M.Πεμπτη....Αισχος!!!

nikosfp

Established Member
1 December 2006
141
Πάτρα
Κυριες και κυριοι γεια σας,χρονια πολλα και Χριστος Ανεστη.Την Μ. Πεμπτη το βραδυ πηγα κι εγω σαν χριστιανος με την οικογενεια μου στην εκκλησια.Εφτασα στο 3ο ευαγγελιο και λογω κοσμου εμεινα κοντα στην εξοπορτα και παρακολουθουσα την λειτουργια.Περαν του οτι γινοταν ο χαμος απο οχλαγωγια στην αιθουσα(ελληνικο φαινομενο και πλεον συνηθεισμενο)την ωρα που ελεγε το το 10ο ευαγγελιο συνεβει το εξης συνταρακτικο!Οι ανθρωποι της εκκλησιας,ψυθυριζαν ενοχλειτικα και μετρουσαν επιδεικτικα τα των εισπραξεων!Ο ηχος του χρηματος ηταν τοσο εκνευριστικος που καθως ενοχλειμενος γυρισα και τους κοιταξα και νομισα πως βρισκομαι σε καζινο!!!Οι ανθρωποι αυτοι φυσικα χωρις κανεναν σεβασμο εξακολουθοσαν να μετρανε και να μετρανε και να μετρανε!Εκνευρισμενος γυριζω δυνατα και τους λεω...."Αυτη την στιγμη που ο Χριστος μολις σταυρωθηκε,δεν νομιζετε οτι τωρα κανετε αυτο που εκανε ο ιουδας?Κι αυτος δεν μετρουσε κατι τετοιες ωρες τα κερδη του?Δεν εχω προβλημα να σας πω και ποια ενορια ειναι.Εσεις τι λετε,δεν επρεπε εκεινη την στιγμη να πιασει φωτια και να καει το χρημα και τα χερια αυτων?Μηπως φερει ευθυνες και ο ιδιος ο Θεος, μιας και λεγεται πως η θρησκεια μας ειναι τοσο "ζωντανη"?

Εγώ είχα πάθει πλάκα όταν πήγα στην εκκλησία και είχαν δίπλα από τα παγκάρια (κουμπαράδες) λαμπάδες σε διάφορα μήκη και κρεμασμένα σε κάθε μια ταμπελάκια με την ανάλογη τιμή. Μου θύμισε πάγκο λαϊκής.

Τι να πεις. Φραγκοφονιάδες. Αντί να βοηθούν κανένα άπορο.

Οι μοναδικοί που παραδέχομαι στην εκκλησία είναι οι ασκητές - καλόγεροι.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Η εκκλησία έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημη με τις έννοιες "αισχροκέρδεια" και "επιχείρηση".
Αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε και όλα.
Και να θυμίσω ότι, τελικά, πίστη και εκκλησία είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Re: Απάντηση: M.Πεμπτη....Αισχος!!!

Και να θυμίσω ότι, τελικά, πίστη και εκκλησία είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Πολυ σωστα. Ετσι ειναι...

Shame to you, γραμματείς και φαρισαίοι, γιορ Χίποκριτς!

Πάντως ο Χριστούλης μας δε φορούσε μεταξένιες στολές και χρυσάφια όπως ο Χριστόδουλος ΠΧ.
Μια στολή τους να λιώσουνε 100 οικογένειες σιτίζονται.

Άντε μην αρχίσω τώρα...

ΥΓ: Πάντως στην Ανάσταση πέρασα πολύ καλά. Δεν είχα δει πουθενά μαζεμένα τόσα ψηλοτάκουνα μαζί, τόσα μίνια και τόσα μπούστα.
Θα πάω και του χρόνου. Και πήγα σε Μοναστήρι να φανταστείτε.

Την Μ. Πέμπτη είμουν στην Αγ. Παρασκεύη. Προς μεγάλη μου έκπληξη ο ιερέας ανακοίνωσε ότι δεν θα περιφερθούν οι δίσκοι για να μην διαταραχθεί η κατάνυξη! Και τις επόμενες μέρες έκανε τις σχετικές παρακλήσεις και υποδείξεις (για το σπρώξιμο και αλληλοβρήσιμο κλπ) προς τον "όχλο".

Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις ....

Eπειδή "πιάνουμε", ένα πολύ πιασάρικο θέμα, ας δείξουμε λίγο προσοχή.
Καταλαβαίνω την αγανάκτηση του Νίκου, ωστόσο δεν πρόεκυψε ξαφνικά φέτος το θέμα.
Δεν ξέρω ή μάλλον καλύτερα δεν θέλω να ξέρω ποιοί ωφελούνται από αυτά, επειδή ίσως δεν είμαι και τόσο καλός χριστιανός.
Δυστυχώς αυτά τα δείγματα γραφής είναι που έχουν διώξει εδώ και πολλά χρόνια τον κόσμο από τις εκκλησίες, ο Χριστός δεν μίλησε για πλούτη, μεγαλεία και χρυσό, μίλησε για αγάπη, σε μια εποχή δύσκολη.
Την εκκλησία την έχεις στο μυαλό σου, δεν χρειάζεται και να την επισκέφτεσαι, πόσο μάλλον όταν γνωρίζεις ότι θα τύχεις σε ανάλογες εκδηλώσεις
Ακούγεται αιρετικό, αλλά αυτή η θέση μου.

Shame to you, γραμματείς και φαρισαίοι, γιορ Χίποκριτς!

Πάντως ο Χριστούλης μας δε φορούσε μεταξένιες στολές και χρυσάφια όπως ο Χριστόδουλος ΠΧ.
Μια στολή τους να λιώσουνε 100 οικογένειες σιτίζονται.

Άντε μην αρχίσω τώρα...

ΥΓ: Πάντως στην Ανάσταση πέρασα πολύ καλά. Δεν είχα δει πουθενά μαζεμένα τόσα ψηλοτάκουνα μαζί, τόσα μίνια και τόσα μπούστα.
Θα πάω και του χρόνου. Και πήγα σε Μοναστήρι να φανταστείτε.

Ένας φίλος μου είπε τη Μ. Δευτέρα:
"Το Πάσχα δεν πάω στην εκκλησία, γιατί ώρες ώρες νομίζω ότι αντί για τον παπά θα βγει ο... Τερζής!"

Υ.Γ. Στέργιε, πού είναι αυτό το μοναστήρι; Πάμε παρέα του χρόνου;

Εκκλησία είμαστε όλοι μας , όχι μόνο οι κληρικοί , ότι στραβό και κακό βλέπουμε πρέπει να το αναφέρουμε και να το επικρίνουμε. Αλλιώς δεν πρόκειτε να βελτιωθεί.

Την Μ.Παρασκευή ή το Μ.Σάββατο είχε στην εκπομπή της Παναγιωταρέα αφιέρωμα στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο . Ειλικρινά χάρηκα που είδα οτι στον κλήρο υπάρχουν τόσο αξιόλογοι άνθρωποι με τόσο σημαντικό έργο και σε μιά τόσο φτωχή χώρα. Να τα βλέπουν οι δικοί μας εδώ που δεν χωράνε να μπούν στις λιμουζίνες.

...Η εκκλησία έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημη με τις έννοιες "αισχροκέρδεια" και "επιχείρηση".....

Και που να έρθει ο καιρός όπου θα ιδρυθεί το ιδιωτικό - μη κερδοσκοπικό – κοινωφελές ,ή και εγώ δεν ξέρω πως αλλιώς, πανεπιστήμιο της εκκλησίας.
Και δεν μιλάμε ότι θα βγαίνουν από εκεί μόνο κληρικοί , αλλά γιατροί – δικηγόροι – μηχανικοί – λογιστές κτλ. Φανταστείτε κλίκα που θα δημιουργηθεί. Εμένα πάντως μου μυρίζει κάτι σαν μασονία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: M.Πεμπτη....Αισχος!!!

Ένας φίλος μου είπε τη Μ. Δευτέρα:
"Το Πάσχα δεν πάω στην εκκλησία, γιατί ώρες ώρες νομίζω ότι αντί για τον παπά θα βγει ο... Τερζής!"

Υ.Γ. Στέργιε, πού είναι αυτό το μοναστήρι; Πάμε παρέα του χρόνου;

Μελισσοχώρι φιλαράκ.
Πολύ πράμα σε λέω.

Απάντηση: Re: M.Πεμπτη....Αισχος!!!

Την εκκλησία την έχεις στο μυαλό σου, δεν χρειάζεται και να την επισκέφτεσαι, πόσο μάλλον όταν γνωρίζεις ότι θα τύχεις σε ανάλογες εκδηλώσεις
Ακούγεται αιρετικό, αλλά αυτή η θέση μου.

Ναι αλλά την εκκλησία δεν μπορείς να την αποφύγεις (ευτυχώς ή δυστυχώς)
αφού στη ζωή υπάρχουν βαπτίσεις, γάμοι, κηδείες και σε αυτά τα γεγονότα σου φέρονται σαν να πηγαίνεις σε εστιατόριο. (τόσο ο διπλός πολυέλαιος, τόσο οι δύο ψαλτάδες, τόσο η χρυσή - αργυρή - χάλκινη κολυμπήθρα).

Re: Απάντηση: Re: M.Πεμπτη....Αισχος!!!

Ναι αλλά την εκκλησία δεν μπορείς να την αποφύγεις (ευτυχώς ή δυστυχώς)
αφού στη ζωή υπάρχουν βαπτίσεις, γάμοι, κηδείες και σε αυτά τα γεγονότα σου φέρονται σαν να πηγαίνεις σε εστιατόριο. (τόσο ο διπλός πολυέλαιος, τόσο οι δύο ψαλτάδες, τόσο η χρυσή - αργυρή - χάλκινη κολυμπήθρα).

Υπάρχει και άλλος τρόπος.....άλλωστε είμαστε Ευρωπαίοι πια αδέλφια, και γάμοι και βαφτίσεις μπορούμε να κάνουμε πια χωρίς την "διαμεσολάβηση", κληρικού αναμένω μέλη να μας δώσουν φώτα για το τι συμβαίνει με κηδείες....νομίζω ότι αυτό ίσως ακόμα να μην μπορούμε να το αποφύγουμε. -bye-

Εκκλησια...Η καλυτερη μπιζνα. Για να μην πω θρησκεια η καλυτερη μπιζνα και θιχτουν μερικοι πραγματικοι πιστοι. γιατι 99 στους 100 που πανε στην εκκλησια για το πασχα, μονο πιστοι δεν ειναι. Πανε για να τους δουνε, να δουν τους αλλους, να δειξουν τι φορανε κλπ. Εμενα με βολευει παντως, τοσα πολλα αστερια μαζεμενα με τετοια ρουχα, ουτε σε club δεν βλεπεις...

Απάντηση: Re: M.Πεμπτη....Αισχος!!!

Εκκλησια...Η καλυτερη μπιζνα. Για να μην πω θρησκεια η καλυτερη μπιζνα και θιχτουν μερικοι πραγματικοι πιστοι. γιατι 99 στους 100 που πανε στην εκκλησια για το πασχα, μονο πιστοι δεν ειναι. Πανε για να τους δουνε, να δουν τους αλλους, να δειξουν τι φορανε κλπ. Εμενα με βολευει παντως, τοσα πολλα αστερια μαζεμενα με τετοια ρουχα, ουτε σε club δεν βλεπεις...

Αυτά που κατακρίνεις όμως (πολύ σωστά), τα εφαρμόζεις εσύ όταν παραδέχεσαι πως σε βολεύει γιατί βλέπεις αστέρια σαν να είσαι σε κλάμπ..Αρα πας εκεί δι τούτου και όχι να προσευχηθείς.
Αστο λοιπόν και άλλη φορά πάγαινε στο κλαμπ..:grinning-smiley-043

Προσωπικά σιχαίνομαι τον ήχο των κινητών !!! Μου ρχεται να τους το πάρω να το πατήσω κάτω !
Εγ'ω μ@λ@κ@ς είμαι που το κλέινω ή το βάζω στο αθόρυβο ?
Τόσο πολύ εξαρτημένοι είναι ? Σε ναό μπαίνουν όχι στο Zara..
Εχετε δεί πολλούς καθολικούς, βουδιστές,μουσουλμάνους να δείχνουν τέτοια ασέβεια στους λατρευτικούς τους χώρους ??
Για να μη μιλήσω και για το ξέκ@λο ντύσιμο..:argue:

@ Δημήτρης Ιωάννου

Ειπα εγω κατι διαφορετικο? Για την ακριβεια για δυο λογους παω στην εκκλησια, και ΜΟΝΟ το βραδυ της αναστασης. Εδω να σημειωσω οτι ειμαι και δηλωνω αθεος.

α) επειδη καλως η κακως εκει που μενω, λογω δουλειας, ξερουν την οικογενεια μου παρα πολλοι και αμα δεν με δουν εκει θα αρχισουν να λενε κατινιες στους γονεις μου και δεν γουσταρω.

β) για να δω κανα απιστευτο μπεμπε και το αντιστοιχο ντυσιμο.

Αυτο που σχολιαζα ειναι το εξης ομως. 12 παρα 20, 50 ατομα εξω απο την εκκλησια. 12 παρα 10, 3000 ατομα. 12 και 5, 50 ατομα. Και φυσικα απιστευτη φασαρια, αφου ειναι κοινωνικη εκδηλωση οπου τα λενε ολοι με τους κολλητους τους και κανεις δεν δινει σημασια στην λειτουργεια.

Αυτοι ειναι οι πιστοι χριστιανοι σημερα...

Ρε παιδια, δεν καταλαβαινομαστε. Εγω δειχνω σεβασμο, πηγα ειδα εκανα τουμπεκι χωρις να ενοχλω, δεν πεταξα δυναμιτακια, και εφυγα.

Εγω τους αλλους κατακρινω, αυτους που λενε οι ιδιοι οτι ειναι πιστοι χριστιανοι. Πηγαν για 10 λεπτα, πιασαν κουβεντουλα με γνωστους και φιλους, γινοταν ενας ΧΑΜΟΣ, και μολις τελειωσε το 5λεπτο τζερτζελο με ειχαν φυγει. Μερικοι δε, αρχισαν να φευγουν πριν καν τελειωσει το Χριστος Ανεστη...

Και φυσικα φορεσαν οτι πιο κλαμπαδικο και trendy μπορουσαν. Αυτο δεν με χαλαει βεβαια, οπως δεν με χαλαει το ολο σκηνικο του τι εγινε, αλλα του τι ισχυριζονται οτι ειναι. Γιατι ολοι αυτοι που εκαναν αυτα, ειναι οι ιδιοι που θα αρχισουν τις κατινιες στους/για τους γονεις μου αμα εγω δεν εμφανιστω στην εκκλησια...ΑΥΤΟ ειναι που με ενοχλει εμενα, οι "πιστοι" και η κριτικη σε οποιον δεν ειναι ή δεν δηλωνει "πιστος".