οπτική ίνα ή coaxial?

ΠΑΝΤΕΛΗΣ1

New member
3 April 2007
44
θεσσαλονίκη
Καλή χρονιά σε όλους. Θα ήθελα την άποψη σας για τους δύο τύπους καλωδίων. Θέλω να συνδέσω το dvd player με το dac του ολοκληρομένου. Ποιό απο τα δύο?

Οι γνώμες διίστανται μεταξύ αυτών που ακούνε διαφορές μεταξύ οπτικού και ομοαξονικού και αυτών που δεν ακούνε.

Για ψυχολογικούς κυρίως λόγους μπορείς να βάλεις ομοαξονικό. Θεωρείται πιο "pure".

καλη χρονια επισης!

Μια λογικη εξηγηση που ελαβα απο γνωστο εισαγωγεα ειναι οτι (ενω στην πραξη και τα δυο κανουν την ιδια δουλεια), η οπτικη εχει δυο εξτρα μετατροπες του σηματος (απο ρευμα σε φως και παλι σε ρευμα) οποτε και ειναι προτιμοτερο να χρησιμοποιουμε coaxial. Απο την αλλη (ομως), το coaxial ειναι περισσοτερο εκτεθειμενο σε παρεμβολες, μιας και μεταφερει ρευματα.

ΥΓ>> Ομολογω οτι ακομα ενθουσιαζομαι απο την ιδεα οτι περνανε 6 καναλια ηχου με φως απο ενα καλωδιο! χεχε....

Η επαγγελματική σύνδεση AES/EBU είναι η καλύτερη. Μετά έρχεται η καθαρή spdif με ομοαξωνικό καλώδιο αλλά με βύσματα 75 Ω BNC (όχι RCA).
Ανάμεσα σε spdif (με βύσμα RCA) και πλαστική ίνα toslink θα προτιμούσα μια καλή πλαστική ίνα που επιπλέον σπάει και τους βρόχους γείωσης όπου αυτοί υπάρχουν. Μια πολύ καλή και σχετικά οικονομική ίνα είναι αυτή της Ultalink.

Μετά από 40 μέτρα απλού δορυφορικού καλωδίου και βύσματα RCA για επιτυχημένη πολυκάναλη ψηφιακή μετάδοση SPDIF, δεν θεωρώ ότι υπάρχει καμία δικαιολογημένη φοβία, αλλά θεωρώ καλό λόγο την εξάλειψη τυχόν βρόγχων γείωσης όπως ανέφερε ο Internet King.

Και οι δύο συνδέσεις μεταφέρουν data και όχι ήχο. Οπότε η ποιότητα είναι ίδια.

Είναι σαν να συζητάμε αν έχει καλύτερη ποιότητα απεικόνισης ένα Word αρχείο σε δισκέτα ή σε memory stick...

Re: Απάντηση: οπτική ίνα ή coaxial?

Η επαγγελματική σύνδεση AES/EBU είναι η καλύτερη. Μετά έρχεται η καθαρή spdif με ομοαξωνικό καλώδιο αλλά με βύσματα 75 Ω BNC (όχι RCA).
Ανάμεσα σε spdif (με βύσμα RCA) και πλαστική ίνα toslink θα προτιμούσα μια καλή πλαστική ίνα που επιπλέον σπάει και τους βρόχους γείωσης όπου αυτοί υπάρχουν. Μια πολύ καλή και σχετικά οικονομική ίνα είναι αυτή της Ultalink.

σωστός, αλλά μάλλον καλύτερη θεωρείται η I2S :2thumb22sup:

I2S (Inter-IC Sound) is a serial bus (path) design for digital audio devices and technologies such as compact disc (CD) players, digital sound processors, and digital TV (DTV) sound. The I2S design handles audio data separately from clock signals. By separating the data and clock signals, time-related errors that cause jitter do not occur, thereby eliminating the need for anti-jitter devices. An I2S bus design consists of three serial bus lines: a line with two time-division multiplexing (TDM) data channels, a word select line, and a clock line.

I2S Pinouts
Καρφίτσα Σκοπός
1 Ρολόι λέξης (WCLK)
2 Ρολόι κομματιών (BCLK)
3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ
4 Κύριο ρολόι (MCLK)
5 DEM

χρησιμοποιείται από την Zanden κλπ....

Τα εχω δοκιμασει και τα δυο και ΔΕΝ υπαρχει καμια ΑΠΟΛΥΤΩΣ διαφορά! :grandpa:

Το HTPC μου το εχω συνδεσει στον ενισχυτή με COAXIAL και το PS3 το εχω συνδεσει με οπτικη ινα....

Οταν αναπαραγω την ίδια ταινια και στα δυο συστηματα, με τις ιδιες ρυθμισεις στον ενισχυτή μου, παιρνω ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια ποιοτητα ήχου...

(λίγο καλυτερη στο PC επειδη χρησιμοποιω πιο καλα filters για τον ηχο, και ΟΧΙ λογω καλωδιου...)! :operator:

Στο μέλλον δεν... Έτσι κι αλλιώς η I2S αποτελεί τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας ενός audio cd transport. Τώρα που πάμε σε λύσεις με data transport η I2S δεν έχει πια νόημα.

Ο ενδοιασμός μου για την οπτική ίνα έρχεται από τα φοιτητικά μου χρόνια, όπου κάναμε πειράματα σε διαφορετικής ποιότητας πλαστικές ίνες με γενικά απογοητευτικά αποτελέσματα μόλις αρχίζαμε να τη λυγίζουμε και να την τυλίγουμε. Μια γυάλινη είναι τέλεια, αλλά με τι κόστος; Οπότε εμμένω ηλεκτρικά με χάλκινο ομοαξονικό RG-59U.

Εννοειται οτι η οπτικη ινα ΔΕΝ πρεπει να λυγιζει, η να κανει τσακισματα, η να χαλαει, όπως και το HDMI καλωδιο άλλωστε!

Αν το προσεχει κανεις αυτό, τότε παιρνει κορυφαια ποιοτητα ηχου, ακομα και απο φτηνη οπτικη ινα...:2thumb22sup:

Και οι δύο συνδέσεις μεταφέρουν data και όχι ήχο. Οπότε η ποιότητα είναι ίδια.

Είναι σαν να συζητάμε αν έχει καλύτερη ποιότητα απεικόνισης ένα Word αρχείο σε δισκέτα ή σε memory stick...

Υπάρχει και το λεγόμενο jitter. Η οπτική ίνα, για τους λόγους που περιέγραψαν οι προλαλήσαντες, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει jitter.

Γενικά θα συμφωνήσω με τον ln(). Όταν πρόκειται για ήχο, coaxial rules.

Τα δεδομένα που διαβάζονται από την πηγή είναι κωδικοποιημένα.

Τα κωδικοποιημένα δεδομένα πρέπει να φτάσουν άθικτα 100% για να μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να τα αποκωδικοποιήσει (κάτι σαν zip - unzip) σε "κανάλια ήχου".

Αν δεν φτάσουν τα πακέτα δεδομένων στον αποκωδικοποιητήακριβώς όπως μπήκαν στο καλώδιο, τότε ο αποκωδικοποιητής τα απορρίπτει, οπότε στη φάση αυτή είτε παίζει το τελευταίο σωστό πακέτο επαναλαμβανόμενα μέχρι να πάρει το επόμενο σωστό (σαν αυτό που λέμε κόλλησε το CD) ή σωπαίνει.

Οπότε αν τελικά ακούς ήχο, ξέρεις ότι το καλώδιο σου (οπτικό ή μεταλλικό) δουλεύει τέλεια. Και τελειότερα από τέλεια δεν γίνεται!

Last edited:

Τα κωδικοποιημένα δεδομένα πρέπει να φτάσουν άθικτα 100% για να μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να τα αποκωδικοποιήσει (κάτι σαν zip - unzip) σε "κανάλια ήχου".

Αν δεν φτάσουν τα πακέτα δεδομένων στον αποκωδικοποιητήακριβώς όπως μπήκαν στο καλώδιο, τότε ο αποκωδικοποιητής τα απορρίπτει, οπότε στη φάση αυτή είτε παίζει το τελευταίο σωστό πακέτο επαναλαμβανόμενα μέχρι να πάρει το επόμενο σωστό (σαν αυτό που λέμε κόλλησε το CD) ή σωπαίνει.

Οπότε αν τελικά ακούς ήχο, ξέρεις ότι το καλώδιο σου (οπτικό ή μεταλλικό) δουλεύει τέλεια. Και τελειότερα από τέλεια δεν γίνεται!
Εγώ τελικά προτίμησα coaxial αν και ο πωλητής σχεδόν με ειρωνέυτηκε για την άγνεια μου λέγωντας μου τι σχέση έχει η οπτική ίνα με τον ήχο άλλωστε το λέει και το όνομά της ''οπτική''

Εγώ τελικά προτίμησα coaxial αν και ο πωλητής σχεδόν με ειρωνέυτηκε για την άγνεια μου λέγωντας μου τι σχέση έχει η οπτική ίνα με τον ήχο άλλωστε το λέει και το όνομά της ''οπτική''

επρεπε να του πεις: ΑΚΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ !! :flipout:

Αντε πάλι τα ίδια.
Οκ, καθένας μπορεί να έχει μία γνώμη.
Και επειδή σας είπαν πως είναι ψηφιακό, νομίζεται πως έχει και διόρθωση λαθών!!!!
Για να δούμε αν ανεβαίνουν τα pdf.....

Attachments