Πρόβλημα ομαλής κίνησης σε αναπαραγωγή υλικού SD και HD

fagris

New member
15 April 2008
23
Με την ευκαιρία της άφιξης της LCDTV μου αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή ταινιών από το HTPC μου.

Το σύστημα μου αποτελείται από:
HTPC
AMD 4800+
Gigabyte GA-MA78GM-S2H
Windows XP SP3
CCC 8.6

TV
Samsung LE40 A559

Η σύνδεση έχει γίνει με HDMI σε ανάλυση 1080 60hz και η TV κλειδώνει 1:1 κανονικά

Το πρόβλημα μου παρουσιάζεται κατά την αναπαραγωγή SD και HD υλικού (xvid, mkvκλπ) ανεξαρτήτως player όπου η εικόνα κάθε περίπου 30 δευτερόλεπτα από ομαλή κίνηση αρχίζει να κάνει κομπιάσματα (αργή κίνηση σαν να χάνει frames) χωρίς να αποσυγχρονίζεται ο ήχος.

Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την δύναμη του συστήματος αφού το ίδιο συμβαίνει και σε SD υλικό. Σαν frontend χρησιμοποιώ το MediaPortal αλλά και στο MPC έχω τα ίδια και χειρότερα (σπάει η εικόνα με γραμμές οριζόντιες).
Codecs
έχω τους FFDShow, CoreAVC, και Halli.

Δοκίμασα να κατεβάσω την ανάλυση σε 720. Είδα κάποια μικρή βελτίωση χωρίς όμως να λύνει και το πρόβλημα.

Επίσης άλλαξα τους driversτου CCC. Δοκίμασα 8.4, 8.5, 8.6 χωρίς διαφορά.

Καμία ιδέα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Από τις μέρες που είχα AMD και ATI (πριν αλλαξοπιστήσω σε Intel και Nividia από τα πολλά προβλήματα) θυμάμαι ότι αν δεν σου είναι απολύτως αναγκαίο το συνήθως προβληματικό Catalyst Control Center (CCC) ...πρέπει να το ξηλώσεις!

Επίσης: Πάτησε Ctr + Alt + Delete για να ανοίξεις τον Task Μanager, και παρατήρησε στη λίστα με τα ενεργά αρχεία καθώς παίζει η ταινία ποιό τρώει όλη τη CPU και δεν αφήνει να παίξει σωστά (αν είναι αυτό). Μετά βρές σε ποιό πρόγραμμα ανήκει το συγκεκριμένο αρχείο για να εντοπίσεις τη πέτρα του σκανδάλου!

Firewall δεν χρησημοποιώ γιατί απο το HTPC προσέχω που μπαίνω.
Antivirus έχω το AVG. Το απενεργοποίησα αλλά δεν είδα διαφορά

Indexing μου κάνει μόνο το Nero το οποίο έχω απενεργοποιήσει.

και γενικά του έχω μόνο τα απαραίτητα προγράμματα για αναπαραγωγή. Ούτε κάν Office δεν του έχω... Strictly HTPC.

Ευχαριστώ για την απάντηση σου

Από τις μέρες που είχα AMD και ATI (πριν αλλαξοπιστήσω σε Intel και Nividia από τα πολλά προβλήματα) θυμάμαι ότι αν δεν σου είναι απολύτως αναγκαίο το συνήθως προβληματικό Catalyst Control Center (CCC) ...πρέπει να το ξηλώσεις!

Επίσης: Πάτησε Ctr + Alt + Delete για να ανοίξεις τον Task Μanager, και παρατήρησε στη λίστα με τα ενεργά αρχεία καθώς παίζει η ταινία ποιό τρώει όλη τη CPU και δεν αφήνει να παίξει σωστά (αν είναι αυτό). Μετά βρές σε ποιό πρόγραμμα ανήκει το συγκεκριμένο αρχείο για να εντοπίσεις τη πέτρα του σκανδάλου!

Το CPU usage μου ακόμα και σε MKV 1080p δεν ξεπερνάει το 50%.

Θα δοκιμάσω να βγάλω το CCC να δώ.

Το CPU usage μου ακόμα και σε MKV 1080p δεν ξεπερνάει το 50%.

Εξαρτάται αν το 50% της CPU μοιράζεται στους πυρήνες πχ για διπύρηνο από 50%, ή καταναλώνει το 100% του ενός πυρήνα με σχεδόν καθόλου στον δεύτερο (στην περίπτωση που το λογισμικό αναπαραγωγής δεν υποστηρίζει multi-core CPU).

Last edited:
Λοιπόν το πρόβλημα λύθηκε...

Καταρχήν απο το CCC απενεργοποίησα απο το Avivo Video -> Basic Quality -> use automatic interlace.
Αυτό βελτίωσε λίγο την κατάσταση.

Εν συνεχεία κατέβασα σε 50hz και όλα παίζουν άψογα.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

P.S. Soto τσεκάρισα και την κατανάλωση και στον κάθε πυρήνα ξεχωριστά αλλά μου έδειχνε να καταναλώνουν το ίδιο. Σ' ευχαριστώ

Για την ιστορία κατέβασα τα Hz στα 24 και η αναπαραγωγή γίνεται ακόμα καλύτερη.

Και επειδή οι γνώσεις μου στην εικόνα είναι πολύ περιορισμένες έκανα καλά ή θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα τα 24hz σε άλλα πράγματα (παιχνίδια δεν παίζω);

Για την ιστορία κατέβασα τα Hz στα 24 και η αναπαραγωγή γίνεται ακόμα καλύτερη.

Και επειδή οι γνώσεις μου στην εικόνα είναι πολύ περιορισμένες έκανα καλά ή θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα τα 24hz σε άλλα πράγματα (παιχνίδια δεν παίζω);

Αν εννοείς ότι στα 24 θα βλέπεις και όλες τις άλλες εφαρμογές στο PC, απλά θα έχεις σπασίματα στην κίνηση των παραθύρων, του κέρσορα κλπ και σε βίντεο 30p/i ή 60p/i (29.97/59.94).
Αν όντως πιάνει τα καρέ που του ορίζεις, πήγαινέ τη στα 48fps για να μην υστερεί στο desktop. To ακέραιο πολλαπλάσιο του φιλμ δίνει πάντα ομαλή αναπαραγωγή -οι ταινίες ούτως ή άλλως στα 24 θα παίζονται, δεν θα απαιτεί περισσότερη CPU εκτός ίσως αν η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη στη μητρική και χρησιμοποιεί τη CPU...

Sotos η απάντηση σου ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα να μάθω !

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.