Ποιό ακρυλικό πλατώ (ή ιδιοκατασκευή) ταιριάζει σε Pro-ject 6.1;

mipi

Senior Member
30 June 2006
652
Χίος
Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να τοποθετήσω άλλο πλατώ (άν ταιριάζει δηλαδή) κατά προτίμηση ακρυλικό, πάνω στο υποπλατώ του γνωστού Pro-ject 6.1S που προσπαθώ να ανακατασκευάσω;
Το βάρος του original πλατώ που είναι σάντουιτς κράματος αλουμινίου-γυαλιού-τσόχας πρέπει να κυμαίνεται στα 2-2,5 κιλά.
Παρεπιπτόντως, θα με ενδιέφερε αν θα γινόταν να το φτιάξει τεχνίτης σε τόρνο στην Αθήνα, γιατί εδώ Χίο ο (εξαιρετικός) τορναδόρος που μου έχει φτιάξει άλλα εξαρτήματα από μπρούτζο και ακρυλικό, μου είπε ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλης διαμέτρου 30 εκ. ερταλόν (ακρυλικό) ώστε να το φτιάξουμε στις διαστάσεις που θέλω (πάχος και κάποιες μικρές πατούρες εσωτερικά για την ετικέτα)
Έχει ασχοληθεί κανείς;
:grandpa:

Καλημέρα Στέλιο και σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Θα πάρω τηλ. όμως πριν θα ήθελα να μου πείς αν πουλάνε μόνο το υλικό, ή αν διαθέτουν και μηχανήματα για να κόψουν στη διάμετρο και πάχος που θα ήθελα το ακρυλικό γιατί ακόμη και αν πάρω μόνο το υλικό, στη Χίο ο τόρνος του τεχνίτη που μου έχει φτιάξει πολλά πράγματα, "πιάνει" μέχρι 200mm διαμέτρου υλικά για επεξεργασία, οπότε θα πρέπει να ψάξω και για καλό τεχνίτη με μεγάλο τόρνο ακριβείας σε Αθήνα.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον καθώς μου είχαν φτιάξει πρόσφατα βάση και πλατό από ακρυλικό.
Δυστυχώς δεν έχω τηλέφωνα να σου δώσω… «από Σεπτέμβρη» καθώς όλοι λείπουν τέτοια εποχή. Αλλά θα σου στείλω με PM στοιχεία επικοινωνίας ενός τορναδόρου.

Ορισμένα στοιχεία που πιθανά να σου φανούν χρήσιμα… από τη δική μου εμπειρία.

Αρχικά λογικά θα πρέπει να κοπεί με laser σε CNC. To lazer έχει ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού λένε…
Πρακτικά, όταν κόβεις 3 εκατοστά υλικό έχει δυο μειονεκτήματα.
Ι] Πρώτον, το κόψιμο δεν είναι τέλειο, αφήνει στίγματα γύρω γύρο στον κύκλο «σαν καψίματα από lazer » :-)
Άρα αρχικά θέλει τορνάρισμα περιμετρικά.
Εκεί το θέμα είναι ο τορναδόρος να επιτύχει ακριβός τις διαστάσεις του στρογγυλού που θέλεις!
Εάν η περίμετρος του δίσκου έχει έστω και ένα χιλιοστό διαφορά, τότε θα έχει πρόβλημα με την ταχύτητα του πλατό, καθώς η κίνηση μεταφέρετε από ιμάντα.
Άρα πιθανά να χρειαστείς να αλλάξεις α) τον άξονα του κινητήρα σε άλλη διάσταση για να επιτύχεις σωστές στροφές ή β)την ταχύτητα του κινητήρα.

ΙΙ] Στο κάθετο κόψιμο στα 3 εκατοστά με laser, πιθανά να χάσεις κάποιο δέκατα του χιλιοστού στον οριζόντιο άξονα. Αυτό στο λέω για την κεντρική τρύπα (ή γενικά για όποια κάθετη τρύπα). Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στο πλατό. Δεν ξέρω ακριβός το υποσασί του 6.1 και πώς στηρίζεται … αλλά έχε το υπόψη σου. Βέβαια και εκεί παίρνει τορνάρισμα… αλλά τότε μπορεί να χαθεί το ακριβές κέντρο και να είναι λίγο έκκεντρο. Εδώ αξίζει τις λεπτομέρειες να τις κάνεις με το χέρι (λύμα, περιστροφές του πικάπ μικρόμετρο κ.ο.κ.)

Προχωράω και σε ορισμένες λεπτομέρειες για το ακρυλικό (plexy glass).
Το plexy και γενικά τα ακρυλικά δεν είναι τελείως επίπεδα. Λ.χ. και χυτό σε καλούπι να είναι πάλι υπάρχουν μικρο διακυμάνσεις στην επιφάνεια. Νομίζω ότι τα ξεχωρίζουν σαν XT τα επίπεδα από τα μη επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση όμος καλό είναι και ένα τορνάρισμα στην επιφάνεια. Κατά αυτό τον τρόπο εξαλείφεις και αυτές τις λεπτομέρειες στο πραγματικό επίπεδο. (οκ και ένα καλό mat το ίδιο θα κάνει)
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι εάν ξεκινήσεις από ακρυλικό 3 εκ. μετά το τορνάρισμα θα έχεις χάσει κάποια χιλιοστά ύψους.
Άρα προσεκτικές ρυθμίσεις στο ύψος του βραχίονα…

My 2 cents…

Παιδιά ομολογώ ότι εντυπωσιάζομαι από την άμεσή σας ανταπόκριση.
Από ότι καταλαβαίνω Τάσο, είναι προτιμότερο να αγοράσω κάτι έτοιμο μιας και η χειροποίητη λύση πιθανόν να μην με ικανοποιήσει τελικά σαν ποιότητα κατασκευής μιας και μένω Χίο και είναι αδύνατο να παρακολουθώ από κοντά τα διάφορα στάδια.
Η πρόταση από Γερμανία Αργύρη είναι πολύ ελκυστική και δείχνουν και ποιοτικότατα. Έχεις παραγγείλει από εκεί για να μας πεις για ποιότητα κατασκευής;

Απάντηση: Re: Ποιό ακρυλικό πλατώ (ή ιδιοκατασκευή) ταιριάζει σε Pro-ject 6.1;

Καλημέρα Στέλιο και σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Θα πάρω τηλ. όμως πριν θα ήθελα να μου πείς αν πουλάνε μόνο το υλικό, ή αν διαθέτουν και μηχανήματα για να κόψουν στη διάμετρο και πάχος που θα ήθελα το ακρυλικό γιατί ακόμη και αν πάρω μόνο το υλικό, στη Χίο ο τόρνος του τεχνίτη που μου έχει φτιάξει πολλά πράγματα, "πιάνει" μέχρι 200mm διαμέτρου υλικά για επεξεργασία, οπότε θα πρέπει να ψάξω και για καλό τεχνίτη με μεγάλο τόρνο ακριβείας σε Αθήνα.
Αυτοί πουλάνε πλεξι γκλας σε φύλλα και φτιάχνουν ράφια για βιτρίνες μαγαζιών . Δεν πιστευω να έχουν αυτό που θες , αλλά τουλάχιστον θα ξέρουν αν υπάρχει στην ελληνική αγορά. Τόρνο δεν έχω δει στο μαγαζί..
Οι προτάσεις των άλλων φίλων μου φαίνονται πολύ λογικές.

Από ότι καταλαβαίνω Τάσο, είναι προτιμότερο να αγοράσω κάτι έτοιμο μιας και η χειροποίητη λύση πιθανόν να μην με ικανοποιήσει τελικά σαν ποιότητα κατασκευής μιας και μένω Χίο και είναι αδύνατο να παρακολουθώ από κοντά τα διάφορα στάδια.
Η πρόταση από Γερμανία Αργύρη είναι πολύ ελκυστική και δείχνουν και ποιοτικότατα. Έχεις παραγγείλει από εκεί για να μας πεις για ποιότητα κατασκευής;

Κοίτα… λογικά η διαδικασία είναι ίδια είτε Αθήνα είτε Γερμανία.
Οι τύποι στη Γερμανία λογικά θα έχουν παραπάνω πείρα σε πλατό συγκεκριμένα. Αλλά μιας και γνωρίζεις και εσύ τορναδόρους… ο τόρνος είναι τέχνη… και πολλές φορές τορναδόροι συνοικιακοί κάνουν κορυφαίες δουλειές.
Βέβαια οι κατασκευαστές πλατό, συνήθους έχουν δώσει υπεργολαβία σε κάποιο εργοστάσιο την όλη δουλεία με αποτέλεσμα τα πλατό μεταξύ τους να έχουν πολύ μικρές αποκλίσεις. Άλλο να φτιάχνεις ένα μόνο κομμάτι-αντίγραφο, και άλλο στην ίδια γραμμή παραγωγής να φτιάχνεις εκατοντάδες.

Απλά, όταν με το καλό θα σου έρθει το πλατό από Γερμανία (ή από οπουδήποτε), έλεγξε αυτά που ανέφερα παραπάνω.
Περιφέρεια,
εκκεντρότητα κύκλου σε σχέση με την κεντρική τρύπα,
κάθετη απόκλιση τρύπας,
απόκλιση από το απόλυτα επίπεδο.

Απλά προμηθεύσου ένα μικρόμετρο για αυτές τις δουλειές. Θα σου φανεί και γενικότερα χρήσιμο :-)

Όσο για το εάν παραμένει διαφανές… μετά τα τορναρίσματα το Plexy δεν είναι διαφανές καθώς έχει τριφτεί από τον τόνο. Είναι ματ ημιδιαφανές. Υπάρχει από όσο έχω ακούσει διαδικασία για να ξαναγίνει διαφανές που περιλαμβάνει χημικά και πολύ λεπτό «γυαλόχαρτο».

Πολύ μικρές αποκλίσεις εκκεντρότητας και απόκλισης στο κατακόρυφο επίπεδο και αν δε είναι τόσο μικρές που θα χρειάζεται μικρόμετρο να τις δεις, δεν με πολυστεναχωράνε. Το original ντουραλουμινένιο πλατώ του 6.1 κάνει κάτι σκαμπανεβάσματα στο πάνω-κάτω αν το κοιτάξεις από το πλάϊ οριζόντια, που λες και πρόκειται για βάρκα σε φουρτουνιασμένο Ατλαντικό.

Απάντηση: Re: Ποιό ακρυλικό πλατώ (ή ιδιοκατασκευή) ταιριάζει σε Pro-ject 6.1;

Είχα παραγγείλει ένα clamp ακρυλικό γιά το Thorens TD160. Άψογο σε κατασκευή φινίρισμα. Αλλά πλατώ όχι (δεν χρειάζομαι κατι τέτοιο τώρα).

Απλά κατόπιν επικοινωνίας μου είχαμ πεί ότι εκτός από τα έτοιμα πλατώ γιά τα πιό γνωστά μοντέλα της Pro-Ject Rega, κατασκευάζουν και πλατώ γιά οποιαδήποτε μηχάνημα της αγορά αρκει να τους δώσεις διαστάσεις