Μετρηση αποκρισης συχνοτητας - τονικης ισσοροπιας σε ενισχυτη

PanMan

Moderator
Staff member
19 June 2006
9,284
Νεο Ψυχικο
Θελω να μετρησω την αποκριση συχνοτητας και την "τονικη ισσοροπια" ενος ενισχυτη. Ειναι πολυ βαρυς και δεν μπορω να τον μετακινησω. Γινεται με κανα προγραμματακι με laptop αλλιως με ποιον αλλο τροπο μπορω να το κανω στον χωρο μου (αβασανιστα :p ). Οπως καταλαβατε με πιασανε τα διαολια μου... :p

Καλό μετρητικό όργανο … λ.χ. καλή κάρτα ήχου
ARTA και σια http://www.artalabs.hr/
Διάβασμα προσεκτικά το Manual
Καλό εργαστηριακό περιβάλλον (ότι χρειάζεσαι το δείχνει στις σχετικές διατάξεις μέτρησης το manual) Πηγές κ.ο.κ.
Και εάν δεν έχεις λόγο να περιοριστείς στις ψηφιακές μετρήσεις ακόμα καλύτερα και παλμογράφο…
Και φυσικά πολλαπλές μετρήσεις και άλλου εξοπλισμού αποζητώντας την επαναλυψημότιτα αλλά πρώτα από όλα να βρεις τι είναι αυτό που μετράς.

Αβασάνιστα και μέτρηση ? ποιος στο είπε αυτό ???

Θέλεις εξασθενητή για την κάρτα ήχου, αν είναι να μετρήσεις σε ισχύ πάνω από 1/8 βατ στα 8 ωμ.
Τι ενισχυτής είναι? αν πρόκειται για εμπορικό με τρανζίστορ, μην κάνεις τον κόπο. Μετράει άψογα. ακόμα και οι τρανζιστοράτοι των 100 ευρώ καραφλάτ είναι στην απόκριση συχνότητας εντός ακουστικών συχνοτήτων και σχεδόν πάντα πολύ πιο πάνω (μέχρι 40 ΚΗΖ).

Τασο καθως η καταγωγη μου ειναι απο Αρτα και εζησα μικρος εκει τη συγκεκριμενη καρτα την αποφευγω :p
Κων/νε προκειται για ιδιοκατασκευη με δεκα fet στο καναλι. Φανταζομουν οτι μπορω με καποιον απλο τροπο να το κανω χωρις να χρειαζεται εξειδικευμενος εξοπλισμος.

Αν πεις πιο μοντελο και τι μαρκα ειναι το μηχανημα και αν καποια στιγμη εχω επισκευασει κανενα θα μπορω να σου πω αρκετα πραγματα .

Αν πεις πιο μοντελο και τι μαρκα ειναι το μηχανημα και αν καποια στιγμη εχω επισκευασει κανενα θα μπορω να σου πω αρκετα πραγματα .
Ειναι ιδιοκατασκευη οπως γραφω πιο πανω. Δεν τον εχω φτιαξει εγω.

Ιδιοκατασκευή? τότε μετράμε!!
Κατεβάζεις το ARTA στο laptop, όπως λέει κι ο Τάσος. Αγοράζεις μια usb κάρτα ήχου από το e-bay με 15 περίπου $:
http://www.ebay.com/itm/USB-6-Channel-5-1-External-Audio-3D-Sound-Card-S-PDIF-/271046403293?pt=US_Sound_Card_External&hash=item3f1b9fe4dd
για να έχει και line in, που το φορητό σου κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει. Αν έχεις κανένα από τα λίγα εκείνα laptop με line in, δεν τη χρειάζεσαι.
Αγοράζεις μια αντίσταση 8 ωμ, όσο πιο πολλά βατ βρεις. Επίσης μία 470 ωμ και μία 33 ωμ, 5 βαττ η κάθε μία. Με αυτές μετράς μέχρι 20 βαττ περίπου πριν υπερφορτωθεί η κάρτα.
αν θες παραπάνω, μικραίνεις ανάλογα την 33 ωμ: Π.χ αν την κάνεις 10 ωμ, μετράς μέχρι 50 βατ στα 8 ωμ.

Βάζεις σε σειρά την 470 ωμ με την 33 (ή τη 10 ). Παράλληλα στο σε σειρά σύνολο μπαίνει η 8 ωμ. Ο ενισχυτής συνδέεται στην 8 ωμ, η είσοδος της usb κάρτας στα άκρα της 33 (ή 10 ή πιο μικρή αν θες να μετρήσεις σε παραπάνω ισχύ).
Φτιάχνεις τα κατάλληλα βύσματα (μινι din) για τη line in αλλά και τη line out της κάρτας.Από τη line out τροφοδοτείς την έισοδο του ενισχυτή και ακολουθείς τις οδηγίες του manual του ΑΡΤΑ. Μπορείς να μετρήσεις παραμορφώσεις και απόκριση συχνότητας (αξιόπιστα μέχρι τους 20 ΚΗΖ περίπου, λόγω απλής κάρτας με δειγματοληψία 44 ΚΗΖ).

xmmmm ηταν αργα και δεν το ειδα .. μονο αξιοπιστα οργανα μπορουν να σου δωσουν λεπτομεριες σε βαθος .Μια φωτο απο την πλακετα θα βοηθουσε παρα πολυ μια και τοτ ντουικα υπαρχουν παγκοσμιως λιγο ως πολυ τα ξερουμε

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος