Λαμπάτο buffer με μοναδιαίο κέρδος και αναστροφή φάσης.

18 June 2006
984
Ξάνθη
Θέλω να αλλάξω το Λαμπάτο buffer στην έξοδο του cd-player με κάτι καλύτερο από αυτό που έχει.Θέλω να κάνει και αναστροφή φάσης γιατί το dac που έχει ο μηχανισμός (cd-pro2lf)βγάζει ανεστραμμένο το σήμα.Βέβαια θέλω να έχει μηδενικό κέρδος και χαμηλή αντίσταση εξόδου για να οδηγήσω το προενισχυτή με τους opa627.Αυτή την στιγμή παίζει με το buffer με το παρακάτω σχηματικό.

Attachments

• ΓŽΒ£Γβ€‘ΓŽΒ·ΓŽΒΌΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ ΓŽΒ»ΓŽΒ¬ΓŽΒΌΓβ‚¬ΓŽΒ±Γβ€š.jpg
    ΓŽΒ£Γβ€‘ΓŽΒ·ΓŽΒΌΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ ΓŽΒ»ΓŽΒ¬ΓŽΒΌΓβ‚¬ΓŽΒ±Γβ€š.jpg
    77.6 KB · Views: 201
Last edited:
Θέλω να αλλάξω το Λαμπάτο buffer στην έξοδο του cd-player με κάτι καλύτερο από αυτό που έχει.Θέλω να κάνει και αναστροφή φάσης γιατί το dac που έχει ο μηχανισμός (cd-pro2lf)βγάζει ανεστραμμένο το σήμα.Βέβαια θέλω να έχει μηδενικό κέρδος και χαμηλή αντίσταση εξόδου για να οδηγήσω το προενισχυτή με τους opa627.Αυτή την στιγμή παίζει με το buffer με το παρακάτω σχηματικό.

Στα περί φάσης.
- Εχει γραφτεί πολλές φορές ότι αγνοούμε την απόλυτη φάση της ηχογράφησης.
- Γνωρίζεις την απόλυτη φάση του συστήματος σου εκτός της πηγής;
- Αν ναι, και είναι "σωστή" δεν έχεις παρά να αντιστρέψεις την πολικότητα στα ηχεία για παραμείνει "σωστή" προσθέτοντας μια πηγή που ατιστρέφει.

Μηδενικό κέρδος (μοναδιαίο είναι πιο σωστό) & χαμηλή αντίσταση & απλότητα στην υλοποίηση = ακόλουθος καθόδου.
Υποψήφιες λυχνίες είναι αυτές με υψηλό Gm πχ 6922. Η αντίστοιχη ρώσιδα 6Η23Π-EV κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.
: )

Νίκο, μπορείς να δοκιμάσεις το παρακάτω.
Εχει και επιλογή φάσης : )

http://www.glass-ware.com/tubecircuits/Tube_Line_Stage_5.html

NOVCIR~1.GIF

Αυτό ακριβώς κάνει.
Βοηθά και στην απόριψη θορύβου παρόλο που ο ακόλουθος καθόδου που ακολουθεί έχει αρκετή απο μόνος του.

Στην τελευταία σελίδα του άρθρου έχει και το τροφοδοτικό που λόγω των παραπάνω δεν χρειάζεται σταθεροποιήσεις και άλλα μαγικά.

Η καλυτερη λυση ειναι ενας White Cathode follower που συνδιαζει πολυ χαμηλη αντισταση εξοδου, current sourcing και υψηλη ακυρωση της κυματωσης του τροφοδοτικου (PSRR).
Υλοποιειται με τα δυο τριοδικα ειτε της ιδιας διπλοτριοδου, ειτε απο διαφορετικες λυχνιες.
Εχει περιπου μοναδιαια ενισχυση τασεως και δεν αντιστρεφει την φαση.
Για την 6922 ισως υπαρξει ενα μικρο θεμα με το μεγιστο επιτρεπομενο V cathode-heater της, αλλα θα το βολεψουμε.

Εαν δεν γνωριζεις το κυκλωμα στειλε ΡΜ (ή καλυτερα τηλεφωνο) να σου περιγραψω κυκλωμα και τιμες εξαρτηματων.

Με 6Η30Π οδηγεις ανετα δυσκολα ακουστικα.
Για να μη σου πω και μεγαφωνο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Λαμπάτο buffer με μοναδιαίο κέρδος και αναστροφή φάσης.

Αυτό το σχέδιο πως μπορεί να υλοποιηθεί με δυο ξεχωριστές λυχνίες;Tι αλλαγές θέλει για να γίνει με δυο τριοδικά παράλληλα;
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=21865&d=1205171445

Εννοεις να τα βαλεις εσυ παραλληλα ?

Στο σχεδιο δεν ειναι παραλληλα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λαμπάτο buffer με μοναδιαίο κέρδος και αναστροφή φάσης.

Εννοεις να τα βαλεις εσυ παραλληλα ?

Στο σχεδιο δεν ειναι παραλληλα.

Καλημέρα.Ναι να τα βάλω εγώ παράλληλα για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω δυο λυχνίες και να χωρίσω τα κανάλια.Αυτό το σχέδιο έτσι όπως είναι αντιστρέφει τη φάση όπως λέει ο κατασκευαστής.

Νίκο , το προφανές είναι οτι σε παραλληλία 2 τριοδικών πρέπει να λυθούν μερικά θέματα

1) Αν η οδήγηση επαρκεί - γιατί στο σχήμα που έχεις βάλει έχουμε gain σε στάδιο με ανάδραση που οδηγείται απο κάπου ...

2) Πρέπει να διαπιστωθεί με μετρήσεις η σταθερότητα μετά τήν μετατροπή και τήν εφαρμογή τής ανάδρασης - γιατί (οπως ξανάγραψα) στο σχήμα που έχεις βάλει υπάρχει ανάδραση

Τέλος , σε πλήρη μετατροπή σταδίου σε άλλη κυκλωματική τοπολογία θα πρέπει να υπολογισθούν πέραν τού κέρδους και η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ , γιατί μιλάμε για DAC που οπως και να το κάνουμε έχουμε υψίσυχνες συνιστώσες

Επίσης σε κάθε περίπτωση και εφόσον θέλουμε να έχουμε πρώτα απο ολα ΣΤΑΘΕΡΟ αποτέλεσμα , πρίν προβούμε σε "αλλαγές/μετατροπές διά του στόματος" πρέπει να μελετηθεί και το layout τής πλακέτας

Βεβαίως υπάρχει και η πλευρά του πειραματισμού ...χωρίς πολλά πολλά ...κι οτι κάτσει !

Βρήκα κάτι έτοιμο για buffer με την 5670 για την έξοδο του μηχανισμού cd-pro2lf.Ανεβάζω το σχέδιο για να το δούμε λιγάκι γιατί δεν το πολυκατάλαβα.
http://www.analogmetric.com/store/goods.php?id=88

Attachments

• 5670 schematic.pdf
    5670 schematic.pdf
    22.6 KB · Views: 40
  • 1196492991302928578.JPG
    1196492991302928578.JPG
    19.9 KB · Views: 23