πρώτη αγορά SLR

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,716
Γεια
είμουν έτοιμος να παραγγείλω την sigma sd14 με τον sigma 18-200 OS φακό,
αλλά μετά σκέφτηκα να πάρω τον Sony A300 με τον Tamron 18-250mm f/3.5-6.3 Di II.
Αγοράζοντας την Sony θα έχω καλύτερα υψηλά iso και θα μπορώ να έχω τα χρώματα της sd14 τρέχοντας ένα action velvia στο photoshop.
ποια είναι η συμβουλή σας παρακαλώ?

Ο συγκεκριμένος φακός, όπως και όλοι οι σόύπερζουμ δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις δυνατότητες του αισθητήρα αυτής της μηχανής (ούτε στο 50%) για να μη μιλήσουεμ και για την υποστήριξη του συστήματος AF.

Φαντάζομαι Βλάση εννοείς της Sony A300. Γιατί οι δυνατότητες της SD14 των 4,7 πραγματικών (αλλά τι πραγματικών...) mp σε ανάλυση καλύπτονται με τους παραπάνω φακούς. Βέβαια μιλάμε για ανάλυση και χρώμα σε επίπεδο πίξελ (αφού κάθε πίξελ είναι ευαίσθητο και στα τρία χρώματα και όχι μόνο σε ένα όπως στους λοιπούς αισθητήρες).

Την SD14 δεν θα την έπαιρνα για τον πρόσθετο λόγο ότι θέλει πολύ ευρυγώνιους φακούς... ο μικρός της αισθητήρας δίνει συντελεστή crop 1.7. Δηλαδή εκεί που φακός στα 18mm σε Sony θα δίνει ένα ευρυγώνιο πλάνο 27mm, στην SD14 δίνει πλέον ένα ημι-ευρυγώνιο 30,6mm.

Last edited:
Κρίνοντας απ' την επιλογή του Tamron 18-250 σαν βασικού (ίσως και μοναδικού) φακού, και την αλλαγή σε τόσο διαφορετικά σώματα, αναρωτιέμαι κατά πόσο λύσεις του τύπου Fujifilm S100FS
http://www.dpreview.com/news/0801/08012410fujifs100fs.asp
θα μπορούσαν να καλύψουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του χρήστη μιας κι ο φακός πια σχεδιάστηκε μόνο για το συγκεκριμένο σώμα...

για πρώτη, και σε αυτή την κατηγορία τιμής (+- 1000 ευρώ με ένα φακό) θα πήγαινα στην Canon 450D... η λογική του foveon φαίνεται ανώτερη, αλλά στην πράξη δεν με έχει πείσει ακόμη... μιλάμε για έναν αισθητήρα 4,7mp -οκ, να δεχθώ με ευκρίνεια 50% ανώτερη από έναν αντίστοιχο συμβατικό αλλά μέχρι εκεί. Την SD10 (των 3,5 mp) νομίζω την κατέτασαν από άποψη ευκρίνειας λίγο πιο κάτω από μία συμβατική slr των 6mp. Εντάξει, σε χρώμα σίγουρα είναι ανώτερη.

Καλά, θέλεις πρώτη slr και θέλεις και iso3200?

Και οι κόμπακτ δίνουν 3200. Το πόσο δίνουν είναι θέμα μάρκετιγκ. Στις κόμπακτ είναι αναμέτρηση ποιος "δίνει" τα περισσότερα. Στις dslr, είναι θέμα να μην ανταγωνίζεται η εισαγωγική τη "μεσαία" κατηγορία.
Το τι θόρυβο βγάζουν, δεν είναι θέμα μάρκετιγκ, αλλά μηχανής. Το 3200 είναι μία όλως εξαιρετική επιλογή, θεωρώ. Εάν μία μηχανή βγάζει καλό και πλήρως αξιοποιήσιμο 1600, είναι αρκετή γενικώς και υπεραρκετή για "πρώτη" dslr.

Αν θέλεις καλή συμπεριφορά στα 3200, τότε οι μόνες επιλογές που έχεις (πραγματικά) είναι οι CANON 5D (1800 ευρώ) CANON 1D MKIII (3.000 ευρώ) και ΝΙΚΟΝ D3 (4500 ευρώ). Και φυσικά φακούς που για να καλύψουν την εστιακή απόσταση που θέλεις (18-250) θα στοιχίσουν περίπου 4.000 ευρώ.

Αν σου φαίνεται υπερβολή, σου μιλώ ειλικρινά, ότι το ίδιο φαίνεται σε εμάς και το δικό σου κριτήριο αγοράς (3200 iso).

Re: Απάντηση: πρώτη αγορά SLR

η sony a300 δίνει !

Έχεις δοκιμάσει τη συγκεκριμένη SONY ή απλώς διαβάζεις στα στοιχεία της; Το ένα από το άλλο διαφέρουν δραματικά. Η δυνατότητα για 3200 και η καλή απόδοση εκεί ψηλά είναι ευθέως ανάλοηγ με την απόδοση ενός ζεύγους Mark Levinson 33 και οποιουδήποτε άλλου ενισχυτή κάτω από 2000 ευρώ. Όλοι φθάνουν τα 150 βατ κορυφής, αλλά ο 33 οδηγεί όλα τα ηχεία διπλασιάζοντας το ρεύμα κάθε φορά που μειώνεται η αντίσταση. Και φθάνει μέχρι το 1Ωμ.

Για να μην λέμε πολλά.... η παρουσίαση της SONY A300/350 θα γίνει σητν Αθήνα τέλη Φλεβάρη. Έχω πρόσκληση. Έχω και bαck order μια SONY A350 για διαφορετικούς λόγους όμως.

Πάντως φίλε μου να σε βοηθήσουμε θέλουμε. Δεν κάνουμε συζήτηση επί των χαρακτηριστικών.

ευχαριστώ φίλοι μου για τις συμβουλές σας, έχω αγχωθεί στο τι να πάρω....

καλά να παρω την 450d.... δεν θα χρειαστώ εκτος του 18-55 is, έναν φωτεινότερο για τα βραδυα, σε τι βγαινει με IS, 1,8?

Και η 40D από τα δείγματα που έχω δει, έχει εξαιρετική συμπεριφορά στα ψηλά.
Το 1600 της είναι πραγματικά άριστο, και το 3200 της το βρίσκω αντίστοιχο με το 1600 της 350D μου, δηλαδή καθ' όλα αξιοποιήσιμο.
Και φυσικά η D300 της Nikon (άριστη επίδοση ψηλά), μιλάμε δηλαδή για μηχανές που δεν το σκέφτεσαι καθόλου να ανεβάσεις στα 1600.

τώρα που το κοιτάω καλυτερα θα βγει o φακος Sigma 18-125mm F3.8-5.6 DC OS HSM,
ίσως νάναι καλύτερη επιλογή απο τον 18-55. Δεν θέλω να κουβαλώ δύο φακούς πάνω μου.

καλά να παρω την 450d.... δεν θα χρειαστώ εκτος του 18-55 is, έναν φωτεινότερο για τα βραδυα, σε τι βγαινει με IS, 1,8?

Πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις για φακό; Τί θέλεις να κάνεις με τη μηχανή που θα πάρεις; Θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη λήψη; Με post processing?

τώρα που το κοιτάω καλυτερα θα βγει o φακος Sigma 18-125mm F3.8-5.6 DC OS HSM,
ίσως νάναι καλύτερη επιλογή απο τον 18-55. Δεν θέλω να κουβαλώ δύο φακούς πάνω μου.

Για τον φακό αυτό περίμενε... να δούμε την επιδοσή του. Ο προηγούμενος (χωρίς OS) ήταν εντελώς μάπα....