Προενισχυτης με πανουργα πεντοδακια....

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
....και σιδερα στην ανοδο....

Το καλοκαιρι,επεσαν στα χερια μου κατι λαμπιονια,και αποφασισα να φτιαξω ενα ενισχυτη,χρησημοποιωντας τις 813,807 οδηγητρια και μια Ε180F ή E810F στην εισοδο.Επειδη ομως,ενας τετοιος ενισχυτης θα ηταν ασηκωτος,ειπα να τον χωρισω σε προενισχυτη-τελικο.

Οταν δε επεσα σε μια κατασκευη που εφτιαξαν τα παιδια του χωριου μας
(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=12945)
αποφασισα να υλοποιησω τον προενισχυτη ακολουθωντας την συνταγη.

Μετα απο συμβουλες των ανωτερω,κατεληξα σε σιδερο στην ανοδο απο Sowter.

Τα πεντοδακια για τα οποια γινεται λογος...

lampes.jpg

Η κατασκευη ξεκινησε χθες,και ετσι στα γρηγορα τελειωσα το πρωτο καναλλι μπας και το μετρησω αποψε...

mesa.jpg

pokso.jpg

Τροφοδοσια,απο ενα τοροειδη απο την Amplimo,σειρα Van Der Veen,
φιλτρο CLCRC(μονο ετσι μου εβγαιναν οι τασεις σωστες),με πυκνωτες πολυπροπυλενιου μονο(ηλεκτρολυτικοι γιοκ,μονο στο κυκλωμα ανυψωσης των νηματων),και τσοκ 15H.Ανορθωση απο μια ταπεινη ρωσσιδα 5AR4

Νηματα AC ανυψωμενα στα 55V....

Πολωση με μπαταρια Ni-Cd στην καθοδο....και ενα Alps στην εισοδο

Μετασχηματιστης Sowter 9405,4:1 step-down ratio,στα 25mA

Πρωτες μετρησεις,να μην το κρυψωμεν,χαλια....

Δοκιμασα την E810F,E180F αγγλικη και ολλανδεζα....

Λοιπον,αρμονικη παραμορφωση ποτε πανω απο 1% και ποτε κατω απο 0.1%,τιμες παντα αναμεσα,μεχρι και τα 4Vrms....
Προφανως δεν εχω βρει το καταλληλο σημειο λειτουργιας/φορτιου....

Επιπλεων...η Ε810 ταλαντωνει τρελλα στους 4χιλιοκυκλους....

Αυτα ολα θα μελετηθουν αυριο γιατι ειναι και αργα:slapface:

Α...το καλυτερο...ακομα και χωρις να κατσουν στο σημειο λειτουργειας,μετρησα -2db @ 10Ηz:guitarist:

Last edited:
Παράλληλα στο δευτερεύον του 4:1 έχεις βάλει αντίσταση? Αν όχι βάλε μία 16 φορές μικρότερη από το φορτίο που θέλεις να "βλέπει" η λάμπα. Σε κάθε περίπτωση, 3 κιλοώμ έιναι υπεραρκετά για τις 180F. Αν δείς ότι έτσι χάνεις σε μπάσο, ή/και ότι η απόκριση κορυφώνεται στα πρίμα, κάνε τη 1,5.
24 Κ φορτίο είναι πολύ καλό, μάλλον δεν θα δεις άξια λόγου διαφορά στις παραμορφώσεις με τα 48, στις τάσεις εξόδου που θέλεις, 16-20 Vrms.

Ταλαντώσεις, συχνό φαινόμενο με όλες τις λάμπες υψηλής διαγωγιμότητας. Θέλει προσοχή στην κατασκευή.

Εκανα τις εξης αλλαγες.

Φορτιο 27.5Κ,μεταβλητο grid bias μεσω μπαταριας,καθοδος τωρα καθεται στην γειωση,grid stopper 470R,και αλλαγη στο B+

Τωρα η E810F μετραει καταπληκτικα,0.05% σταθερο και 0.1% στα 4Vrms,αλλα εγω θελω 8Vrms......

Η ταλαντωση στα 4Κ παει και ερχεται:AFADF0:

H E180F χρειαζεται και αλλο πειραματισμο....

Εκανα τις εξης αλλαγες.

Φορτιο 27.5Κ,μεταβλητο grid bias μεσω μπαταριας,καθοδος τωρα καθεται στην γειωση,grid stopper 470R,και αλλαγη στο B+

Τωρα η E810F μετραει καταπληκτικα,0.05% σταθερο και 0.1% στα 4Vrms,αλλα εγω θελω 8Vrms......

Η ταλαντωση στα 4Κ παει και ερχεται:AFADF0:

H E180F χρειαζεται και αλλο πειραματισμο....
Είσαι στο σωστό δρόμο μην ανησυχείς! Θα φτάσεις αργά η γρήγορα στο τέλος.Δεν ειναι θέμα της E810F αλλά καθαρά κατασκευαστικό. Μείωσε τα καλώδια που τρέχουν όσο μπορέις , κοντές γειώσεις grid stopper, greed leak και ίσως σωληνάκια φερρίτη στο grid. Είμαι σίγουρος οτι θα το λύσεις και σύντομα-bye-:a0210:

Εχω ενα προβλημα.Ακουα τονους,μουσικη κτλ μεσα απο τον προενισχυτη....χωρις ηχεια:flipout:

Ο μετασχηματιστης παιζει μουσικη!!!Και μαλιστα δυνατα:flipout:Τι γινεται ρε παιδια???Θα μας τρελλανουν:flipout:

Μετρησεις με την E810F

Αρμονικη παραμορφωση
View attachment 33240

Και μια αποκριση συχνοτητας.
Το roll off στις υψηλες μπορει κανεις να το εξηγεισει?
View attachment 33239

Εξαρτάται από την αντίσταση στο δευτερεύον του μετ/τή. έτσι όπως το βλέπω, θέλει ελαφρώς μεγαλύτερη. Πολύ μεγαλύτερη θα δημιουργήσει Peak. Το ανοδικό φορτίο (27,5 8,11 ΚΩ που γράφεις) πώς το υλοποιείς?

Απάντηση: Re: Προενισχυτης με πανουργα πεντοδακια....

...
Πως εξηγειται το οτι ο μετσχ τραγουδα???

Έχει καλλιτεχνική φλέβα ίσως;;;; :BDGBGDB55:
Τι σταθμό πιάνει; :flipout:
Καλή συνέχεια και καλό troubleshooting. -bye-

Χεχε.Παιζει την μουσικη που ενισχυει:flipout:Δυνατα!!!

Οπως και να εχει,καταληξα στις δοκιμες με την E810F.

Εξοδος 23Vpp,σταθερη αρμονικη παραμορφωση 0,05% εως τα 10 Vrms,

αλλα...το roll off στις υψηλες συνεχιζει

Και δυο φωτο με τον παλμογραφο,στα 20 Vpp

HPIM1710.JPG

HPIM1711.JPG

(τετραγωνικο παλμο δεν μπορω να μετρησω γιατι η καρτα ηχου εχει ringing στην εξοδο της σε τετραγωνικο παλμο!!!!)

Εκατσε ωραια στα 150V,18.5mA

Η ταλαντωση με την E810F ερχεται οποτε θελει,πολυ σπανια ομως.Και ειναι χαμηλης συχνοτητας(4Κ),οποταν κατι αλλο ειναι το προβλημα.

Απο οσο διαβαζω αντιμετωπισαν και αλλοι το ιδιο προβλημα,της χαμηλης συχνοτητας ταλαντωση της ιδιας λαμπας....Χωρις να λενε ομως καμια λυση....

Λετε να μην βρηκε κανεις ακρη?:flipout:

Απάντηση: Re: Προενισχυτης με πανουργα πεντοδακια....

Καλησπερα.Με αντισταση 2Κ παραλληλα με 10Κ ποτ στο secondary,και το ρυθμιζω για να δοκιμαζω.

Πως εξηγειται το οτι ο μετσχ τραγουδα???

Δεν είναι εμποτισμένος σε κενό. Δεν είναι καθόλου σπάνιο. Κάνε την αντίσταση στο δευτερεύον 4-5 κιλο, το rolloff θα διορθωθεί.

Η ταλάντωση εμφανίζεται και στα 2 κανάλια? Συνεχίζει να υπάρχει αν αλλάξεις και λάμπα?

Το ενα καναλλι μονο ειναι τελειωμενο,αλλα και στις δυο Ε810 που δοκιμασα το κανει.Οι Ε180 δεν ταλαντωνουν.

Χθες εβαλα ενα ποτ 10Κ μονο του στο δευτερευων,και επαιξα με την μετρηση αποκρισης.Με μεγαλη αντισταση,εχω μεγαλο κερδος,το οποιο χρειαζομαι,αλλα εχω roll off στις υψηλες...

Διαφορα στην αρμονικη παραμορφωση μη αξια λογου(απο 0.05 σε 0.04%)

Δώσε το σχηματικό. Στα είχα πει για την 810..βάλε την 180 πάνω και παιξε με αυτήν, η καλωδίωση σου θέλει πολύ τακτοποίηση, πές μας την τιμή του ποτενσιομέτρου στην είσοδο καθως και τιμές grid stopper.

Σχηματικο ερχεται.

Κι ομως η 810 μετραει καλυτερα,και παρατηρησα οτι οι ταλαντωσεις οταν ζεσταθει δλδ σε 5 λεπτα εξαφανιζονται....

grid stoppers,
470R g1
150R g2,g3

Μπαταρια πολωσης πισω απο το grid stopper
ποτ εισοδου 100Κ

Λογω του κουτιου δεν μπορω να κανω και πολλα με τα καλωδια.Το παλευω ομως

Φοβομουν για το τελικο swing,αλλα με 23Vpp ειμαι πολυ ευχαριστημενος

Πολύ πιθανό το 100Κ ποτενσιόμετρο εισόδου να ευθύνεται για την πτώση στις υψηλές, δοκίμασε 10-20Κ το πολύ.

Πανο με εσωσες.Ετσι εξηγειται το φαινομενο που παρατηρησα :

Με το ποτενσιομετρο να κανει attenuation ειχα roll off μεγαλο.Οταν το ποτ ηταν στο μεγιστο(οποταν η αντισταση εισοδου ειναι η αντισταση του προηγουμενου σταδιου)ειχα τελειος flat αποκριση!!!

Το ιδιο και σε μεγαλο attenuation(παλι μικρη αντισταση)!!!

:a0210:-bye-

Το κυκλωμα εισοδου

sch.JPG

Απο οτι φαινεται,το grid stopper ειναι η αντισταση 470 αλλα σε σειρα με το ποτ.Οποταν....πρεπει να αλλαξω το κυκλωμα πολωσης.

Καμια ιδεα?(χρειαζομαι μεταβλητη πολωση)