Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Ο χιλιοτραγουδισμένος Νίκος Μπελογιάννης
Σαν σήμερα 30 Μαρτίου του 1952 εκτελέστηκε η εμβληματική μορφή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος

2453_ph1.jpg



Δήλωνε τότε ο Πολ Ελιάρ: «Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Βίκτορα Ουγκό, είναι αδύνατο να μην ακούσουν στην Ελλάδα, που με τόση ευγένεια την τραγούδησε ο μεγάλος ποιητής μας, τις φωνές της Γαλλίας που ζητούνε λευτεριά για το Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.
Οι πατριώτες δεν είναι δυνατό να χαθούν. Το μόνο τους έγκλημα είναι η αγάπη προς την πατρίδα τους. Μονάχα οι ξένοι ιμπεριαλιστές μπορούσαν αν τους τιμωρήσουν γι’ αυτό.
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του ηρωισμού. Όλος ο κόσμος το ξέρει και γι’ αυτό τη βοηθάει ακόμα πιο πολύ.
Στο όνομα της αγάπης μας για τη δικαιοσύνη και τη λευτεριά, στο όνομα των ανθρωπιστικών μας παραδόσεων που είναι γέννημα των ελληνικών παραδόσεων, να σώσουμε το Μπελογιάννη και τους συναγωνιστές του, να αναγκάσουμε την καταπίεση, την ωμότητα και την πολεμική απειλή να κάνουν ένα βήμα πίσω»
.

Όπως έγραψε μετά την εκτέλεση, ο Αλβανός ποιητής Μωϋσής Ζαλόσνια:

«Έχει η Ελλάδα Μπελογιάννηδες πολλούς. Το αίμα τους, ποτάμι φουσκωμένο, ποιος της ζωής θα πνίξει τους χυμούς μεσ´ στης Ελλάδας ζούνε τους βωμούς οι ήρωες - στεφάνι δοξασμένο».

Ο Νίκος Μπελογιάννης δεν έμεινε τυχαία για πάντα στη μνήμη των κομμουνιστών και των δημοκρατικών πολιτών. Δεν συγκίνησε χωρίς λόγο χιλιάδες καλλιτέχνες, εργάτες, διανοούμενους σε όλο τον κόσμο. Τον σκίτσαρε ο Πικάσο, τον τραγούδησε ο λαός, έγραψαν για αυτόν ποιητές, καθοδηγητές, υποκλίθηκαν στον αγώνα του οι πάντες εκτός από τα σκυλιά της άκρας δεξιάς. Και σήμερα τον θυμούνται οι κομμουνιστές, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, κι όσοι θα μπορούσαν να γίνουν οι νέοι επαναστάτες της συγκλονιστικής εποχής μας. Γιατί τέτοιοι σαν κι αυτόν μπορούν να γίνουν εκατοντάδες, χιλιάδες αγωνιστές, στο δύσκολο σημερινό δρόμο του αγώνα.

Σε μια αντιηρωική εποχή, στην εποχή της συγκαταβατικότητας, της ανεκτικότητας και της απόρριψης "των άκρων", στον πολιτισμό της χαύνωσης και της άρνησης της συλλογικής πάλης, αυτοί που καθορίζουν τις αξίες και τις εικόνες του λαού, πολύ θα ήθελαν να ξηλώσουν από τη μνήμη το παράδειγμα του Μπελογιάννη. Γιατί αν υπήρξε κάποτε τέτοιος αγωνιστής, της σκέψης και της πράξης, αν κάποτε υπήρξε τέτοια προσωπικότητα που κοίταζε στα μάτια τον αντίπαλο και τον περιφρονούσε, που κοίταζε στα μάτια το θάνατο και τον νικούσε, θα μπορούσε κάποτε να σβήσει η μυθολογία μιας κακόμοιρης πατρίδας, κι ενός ανήμπορου λαού να τα βάλει με τους μεγάλους, την ολιγαρχία και τους μηχανισμούς της.

Αλλά όπως δεν μπορούν να σβήσουν οι σελίδες της Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ και του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος μετά την ήττα, όπως δεν μπορούν να απαλειφθούν οι καλύτερες στιγμές των λαϊκών αγώνων, πρωτοπόροι των οποίων ήταν άνθρωποι σαν τον Μπελογιάννη, έτσι και δεν μπορεί να παραμεριστεί από την Ιστορία η δυνατότητα να χάσουν οι διώκτες τους όλη την εξουσία. Έτσι, το σημερινό κίνημα μπορεί να θυμάται τις ρίζες του, τις μέρες που ενωμένος ο λαός αντιστάθηκε και πολέμησε, τα έδωσε όλα κι έφτιαξε τα τραγούδια του, τον πολιτισμό του, το γαρίφαλο και το καθαρό πουκάμισο του ήρωα που δεν ξέχασε τον πραγματικό πρωταγωνιστή της πάλης, την εργατική τάξη.

Κι αν πέρασαν χρόνια χωρίς πίστη, και χωρίς ένα μεγάλο όραμα να συγκινεί τις μάζες, κι αν χάθηκαν στην πορεία πολλές από τις πιο δυνατές λέξεις, κι αν πέρασαν σύντροφοι από την άλλη μεριά, υπάρχουν γενιές σπουδαίες να συνεχίσουν, να ξαναπιάσουν το κουβάρι, όχι για να στήσουν εικονοστάσια και να προσεύχονται, αλλά για να μελετούν τη ζωή και τις περιστάσεις που γεννούν ήρωες και συλλογικά υποκείμενα - κόμματα, μέτωπα, το ίδιο το κίνημα πάνω απ´ όλα - και υπάρχουν συνθήκες σήμερα για νέους μεγάλους σκοπούς και δρόμους για ένα μεγάλο συλλογικό Μπελογιάννη και αντάξιους μικρούς αγωνιστές σαν κι αυτόν.

Π.Φ.
http://aristerovima.gr/details.php?id=2074
 
Θάταν παράλειψη νά μή θυμηθούμε καί τόν ϴΜπάρμπα¨

Παράδειγμα αυτοθυσίας καί αλτρουϊσμού.Τέτοιοι αγωνιστές μάς κάνουν περήφανους πού πιστεύουμε στά ίδια οράματα καί ιδέες , μας κάνουν νά σκεφτόμαστε μιά στάλα περισότερο πέρα απ τό τομάρι μας , μάς κάνουν νά αισθανόμαστε μιά στάλα ψηλότεροι στό μποϊ μας , όπως θάλεγε κι ο Ρίτσος.

http://www.youtube.com/watch?v=UCZzRHGIm2k
 
http://www.youtube.com/watch?v=ZLgHQrCEtgA


Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά

πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.

Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.

Μ’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει.

Καλημέρα σύντροφοι

Καλημέρα ήλιε

Καλημέρα Μπελογιάννη.

Γιάννης Ρίτσος 1952
 
Last edited:
Συγνώμη ρε παιδιά, - επειδή δεν γνωρίζω - μπορεί κάποιος να μου πει γιατι ο Μπελογιάννης ήταν ήρωας και ποιά η προσφορά του στην Ελλάδα ? Δυό λόγια επιγραμματικά θέλω, για να αρχίσω το ψάξιμο... Μη με παραπέμψετε σε άλλα links και βιβλία...
 
Αλήθεια πόσοι από εσάς, ή εμάς που λέμε μπράβο, ρεσπέκτ κλπ. έχουμε επισκεφθεί κάποιους μνημειακούς χώρους του Εμφυλίου; Το Γράμμο που έχει κατακοκκινήσει από τα μνημεία και τα συνθήματα στους βράχους του ΚΚΕ ή έστω τη Μακρόνησο (που πέφτει και κοντά στους Αθηναίους;)
 
Αλήθεια πόσοι από εσάς, ή εμάς που λέμε μπράβο, ρεσπέκτ κλπ. έχουμε επισκεφθεί κάποιους μνημειακούς χώρους του Εμφυλίου; Το Γράμμο που έχει κατακοκκινήσει από τα μνημεία και τα συνθήματα στους βράχους του ΚΚΕ ή έστω τη Μακρόνησο (που πέφτει και κοντά στους Αθηναίους;)

Να προχωρήσω λίγο την σκέψη σου? Πόσοι από εμάς (για την νέα γενιά δεν το συζητώ, μαύρα μεσάνυχτα) γνωρίζουν τα γεγονότα του εμφυλίου?
 
Απάντηση: Re: Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....

Να προχωρήσω λίγο την σκέψη σου? Πόσοι από εμάς (για την νέα γενιά δεν το συζητώ, μαύρα μεσάνυχτα) γνωρίζουν τα γεγονότα του εμφυλίου?

Eννοείς απο βιβλιογραφία ή απο διηγήσεις γνωστών και συγγενών ή από οικογενειακές εμπειρίες??

Καί από τά τρία.
Απ´εκεί και πέρα γιά μιά τόσο κοντινή στο σήμερα,ιστορικά,περίοδο δέν μπορεί νάναι γνωστές ολες οι λεπτομερειες και πάντα θά υπάρχουν και διαφορετικές εκδοχές..
Ειδικά μάλιστα σήμερα πού η ''αναθεωρητική'' ιστορία προσπαθεί νά κάνει τό άσπρο-μαύρο παρότι έχει ενδιαφέρον νά διαβαστεί και αυτή ή εκδοχή (άν και μονον ''αναθεωρητική'' δέν είναι αλλά παλαιολιθική ...μερικοί έφτασαν νά αθωώνουν καί τά Τάγματα Ασφαλείας....)
 
Η Δίκη Μπελογιάννη


Ένα γεγονός που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα και έγινε αφορμή να δημιουργηθούν έργα τέχνης, να ξεσηκωθούν συνειδήσεις και να ξεσκεπαστούν τα σχέδια της Αμερικής για την μεταμφυλιακή Ελλάδα, η Δίκη Μπελογιάννη, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν μία δίκη παρωδία, με τις ευλογίες και τη μεθόδευση της νεοσύστατης τότε C.I.A. και τον Ι.Δ.Ε.Α. Παρακάτω θα αναφερθεί τόσο το πλαίσιο της δίκης, όσο και τα βαθύτερα αίτια και οι συνέπειες της στον Ελ. Πολιτικό χώρο.
Τη σκληρή πολιτική της αμερικανοκρατίας, εκπροσωπούσε ο Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών, στρατοκρατικής αντίληψης, οργάνωση φιλική στην ξένη επίδραση και σε άμεση επαφή με την C.I.A. Η πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή βρισκόταν στα δίχτυα της C.I.A του Ι.Δ.Ε.Α και του Αμερικάνου Πρέσβη Πιουριφόϋ που υποχρέωνε σχεδόν ανοικτά του Υπουργούς να παίρνουν αμερικάνική γραμμή. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Πλαστήρα διαβάλλεται ως φιλοκομμουνιστική και ο Παπάγος προβάλλεται από τη Δεξιά ως ¨Σωτήρας του Έθνους¨. Όμως η κυβέρνηση Πλαστήρα χρειαζόταν ένα γερό πλήγμα για να επιτευχθούν στην εντέλεια τα σχέδια της Αμερικής και η ευκαιρία δόθηκε με την υπόθεση Μπελογιάννη.
Όταν τον Απρίλιο του 1950, ο Νίκος Μπελογιάννης μέλος την Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θα έμπαινε παράνομα στην Ελλάδα, με σκοπό να συμβάλλει στην αναδιοργάνωση του κόμματος, λίγοι θα μάντευαν την τραγική συνέχεια. Ο Μπελογιάννης, διατηρεί επαφές με την Έλλη Ιωαννίδου και διαμέσου αυτής, με τον μηχανισμό Πλουμπίδη. Σκοπός τόσο του Πλουμπίδη, όσο και του Μπελογιάννη, γίνεται γρήγορα η υποστήριξη ενός πλατιού αριστερού κινήματος με νομική πολιτική δράση. Όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος εμμένουν και το Κ.Κ.Κ. του Ζαχαρίδη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό μηχανισμό παρανομία και να ¨κατασκευάσει¨ υπεύθυνους για τις αποτυχίες του ΚΚΕ (αργότερα ο ίδιος ο Πλουμπίδης κατηγορήθηκε από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή ως πράκτορας της Ασφάλειας). Ο μηχανισμός Πλουμπίδη, είναι καλά οργανωμένος και με άκρα μυστικότητα προσπαθεί να οργανώσει μία νόμιμη κομμουνιστική κομματική οντότητα.
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1950, η ασφάλεια συλλαμβάνει τον Νίκο Μπελογιάννη σε ένα άδειο κτίσμα στην οδό Πλαπούτα και 3 μέρες αργότερα συλλαμβάνει την Έλλη Ιωαννίδου. Και οι δύο μαζί με άλλους 92 συντρόφους θα κρατηθούν μέσα σε απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες. Εν τω μεταξύ κλείνει η φιλελεύθερη εφημερίδα ¨Δημοκρατικός¨ και ξεσπά σάλος όταν γίνεται γνωστή η κράτηση των Μπελογιάννη, Ιωαννίδου.
Στις 19 Οκτωβρίου 1951 θα παρουσιαστούν ενώπιον του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών ( ανάμεσα στο Προεδρείο και ο μετέπειτα δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλος, ηγετικό μέλος του Ι.Δ.Ε.Α και με σκοπό να πιέσει την κυβερνητική σιωπή ), για παράβαση του Μεταξικού Νόμου περί ανατροπής του κρατούντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.
Στις 27 Οκτ. 1951, ορίζεται η νέα Κυβέρνηση ΕΠΕΚ - Φιλελεύθερη με πρωθ/γό τον Πλαστήρα, συγχρόνως ο ΟΗΕ κάνει διάβημα ομαλότητας στην ταραγμένη Ελλάδα και προτείνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπασπύρου, ως λύση η διακοπή της δίκης. Σαν κωμικοτραγική καρικατούρα, ο πρόεδρος του Στρατοδικείου απειλεί να αυτοκτονήσει αν δεν συνεχιστεί η δίκη.
Έτσι η δίκη συνεχίστηκε και στις 16 Νοεμβρίου βγήκε η απόφαση:12 ( μεταξύ των οποίων Νίκος Μπελογιάννης, Έλλη Ιωαννίδου, Στάθης Δρομάζος κ.α. ) εις θάνατον!
Ο πρωθυπουργός Πλαστήρας, σπεύδει να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκτελέσεις, αλλά ο μηχανισμός της βίας ήταν άγρυπνος. Εν τω μεταξύ στις 14 Νοεμβρίου 1951 βρίσκονται παράνομοι ασύρματοι στις περιοχές Καλλιθέας και Φαλήρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους στρατοδίκες, για επιστράτευση του νόμου περί κατασκοπείας στην νέα δίκη. Για το θέμα των ασυρμάτων πολλά ειπώθηκαν, και κυρίως το ότι η όλη επιχείρηση ήταν κατασκευασμένη και πήρε μεγάλες διαστάσεις με σκοπό να προετοιμαστεί ένα κλίμα κινδυνολογίας και να μεθοδευτεί η νέα αιματηρή πλέον δίκη.
Αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου 1952, ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών η 2η βελτιωμένη και πιο οργανωμένη έκδοση της Πρώτης Δίκης όπως την χαρακτήρισε ο Ν. Μπελογιάννης στην απολογία του. Οι κατηγορούμενοι 29, κεντρικό πρόσωπο ο Ν. Μπελογιάννης, ήρεμος, ψύχραιμος και αποφασισμένος δίχως αυταπάτες για την τύχη που το περιμένει. Επίσης επίμονη στις θέσεις της η Έλλη Ιωαννίδου. Τραγικό πρόσωπο ο Δημ. Μπάτσης, δικηγόρος και οικονομολόγος που έχει πραγματικά λυγίσει, ομολογεί και αποκηρύττει τις ιδέες του προσπαθώντας συγχρόνως να μην κάνει μεγάλο κακό στους συντρόφους του. Στις 21 Φεβρουαρίου καταθέτει ο διευθυντής της Αστυνομίας Πανόπουλος. Ο Μπελογιάννης τον ρωτά, αν πράγματι ο Πανόπουλος του είχε πει: ¨Δεν σου ζητώ να καταδώσεις πρόσωπα. Άλλαξε μόνο παράταξη να σωθείς¨, αυτός το αρνείται αλλά με στοιχεία γίνεται πλέον εμφανές ότι δικάζονται όχι για προδοτικές πράξεις αλλά για την ιδεολογία τους.
Στις 25 Φεβρουαρίου, απολογείται ο Ν. Μπελογιάννης. Η απολογία του είναι συγκλονιστική, καθώς ξεσκεπάζει τόσο το αβάσιμο των κατηγοριών, όσο και το μηχανισμό του στρατιωτικού παρακράτους και της αμερικανικής πίεσης. Μιλά για τους αγώνες και τα λάθη του ΚΚΕ και ζητά ελευθερία και ειρήνη, χαρακτηριστικά λέει.
« Ο Υπουργός των Εσωτερικών είπε ότι η δίκη αυτή είναι πολύ διδαχτική. Κατά τη γνώμη μου θα είναι πραγματικά διδαχτική. Το δίδαγμα πού θα βγει είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δε χτυπιέται με τέτοια μέσα. Όπως απέδειξε η ιστορία του ως τα τώρα, έχει βαθιές ρίζες ακατάλυτες, ποτισμένες με αίμα πού έχυσε στους αγώνες για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία πού διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας είναι να γίνει η θεωρία αυτή πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Έλλάδα...»
Δραματική η απολογία του Δ. Μπάτση που για να αποδείξει ότι η μεταμέλειά του είναι αληθινή προσφέρεται να πολεμήσει κατά του κομμουνισμού στη Κορέα...
Παρά την αυτοταπείνωση του όμως, η τύχη του δεν είναι διαφορετική από των υπολοίπων. Έτσι στις 1η Μαρτίου η δίκη λήγει με θανατική καταδίκη για 12 άτομα, ανάμεσα τους ο Μπελογιάννης, ο Μπάτσης, η Ιωαννίδου, ο Αργυριάδης, ισόβια για 11 και απαλλαγή για 6.
Η κατακραυγή παίρνει διεθνείς διαστάσεις και οι κινητοποιήσεις εντός και εκτός της χώρας είναι συγκινητικές. Επιστολές ματαίωσης των εκτελέσεων στέλνονται από τον στρατηγό De Gaull, τον Σαρτ, τον Μπενουά καθώς και τον Λουί Αραγκόν, Κοκτώ, Ελυά, Ματίς, Τσάρλυ Τσάπλιν. Κυκλοφορεί το σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο από τον Πικάσο σε χιλιάδες αντίτυπα. Στο εσωτερικό, παίρνουν θέση κατά των εκτελέσεων οι βουλευτές της ΕΔΑ και της ΕΠΕΚ. Ακόμη και ο συντηρητικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων Βλάχος εκφράζει ευχές στο βασιλιά να μην γίνουν οι εκτελέσεις δηλώνοντας ότι έχει συγκλονιστεί από το ψυχικό σθένος του Μπελογιάννη.
Εν τω μεταξύ, παρεμβαίνει ο ίδιος ο Πλουμπίδης με επιστολή του, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου των κατηγορία που βαραίνει τον Μπελογιάννη ( περί αρχηγίας του παράνομου μηχανισμού ), και υπογράφει βάζοντας και το αποτύπωμά του ως πειστήριο γνησιότητας. Και ενώ υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας, η επιστολή συκοφαντείται από το ίδιο το ΚΚΕ ως πλαστή και αχρηστεύεται.
Ο Πλαστήρας δίνει εντολή να μην γίνουν οι εκτελέσεις, αλλά το Συμβούλιο Χαρίτων απορρίπτει τις αιτήσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη, Καλούμενο ενώ κάνει δεκτή την αίτηση Χάριτος της Έλλης Ιωαννίδου, καθώς μόλις έχει γεννήσει. Η ίδια αρνείται και με σκληρά λόγια απαιτεί να έχει ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους και να μην διαχωριστεί από τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού της, Νίκο Μπελογιάννη.
Όλες οι εκκλήσεις για σωτηρία προσκρούουν στις αντιρρήσεις των ακραίων κύκλων και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Στις 30 Μαρτίου 1952, ενώ ξημέρωνε Κυριακή,
( μέρα που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν εκτελέσεις ) με άκρα μυστικότητα μια κλούβα μεταφέρει τους τέσσερις στο Γουδί. Τραγική φιγούρα η Έλλη Ιωαννίδου που λιποθυμά ενώ αποχαιρετά τον σύντροφό και πατέρα του παιδιού της μέσα από το παραθυράκι του κελιού της. Κάτω από το φως των προβολέων και ενώ ξημέρωνε Κυριακή, οι 4 σύντροφοι είναι νεκροί...
Στο βιβλίο της Δίδω Σωτηρίου ( αδελφής της Έλλης Ιωαννίδου ) αποτυπώνεται ζωντανά με μαρτυρίες οι στιγμές της εκτέλεσης.
Η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίζεται και παντού επικρατεί οργή και θλίψη. Ο χαμογελαστός μελλοθάνατος, ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, ο ιδεολόγος Μπελογιάννης έχασε την μάχη με το μηχανισμό της βίας και της αμερικανικής επιβολής. Ο Υπουργός συντονισμού Καρτάλης υποβάλλει παραίτηση και ο κατάκοιτος από εγκεφαλικό Πλαστήρας τον παρακαλεί να μείνει. Ήδη έχουν παραιτηθεί ο Υπουργός Άμυνας, Αλ. Σακελλαρίου και ο υφυπουργός ¨παρά τω Πρωθυπουργό¨ Ανδρέας Ιωσήφ, φίλος και κουμπάρος του Πλαστήρα.
Η Δεξιά έχει θριαμβεύσει και ο Πιουριφόυ αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για να εξασφαλίσει υπόσχεση του πρωθυπουργού για Εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα. Μέσα στο κλίμα της καταδίκης ψηφίζονται μέτρα ειρήνευσης στη Βουλή και επικρατεί έστω και τυπικά μετριοπάθεια στον πολιτικό χώρο. Όμως ούτε Γενική Αμνηστία δίνεται, ούτε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων θα καταργηθούν.
Χαρακτηριστική λεπτομέρεια: λίγο πριν την εκτέλεση ο Δημ. Μπάτσης καλείται με σκοπό να πιεστεί και με την υπόσχεσή να γλιτώσει το απόσπασμα, να δώσει ψεύτικη μαρτυρία για την υπόθεση της Αεροπορίας ( που θα ακολουθήσει ), δίνοντας έτσι αληθοφάνεια στην φοβερή σκευωρία κατά τόσων αξιωματικών. Ο Μπάτσης όμως αρνείται και έτσι οδηγείται στο θάνατο. Βλέπουμε πόσο στενά συνδεδεμένα είναι όλα αυτά τα περιστατικά, μέρη της συνωμοσίας των αυταρχικών δυνάμεων που πολιορκούν την εξουσία. Άλλωστε είναι φανερό ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ανάκτορα, πιέζονταν προς την εκτέλεση από τους Αμερικάνους και τους ανθρώπους τους. Η σκευωρία ήταν πολύ καλά οργανωμένη για να εμποδιστεί από τις ασθενείς αντιδράσεις της κυβέρνησης Πλαστήρα.
Γράφτηκαν πολλά για την υπόθεση Μπελογιάννη και για την ξεχωριστή στάση του στο θάνατο. Ακόμα και εκείνες τις φορτισμένες στιγμές της δίκης και καταδίκης αλλά και μετά, ο τύπος υπερτόνιζε το άτομο του, αδικώντας ίσως τα άλλα θύματα. Όμως ακόμα και αυτή η ηρωοποίηση του Νίκου Μπελογιάννη που όπως κάθε ηρωοποίηση αφήνει ερωτηματικά και προβληματισμούς, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.
Ότι δηλαδή ο ΙΔΕΑ, ο αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός που διαδέχτηκε τον γερμανικό και μετά τον αγγλικό, τα εσωτερικά πάθη του ΚΚΕ και οι σκοπιμότητες του Ζαχαριάδη, η άτολμη κυβέρνηση Πλαστήρα και κυρίως οι νωπές πληγές του Εμφυλίου, οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τέσσερις ιδεολόγους, προλογίζοντας ουσιαστικά τις διώξεις που θα ακολουθήσουν εις βάρος ιδεολόγων κομμουνιστικών αλλά και φιλελεύθερων αξιωματικών.


1. Στοιχεία από το βιβλίο του Σ.Λιναρδάτου ¨Από τον Εμφύλιο έως τη Χούντα¨, τόμος Α. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες πήγε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1950.
2. Ο Ζαχαριάδης Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγορήθηκε για φιλαρχία και ελιτισμό.
3. Τ. Βουρής. Υπόθεση Μπελογιάννη σελ. 68.
4. Παράνομοι ασύρματοι που εξέπεμπαν σήματα προς την ηγεσία του ΚΚΕ, ο Βαβούδης που αυτοκτονεί για να μην πέσει στα χέρια της ασφάλειας, αφού κάψει τα έγγραφα, ανήκει στο μηχανισμό Πλουμπίδη, παρ’όλ’αυτά οι αρχές είχαν εντοπίσει από καιρό την ύπαρξη των ασυρμάτων. Άρα τίθεται το εύλογο ερώτημα ¨γιατί τώρα;¨. Τ. Βουρής. Υπόθεση Μπελογιάννη σελ. 35 - 36.
5. Βλ.π.1,Τόμος Α, σελ. 388.
6. Βλ.π.1,Τόμος Α, σελ. 391.
7. Τ. Βουρής. Υπόθεση Μπελογιάννη σελ. 68.
8. Χαρακτηριστικά ο Πλουμπίδης ενώ είναι άρρωστος βαριά και κρυμμένος κάπου στην Αθήνα, ακούει από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ ¨Ελεύθερη Ελλάδα¨ ότι βρίσκεται κάπου σε σανατόριο στην Τσεχοσλοβακία...., από τηλεοπτική εκπομπή.
9. Σύμφωνα με μαρτυρία της ίδιας της Ιωαννίδου, ο Μπελογιάννης της ζητά να ζήσει για το παιδί τους και για να πάρει εκδίκηση ( άρα ο Μπελογιάννης θεωρεί υπεύθυνους και του κομματικούς παράγοντες ) από τηλεοπτική εκπομπή της Έλενας Ακρίτας στις 21 / 5 / 2000.
10. Τ. Βουρής. Υπόθεση Μπελογιάννη σελ. 82.
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....

Θα ήθελα να θυμήσω ότι δεν επρόκειτο για δολοφονία, αλλά για εκτέλεση. Και των δυο (Μπελογιάννη-Πλουμπίδη).

Απο μιά άποψη έχεις δίκιο....κι η μαφία άλλωστε δέ δολοφονούσε , '' εκτελούσε"....
Κι επι τη ευκαιρία θυμήθηκα κι εκείνο το ωραίο σκυλοτραγουδάκι μιάς κάποιας εποχής , με τίτλο : " Ποσα θές νά μάς τρελλάνεις "........
 
Re: Απάντηση: Re: Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....

Eννοείς απο βιβλιογραφία ή απο διηγήσεις γνωστών και συγγενών ή από οικογενειακές εμπειρίες??

Καί από τά τρία.
Απ´εκεί και πέρα γιά μιά τόσο κοντινή στο σήμερα,ιστορικά,περίοδο δέν μπορεί νάναι γνωστές ολες οι λεπτομερειες και πάντα θά υπάρχουν και διαφορετικές εκδοχές..
Ειδικά μάλιστα σήμερα πού η ''αναθεωρητική'' ιστορία προσπαθεί νά κάνει τό άσπρο-μαύρο παρότι έχει ενδιαφέρον νά διαβαστεί και αυτή ή εκδοχή (άν και μονον ''αναθεωρητική'' δέν είναι αλλά παλαιολιθική ...μερικοί έφτασαν νά αθωώνουν καί τά Τάγματα Ασφαλείας....)

Εννοώ γενικότερα. Πόσοι γνωρίζουν έστω και μέσες άκρες τα γεγονότα εκείνης της περιόδου? Δεν μιλάω για συμπεράσματα γιατί ο καθένας όπως πολύ σωστά λές κρίνει διαφορετικά. Απλά ιστορικά γεγονότα και όχι ερμηνίες...
 
Η Δίκη Μπελογιάννη ήταν μιά στημένη δίκη και η δολοφονία του έγινε γιά καθαρά πολιτικούς λόγους μέ εντολή τών Αμερικανών..
Μπορεί η ''κεντρώα'' κυβέρνηση νά μήν ήθελε ολόκληρη νά προχωρήσει στην εκτέλεση τής ''ποινής'',αλλά επικράτησε η πολεμοχαρής άποψη πού δεν επιθυμούσε οιαδήποτε συμφιλίωση.........
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....

Εννοώ γενικότερα. Πόσοι γνωρίζουν έστω και μέσες άκρες τα γεγονότα εκείνης της περιόδου? Δεν μιλάω για συμπεράσματα γιατί ο καθένας όπως πολύ σωστά λές κρίνει διαφορετικά. Απλά ιστορικά γεγονότα και όχι ερμηνίες...

Τά γνωρίζω και απο ιστορικής πλευράς..όσο γίνεται,προσπαθώντας νά διαβάσω διάφορες πλευρές..
Καί έχω μαζέψει πολλές διηγήσεις απο τήν οικογένειά μου ,απο συγγενείς καί απο φίλους τών γονιων μου,πού ανήκαν τότε σε διαφορετικά στρατόπεδα..
Εχω πολλές προσωπικές διηγήσεις ,ειδικά γιά την Μεσσηνία ,αλλά και γιά την περίοδο τού Γράμμου καθώς συμμετείχαν στά γεγονότα (και απο τίς δυό πλευρές)συγγενείς μου και μάλιστα στενότατοι..

Αυτά άμα βρεθούμε απο κοντά...
 
Re: Απάντηση: Re: Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....

Απο μιά άποψη έχεις δίκιο....κι η μαφία άλλωστε δέ δολοφονούσε , '' εκτελούσε"....
Κι επι τη ευκαιρία θυμήθηκα κι εκείνο το ωραίο σκυλοτραγουδάκι μιάς κάποιας εποχής , με τίτλο : " Ποσα θές νά μάς τρελλάνεις "........

Πρόσεξε... εγώ μιλώ ψυχρά και με γνώση των δεδομένων της εποχής. Το ΚΚΕ ήξερε ότι όποιους κι όσους έστελνε στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν μηχανισμό, τους έστελνε στο θάνατο, αφού δούλευαν κανονικά τα έκτακτα στρατοδικεία και στη Μετεμφυλιακή Εποχή.

Ο Ζαχαριάδης δεν αγαπούσε τον Μπελογιάννη, το αντίθετο θα έλεγα. Επέλεξε να στείλει αυτόν κι όχι κάποιο άλλο μέλος του ΠΓ της ΚΕ γιατί ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Αν πετύχαινε να δημιουργήσει παράνομο μηχανισμό την επιτυχία θα καρπωνόταν το ΚΚΕ. Αν αποτύγχανε, τότε απλώς θα εξέλιπε ένας κίνδυνος για τον Ζαχαριάδη και το Κόμμα θα καρπωνόταν επικοινωνιακά τη βαρβαρότητα του ελληνικού κράτους. Απλά πράγματα. Αυτό λέγεται μάλιστα οπορτουνισμός.

Από εκεί και πέρα μην ξεχνούμε ότι το ΚΚΕ έβγαλε τον Μπελογιάννη στη σέντρα μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό του "Ελεύθερη Ελλάδα" δίνοντας ουσιαστικά τις αποδείξεις που ήθελε κάθε πιθανό ή απίθανο δικαστήριο για να τον καταδικάσει.

Κατά τη γνώμη μου ήταν μια εκτέλεση. Όπως εκτελέσεις έκαναν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (κι όχι μόνο) στη διάρκεια του Εμφυλίου.

Αν ήταν δολοφονία, τότε τη δολοφονία σχεδίασαν χωριστά αλλά εκτέλεσαν μαζί η ηγεσία του ΚΚΕ και του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους.
 
Ακόμα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα γιατί εκτέλεσαν τον Μπάτση.

Δημήτρης Μπάτσης

Για την προσωπικότητα του Νίκου Μπελογιάννη έχουν γραφεί πολλά και θα γραφούν περισσότερα. Εδώ θέλω να πω δυο λόγια για τον Δημήτρη Μπάτση. Ανήκε στην «ανώτερη κοινωνία» γιος ναυάρχου ε.α., γνωστός δικηγόρος της Αθήνας και ακόμη πιο γνωστός για την πνευματική του παρουσία και δράση. Συγγραφέας του πολύ γνωστού τότε βιβλίου «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» και εκδότης του 15νθήμερου περιοδικού «Ανταίος». Εκτελέσθηκε στα 35 του χρόνια, όσο περίπου και ο Μπελογιάννης.

Πριν από μερικούς μήνες το θαυμάσιο ΕΛΙΑ του Μάνου Χαριτάτου σε συνεργασία με την κόρη του Μπάτση την κ. Ελένη Μπάτση - Λυκιαρδοπούλου και με τη φροντίδα του Νίκου Πηγαδιώτη, εξέδωσε σε δύο ογκώδεις τόμους τα τεύχη του «Ανταίου» σε φωτοστατική ανατύπωση. Από το πρώτο τεύχος του 1945 ώς το τελευταίο του 1951, λίγο πριν συλληφθεί ο Δ. Μπάτσης. Την εκτενή και εμπεριστατωμένη εισαγωγή της έκδοσης την έγραψε η Ελλη Παππά και αν θα τη διαβάσετε θα καταλάβετε τι ήταν ο Δημήτρης Μπάτσης, ο θερμός πατριώτης που εκτελέσθηκε ως κατάσκοπος, τι ήταν το περιοδικό «Ανταίος», αλλά και τι ήταν η δύσκολη και θυελλώδης εκείνη εποχή.
 
Last edited:
Ποιές εκτελέσεις έκαναν καί οι δυό πλευρές μετά τό πέρας τού Εμφυλίου??Οι αφοπλισμένοι και καταδιωκόμενοι είχαν οπλισμό??
Είχε επικρατήσει η πιό άγρια καταδίωξη τών ηττημένων ακόμα και μέ την δημιουργία τών περίφημων ΤΕΑ πού αποτελούντο απο φανατικούς ''εθνικόφρονες''....
Κατά την διάρκεια πάντως τού εμφυλίου υπολογίζονται οτι υπήρξαν 7-8000 θανατικές καταδίκες απο τήν ''κυβερνητική πλευρά'' ενώ και οι ίδιοι οι ''κυβερνητικοί'' αποδίδουν περί τίς 3500 εκτελέσεις στον Δημοκρατικό Στρατό..
 
Last edited:
Για την ιστοριογνωσία περί Εμφυλίου στην Ελλάδα.

Η κυρίαρχη πεποίθηση στην ευρωπαική διανόηση είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς για εξωτερικούς πολέμους ή για εσωτερικά πολεμικά γεγονότα, παρά για εμφύλιους πολέμους, συγκρούσεις, κλπ. Κι αυτό διότι πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν άτομα της "άλλης" πλευράς, επομένως η αφήγηση δεν θα είναι ποτέ άχρωμη και πάντα θα προκαλεί αντιδράσεις.

Στην Ελλάδα όμως υπάρχει μεγάλο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον Εμφύλιο κι όχι μόνο από τους ειδικούς προς ειδικούς. Υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται να διαβάσει γι αυτά τα θέματα ή να ακούσει διηγήσεις και να δει οπτικό υλικό. Πραγματικά πολύς. Και το ενδιαφέρον για το θέμα αυτό είναι πολύ ισχυρό ειδικά στις περιοχές και στους πληθυσμούς, όπου ο Εμφύλιος άφησε ανεξίτηλα στίγματα σε αυτούς. Και η συζήτηση συνεχίζεται.

Και μάλιστα η συζήτηση έχει και απόλυτα πολιτικό περιεχόμενο, αφού το ΚΚΕ (κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΝ) επιθυμεί να αντλεί τη "νομίμότητά" του στο σημερινό πολιτικό σύστημα και κοινωνία επενδύοντας στην προβολή του Μύθου του ΔΣΕ (κι όχι όπως έκανε παλιότερα με την πολιτική επένδυση στο ΕΑΜ).

Και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ περισσότερο από όσο για τον Εμφύλιο στην Ισπανία ή στις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες. Στην πρώτη, κανείς δεν θέλει ακόμη να μιλά για τον Εμφύλιο, μάλιστα μέχρι το 2004 ήταν απαγορευμένη και η συζητήση (σε θεσμικό επίπεδο) και οι έρευνες και η συγγραφή της ιστορίας από Ισπανούς και ξένους. Δυστυχώς οι Ισπανοί δεν δείχνουν ακόμη ώριμοι για να ανοίξουν τη συζήτηση (ουσιαστικά) σε θεσμικό επίπεδο. Τώρα μόλις άρχισαν να προφεύγουν στα δικαστήρια....

Ο κάθε εμφύλιος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Το πόσο ένας λαός μπορεί να συζητήσει για τον Εμφύλιό του μετά από μερικές δεκαετίες, είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας.