Phono Stage μέχρι 500 ευρώ

chek2fire

AVClub Enthusiast
1 January 2011
927
Μια και μου μπήκε το μικρόβιο να βελτιώσω τον αναλογικό μου ήχο μετά την αγορά της βελόνας jico sas stylus 1 που θα μπει σε μια black pearl ήρθε νομίζω και η ώρα να προσθέσω στο σύστημα μου και ένα phono stage ξεχωριστό από τον ενισχυτή μου.
Το πικάπ μου είναι ένα project p1.2 που σκοπεύω να αλλάξω στους επόμενους μήνες και όποτε μου το επιτρέψουν τα οικονομικά σε κάποιο κατηγορίας 1500 ευρώ. Ο ενισχυτής μου είναι ένας rotel προενισχυτής-τελικός rc-06 rb-06 που μου αρέσει αρκετά για τα αυτιά μου τον ήχο που βγάζει και που έχει και το phono stage πάνω του που έχω συνδέσει το πικάπ. Ηχεία έχω τα Kef C5 που γνωρίζω ότι δεν είναι και τπτ ιδιαίτερο αλλά τουλάχιστον αποδίδουν αρκετά ικανοποιητικά για τα γούστα μου.
Από βινύλιο ακούω αρκετά και καθημερινά. Καταρχήν να πω ότι γενικά την ψάχνω με την μουσική και κάθε νέα κυκλοφορία συγκροτήματος που μου αρέσει το αγοράζω σε βινύλιο αλλιώς το ακούω ψηφιακά σε flac. Για να καταλάβετε τι μουσική ακούω να πω ότι αγαπημένο μου συγκρότημα είναι η Boards of Canada και οι cinematic orchestra ενώ την ψάχνω με ότι σύγχρονο και πρωτοποριακό κυκλοφορεί όπως οι Fever ray η Goat.
Θα ήθελα σιγά σιγά να αναβαθμίσω τον ήχο μου γενικά και το επόμενο μου στάδιο είναι η αγορά ενός ξεχωριστού phono μέχρι τα 500 ευρώ ώστε να μπορέσω και να το κρατήσω και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Οποια πρόταση καλοδεχούμενη :)

Προσωπικό αγαπημένο, το Trigon Vanguard που βγαίνει στα 400 περίπου ευρώ.
Και μόνο οι επιλογές σε αντίσταση/χωρητικότητα/gain που σου δίνει, δεν υπάρχουν στην κατηγορία τιμής. Μελλοντικά, αναβαθμίζεται και με τροφοδοσία μπαταρίας, το Trigon Volcano.

Ένα άλλο που βλέπω ότι έχει αντίστοιχη πληθώρα επιλογών, είναι το ifi iPhono, εταιρεία ναι μεν άγνωστη, αλλά θυγατρική της AMR.

Ένα από τα phono stage μου είναι και το Musical FIdelity M1 Vinyl.

2_m1vinyl-front-silver.png

Ξεπερνά το budget σου αρκετά (λιανική 899ευρώ) αλλά αξίζει κάθε ευρώ... είναι το πιο ήσυχο phono stage της αγοράς με καταπληκτικές τιμές θορύβου, πληθώρα επιλογών on the fly, και μπορεί να συνδέσεις δύο πικάπ/βραχίονες μια ΜΜ και μια MC και να επιλέγεις ποια θα παίζει από μπροστά.

Για μένα είναι ένα phono stage που το παίρνεις και τελειώνεις τις αναζητήσεις σου εκτός και αν θες να δώσεις σοβαρά χρήματα.

Φαντάζομαι ένα phono stage ακόμα και σε αυτή την τιμή που αναζητάω θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στον ήχο από αυτό που έχει ήδη ο ενισχυτής πάνω του ε?

Αγαπητέ chek2fire, καταρχήν είσαι σε καλό δρόμο. Ευγε.

Εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του Χρήστου, υπάρχει στα χρήματα που θες το primare r-20 (http://orpheusaudio.gr/content/r-20). Δεν το έχω ακούσει, απλά έχω ακούσει κάποεις σκόρπιες καλές κριτικές. Κατά πάσα πιθανότητα στον αντιπρόσωπο θα μπορέσεις να το ακούσεις (ίσως και με το πικάπ σου ή κάποιο παραπλήσιο μοντέλο τέλος πάντων).
Από clearaudio υπάρχει το nano στα 300 EUR του οποίου είμαι κάτοχος. Πιστεύω μπορείς να βρεις άλλο phono που να παίζει παρόμοια αλλά με λιγότερα χρήματα.

Χρήστο ομολογώ δεν γνώριζα την ύπαρξη του Musical FIdelity. Τυχαίνει να έχεις άποψη για το πως ακούγεται συγκριόμενο με το ASR mini basis? (Συγνώμη από τον φίλο για την κατάχρηση του thread)

Τα clearaudio ποτέ δεν μου άρεσαν. Ακούγονταν κάπως μαζεμένα σε παρουσία. Δε ξερω αν έχουν αλλάξει ηχητικό προσανατολισμό τώρα τελευταία όπως ισχυρίζεται η εταιρεία ότι κάνει με τα πικάπ της.

Κι εγώ για το iPhono της ifi audio θα σου έλεγα να δεις όπως προταθηκε παραπάνω. Ειναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και εντός budget.

Αγαπητέ chek2fire, καταρχήν είσαι σε καλό δρόμο. Ευγε.

Εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του Χρήστου, υπάρχει στα χρήματα που θες το primare r-20 (http://orpheusaudio.gr/content/r-20). Δεν το έχω ακούσει, απλά έχω ακούσει κάποεις σκόρπιες καλές κριτικές. Κατά πάσα πιθανότητα στον αντιπρόσωπο θα μπορέσεις να το ακούσεις (ίσως και με το πικάπ σου ή κάποιο παραπλήσιο μοντέλο τέλος πάντων).
Από clearaudio υπάρχει το nano στα 300 EUR του οποίου είμαι κάτοχος. Πιστεύω μπορείς να βρεις άλλο phono που να παίζει παρόμοια αλλά με λιγότερα χρήματα.

Χρήστο ομολογώ δεν γνώριζα την ύπαρξη του Musical FIdelity. Τυχαίνει να έχεις άποψη για το πως ακούγεται συγκριόμενο με το ASR mini basis? (Συγνώμη από τον φίλο για την κατάχρηση του thread)

Σε δοκιμές που δεν έχω κάνει εγώ, αλλά ο Dr Pan K, διαπίστωσε ότι ναι μεν το ASR mini basis είναι πιο ευφωνικό και μουσικό με ελαφρώς μεγαλύτερο όγκο, το M1 Vinyl λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου θορύβου, ακούγεται πιο λεπτομερές.

Θεωρώ ότι τα ματσαρίσματα συστημάτων εδώ έχουν να παίξουν ρόλο... το δικό μου σύστημα έχει όγκο, δύναμη, ταχύτητα αλλά είναι μαλακό, οπότε ταιριάξει πολύ με το M1 Vinl... δεν θα το πρότεινα σε υπεραναλυτικά συστήματα εκεί μπορεί να φανεί κλινικό και ξερό.

Το ASR είναι καλό, αλλά είναι μπελάς τα κουμπάκια μέσα στο κουτί, έχει επίσης σχεδόν τα διπλά λεφτά.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που το επέλεξα το M1, είναι η αλλαγή παραμέτρων on the fly... και δεύτερος ότι του έχω επάνω δύο βραχίονες ο ένας με ΜΜ ο άλλος με MC.

Με το Μ1 άκουσα πράγματα στους δίσκους μου δεν είχα αντιληφθεί πριν.

Last edited:
Έτσι όπως τα λες, το M1 ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Σ' εμένα που είχα δοκιμάσει το ASR, μου έδινε την εντύπωση του "too much", ειδικά στα χαμηλά.

Το βασικό ερώτημα παραμένει.. Αξίζει κατά την γνώμη σας μια αγορά εξωτερικού phono δλδ θα υπάρξη διαφορά στον ήχο από το phono που έχει τώρα ο rotel και αυτή την διαφορά θα την δικαιολογούν τα χρήματα που ζητάνε αυτά τα μηχανήματα?

Το βασικό ερώτημα παραμένει.. Αξίζει κατά την γνώμη σας μια αγορά εξωτερικού phono δλδ θα υπάρξη διαφορά στον ήχο από το phono που έχει τώρα ο rotel και αυτή την διαφορά θα την δικαιολογούν τα χρήματα που ζητάνε αυτά τα μηχανήματα?

Μπορείς να ζητήσεις να σου δώσουν κάποιο για ακρόαση στο σύστημά σου. Έτσι θα βγάλεις μόνος σου συμπέρασμα.

Αν αγοράσω κάποιο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχω και την δυνατότητα να το ακούσω καθώς γιατί το ψάχνω να το πάρω από εξωερικό που έχει και καλύτερες τιμές η μπορεί αυτό που θέλω να μην υπάρχει και στην Ελλάδα

Μετά από ώρες ψάξιμο έχω καταλήξει σε αυτά εδώ και φυσικά κάθε νέα σας πρόταση και παρατήρηση είναι καλοδεχούμενη

- ifi phono http://www.ifi-audio.com/en/iPhono.html διαβάζω ότι είναι φαινόμενο για την κατηγορία τιμής του και έχει αρκετά καλά review από όσους το έχουν αγοράσει
- Trigon Vanguard II http://www.trigon-audio.de/?id=83 Και γιαυτό διάβασα αρκετά καλά review αλλά που το βρίσκεις να το αγοράσεις δεν ξερώ..
- Graham slee Gram Amp 2 http://www.gspaudio.co.uk/gram-amp-2-se-phono-stage-preamp.htm Τα ίδια και με αυτό και νομίζω παίρνει και ξεχωριστό τροφοδοτικό
- Project tube box http://www.whathifi.com/review/pro-ject-tubebox-se και καλά review έχει και πολύ καλή τιμή και στα συν θα βάλω ότι μπορεί να ματσαριστεί με το project πικαπ που έχω. Η λογική λέει να βάζεις πάντα μαζί τις ίδιας εταιρείας κομμάτια.
- Jolida JD9 Phono Preamp http://www.jolida.com/product/tubecomponents/jd9# Αρκετά ενδιαφέρων μηχάνημα και θα ήθελα και την γνώμη σας

φυσικά βλέπω και το M1VINL | PHONO STAGE http://www.musicalfidelity.com/m1vinyl/ αν και η τιμή του είναι απαγορευτική όχι τόσο σε κόστος όσο στην λογική μου που μου λέει ότι δεν μπορεί να έχω phono stage στα 900 ευρώ όταν τα ηχέια μου έιναι στα 400 ενώ το πικαπ μετα βιας να ξεπερνάει τα 300.. :P

Είναι λιγάκι δύσκολο όπως το πας, διότι κανένας δεν τα έχει ακούσει όλα... και ο καθένας μας θα πει πχ ναι αυτό το έχω και είναι καλό, ή το αντίθετο, όπως πχ συμβαίνει σε αντίστοιχο νήμα, και άντε βρες άκρη.

Νομίζω ότι πρώτα να καλοδεχτείς την κεφαλή... μετά να ευχαριστηθείς την μουσική σου συλλογή, με τα μηχανήματα που έχεις, και σιγά σιγά να αποκτήσεις λίγο δική σου γνώμη, ακούγοντας και άλλα συστήματα σε μαγαζιά ή φίλων, ώστε να κατασταλάξεις τι ήχο τελικά θες από το σύστημα σου.

Αγοράζοντας τα όλα μαζί μπορεί να εξαντληθείς οικονομικά και τελικά να αναγκαστείς πάλι να κάνεις κάποια αναβάθμιση αν δεν σου κάθεται κάτι καλά... σιγά σιγά λέω εγώ και ταυτόχρονα να αποκτάς γνώση και γνώμη...

Πάντως εγώ είμαι πράγματι περίεργος για το ifi... δυστυχώς δεν αντιπροσωπεύεται Ελλάδα και δεν μπορεί να το ακούσεις πρώτα.

Και μένα αυτά που μου κάναν κλικ είναι αυτό λόγο και ότι είναι σύγχρονο μηχάνημα και του project. Γενικά όλα αυτά που αναφέρω έχουν πολύ καλές τιμές και δεν νομίζω να κλαιω τα χρήματα αν η αναβάθμιση δεν πάει και τόσο καλα, φυσικά δεν λέω και να τα πάρω όλα :)

Απάντηση: Re: Phono Stage μέχρι 500 ευρώ

Επιβάλεται θα έλεγα.τεράστιες οι διαφορές,εκτός και μιλάμε για phono σειράς,οπότε αφήνεις του ενισχυτή να κάνεις τη δουλειά σου.

Θα την πω την κακία μου... απεχθάνομαι γενικά την μάρκα project... οπότε δεν θα σε συμβούλευα να πας στο tube box... φτηνή υλοποίηση λάμπας... έχω αγοράσει και εγώ άλλα προϊόντα (και ένα με λάμπες πολύ γνωστό) που στο διαδίκτυο γίνεται σκοτωμός... και ευτυχώς μπόρεσα να τα πουλήσω...

To συγκεκριμένο πάντως έχει πολύ καλές κριτικές και από διάφορα σκόρπια reveiw εκτός από αυτό που αναφέρω και γενικά σπάνια είμαι αρνητικός σε προιόντα.

Last edited: