσικά έχουμε κοινό καυστήρα με ξεχωριστούς ωρομετρητές.
Τις προάλλες που τελείωσε η εγκατάσταση ο υδαυλικός μας είπε πως για την πληρωμή του πετρελαίου δεν αρκεί να επιμερίζουμε ανάλογα με τις ώρες που έχει κάψει ο καθένας.Επειδή λέει ο απο πάνω έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε θερμίδες απο μένα υπάρχει ένας τύπος που βγάζει το κόστος.Δεν τον έχω τώρα μπροστά μου αλλά απ'οτι θυμάμαι είναι ενα κλάσμα στο οποίο περιέχονται θερμίδες πρώτου ορόφου,θερμίδες δεύτερου ορόφου ώρες λειτουργίας κ.τ.λ.
Εμείς με το φτωχό μας μυαλό υποθέταμε ότι η ανάγκη σε θερμίδες του καθενός θα αποτυπωνόταν στον ωρομετρητή και τέλος.
Ξέρει κάποιος να με διαφωτίσει;

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.toktirio.gr/images/stories/ypologismos_aftonomis_thermansis.xls

Είναι αρκετά κατατοπιστικό. Αφού είναι καινούργιο το σπίτι γιατί δεν βάλατε αυτόνομη θέρμανση για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά;

Τι εστι αυτονομη θερμανση περαν απο το να εχει ο καθενας μια συσκευη που να μετραει ποσες ωρες καιει?
Επίσης απο τον παραπανω πινακα ποιος ξερει να μου πει τι ειναι το fi και το ei???

Last edited:
Τι εστι αυτονομη θερμανση περαν απο το να εχει ο καθενας μια συσκευη που να μετραει ποσες ωρες καιει?
Επίσης απο τον παραπανω πινακα ποιος ξερει να μου πει τι ειναι το fi και το ei???

α) Ο καθένας το boiler του....

β) ο συντελεστής ei είναι σχετικός με τον όγκο του διαμερίσματος, και ο συντελεστής fi είναι σχετικός με την θέση του διαμερίσματος στην οικοδομή, δηλαδή τον προσανατολισμό του και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται.

Αυτόνομη σημαίνει να έχει ο καθένας τον δικό του καυστήρα και τη δική του δεξαμενή πετρελαίου οπότε καίει όσο θέλει και πληρώνει όσο μπορεί. Το κόστος δεν είναι μεγάλο σε σχέση με την ωρομέτρηση. Τα χρήματα που γλυτώνεις τώρα θα τα ξοδέψεις αργότερα στους δικηγόρους. Οι συντελεστές του πίνακα είναι αυτό που λέει ο blugosi και συνήθως τα δίνει ο εργολάβος ή ο μηχανικός μετά από μελέτη της οικοδομής ως προς τη θέση, τον όγκο και την θερμική μόνωση.

Παλληκάρια, μήπως τα έχετε λίγο μπερδέψει;

Που ακούστηκε ξεχωριστός λέβητας-καυστήρας και δεξαμενή για κάθε διαμέρισμα; Ο λέβητας, ο καυστήρας και η δεξαμενή είναι κοινά. Για τον υπολογισμό του ποσού που πληρώνει ο καθένας, υπάρχουν οι πίνακες αυτονομίας με τις αναγραφόμενες ώρες.

Δες τον φάκελο της άδειας της οικοδομής. Εκτός απ' τα σχέδια, κατόψεις, στατικά, Η/Μ κ.λ.π πρέπει να υπάρχει και μελέτη θερμομόνωσης. Εκεί θα βρεις τους συντελεστές αυτούς.

Που ακούστηκε ξεχωριστός λέβητας-καυστήρας και δεξαμενή για κάθε διαμέρισμα; Ο λέβητας, ο καυστήρας και η δεξαμενή είναι κοινά. Για τον υπολογισμό του ποσού που πληρώνει ο καθένας, υπάρχουν οι πίνακες αυτονομίας με τις αναγραφόμενες ώρες.

Γιατί είναι τόσο περίεργο; Μένω σε διαμέρισμα που νοικιάζω σε πολυκατοικία που έχει δώδεκα διαμερίσματα. Στο υπόγειο έχει δώδεκα καυστήρες και δώδεκα δεξαμενές των οκτακοσίων λίτρων. Το ρέυμα των καυστήρων δεν είναι κοινόχρηστο αλλά από κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Έτσι κάθε διαμέρισμα είναι εντελώς ανεξάρτητο στον τομέα της θέρμανσης. δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των ενοίκων γιατί όλοι πληρώνουν αυτό ακριβώς που καίνε. Ούτε πάγια, ούτε κοινόχρηστα.

Συμφωνώ! Μη τρελαινετε τον κόσμο με τέτοια θέματα! Αυτονομία = κοινός Καυστήρας - λέβητας, ηλεκτροβάνες για κάθε ξεχωριστό διαμερισμα και αντίστοιχο μετρητή. Για την περίπτωση του παλικαριου παραπάνω, αυτή η λύση που έχουν είναι η καλύτερη. Απλά δεν υπολογίζουν αναλογικά όλη την ποσότητα του πετρελαίου (πόσο αναλογεί στον καθένα) αλλα αφήνουν ένα πόσο ( δεν θυμάμαι πόσο 10-20%) που το πληρώνουν στα δυο. Κι αυτό διότι όταν ο ενοικος πχ του πρώτου ανάψει το καλοριφέρ πρώτος, μέχρι να ζεσταθει το νερό ο μέτρησης ο δικός του θα γράφει ενώ όταν ο άλλος ανάψει και αυτός το καλοριφέρ το νερό θα είναι ήδη ζεστό οπότε θα κάψει λιγότερο. Αυτά!

Γιατί είναι τόσο περίεργο; Μένω σε διαμέρισμα που νοικιάζω σε πολυκατοικία που έχει δώδεκα διαμερίσματα. Στο υπόγειο έχει δώδεκα καυστήρες και δώδεκα δεξαμενές των οκτακοσίων λίτρων. Το ρέυμα των καυστήρων δεν είναι κοινόχρηστο αλλά από κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Έτσι κάθε διαμέρισμα είναι εντελώς ανεξάρτητο στον τομέα της θέρμανσης. δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των ενοίκων γιατί όλοι πληρώνουν αυτό ακριβώς που καίνε. Ούτε πάγια, ούτε κοινόχρηστα.

Η δικιά σου περίπτωση είναι η ιδανική αλλα μάλλον σπάνια!

Η δικιά σου περίπτωση είναι η ιδανική αλλα μάλλον σπάνια!

Δεν ξέρω αν είναι σπάνια αλλά πριν εξί χρόνια που το νοίκιασα ήταν καινούργιο αλλά και όλα τα άλλα που είδα τα καινούργια έτσι ήταν.

:eek:

Η χαρά των υδραυλικών, των καυστηρατζήδων και των εμπόρων ειδών θέρμανσης.....

Ποιός κατασκευαστής πλήρωσε 12 καυστήρες, 12 λέβητες, και 12 δεξαμενές; :chinscratch:
Μιλάμε για πολυκατοικία ή για συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών; Και ασφαλώς αυτή η περίπτωση (δεν έχω ξανακούσει κάτι ανάλογο) δεν είναι ο ορισμός της αυτόνομης θέρμανσης.

Και ασφαλώς αυτή η περίπτωση (δεν έχω ξανακούσει κάτι ανάλογο) δεν είναι ο ορισμός της αυτόνομης θέρμανσης.

Είναι της ανεξάρτητης!

Η χαρά των υδραυλικών, των καυστηρατζήδων και των εμπόρων ειδών θέρμανσης.....

Ποιός κατασκευαστής πλήρωσε 12 καυστήρες, 12 λέβητες, και 12 δεξαμενές; :chinscratch:
Μιλάμε για πολυκατοικία ή για συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών; Και ασφαλώς αυτή η περίπτωση (δεν έχω ξανακούσει κάτι ανάλογο) δεν είναι ο ορισμός της αυτόνομης θέρμανσης.

Πολυκατοικία είναι. Δεν είναι και τρομερό το κόστος ένος καυστήρα και μιας δεξαμενής. Σκέψου από τι προβλήματα γλυτώνεις.
Δεν είναι η μοναδική πολυκατοικία που είναι έτσι. Όσες καινούργιες είχα δει τέτοια εγκατάσταση είχαν.

Έχει κάποιος τον τύπο; Η θα είναι τόσο μικρή η διαφορά μεταξύ ισογειου-πρώτου που δεν αξίζει να ασχοληθώ; Υπενθυμίζω, δεν μένω με ξένο αλλα με τον κουνιαδο μου.

Έχει κάποιος τον τύπο; Η θα είναι τόσο μικρή η διαφορά μεταξύ ισογειου-πρώτου που δεν αξίζει να ασχοληθώ; Υπενθυμίζω, δεν μένω με ξένο αλλα με τον κουνιαδο μου.

επειδή έχω την ίιδια περίπτωση με εσένα. μονοκατοικία στον 1 εγώ στο ισόγειο σπίτι (τωρα αρχιτεκτονικό γραφείο). ίδιος προσανατολισμός το είχαμε ψάξει και είναι αμελητέα η διαφορά για κατανάλωση περίπου 1500 λίτρων πετρελαίου το χρόνο (συνολικά και τα 2 σπίτια). πριν από αυτούς έχει αλλάξει το ισόγειο 5 ενοικιαστές και πάντα το υπολογίζαμε από τους μετρητές και το ξεχωριστό ρολόι της δεη.

δηλαδή στο τέλος λέγαμε τοσο πετρέλαιο βαλαμε. το πληρώναμε μέσα στο χρόνο μισό μισό. ο απο κάτω πληρώνει τη δεη ξεχωριστός λογαριασμός. συνολο τόσο. μέθοδος των 3 τόσο ο καθένας και τελος μαίου πληρώνουμε τη διαφορά σε όποιον βγεί περισσότερο.

Απάντηση: Re: Κοινός καυστήρας,πώς βγάζουμε το κόστος;

Πολυκατοικία είναι. Δεν είναι και τρομερό το κόστος ένος καυστήρα και μιας δεξαμενής. Σκέψου από τι προβλήματα γλυτώνεις.
Δεν είναι η μοναδική πολυκατοικία που είναι έτσι. Όσες καινούργιες είχα δει τέτοια εγκατάσταση είχαν.

Εγώ πάντως που αγόρασα σπίτι πρόσφατα δεν είδα καμία πολυκατοικία όπως την περιγράφεις.. παράξενο μου φαίνεται.

Και στην πόλη μου τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πολύ συνηθισμένη τακτική των εργολάβων η τελείως ανεξάρτητη θέρμανση. Και είναι όντως το καλύτερο …