Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μου μέσω πισι?

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,716
Γεια
έχω τον yamaha 659 ενισχυτή. Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μέσω πισι?
δηλαδή να κάνει την επεξεργασία ο πισί και όχι ο ενισχυτής, ο οποίος δεν υποστηρίζει τα νέα φορμάτ ήχου.
ευχαριστώ

Γεια
έχω τον yamaha 659 ενισχυτή. Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μέσω πισι?
δηλαδή να κάνει την επεξεργασία ο πισί και όχι ο ενισχυτής, ο οποίος δεν υποστηρίζει τα νέα φορμάτ ήχου.
ευχαριστώ

Ναι. Με αναλογική σύνδεση 5.1 στον ενισχυτή.

Δηλαδή τι συνδέει με τι ?
Οπτική απο PC με Οπτική ενισχυτή ?
Component PC με Ενισχυτή ?

Ηχο πέρνει απο την κάρτα γραφικών ή απο το Motherboard ?

Απάντηση: Re: Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μου μέσω πισι?

είναι αυτό που λέμε coaxial ?

Όχι. Είναι αυτό που λέμε αναλογικά καλώδια (RCA):antlers:. Απλά καλωδιάκια του Θεού (1 mini-jacκ σε 2 RCA). Η κάρτα ήχου έχει 3 αναλογικές εξόδους. 1 για τα μπροστά, 1 για τα πίσω και 1 για woofer/κεντρικό. Οπότε θες 3 καλώδια 1 mini-jack σε 2 RCA για να μπουν στον ενισχυτή. Αν τα ζητήσεις θα ξέρουν να στα δώσουν. Είναι και πολύ φτηνά.

Edit: Με πρόλαβε ο φίλτατος Δημήτρης...

Last edited:
Aλλος τροπος δεν υπαρχει?
Απο φορητο με spdif και καλωδιο toshlink δεν γινεται?
Απο τετοια εισοδο ο AV δεν μπορει να κανει passing through και να ακουσουμε τα νεα φορμα ηχου HD?
Mε ενδιαφερει πολυ η απαντηση σας γιατι αν ειναι ετσι τοτε δεν εχει νοημα ο φορητος που θελω να αγορασω να εχει spdif (καποια μοντελα δεν εχουν).
Αρκει μονο η HDMI ως προς την εικονα και ηχος απο την TV οπως και αν ειναι.

Αν θέλεις να ακούσεις τα νεα φορμα ήχου σου είναι άχρηστο το spdif. Μόνο αναλογικα προς το παρόν...

Δεν γινεται μεσω software(κατα την αναπαραγωγη της ταινιας) μετατροπη των νεων φορμα ηχου σε DD ή DTS ετσι ωστε να εχω πολυκαναλο ηχο?

Αν κατα την αναπαραγωγη μιας ΗD ταινιας παρεις ηχο απο την spdif αυτος τι θα ειναι? Πολυκαναλος αλλα οχι σωστος ή τιποτα?

Τα HD φορμά όταν μεραφέρονται μέσω optical ή coaxial μετατρέπονται σε ένα υψηλότατου bitrate 5.1 DD ή DTS.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τον DD ήχο ενός απλού DVD, αλλά και πάλι δεν είναι HD.

Για να μην τρελαίνεστε πάντως, προς το παρόν ο μόνος player που παίζει HD ήχο είναι το PowerDVD 7.XXX. Σύμφωνα με την Cyberlink, τα HD φορμά τα κάνει downsample κατά την επεξεργασία και το αποτέλεσμα, ακόμα και με αναλογική σύνδεση, θα είναι κατώτερο από τον HD ήχο που μπορεί να παραδώσει ένα standalone HD player.

Re: Απάντηση: Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μου μέσω πισι?

Τα HD φορμά όταν μεραφέρονται μέσω optical ή coaxial μετατρέπονται σε ένα υψηλότατου bitrate 5.1 DD ή DTS.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τον DD ήχο ενός απλού DVD, αλλά και πάλι δεν είναι HD.

Για να μην τρελαίνεστε πάντως, προς το παρόν ο μόνος player που παίζει HD ήχο είναι το PowerDVD 7.XXX. Σύμφωνα με την Cyberlink, τα HD φορμά τα κάνει downsample κατά την επεξεργασία και το αποτέλεσμα, ακόμα και με αναλογική σύνδεση, θα είναι κατώτερο από τον HD ήχο που μπορεί να παραδώσει ένα standalone HD player.

Aυτο σημαινει, αν καταλαβα καλα, οτι ο φορητος που θελω να αγορασω πρεπει να εχει spdif για να ακουσω ....καποιου τυπου πολυκαναλο ηχο.
Αλλη ερωτηση : Απο το HDMI θα εχω ηχό? (Νvidia 8600M GS).
Aν ναι τοτε εφοσον αποκτησω (καποτε) εναν συγχρονο ενισχυτη, οδηγωντας εκει το HDMI θα εχω ΗD ηχο?

Το laptop θα έχει θύρα HDMI, αλλά ακόμα και αν υποστηρίζει ήχο (που οι nvidia νομίζω ότι δεν..) δεν θα υποστηρίζει 1.3 οπότε δεν θα περνάει τα νέα φορμά.

Φοβάμαι ότι από φορητό δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταφέρεις να περάσεις HD Audio σε stream format.

Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει ο Δημήτρης.
Δεν ξέρω μόνο τι γίνεται στην περίπτωση εξωτερικής USB ή firewire κάρτας ήχου με αναλογικές συνδέσεις.
Πάντως μην τρελαίνεσαι, προσωπικά δεν έχω ακούσει διαφορές ανάμεσα στα HD και τα καλά DD & DTS (με yamaha RX-V1500 και wharfedale sapphire 88).

Την SPDIF θα την ήθελα στο laptop απαραίτητα για να μην περνάει και το σήμα της εικόνας από την HDMI μέσω του ενισχυτή, αλλά να συνδέεται απευθείας στην τηλεόραση/προβολέα και ο ήχος να πηγαίνει από την SPDIF στον ενισχυτή.

Οντως τo Powerdvd κανει downsample οτιδηποτε πανω απο 16/48..
Απο την αλλη ομως, η μεγαλη πλειοψηφία των movie soundtracks ειναι ήδη γραμμένα σε 16/48 οποτε το προβλημα υπαρχει σε περιορισμένο αριθμο τίτλων..
Σε καθε περιπτωση περιμενουμε τα Χριστουγεννα τον νεο Player της Arcsoft ο οποιος λεγεται πως δεν θα εχει τετοιου ειδους περιορισμους...

Για να ακούσουμε λοιπόν HD ήχο μπορούμε από

1) Υπολογιστή, θα πρέπει να περιμένουμε τα νέα M/B μέ έξοδο HDMI 1.2 (1.3 θα υπάρχουν?) και να συνδέσουμε με καλώδιο ψηφιακό (HDMI) τον νέας γενιάς A/V ενισχυτή μας (ο οποίος πρέπει φυσικά να έχει τους νέους HD αποκωδικοποιητές ήχου) και,

2) Από BR ή HD-DVD Player (πάλι μέσω ψηφιακού καλωδίου)

Όλοι οι άλλοι τρόποι (αναλογικοί & ψηφιακοί) μας δίνουν λίγο καλύτερο ήχο (ανάλογα την κάρτα ήχου) από το κλασικό πλέον 5.1 αλλά όχι HD ήχο όπως αυτός είναι γραμμένος στα δισκάκια υψηλής ευκρίνειας.

Και η optical/coaxial ψηφιακές είναι.
HD ήχο μόνο μέσω HDMI 1.3 σε ενισχυτή που έχει επίσης HDMI 1.3 και ικανότητα αποκωδικοποίησης HD φορματ ή αλλιώς μέσω αναλογικής σύνδεσης.
Με τις λοιπές ψηφιακές (optical & coaxial) παίρνεις DD ή DTS 5.1

Όλοι οι άλλοι τρόποι (αναλογικοί & ψηφιακοί) μας δίνουν λίγο καλύτερο ήχο (ανάλογα την κάρτα ήχου) από το κλασικό πλέον 5.1 αλλά όχι HD ήχο όπως αυτός είναι γραμμένος στα δισκάκια υψηλής ευκρίνειας.

Λάθος:
αν συνδέεις μέσω optical/coaxial η κάρτα δεν παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα γαιτί κάνει απλό passthrough. Η επεξεργασία γίνεται από το PowerDVD και το αποτέλεσμα είναι καλής ποιότητας DTS ή DD 5.1

H αναλογική σύνδεση παιρνάει HD ήχο, αλλά χαμηλότερης ποιότητας από αυτόν ποιυ θα παίρναγε ένα standalone player καθώς το Powerdvd υποβαθμίζει την ποιιότητα.

Όταν συνδέουμε αναλογικά την κάρτα ήχου και παίζουμε
με τον MPC ένα αρχείο .mkv με HD φορμά ήχου (πχ TRUE HD)
τότε τί γίνεται?

Και ο MPC κάνει downsample όπως το PowerDVD?