Μουσική ακούω πάντα, ανεξάρτητα από εποχές ή συναισθηματική διάθεση.
Δεν μπορώ να φαντασθώ την ύπαρξή μου χωρίς αυτήν. Είναι για μένα κάτι σαν την άδηλη αναπνοή.
Δεν θα έλεγα ότι οι εποχές παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στα ακούσματά μου γιατί δεν θεωρώ τη μουσική κάτι σαν ...mood programing.
Με τα ορχηστρικά έργα, κάπου 10 χρόνια τώρα, νιώθω λίγο κορεσμένος.
Don't get me wrong: τα ξέρω απέξω κι ανακατωτά...όλο λέω να "ξεκολλήσω" αλλά, με κάποιο τρόπο, επιστρέφω ξανά και ξανά.
Παντός καιρού: τα lieder, ως επί το πλείστον Schubert και Hugo Wolf.
Πιανιστική φιλολογία, κύρια την Αγία Τριάδα: Scarlatti, Schumann, Chopin.
Ο Bach είναι για μένα ογκόλιθος: όλοι οι άλλοι σου δίνουν τα soundtracks για τα συναισθήματα - αυτός, σου δίνει απλά το πλαίσιο: όλα τα άλλα, τα βάζεις εσύ.
Schoenberg (Pierrot Lunaire, Gurre-Lieder) και Anton Webern: ο δεύτερος αποτελεί μόνιμη παρέα τα τελευταία 3 περίπου χρόνια.
Prokofiev. Τον ακούω 25 χρόνια τώρα. Σταματάει το μυαλό μου με αυτόν τον μείζονα συνθέτη που, ακόμα και στις χειρότερές του, είναι ισάξιος οποιουδήποτε άλλου στις καλές του.
Η Σύγχρονη αυτοσχεδιαζόμενη μουσική και η τζάζ. Τις θεωρώ τη Συνέχεια της σοβαρής μουσικής, σε μιά αέναη διαδικασία εξέλιξης, μία περιπέτεια χωρίς τέλος. Με μαγεύουν οι άνθρωποι που δεν θεωρούν ότι όλα ειπώθηκαν.
Με μαγεύουν οι μουσικές που, όταν γεννιούνται, μοιάζουν με ανορθογραφίες και, λίγα χρόνια μετά, γίνονται μέρος της Γλώσσας μας.
"A work that 10 people love pationately, is more important than a work that 10.000 people don't mind hearing".