Ποια ηχεία δεν μπουμάρουν

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα
Άκουσα πρόσφατα τα Electra της Focal σε ένα δωμάτιο περίπου 16 τ.μ. . Ενώ είναι ηχεία δαπέδου με δύο γούφερ 6,5'' δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις χαμηλές. Ο υπεύθυνος μου εξήγησε ότι τα ηχεία της συγκεκριμένης σειράς απλά δεν μπουμάρουν. Περίεργο έτσι....... Γνωρίζεται άλλα ηχεία στην ίδια κατηγορία με τα Electra που να έχουν την ίδια συμπεριφορά σε μικρούς χώρους ?

Για 6,5 ίντζες μεγάφωνο σε 16 τ.μ. που δεν τον θεωρώ και πολύ μικρό χώρο, δεν είναι και κάτι το τρομερό να μη μπουμάρει, προσωπική άποψη, να μου λεγες για 10τ.μ. που είναι μια κλασσική κρεββατοκάμαρα θα σου έλεγα ναι εκεί κάτι συμβαίνει.

Το αν μπουμάρει ή δεν μπουμάρει ένα ηχείο δεν νομίζω να το ορίζει το ίδιο το ηχείο αλλά ο χώρος στον οποίο βρίσκεται...κ το πώς το έχεις τοποθετήσει στον χώρο αυτό....(ακίδες απόσβεσης...απόσταση από τον τοίχο...κλπ)....όταν είχα τα Xanadu στο πατρικό μου δωμάτιο..ούτε 10τετραγωνικά...σε ράφι με ενισχυμένες βάσεις...βογκούσαν και τα κάδρα....όταν τα έβαλα στο σαλόνι.....σε κανονικές βάσεις....ήταν λες και μπήκα σε σαλόνι High End Show.....

+1. Τα ηχεία διαφοροποιούνται ως προς τον χειρισμό των χαμηλών συχνοτήτων (υπεραπόσβεση ή υποαπόσβεση, κλίση στην περιοχή του roll-off) αλλά ο χώρος είνα αυτός που δίνει την αίσθηση του "μπουμαρίσματος" και αυτό έχει να κάνει με τους ιδιορυθμούς του και τον χρόνο αντήχησης σε αυτούς.

στο δικό μου χώρο παιδιά 12 τμ δεν μπουμαρει ποτέ ηχείο και όταν λέω ηχεία, απο ηχείο με ένα 4'' μιντ μέχρι 2χ 8'' γουφερ με 2 6'' μιντ ... ξέρετε ποτέ με μπουρισε όταν τα οδηγούσα λάθος, με λάθος ενισχυτές για το ηχείο...( ΑΣΧΕΤΟ : αυτό που λένε για τα μπασ ριφλεξ ότι θέλουν απόσταση απο τον τοίχο... τα δικά μου που είναι κάτω η οπή γιατί δεν θέλει απόσταση και αν είναι η σχεδίαση... γιατί δεν τα κάνουν έτσι και τα ηχεία που έχουν πίσω την οπή ???)

Last edited:
Oταν η οπη του reflex βρισκεται προς τα κατω ,λυνεις -σχετικα-το προβλημα του χωρου ,αλλα αυτοματα δημιουργειται το προβλημα του δαπεδου.Μπορει να βαλεις διαφορες βασεις και να το απομονωσεις κατα το δυνατον ,αλλα οταν η φορτιση γινεται στο δαπεδο το προβλημα μεταφερεται εκει.Επισης δημιουργουνται αλλα σχεδιαστικα προβληματα που αφορουν την εσωτερικη δομη του ηχειου και την τοποθετηση-θεση των μεγαφωνων.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ποια ηχεία δεν μπουμάρουν

Τα δικά μου έχουν οπή και μπροστά χαμηλά και πίσω λίγο πιο ψηλά προς τη μέση. Είχα δοκιμάσει τα σφουγγαράκια αλλά έγινε το εξής κουφό: σε μεγάλη ένταση μου το ρούφηξε μέσα προφανώς από αναρρόφηση οπότε δεν τα ξαναχρησιμοποίησα, απλά απομάκρυνα το ηχείο μισό μέτρο την πίσω πλευρά απ τον τοίχο παρόλο που ο κατασκευαστής συστήνει το μισό μέτρο να αφορά μέτρηση απ τη μπροστά πλευρά, αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα.

Υ.Γ. Αλήθεια να κάνω μια ερώτηση αν και είναι λίγο εκτός θέματος και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, έχει κανείς άποψη αν υπάρχει διαφορά στον ήχο σε ένα ηχείο με τη σίτα ή χωρίς αυτήν; Εννοώ το μπροστινό κάλλυμα.

Last edited:

Τα δικά μου έχουν οπή και μπροστά χαμηλά και πίσω λίγο πιο ψηλά προς τη μέση. Είχα δοκιμάσει τα σφουγγαράκια αλλά έγινε το εξής κουφό: σε μεγάλη ένταση μου το ρούφηξε μέσα προφανώς από αναρρόφηση οπότε δεν τα ξαναχρησιμοποίησα, απλά απομάκρυνα το ηχείο μισό μέτρο την πίσω πλευρά απ τον τοίχο παρόλο που ο κατασκευαστής συστήνει το μισό μέτρο να αφορά μέτρηση απ τη μπροστά πλευρά, αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα.

Υ.Γ. Αλήθεια να κάνω μια ερώτηση αν και είναι λίγο εκτός θέματος και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, έχει κανείς άποψη αν υπάρχει διαφορά στον ήχο σε ένα ηχείο με τη σίτα ή χωρίς αυτήν; Εννοώ το μπροστινό κάλλυμα.
Ναι έχουν όσον αφορά τα μέσο υψηλά.. παίζουν πιο καθαρά και αέρινα χωρίς την σιτα

Oταν η οπη του reflex βρισκεται προς τα κατω ,λυνεις -σχετικα-το προβλημα του χωρου ,αλλα αυτοματα δημιουργειται το προβλημα του δαπεδου.Μπορει να βαλεις διαφορες βασεις και να το απομονωσεις κατα το δυνατον ,αλλα οταν η φορτιση γινεται στο δαπεδο το προβλημα μεταφερεται εκει.Επισης δημιουργουνται αλλα σχεδιαστικα προβληματα που αφορουν την εσωτερικη δομη του ηχειου και την τοποθετηση-θεση των μεγαφωνων.
το ηχείο μου είναι αυτό

και πίστεψε παρότι η οπή είναι σε απόσταση 3 εκατοστών από το πάτωμα δεν ακούς το ριφλεξ... το ερώτημα είναι γιατί δεν σχεδιάζονται τα ηχεία με πίσω την οπή κατά αυτόν το τρόπο... μήπως δεν είναι τελικά το μπας ριφλεξ το πρόβλημα ???

To μπουμάρισμα των ηχείων και όχι του χώρου προσωπικά το αντιλαμβάνομαι ως τρόπο διαχείρησης του όγκου αέρα που υπάρχει μέσα στο χώρο του ηχείου και το αποτέλεσμα είναι αφ ενός ο τρόπος εκτόνωσης, και αφετέρου η αντίδραση των υλικών που συνθέτουν τη καμπίνα του ηχείου. Σε αυτό συμμετέχει και ο ενισχυτής ο οποίος αν έχει ξεζουμιστεί για να βγάλει το μπάσο, αφήνει στιγμιαία την ανάρτηση του ηχείου να κάνει τα δικά της και δημιουργούνται ουρές.

Μερικές παρατηρήσεις:

-Σε χαμηλές-μη ρεαλιστικές στάθμες,όλα "καλά" ακούγονται...:firstprize:

-Πόσα ηχεία,μπορούν όντως να αναπαράγουν (διακριτές) χαμηλές και μέχρι πού;:BDGBDGB53:

-Ουκ ολίγοι θεωρούν σαν χαμηλές συχνότητες,το...μπουμάρισμα και την λάσπη-βούϊσμα...:AFADF0:

Last edited:
Eνα απο τα ηχεια που χρησιμοποιω σε 25 τμ ειναι το Electra 946 ( 2 δεκαιντζα ) και δεν μπουμαρει.

Ειναι και θεμα τυχης πολλες φορες που αφορα το ιδιο το δωματιο.

Στην δικη μου περιπτωση υπαρχει ενα cancellation του δωματιου γυρω στα 30 Hz ......... ιδανικο θα ελεγα και φυσικα "τυχη" .

Σε αλλα δωματια ισως και μεγαλυτερα των 25 τμ να υπαρχει προβλημα αλλου. Δεν το δοκιμασα.

Αυτό που λεει φίλος Panoramious το έχω παρατηρήσει και εγώ....ότι ηχείο και να έχεις...όσο καλό και αν είναι αν δεν έχεις ισχύ να το κουμαντάρει σε κάθε κίνηση τα μεγάφωνα....ασ'τα να πάνε
Ένας φιλος μου χθες στην Αλεξανδρούπολη που έχει μαγαζί με car sound μου είπε ότι μερικές φορές για να δώσεις έλεγχο και ταχύτητα στο sub (θέλει πειραματισμό) δοκίμασε να το απομονώσεις εκεί που βαράει το μεγάφωνο σε μιά ''Α'' απόσταση με μία πλάκα νοβοπάν θαλάσσης...δημιουργείται πιο ''σφιχτό'' χαμηλό λόγο συντονισμού......
Κάτι παρόμοιο είχα δοκιμάσει πριν χρόνια με ένα sub koda που είχα....είχα αφαιρέσει τον παθητικό αναμεταδότη και του κόλλησα μιά πλάκα MDF υψηλής πυκνότητας και είχα απίστευτα αποτελέσματα για τον μικρό χώρο που είχα τότε....

Μερικές παρατηρήσεις:

-Σε χαμηλές-μη ρεαλιστικές στάθμες,όλα "καλά" ακούγονται...:firstprize:

-Πόσα ηχεία,μπορούν όντως να αναπαράγουν (διακριτές) χαμηλές και μέχρι πού;:BDGBDGB53:

-Ουκ ολίγοι θεωρούν σαν χαμηλές συχνότητες,το...μπουμάρισμα και την λάσπη-βούϊσμα...:AFADF0:

Σωστο. Να προσθεσω ομως και την περιπτωση που ουκ ολιγοι θεωρουν την ελλειψη χαμηλων σαν "σφικτο" η "γρηγορο" μπασο ;

Αυτό που λεει φίλος Panoramious το έχω παρατηρήσει και εγώ....ότι ηχείο και να έχεις...όσο καλό και αν είναι αν δεν έχεις ισχύ να το κουμαντάρει σε κάθε κίνηση τα μεγάφωνα....ασ'τα να πάνε
Ένας φιλος μου χθες στην Αλεξανδρούπολη που έχει μαγαζί με car sound μου είπε ότι μερικές φορές για να δώσεις έλεγχο και ταχύτητα στο sub (θέλει πειραματισμό) δοκίμασε να το απομονώσεις εκεί που βαράει το μεγάφωνο σε μιά ''Α'' απόσταση με μία πλάκα νοβοπάν θαλάσσης...δημιουργείται πιο ''σφιχτό'' χαμηλό λόγο συντονισμού......
Κάτι παρόμοιο είχα δοκιμάσει πριν χρόνια με ένα sub koda που είχα....είχα αφαιρέσει τον παθητικό αναμεταδότη και του κόλλησα μιά πλάκα MDF υψηλής πυκνότητας και είχα απίστευτα αποτελέσματα για τον μικρό χώρο που είχα τότε....

Nαι , ισως να δουλεψε στην περιπτωση σου,αλλα, δυο λαθη δεν ισοδυναμουν με ενα σωστο :a0210:

Ε μααααααααα............

Το μπάσσο το αντιλαμβάνεσαι απο την δόνηση του χώρου και το...στομάχι σου...Υπάρχει π.χ ρεαλιστική μποτιά(το απλό,δεν λέμε...για εκκλησιαστικό όργανο),όταν το σύστημα παίζει κάτω απο 105-110 db?

Ετσι,όταν το σύστημα "ψιθυρίζει" στα 85-90 db κορυφές τι να μπουμάρει;

Τέλος,είναι σπάνιο φαινόμενο,να μπορέσει ηχείο να κατέβει κάτω απο τα 40 ΗΖ στα συνηθισμένων διαστάσεων σπίτια...

Last edited:
To μπουμάρισμα των ηχείων και όχι του χώρου προσωπικά το αντιλαμβάνομαι ως τρόπο διαχείρησης του όγκου αέρα που υπάρχει μέσα στο χώρο του ηχείου και το αποτέλεσμα είναι αφ ενός ο τρόπος εκτόνωσης, και αφετέρου η αντίδραση των υλικών που συνθέτουν τη καμπίνα του ηχείου. Σε αυτό συμμετέχει και ο ενισχυτής ο οποίος αν έχει ξεζουμιστεί για να βγάλει το μπάσο, αφήνει στιγμιαία την ανάρτηση του ηχείου να κάνει τα δικά της και δημιουργούνται ουρές.

Αυτό με τον ενισχυτή το παρατήρησα και εγώ με το κεντρικό μου. Όταν το είχα με τον Rotel αν δεν έκανα αποκοπή στα 80Hz δεν μπορούσες να σταθείς στο χώρο από το μπάσο. Όταν έβαλα τον Bryston που είναι πολύ δυνατότερος, χωρίς Bass management το κεντρικό παίζει μια χαρά.

Δύο εταιρείες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου οι οποίες προτείνουν ακρόαση με τις γκρίλιες: η Harbeth και η Mulidine.

Ναι έχουν όσον αφορά τα μέσο υψηλά.. παίζουν πιο καθαρά και αέρινα χωρίς την σιτα

Με χάλασες τώρα, με δύο μικρά παιδιά αυτό αποκλείεται να γίνει, σε δέκα χρόνια από τώρα μπορεί...

Ε μααααααααα............

Το μπάσσο το αντιλαμβάνεσαι απο την δόνηση του χώρου και το...στομάχι σου...Υπάρχει π.χ ρεαλιστική μποτιά(το απλό,δεν λέμε...για εκκλησιαστικό όργανο),όταν το σύστημα παίζει κάτω απο 105-110 db?

Ετσι,όταν το σύστημα "ψιθυρίζει" στα 85-90 db κορυφές τι να μπουμάρει;

Τέλος,είναι σπάνιο φαινόμενο,να μπορέσει ηχείο να κατέβει κάτω απο τα 40 ΗΖ στα συνηθισμένων διαστάσεων σπίτια...
τώρα τι μας λες δηλαδή ότι δεν θα έπρεπε να μπουμαρει κανένα ηχείο κάτω από τα 100db? συμφωνώ έτσι θα έπρεπε να είναι.. έλα ντε που μπουμαρουν όμως κάποια ηχεία ... πάντως κανείς δεν είπε ότι ακούει κάτω από 110db στις κορυφές ;)