Πώς εξάγεις ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα για επισκευή;

Βρίσκομαι στο πρόβλημα μπροστά.

Εκεί που νόμιζα πως θα ήταν όλα απλά, ξαφνικά φαίνεται πως μπλέκω. Εξηγούμαι:

Θέλω να στείλω στον Καναδά δυο πλακέτες του προβολέα μου για καλιμπράρισμα στον γνωστό και μη εξαιρετέο Curt Palme.

Το συνολικό πακέτο δεν ζυγίζει πάνω από 2 κιλά, έτσι τα έξοδα αποστολής είναι σχετικά λίγα.

Ως νομοταγής πολίτης και επειδή έχω φάει στη μούρη την κάθε λογής παραξενιά των Ελληνικών Τελωνείων, ζητάω να βρω με ποιές διαδικασίες μπορώ να δηλώσω τις πλακέτες, ώστε κατά την επανεισαγωγή τους να μην πληρώσω δασμούς και φόρους.

Έλα που τα πράγματα δεν είναι απλά.

Γνωστός μου εκτελωνιστής, στον οποίο ανέθεσα να με πληροφορήσει, μου λέει πως το πράγμα μπλέκει, διότι το είδος θεωρείται ότι ανήκει στα της υψηλής τεχνολογίας, τα οποία απαιτούν ειδική διαδικασία για έγκριση εξαγωγής.

Απευθυνόμενος σε εταιρείες courier, παίρνω κάποιες πληροφορίες, που δεν μοιάζουν μεταξύ τους, ενώ πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Η FedEx μου λέει πως για οποιαδήποτε αξία κι αν δηλώσω, πάνω από 20 ευρώ και μέχρι 400, θα χρειαστεί να πληρώσω έξοδα εκτελωνισμού για εξαγωγή με διασάφηση 75 ευρώ.

Αν δηλώσω αξία μέχρι 20 ευρώ, δεν χρειάζεται η διαδικασία, αρκεί το τιμολόγιο που θα συνοδεύει τα αντικείμενα κατά την επιστροφή τους να μην ανεβάζει την αρχική αξία. Αυτό όμως δεν με απαλάσσει από την διαδικασία παρακράτησης των αντικειμένων στο τελωνείο κατά την επιστροφή τους και την ανάγκη να τα εκτελωνίσω ο ίδιος. Και εκεί θα πρέπει να πείσω τον Τελωνιακό πως τα πράγματα είναι όντως δικά μου, ότι εξήχθησαν για επισκευή και ότι η αξία τους δεν υπερβαίνει ένα "Χ" ποσό, ώστε να μην πληρώσω ή να πληρώσω κάτι λίγα. Υπ' όψιν ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα έχω στα χέρια μου κανένα στοιχείο, που να αποδεικνύει πως οι πλακέτες είναι οι δικές μου και ότι εξήχθησαν για επισκευή, πλην του απλού voucher της αποστολής, που όμως δεν λέει τίποτα.

Αν πάλι δηλώσω ότι έχουν αξία π.χ. 200 ή 300 ευρώ, θα πληρώσω τώρα τα 75 και κατά την επιστροφή τους, εφ' όσον με το τιμολόγιο που τα συνοδεύει, δεν έχει μεταβληθεί η αξία τους, δεν πληρώνω δασμούς και φόρους, αλλά μόνο έξοδα εκτελωνισμού, των οποίων βέβαια, δεν γνωρίζω το ύψος.

Η UPS μου τα λέει κάπως διαφοροποιημένα. Μου λέει πως μέχρι αξία 120 ευρώ, δεν πληρώνω τίποτα στο τελωνείο για εξαγωγή, ενώ για πάνω από αυτήν, πληρώνω ανάλογα με το τί θα δηλώσω. Και δεν μου ξεκαθάρισε αν με αυτή την διαδικασία θα απαλαγώ από δασμούς και φόρους κατά την επιστροφή τους. Φαντάζομαι όμως πως αν πληρώσω θα ισχύουν τα ίδια.

Τελικά για το ίδιο πράγμα έχω τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Το βασικό μου ερώτημα, βέβαια, παραμένει:

Γιατί πρέπει να πληρώσω τελωνιακά έξοδα και τέλη για κάτι που είναι δικό μου, εξάγεται για μια απλή επισκευή και επιστρέφει πάλι, χωρίς μεταβολή της αρχικής του αξίας.

Κάποια γνώμη, ή που να απευθυνθώ;

Ευχαριστώ
 
Μπερδεμένα πράγματα. Θυμάμαι τότε που στέλναμε πρωτότυπα στις ΗΠΑ ως δείγματα, πληρώναμε φόρο τόσο εμείς κατά την επιστροφή τους, όσο και οι παραλήπτες κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ. Και μάλιστα έπρεπε να τα κοστολογήσουμε κι όλας.

Μια λύση που βλέπω είναι η χρήση μιας εταιρίας στην Ελλάδα που θα παίξει το ρόλο του μεσάζοντα. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι αντιπρωσωπείες εδώ δεν πληρώνουν φόρους όταν στέλνουν εξαρτήματα στις ΗΠΑ για επισκευή. Αν λοιπόν δηλωθεί ότι σκοπός της διακίνησης είναι η επισκευή (κοντά στην πραγματικότητα) και βρεθεί ένας χριστιανός εδώ και ένας στις ΗΠΑ να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ίσως κάνεις δουλειά χρησιμοποιώντας μόνο δελτία αποστολής χωρίς πουθενά να υπάρχει χρέωση. Αλλά γι αυτά ίσως σε διαφωτίσει καλύτερα ο Βαγγέλης ο Κυρίτσης που είναι και λογιστής.
 
Στείλε ένα εισιτήριο στον Curt να έρθει να το κάνει εδώ.
Με τους νόμους που έχουμε παίζει να τις στείλεις, να τις φτιάξει και μετά να κολήσουν στο τελωνείο και να τις κατάσχουν. :)
Μου έχει τύχει... Βέβαια με άλλο είδος, αλλά σιγά μην κολήσουν.