ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

=silent=

AVClub Fanatic
2 August 2006
11,360
Homeless
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επιχείρηση του ρομποτικού σκάφους στο σημείο που βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond. Στη Σαντορίνη βρίσκεται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος θα λαμβάνει μέρος σε σύσκεψη για την πορεία των ερευνών

Από την πρώτη αυτοψία που έγινε την Τρίτη προέκυψε ότι το κρουαζιερόπλοιο έχει σταθεροποιηθεί σε μέσο βάθος περίπου 130 μέτρων.

Πάντως, τα συνεργεία που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο προβλήματα: Το ένα αφορά το πετρέλαιο που δεν έχει διαρρεύσει στη θάλασσα και βρίσκεται στις δεξαμενές του πλοίου. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις πετρελαιοκηλίδες που ήδη έχουν εξαπλωθεί σε μήκος μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων των ακτών της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με Τα Νέα της Τετάρτης, το μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων σηκώνουν τα τέσσερα απορρυπαντικά σκάφη που έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίζουν το θαλασσινό νερό από το πετρέλαιο.

«Όλες αυτές οι προσπάθειες αφορούν το πετρέλαιο που έχει ήδη διαρρεύσει. Κανείς δεν απαντάει όμως στο ερώτημα τι θα γίνει με τις μεγάλες ποσότητες που βρίσκονται στις δεξαμενές» αναφέρει στην εφημερίδα ο δύτης Γιώργος Σαββίδης, που έχει στο παρελθόν συμμετάσχει σε ανάλογες περιπτώσεις περισυλλογής πετρελαίου.

«Η περίπτωση του « Sea Diamond » είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πετρέλαιο δεν μπορεί να αντληθεί από βάθος 130 μέτρων. Ωστόσο αυτό θα βρίσκει διόδους από χαραμάδες και σωληνώσεις εξαερισμού και θα διαρρέει σε διάφορα σημεία σε ανύποπτο χρόνο. Μπορεί ακόμα και ένας σεισμός ύστερα από δέκα χρόνια να έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή πετρελαίου εάν το αφήσουμε εκεί όπου βρίσκεται» συμπληρώνει.

Στο πλοίο εκτιμάται ότι βρίσκονται 400 τόνοι μαζούτ, 100 τόνοι λιπαντικά λάδια μηχανής, 50 τόνοι υδραυλικά υγρά και μικρότερες ποσότητες καθαριστικών και πολλών άλλων ουσιών.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=793443

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ :chinscratch:

Όχι ρε γμτ, και η Σαντορίνη είναι από τα ομορφότερα νησιά μας!

Πάει κι ο τουρισμός φέτος...

Υ.Γ. Ένας κολλητός μου θα πήγαινε να δουλέψει σε beach bar στη Σαντορίνη και τελικά ακυρώθηκε η δουλειά λίγες μέρες πριν το ναυάγιο!
Τρελές συμπτώσεις...

Μιας και ξεκινησε και στο avclub αυτο το θεμα, αυτο που εχω να πω εγω (επι της ευκαιριας δλδ), ειναι ο ολοι εχουν γινει "ειδικοι" σε θεματα ναυτιλιας - ναυαγιων - θαλασσιας ρυπανσης - ασφαλισεων και δεν συμμαζευεται...

Παρακολουθησα λιγο τηλεοραση.

Για πολλες κλωτσιες.....
Δημοσιογραφισκοι-γκουρου. Να μασας κουλια και να τους φτυνεις!

Ντίνο δεν έχεις κι άδικο..

Όμως απο την άλλη, όλοι αυτοί οι σχετικοί, τι κάνουν?

Re: Απάντηση: ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ντίνο δεν έχεις κι άδικο..

Όμως απο την άλλη, όλοι αυτοί οι σχετικοί, τι κάνουν?

2 πραγματα:

Πρωτον, την δουλεια τους
Δευτερον, να απαντανε σε κοτσανες

Για το πρώτο θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω..
Η τουριστική ναυτιλία εδώ και αρκετά χρόνια βογκάει..

τελικα για να μας πει καποιος .....το βουλιαξανε επιτηδες μετα την εκκενωση για να παρουν το λιλι η οχι?

Ntinos1972 said:
2 πραγματα:

Πρωτον, την δουλεια τους
Δευτερον, να απαντανε σε κοτσανες

Για το δεύτερο, με την προϋπόθεση ότι οι "δημοσιογράφοι" τους αφήνουν να μιλήσουν...

τελικα για να μας πει καποιος .....το βουλιαξανε επιτηδες μετα την εκκενωση για να παρουν το λιλι η οχι?

Δυσκολη εως επικινδυνη ερωτηση.

2 ειναι ακομη αγνοουμενοι.

Ε καλά , δε το ήξερες , στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι είναι οικονομολόγοι, δικηγόροι , γιατροί όλων των ειδικοτήτων , φυσικοί , μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πυρηνικοί ερευνητές, ωκεανολόγοι, φαρμακοποιοί , βιολόγοι. Ξέρουν τα πάντα και έχουν άποψη για τα πάντα , μονίμως με μια ειρωνία στο ύφος τους και μονίμως με ηλίθιες ερωτήσεις.

Για το πρώτο θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω..
Η τουριστική ναυτιλία εδώ και αρκετά χρόνια βογκάει..

Και βεβαια σου επιτρεπω να αμφιβαλεις.

Ωστωσο τι εννοεις ακριβως οτι "Η τουριστική ναυτιλία εδώ και αρκετά χρόνια βογκάει..

To ευτυχημα ειναι οτι δεν υπαρχει μεγαλη διαρροη και οτι οι παραλιες του νησιου ειναι απο την πισω πλευρα..
Παντως ο Πλοιαρχος πρεπει να ειναι ποντιος που το εριξε σε χαρτογραφημενο υφαλο... Να χαρω εγω τα υπερσυγχρονα συστηματα ελεγχου..τι να τα κανεις αν δεν ξερεις να τα χρησιμοποιησεις..

Εννοώ βρε Ντίνο οτι η ναυτιλία έχει γίνει κράτος εν κράτη και φυσικά κόβουν και ράβουν όπως θέλουν παρέχοντας άθλιες υπηρεσίες που φυσικά βάζουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων όπως αποδεικνύεται περίτρανα τα τελευταία χρόνια!

Θα μου πείς, Καλά ρε Petran, μόνο στην ναυτιλία το βλέπεις να γίνεται αυτό?? ...και φυσικά δίκιο θα έχεις...αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

To ευτυχημα ειναι οτι δεν υπαρχει μεγαλη διαρροη και οτι οι παραλιες του νησιου ειναι απο την πισω πλευρα..
Παντως ο Πλοιαρχος πρεπει να ειναι ποντιος που το εριξε σε χαρτογραφημενο υφαλο... Να χαρω εγω τα υπερσυγχρονα συστηματα ελεγχου..τι να τα κανεις αν δεν ξερεις να τα χρησιμοποιησεις..

Τακη, υπο την εννοια που το εννοεις (για τις παραλιες) ΟΚ. Λαβε ομως υπ'οψιν σου και την θαλασσια χλωριδα/πανιδα της περιοχης του ναυαγιου (οχι μονο την ακτη αλλα κυριως και τον πυθμενα), κατι που δυστυχως για τους περισσοτερους δεν εχει και τοση μεγαλη βαρυτητα, απο τουριστικης βεβαιως αποψης. (στο Αμμουδι, μαλλον την πατησανε)

Τωρα, αν ο καπετανιος το "εριξε" ή επεσε μονο του (malfunction) , δεν ξερω αν θα μαθευτει....

Εννοώ βρε Ντίνο οτι η ναυτιλία έχει γίνει κράτος εν κράτη και φυσικά κόβουν και ράβουν όπως θέλουν παρέχοντας άθλιες υπηρεσίες που φυσικά βάζουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων όπως αποδεικνύεται περίτρανα τα τελευταία χρόνια!

Θα μου πείς, Καλά ρε Petran, μόνο στην ναυτιλία το βλέπεις να γίνεται αυτό?? ...και φυσικά δίκιο θα έχεις...αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Καπου εχεις δικαιο, καπου αδικο.
Μην βαζεις στον ιδιο κουβα ολη την Ελληνικη ναυτιλια με τις εικονες μου εχουμε οι περισσοτεροι απο εμας στο (πχ) Συρο - Τηνο - Μυκονο....

Εγω ξερω οτι ετσι και θεωρηθει polution που ο λενε , η εταιρια αν δεν κανω λαθος , βαση νομου, πρεπει να αποσυρθει απο τα πλεουμενα ........

Δεν γνωρισω αν υπαρχει τετοιος (απιστευτα αυστηρος) νομος εδω στην Ελλαδα, παντως στην διεθνη σχετικη με το θεμα νομοθεσια δεν ισχυει (αυτο που ισχυει ειναι χονδρες καμπανες (για πολυ χονδρες μιλαμε, παλι η ασφαλεια -το P&I που λεμε- πληρωνει)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τακη, υπο την εννοια που το εννοεις (για τις παραλιες) ΟΚ. Λαβε ομως υπ'οψιν σου και την θαλασσια χλωριδα/πανιδα της περιοχης του ναυαγιου (οχι μονο την ακτη αλλα κυριως και τον πυθμενα), κατι που δυστυχως για τους περισσοτερους δεν εχει και τοση μεγαλη βαρυτητα, απο τουριστικης βεβαιως αποψης. (στο Αμμουδι, μαλλον την πατησανε)

Τωρα, αν ο καπετανιος το "εριξε" ή επεσε μονο του (malfunction) , δεν ξερω αν θα μαθευτει....

Τα ξερω αυτα που λες περι του ευαισθητου οικοσυστηματος της καλντερας καλυτερα ως Σαντορινιος κατα το ημισυ, απλα πιστευω στο "μη χειρον βελτιστον".. Αν αδειασει ο μεγαλος ογκος του μαζουτ που ειναι ακομα στις δεξαμενες, εκει να δεις τι οικολογικη καταστροφη θα επελθει..
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ας κανουν το νεο λιμανι στα Αλμυρα Νερα που το ζαλιζουν τοσα χρονια!

Μιας και ξεκινησε και στο avclub αυτο το θεμα, αυτο που εχω να πω εγω (επι της ευκαιριας δλδ), ειναι ο ολοι εχουν γινει "ειδικοι" σε θεματα ναυτιλιας - ναυαγιων - θαλασσιας ρυπανσης - ασφαλισεων και δεν συμμαζευεται.....

Από όσο θυμάμαι το "κακό" ξεκίνησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που όλοι οι δημοσιογράφοι είχαν γίνει καρδιοχειρούργοι.

Δεν ξέρω αν το πέταξαν επίτηδες στα βράχια για να βυθιστεί, αλλά μιας και έγινε η ζημιά ήταν πολύ πιο συμφέρον για την εταιρία να το αφήσει να βουλιάξει παρά να το ρυμουλκήσει στα ρηχά, να το επισκευάσει πρόχειρα, να το ρυμουλκήσει μέχρι τα ναυπηγία και να το επισκευάσει ξανά και όλα αυτά για ένα πλοίο 20 ετών.