Περί ταχύτητας USB 2.0 και Firewire

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
31,248
Αθήνα
Τι ακριβώς συμβαίνει ρε παιδιά με τις USB 2.0; Ποιές είναι οι πραγματικές ταχύτητες που πιάνουν; Τα 480 Mbps που μας λένε είναι μούφα;
Τελικά οι Firewire 400 (400 Mbps) είναι πιό γρήγορες;
Την πρώτη φορά την πάτησα με ένα Vaio Laptop. Προσπαθώντας να γράψω ένα DVD σε Drive με σύνδεση USB 2.0 μου έκαιγε όλα τα δισκάκια.
Μόλις δοκίμασα άλλο drive με σύνδεση Firewire έλυσα αυτόματα και το πρόβλημά μου. Κανένα απολύτως "κάψιμο".
Η δεύτερη φορά είναι τώρα με το iMac.
Όταν προσπαθώ να κάνω capture αποθηκεύοντας το υλικό μου στον εξωτερικό WD My Book 250 Gb το σύστημα σέρνεται.
"Capturing HD at 1/4 speed". Και δεν φτάνει μόνο αυτό, μετά ακολουθεί κι άλλη καθυστέρηση για το σώσιμο. "Processing cashed HDV data"
Όταν το υλικό το σώζω στον εσωτερικό σκληρό τότε όλα είναι μιά χαρά. " Capturing HD in real time" και βεβαίως καμιά καθυστέρηση για σώσιμο..'Ολα γίνονται real time.
Καί οι δύο δίσκοι είναι στις 7200 στροφές.
Επειδή με τον εξωτερικό δίσκο με αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται να κάνεις δουλειά, αποφάσισα να πάρω έναν εξωτερικό δίσκο με σύνδεση Firewire. Αν και είμαι σίγουρος οτι και με Firewire 400 θα κάνω τη δουλειά μου, όπως και με την εγγραφή των DVDs, θα προτιμήσω για σιγουριά κάποιον με Firewire 800.
Στην Rainbow πάντως που είχα πάει για κάποιο σεμινάριο στο Final Cut Pro μου το είπαν καθαρά. Δίσκος με σύνδεση USB απλά απαγορεύεται.
Εσείς τι λέτε; Για πείτε μου γνώμες και εμπειρίες....
Είναι όντως, όπως εγώ νομίζω, η Firewire πιό γρήγορη ή συμβαίνει κάτι άλλο που μου ξεφεύγει;
Κι αν είναι όντως πιό γρήγορη γιατί αφού στα χαρακτηριστικά τους η USB 2.0 λέει 480 Mbps ενώ η Firewire 400 Mbps;
Γιά πείτε μου οι πιό έμπειροι τι συμβαίνει...

Attachments

• Picture 2.jpg
    Picture 2.jpg
    142.9 KB · Views: 11
  • Picture 3.jpg
    Picture 3.jpg
    140.1 KB · Views: 12
  • Picture 4.jpg
    Picture 4.jpg
    28 KB · Views: 10
Last edited:
Στην USB 2.0 τα 480 mbps είναι το peak ενώ στην fw τα 400 είναι σταθερά.
Όπως επίσης στην fw μοιράζεται ισάξια το bandwith σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεμένες σε chain χωρίς να έχει το μπούκωμα της usb.
Γενικά η fw σημαίνει αξιοπιστία και ταχύτητα.(και ειδικά η fw800)
Η χρήση της usb 2.0 βαραίνει και περισσότερο το σύστημα.

Ρίξε μια ματιά εδώ.

Last edited:
Νικόλα σ' ευχαριστώ. Με κάλυψες απόλυτα.
Το υποψιαζόμουν οτι η USB είναι για κλωτσιές αλλά τώρα με το πινακάκι είμαι πλέον σίγουρος.

Attachments

• Picture 2.jpg
    Picture 2.jpg
    84.2 KB · Views: 38
Ειδικά για βίντεο και read/write μεγάλου όγκου δεδομένων είναι μονόδρομος.
Το Usb 2.0 είναι ποιο διαδεδομένο στα PC λόγο Intel promotion ( η fw ήταν εφεύρεση της Apple και τότε ήταν στο αντίθετο στρατόπεδο) αλλά καθώς οι απαιτήσεις των καιρών ήταν αυτές που καθορίζουν τα στάνταρτς (και αυτό φάνηκε κυρίως στον τομέα του video) πολλές εταιρίες αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν την fw σαν λύση και το ονομάσαν αλλιώς βλ.Sony και iLink (που επίσης είναι ΙΕΕΕ 1394).Mε την "καινοτομία" αυτή, βάζουν 4-pin (αντί του 6-pin που είναι η κανονική firewire) όπου στην ουσία έχουν καταργήσει τα pins της τροφοδοσίας και έχουν περιορίσει την ταχύτητα στο μισό (200Mpbs)
Ετσι σε πολλά πισοφορητά εκτός του 4 to 6 pin adaptor απαιτείται και τροφοδοτικό για ορισμένες συσκευές που αλλιώς θα ήταν bus-powered.

Last edited:
Εγώ έχω αγοράσει τρεις δίσκους εξωτερικούς my book western digital. Οι δύο είναι firewire 400 320gb, ενώ ο τρίτος είναι usb 500gb. Ο usb είναι μόνο για αποθήκευση δεδομένων χωρίς πολλά-πολλά τελικά...Οι άλλοι δύο πραγματικά φυσάνε !

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα με την USB 2.0 είναι ότι αποροφά πολλούς πόρους του συστήματος για να λειτουργήσει. Γενικά δηλαδή σε μεταφορές μεγάλου όγκου δεδομένων από και προς εξωτερικούς USB 2.0 δίσκους το σύστημα ψιλογονατίζει.
Ενώ αντίθετα με την firewire το transfer γίνεται πολύ πιο "ξεκούραστα" χωρίς να τραβάει ζόρι η CPU.

Διάβασα σε ένα φόρουμ του εξωτερικού (δε θυμάμαι ποιο, το βρήκα από γκούγκλινγκ), ότι ο δίαυλος USB είναι σχεδιασμένος για μεταφορά "ριπών" από δεδομένα κι όχι σε συνεχή ροή, σε αντίθεση με το firewire.

Ισχύει αυτό ή και το firewire λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο;

Οι πραγματικές ταχύτητες είναι
Ethernet 1GBPS : Ονομαστική 1000MBPS ( 125 megabytes/s ) - Real 600MBPS ( 75 megabyte/s )
FireWire 800 ( IEEE1394b ) : Ονομαστική 800MBPS ( 100 megabyte/s ) - Real 620MBPS ( 77,5 megabytes/s )
FireWire 400 ( IEEE1394a ) : Ονομαστική 400MBPS ( 50 megabytes/s ) - Real 320MBPS ( 40 megabytes/s )
USB 2.0 : Ονομαστική 480MBPS ( 60 megabytes/s ) - Real 260MBPS ( 32,5 megabytes/s )
Ethernet 100MBPS : Ονομαστική 100MBPS ( 12,5 megabytes/s ) - Real 72MBPS ( 9 megabytes/s )

Για εξωτερικό σκληρό αυτή τη περιοδο πιο γρήγορο είναι το e-SATA, είναι το ίδιο γρήγορο με έναν κανονικό δίσκο συνδεδεμένο εσωτερικά σε SATA.
Χρειάζεται να έχεις "ειδικό" e-SATA connector στην μητρική.
Κάτι σαν και αυτό
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=69976562&product=931632
που δίνει και έξτρα pci controller.
Aν έχεις ήδη εναν καλό sata σκληρό υπάρχει αντάπτορας σε bracket ( όπως τα εξτρά USB, κλπ )και παίρνεις μόνο τις κάρτες
Δευτερο είναι το ΝΑS με 1GBps (το οποίο όμως συνδέεται στην ethernet,αλλά χάνεις μια θύρα.) οπότε προτιμάς το firewire 800( IEEE1394b )
Μεταξύ usb και firewire δεν τίθεται θέμα.

Last edited:
Διάβασα σε ένα φόρουμ του εξωτερικού (δε θυμάμαι ποιο, το βρήκα από γκούγκλινγκ), ότι ο δίαυλος USB είναι σχεδιασμένος για μεταφορά "ριπών" από δεδομένα κι όχι σε συνεχή ροή, σε αντίθεση με το firewire.

Ισχύει αυτό ή και το firewire λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο;

To firewire μπορεί και διαχειρίζεται τα δεδομένα και επιτρέπει το ταυτόχρονο read και write και μάλιστα πολλών αρχείων ταυτόχρονα.Eίναι αυτό που είπαμε για το πως διαχειρίζεται το bandwith.
Το usb απλά δεν έχει ελπίδα σε κάτι τέτοιο.
Επίσης η firewire μπορεί και μεταφέρει μεγαλύτερα ηλεκτρικά φορτία για να τροφοδοτεί/φορτίζει συσκευές(45V) αντίθετα με το usb που είναι κάτω απο 10 (δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς).Το usb 1.1νομίζω είναι μέχρι 2,5.

Last edited:
Ισχύει Guybrush. Όπως ανέφερε κι ο Νίκος πιο πάνω τα 480 που δίνουν για το USB 2.0 είναι peak , που κι αυτό ακόμα για να το πετύχεις είναι λίγο σπάνιο.
Αλλά το Firewire έχει 400 σταθερά και το 800 ακόμα καλύτερα !

Επίσης η ταχύτητα των Ethernet επηρεάζεται κι απο το λειτουργικό ( παράδειγμα σε Linux θα πάρεις καλύτερες ταχύτητες απο ότι σε Windows), την λειτουργία προγραμμάτων antivirus κτλ.

Τα ΝΑS πιστεύω θα είναι μια καλή λύση για οικιακό δίκτυο. Το σκέφτομαι σοβαρά εδώ και καιρό αλλά μια το οικονομικό μία η αναποφασιστηκότητα .....

Last edited:
Για εξωτερικό σκληρό αυτή τη περιοδο πιο γρήγορο είναι το e-SATA, είναι το ίδιο γρήγορο με έναν κανονικό δίσκο συνδεδεμένο εσωτερικά σε SATA.
Χρειάζεται να έχεις "ειδικό" e-SATA connector στην μητρική.

e-SATA έξοδοι σε Mac δεν υπάρχουν προς το παρόν. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό με κάρτες επέκτασης μόνον σε Mac Pro όμως. Η μοναδική επιλογή ειδικά για βίντεο είναι η firewire (και λόγω συνεχόμενης ροής) με προτεινόμενη την 800άρα. Ο iMac 24" διαθέτει μία θύρα firewire800 και είναι η καλύτερη επιλογή για σύνδεση με εξωτερικό δίσκο.

Εγω παντως εχω 4 εξωτερικους WD (3Χ500 GB, 1Χ250) οι οποιοι συνδεονται μεσω απλου USB2 με το HTPC και σε αναπαραγωγη Bluray & HD-DVD απο αυτους δεν υπαρχει το παραμικρο προβλημα bandwith. Το συστημα ειναι Core2Duo 6600 based.

e-SATA έξοδοι σε Mac δεν υπάρχουν προς το παρόν. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό με κάρτες επέκτασης μόνον σε Mac Pro όμως.

Σε όλα τα μοντέλα είναι εφικτή η προσθήκη e-sata θύρας σε κάρτα (και απλή και raid) :
Powerbook-> Μέσω pcmcia
Macbook Pro->Μέσω express card
Powermac-> Mέσω pci και pci-x (για τα G5)
Mac Pro -> Mέσω Pci-e

Yπάρχουν διαθέσιμες από αρκετές εταιρίες.

Εγω παντως εχω 4 εξωτερικους WD (3Χ500 GB, 1Χ250) οι οποιοι συνδεονται μεσω απλου USB2 με το HTPC και σε αναπαραγωγη Bluray & HD-DVD απο αυτους δεν υπαρχει το παραμικρο προβλημα bandwith. Το συστημα ειναι Core2Duo 6600 based.

Οταν γίνει αμφίδρομη μεταφορά (write/read) ή πολλαπλά αρχεία τότε το usb πάει περίπατο. Για αναπαραγωγή ταινίας λογικό είναι να μην δυσκολεύεται και πολύ.Tράβα απλά 2-3 ταινίες τέτοιου μεγέθους ταυτόχρονα σε άλλο δίσκο και μέτρα χρόνους.

Last edited:
Σε όλα τα μοντέλα είναι εφικτή η προσθήκη e-sata θύρας σε κάρτα (και απλή και raid) :
Powerbook-> Μέσω pcmcia
Mac Pro -> Mέσω Pci-e

Αρα όχι σε όλα τα μοντέλα, μόνο στα Pro.-bye-

Κοίτα αρχικά είπες "Δεν ξέρω αν είναι εφικτό με κάρτες επέκτασης μόνον σε Mac Pro όμως."

Διευκρίνησα οτι ναι είναι εφικτό, όπως επίσης και σε πολλά ακόμη μοντέλα εκτός του Mac Pro.
Την ειρωνεία δεν την έπιασα αλλά δεν πειράζει..

Αγαπητέ,

Είπες:
Σε όλα τα μοντέλα είναι εφικτή η προσθήκη e-sata θύρας σε κάρτα (και απλή και raid):
Powerbook-> Μέσω pcmcia
Mac Pro -> Mέσω Pci-e

και απλά διευκρίνησα ότι:

Αρα όχι σε όλα τα μοντέλα, μόνο στα Pro.

Οπότε η απάντησή σου
Πάντως σίγουρα όχι μόνο στα Mac Pro αλλά και στα macbook pro και στα παλαιότερα powerbook G3/G4,powermac G3-G4-G5 series...

ούτε κι εγώ κατάλαβα τι σκοπό έχει και ποιός ειρωνευεται ποιόν τελικά. Μην μπερδευεσαι...

Μεταξύ usb και firewire δεν τίθεται θέμα.

Ακριβώς!
Εγώ έβγαλα τον WD 320GB από το USB 2 κουτί που τον είχα και τον έβαλα σε ένα άλλο με firewire. Καμμία σχέση! Ο ίδιος δίσκος είναι... μόνο που τώρα "πετάει"!!!

Μα δεν είναι τυχαίο που όλες οι βιντεοκάμερες miniDV απαιτούν θύρα firewire για να μεταφέρουν τα videos στο PC, και οχι USB.