Προβλημα με ελληνικα...

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Παιδια, εχω ενα προβλημα και χρειαζομαι απο τους πιο εμπειρους και παλιοτερους την βοηθεια σας.
Ενω γραφω κανονικα ελληνικα, μερικες φορες μου βγαζει ακαταλαβιστικους χαρακτηρες και ειμαι σιγουρος οτι ειναι λογω της ελληνικης γραμματοσειρας. Για παραδειγμα, εαν βαλω εαν cd το οποιο εχει τιτλο γραμμενο στα ελληνικα, τοτε μου βγαζει αυτο το προβλημα. Το ιδιο προβλημα, κι αυτο ειναι βασικα η μεγαλυτερη πικρα που τρωω, ειναι οταν δουλευω με βασεις δεδομενων. Ενω γραφω στα ελληνικα, σωνονται στη βαση ως ακαταλαβιστικα και το αντιστροφο. Για να σας προλαβω, δεν εχω κανενα προβλημα κωδικοποιησης μεταξυ βασης και σελιδων που φαινονται τα δεδομενα, γιατι πολυ απλα σε περιβαλλον windows παιζει κανονικα.
Οποτε το προβλημα ειναι καθαρα στο περιβαλλον του Mac.

Εχω το δισκακι που λεει "GRUpdate 4.8" και το δισκακι επισης με τις ελληνικες γραμματοσειρες απο την Rainbow. Το 1ο δισκακι, που λεει για αναβαθμιση του συστηματος, μπορει να με βοηθησει να λυσω το προβλημα μου???

Σας ευχαριστω εκ των προτερων -bye-

Αρχικά μιλάμε για το Mac OS X Tiger φαντάζομαι. Το λειτουργικό έχει ούτως ή άλλως υποστήριξη για την Ελληνική γλώσσα και στις εφαρμογές της οπότε δεν παίζει ρόλο η γραμματοσειρά. Δεν μπορείς να επιλέξεις (υπό κανονικές συνθήκες) άλλη γραμματοσειρά από αυτή του συστήματος οπότε στην περίπτωση που βάζεις κάποιο CD που περιέχει αρχεία με ελληνικούς τίτλους θα έπρεπε να τους διαβάζει κανονικά. Γραμματοσειρές επιλέγεις σε προγράμματα που έχει νόημα όπως το Text Edit, Photoshop, Office κ.ο.κ. Σε τέτοιες εφαρμογές υπάρχει θέμα γραμματοσειράς (ή κωδικοσελίδας) και μπορεί να επηρεάζει αυτό που βλέπεις.

Οσον αφορά την βάση δεδομένων που χρησιμοποιείς, θα ήταν χρήσιμο να μας πείς ποιό πρόγραμμα. Ισως εκεί δεν είναι θέμα γραμματοσειράς αλλά κωδικοσελίδας.

Το GR Update δεν θα σου δώσει λύση γιατί απλά κάνει εξ-Ελληνισμό του περιβάλλοντος και τίποτε περισσότερο. Το CD που έχεις με γραμματοσειρές από την Rainbow είναι TrueType Fonts και έχουν νόημα σε εφαρμογές που κάνουν χρήση τέτοιων fonts όπως πχ. το Photoshop & Office.

Είσαι σίγουρος πως δεν έχεις πειράξει κάτι στα Preferences;

Αρχικά μιλάμε για το Mac OS X Tiger φαντάζομαι. Το λειτουργικό έχει ούτως ή άλλως υποστήριξη για την Ελληνική γλώσσα και στις εφαρμογές της οπότε δεν παίζει ρόλο η γραμματοσειρά. Δεν μπορείς να επιλέξεις (υπό κανονικές συνθήκες) άλλη γραμματοσειρά από αυτή του συστήματος οπότε στην περίπτωση που βάζεις κάποιο CD που περιέχει αρχεία με ελληνικούς τίτλους θα έπρεπε να τους διαβάζει κανονικά.

Κι ομως οταν εβαλα το cd της Rainbow με τις ελληνικες γραμματοσειρες, επειδη ειχε τιτλο στα ελληνικα, μου τον εδειχνε με ακαταλαβιστικους χαρακτηρες.

Γραμματοσειρές επιλέγεις σε προγράμματα που έχει νόημα όπως το Text Edit, Photoshop, Office κ.ο.κ. Σε τέτοιες εφαρμογές υπάρχει θέμα γραμματοσειράς (ή κωδικοσελίδας) και μπορεί να επηρεάζει αυτό που βλέπεις.

Εκει δεν εχω προβλημα, ολα ειναι ενταξει.

Οσον αφορά την βάση δεδομένων που χρησιμοποιείς, θα ήταν χρήσιμο να μας πείς ποιό πρόγραμμα. Ισως εκεί δεν είναι θέμα γραμματοσειράς αλλά κωδικοσελίδας.

Χρησιμοποιω PHP+MySQL, με κωδικοποιηση utf8-unicode-ci στη βαση MySQL και UTF-8 κωδικοποιηση στις σελιδες PHP. Εκει δεν εχω σιγουρα προβλημα, δουλευω χρονια με τετοιες εφαρμογες.

Το GR Update δεν θα σου δώσει λύση γιατί απλά κάνει εξ-Ελληνισμό του περιβάλλοντος και τίποτε περισσότερο. Το CD που έχεις με γραμματοσειρές από την Rainbow είναι TrueType Fonts και έχουν νόημα σε εφαρμογές που κάνουν χρήση τέτοιων fonts όπως πχ. το Photoshop & Office.

Είσαι σίγουρος πως δεν έχεις πειράξει κάτι στα Preferences;

Που μπορω να κοιταξω εαν ειναι κατι πειραγμενο στα Preferences??? Μηπως και πειραξα τιποτα και δεν το πηρα ειδηση...αλλα απο οσο θυμαμαι δεν εχω πειραξει κατι εκει...

-bye-

Στο CD με τις γραμματοσειρέες από την Rainbow που αναφέρεσαι φίλε μου όντως υπάρχουν κάποιες γραμματοσειρές μέσα που έχουν κινέζικους τίτλους, δεν φταίει ο Mac σου γι' αυτό αλλά το CD. Εχεις παρατηρήσει κάτι παρόμοιο με άλλο CD;

Php + MySQL φαντάζομαι μιλάς για online υπόθεση. Αν έχεις πρόβλημα εκεί και online, ίσως είναι ζήτημα συμβατότητας με τον Safari. Δοκίμασε και με κάποιο άλλο browser να κάνεις την δουλειά σου, πχ. Firefox.

Προφανώς δεν θα έχει πειράξει κάτι στα preferences αφού από τις διευκρινίσεις που μας έδωσες δεν νομίζω πως έχεις πρόβλημα με τα Ελληνικά τουλάχιστον από το Mac OS X.

Μιχαλη, το παραξενο ειναι οτι το προβλημα παρουσιαζεται παντα στον firefox, ενω στον safari μερικες φορες ( μερικες φορες...οποτε του καπνισει) μου τα δειχνει κανονικα.
Θα βαλω το Leopard μολις το παραλαβω κι αν συνεχιστουν τα προβληματα τοτε βλεπουμε...Ισως να εγινε κανενα μικρο λαθακι ή παραλειψη κατα την εγκατασταση...δεν ξερω...

Χμμμ.. δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι με το Leopard εκτός κι αν ο Safari 3 συμπεριφέρεται καλύτερα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς online. Πάντως δεν είναι θέμα λειτουργικού, θεωρώ πως είναι καθαρά θέμα συμπεριφοράς των online εφαρμογών php που χρησιμοποιείς με τον browser. Και μένα μερικές φορές η php μου κάνει κάτι κουφά αλλά φτιάχνει όποτε του τη βαρέσει. Εχεις δοκιμάσει τον Shira; Για ρίξτου ένα test drive.