Μουσική και μουσικοί

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Σε μια συνέντευξη του που δημοσιεύει το τελευταίο τεύχος του «Jazz & Τζαζ» , ο μπασίστας Ben Allison - αξιολογότατος δημκουργός , όπως υποστηρίζει το περιοδικό - απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Όταν ακούς μουσική , μπορείς να την απολαύσεις , όπως ένας «αθώος» ακροατής ;» λέει , μεταξύ άλλων :
«Δύσκολο να απαντήσω . Με μιαν έννοια θα απαντούσα όχι. Λόγω του ότι γνωρίζω σ´ένα μεγάλο βαθμό πως φτιάχνεται η μουσική , δεν μπορώ παρά να προσέχω τις λεπτομέρειες . Προφανώς ακούω πράγματα που ο μέσος μη μουσικός δεν μπορεί νατ’ ακούσει. Αυτό μπορεί να είναι και κατάρα και συχνά εύχομαι να μην ήξερα τίποτα για την τεχνική πλευρά της δημιουργίας . Από την άλλη προσπαθώ να αφήνομαι ελεύθερος όταν ακούω ….» .

Βρήκα τις απόψεις αυτές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και άξιες να συζητηθούν. Το συναντώ το ζήτημα άλλωστε πολλές φορές μπροστά μου , όταν ακούω μουσική με τον Μήτσο ( supersonic) . Προσέχει σημεία και λεπτομέρειες και «εξανίσταται» με μένα που δεν τα ακούω , αλλά επικεντρώνομαι στο σύνολο , ενώ με την σειρά μου «εξανίσταμαι» κι εγώ με όλες τι μικρολεπτομέρειες στις οποίες επικεντρώνεται εκείνος και αγνοώ εγώ .

Τις προάλλες μάλιστα , τόφερε η κουβέντα να συζητάμε για τους Band. Είχα προ ολίγου αγοράσει και το Cahoots , ανεβάζοντας τον αριθμό των δίσκων τους που κατέχω σε 4 ( μαζί με το Music from the Big Pink , The last Waltz και ομότιτλο δεύτερο τους ) και είχα ολοκληρώσει δυο ακροάσεις – ικανές για μένα για να του πω πως τελικά για μένα οι Band είναι μακράν η πιο πληκτική μπάντα που έχω ακούσει . «Μα» μου λέει "οι Band είναι η μουσική των μουσικών" εννοώντας πως οι συνάδελφοι τους , τους έχουν περί πολλού . Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει ενδεχομένως και με τους τρισκατάρατους Beach Boys που χαίρουν εκτιμήσεως στο μουσικό κύκλωμα , αλλά εμφανίζουν και ισχυρότατες αντιπάθειες , μέχρι ύβρεων και γελοιοποιήσεων ανάμεσα στους απλούς , μουσικά αναλφάβητους , ακροατές .

Τελικά τι συμβαίνει ;
Τι ακούνε οι μουσικοί που δεν το ακούμε εμείς ;
Είναι πιο έγκυρη η γνώμη τους από την δικιά μας ;
Είναι προαπαιτούμενο για την απόλαυση της μουσικής αλλά και τον χαρακτηρισμό της ως καλής / κακής , ενδιαφέρουσας / αδιάφορης ή ό,τι άλλο θέλετε , η γνώση της τεχνικής της ;
 
αυτή την ώρα πάντως ακούω τον καλύτερο από άποψης παιξίματος μπάσου στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Και πιστεύω ότι αν μπορέσει ένας να τον μαντέψει είναι ο Λύμπε....
 
αυτή την ώρα πάντως ακούω τον καλύτερο από άποψης παιξίματος μπάσου στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Και πιστεύω ότι αν μπορέσει ένας να τον μαντέψει είναι ο Λύμπε....

Συμφωνώ ότι ο Bernard Edwards των Chic είναι από τους καλύτερους μπασίστες αλλά δεν είναι ροκ βρε παιδιά!!!!! :flipout::flipout::flipout:
 
Δεν είναι ένας ο καλύτερος.
Εγώ, κάθε μέρα αλλάζω γνώμη.

Βρε Ντοκ...το Cahoots πήγες και πήρες; είναι ο χειρότερος δίσκος τους :icon15:
Χάθηκε να πάρεις το Northern Lights, Southern Cross ;
 
γιά την ταμπακιέρα θα πω, ότι ο άνθρωπος έχει απόλυτο δίκιο.
Είναι κατάρα...
ψάχνεις να βρείς πράγματα που δεν ψάχνει κανείς.
Το έχω πει επανειλημμένα: σπάνια ακούω σύνολο...εκτός από την πρώτη ίσως φορά. Αμέσως ανατομία...
Μετά προσπαθώ να πάρω ρόλους (όσους μπορώ ή όσους ξέρω περίπου τις ιδιαιτερότητές τους).
Στη συνέχεια βρίσκω την επι μέρους ενδοεπικοινωνία μεταξύ των μουσικών ανά δύο.
Αφού προχωρήσω και σε μεγαλύτερα υποσύνολα των δύο, ασχολούμαι γιά λίγο με το έργο σαν σύνολο και επανέρχομαι στα επι μέρους όργανα μέχρι να απομνημονεύσω το κάθε ένα.

Μόνο όταν είμαι απασχολημένος με άλλη εργασία ακούω το έργο ως σύνολο, αλλά τότε δεν του δίνω σημασία.
Επίσης δεν μπορώ να νοιώσω μουσική που υποθετικά δεν μπορώ να συμμετάσχω ως μουσικός (δυνητικά).
Εξ ού και δύσκολα καταφέρνω να μπώ στο πετσί μουσικών όπως ο V. Delay, πχ...ή ο Merzbow...
Γιά τον ίδιο λόγο μου είναι περισσότερο προσφιλή μουσικά έργα που περιλαμβάνουν έγχορδα...Πχ κιθάρας ή μπάσου ή βιολιού έναντι πιάνου ή σαξόφωνου...
 
Σπάνια ακούω μουσική αναλυτικά προσπαθώντας να καταλάβω τι παίζει ο καθένας και πως. Τη μουσική την αντιλαμβάνομαι σαν σύνολο, έτσι μπορώ να την εκτιμήσω.
Να πω ότι είμαι μουσικά αναλφάβητος, αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο...
 
Σπάνια ακούω μουσική αναλυτικά προσπαθώντας να καταλάβω τι παίζει ο καθένας και πως. Τη μουσική την αντιλαμβάνομαι σαν σύνολο, έτσι μπορώ να την εκτιμήσω.
Να πω ότι είμαι μουσικά αναλφάβητος, αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο...

Παίζει και μεγάλο ρόλο μάλιστα. Κι εγώ στην ίδια κατάσταστη είμαι. Φοβάμαι ότι μου διαφεύγουν πολλά πράγματα από την ερμηνεία που ακούω, αλλά πάλι...Κάποτε στο πανεπιστήμιο γνώρισα ένα φοιτητή μουσικής και του είπα πάνω στην κουβέντα ότι θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα βασικά για να μπορώ να κατανοώ καλύτερα αυτά που ακούω. "όχι", μου λέει, "μην το κάνεις, θα χάσεις τη χαρά της ακρόασης. Ξέρεις πόσους μουσικούς ξέρω που δεν ακούν καθόλου μουσική; Μόνο διαβάζουν παρτιτούρες. Και αν τους πεις, άκου αυτή τη μελωδία και σφύριξέ την σου απαντάνε: δε μπορώ, πρέπει να διαβάσω τις νότες". Είχε δίκιο, πολλοί μουσικοί που ξέρω απολαμβάνουν τη μουσική λιγότερο από τους απλούς ακροατές.
 
Απάντηση: Re: Μουσική και μουσικοί

Δεν είναι ένας ο καλύτερος.
Εγώ, κάθε μέρα αλλάζω γνώμη.

Βρε Ντοκ...το Cahoots πήγες και πήρες; είναι ο χειρότερος δίσκος τους :icon15:
Χάθηκε να πάρεις το Northern Lights, Southern Cross ;

με ξεγέλασε το εξώφυλλο . :flipout:
 
Eχω φιλους μουσικους και απο τα δυο στρατοπαιδα. Οι περισσοτεροι βιρτουοζοι σε καποιο οργανο δεν ακουν μουσικη για απολαυση. Καποιοι δεν ειναι καν μουσικοφιλοι, απλα ξεκινησαν απο μικροι σε καποιο οργανο, εφτασαν σε υψηλο τεχνικο επιπεδο, αλλα ποτε δεν καψουρευτικαν την ιδια τη μουσικη. Οι "δημοσιοι υπαληλοι" του εθνικου ωδειου, της ορχηστρας του δημου Αθηνων και πολλοι αλλοι. Οταν τους ρωτησεις για κατι που ακουσαν τελευταια και τους αρεσε, "τρομαζεις" με την απαντηση.

Απο την αλλη, εχω φιλο πιανιστα με ΟΛΑ τα πτυχια, ο οποιος εχει καπου 5000 βινυλια κλασικης, ΟΛΑ αγορασμενα απο το υστερημα του, εχει χιλιαδες CD's απο παρα πολλα ειδη μουσικης (κυριως "μαυρα") και οταν πηγαινω στα μαγαζια που κανει τον DJ(!!!), παντα μου πεφτουν τα σαγονια.
 
Last edited:
Ούτε κι εγώ μπορώ να μιλήσω φυσικά απο τη σκοπιά του μουσικού. Μπορώ να μιλήσω όμως -κατ αντιστοιχίαν φυσικά- για το διάστημα των τριών ετών που η επαγγελματική μου ενασχόληση είχε να κάνει με τα τεχνικά ας πούμε της κινηματογραφικής παραγωγής, γενικότερα.
Πήγαινα τότε σινεμά με παρέα για να δούμε μια ταινία και αφού τελείωνε και οι άλλοι έφευγαν, καθόμουν μόνος μου για να την ξαναδώ "κανονικά" αυτή τη φορά (και πάλι ήταν φορές που δυσκολευόμουν να μείνω απερίσπαστος και να έχω εμπλοκή).
Την πρώτη φορά, πάντα "έβλεπα" πράγματα που στους άλλους φαίνονταν αφύσικα και αλλόκοτα, μου ξέφευγαν σχόλια ενθουσιασμού ή επιδοκιμασίας σε κάτι "άσχετες" στιγμές, πρόσεχα λεπτομέρειες που κανείς δεν παρατηρούσε και αυτό ήταν εξόχως εκνευριστικό για τους άλλους, πράγματι. Το ίδιο και στην τηλεόραση με κάποια σήριαλ "απαιτήσεων".
Τώρα για μουσικούς, έχω γνωρίσει αρκετούς, αυτοδίδακτους και σπουδαγμένους. Κι απο αυτούς που θέλουν παρτιτούρα και απο αυτούς που δεν την χρειάζονται. Οι πιό "προχωρημένοι" απο αυτούς, ανεξαρτήτως σπουδών, την έχουν αυτή τη "διαστροφή" της... ανάλυσης. :flipout:
 
Re: Απάντηση: Μουσική και μουσικοί

John Entwistle?

Ναιαιαιαιαιαί :award:
Τα πρώτα 60'' του Can't Explain από το 'Live At Leeds' είναι αρκετά: classic status. :grandpa:
Aν και εγώ, αυτές τις μέρες, έχω τρελαθεί με τον 'Bootsy' Collins. Οπως και με όλους όσους έπαιξαν μπάσσο ποτέ στους Famous Flames του James Brown.
Δεν πιστεύω ότι υπήρξε ποτέ καλύτερο live act από αυτούς-και εννοώ σε ολόκληρη τη διάρκεια των 60ς και στις αρχές των 70ς.

Τότε

bootsy.jpg



και αργότερα. Σκέτος ...καρνάβαλος

bootsy-collins-pic-1.jpg
 
Είμαι μουσικόφιλος, έχω υπάρξει και dj μέχρι τα 23 μου, ασχολούμαι ακόμα με τη μουσική σαν ακροατής και μπορώ να πω ότι ο συγκεκριμένος μουσικός έχει δίκιο....

Παράδειγμα : το κύριο χόμπι μου είναι τα δορυφορικά, αν εξαιρέσω τις ώρες που απλά παρακολουθώ τηλεόραση μέσω κάποιου δορυφορικού καναλιού τολμώ να πω με σιγουριά ότι τις υπόλοιπες (ακόμα και αν βρίσκομαι σε κάποιο χώρο που διαθέτει δορυφορική εγκατάσταση) ψάχνω τα τεχνικά και τι προβλήματα μπορεί να έχει ο κάτοχος (και ας μη τα έχει πάρει χαμπάρι ο ίδιος που νομίζει ότι έχει το τέλειο σύστημα)....

Με λίγα λόγια, πρώτος μου ξάδερφος και πάνω από όλα αδελφός - μουσικός με εμπειρία από δισκογραφία και μαγαζιά, συναυλίες (τρελαμένος τζαζίστας)... δ/ντης της φιλαρμονικής στο Κιάτο - σε ερώτησή μου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μου απάντησε :
Προσπαθώ να ξεχνάω παρτιτούρες νότες κλειδιά και όλα τα υπόλοιπα και προσπαθώ να απολαμβάνω αυτό που ακούω....
 
Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης τόσο με το πιάνο όσο και με την ακρόαση έχω καταλήξει πως η προσεκτική ακρόαση είναι εκ των ων ουκ άνευ: μόνο ανέφελα ποπ τραγουδάκια μπορώ να ακούσω πια κάνοντας κάτι άλλο -οδηγώντας πχ- οτιδήποτε πιο απαιτητικό από αυτά αδυνατώ να το ακούσω χωρίς να του αφιερώσω το 100% της προσοχής μου. Πρεπει να ψάξω τις εσωτερικές σχέσεις ανάμεσα στα όργανα, τους διαλόγους ή τις φωνές. Αν η προσοχή μου αποσπασθει, αν δεν τα καταφέρω να βυθισθώ μέσα του, νιώθω πως δεν το έχω ακούσει.
Πιστεύω πως οι ακροατές βασικά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: σ' αυτούς που ακούν χωρίς να το πολυψάχνουν και είναι η συντριπτική πλειοψηφία και στους άλλους: αυτούς που 'τό'χει η κούτρα τους να κατεβάζει ψείρες' - σαν την αφεντιά μου καλή ώρα.
Είναι ένα μάθημα που το έμαθα με το δύσκολο τρόπο: πολλά έργα απαξίωσα επιπόλαια και άδικα -και, μερικές φορές, απαξιώνω ακόμη. Κάποια από αυτά, κάτω απο άλλες συνθήκες, 'μου μίλησαν' μετά από καιρό. Οι ...βεβαιότητές μου άρχισαν να κλονίζονται.
Αυτό, ήταν μόνο η αρχή :rolleyes:

Mεταξύ άλλων, ευγνωμονώ ιδιαιτέρως τους Soft Machine ('Third'), τον Brian Wilson, τον Gustav Mahler, τα 4 τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων του Μπετόβεν, τον Gerry Mulligan και τον Thelonious Monk.