Πρωτόγνωρο!!! live concert σήμερα.

Εντάξει, έβαλες τον πήχυ πολύ ψηλά. Η καλύτερη εκτέλεση έβερ έναντι της προχθεσινής, που από ότι καταλαβαίνω είναι στα συνήθη στάνταρτντς (τα τελευταία χρόνια) του Σίμωνα.

Εγώ δυστυχώς δεν.... ο ΟΤΕ παρότι ζω στην Αττική, δεν με έχει στο πενταετές για γρήγορη σύνδεση, γ..μώ το κέρατο τους ....

E ναι Φιλαρμονική του Βερολίνου είναι αυτή, ο πήχης πρέπει να είναι ψηλά. Για αυτό η αναζήτηση ήταν ψηλά

O Berlioz του του Sir Colin Davis (LSO live) είναι εκπληκτικός και πως τα κατάφερνει αυτός ο άνθρωπος να ξεπερνάει το εαυτό εκεί που θεωρούμε ότι είναι αξεπέραστος...

Παρόλα αυτά, η προσωπική μου αδυναμία είναι o Charles Munch με την Συμφωνική Ορχήστρα της Bοστώνης, παρότι πολύ προσωπική ερμηνεία αλλά με πολύ σεβασμό στο έργο. Οι High-endάδες, βινυλιάκηδες κ.λπ αν δεν το έχουν αυτό, δεν έχουν τίποτα, τζάμπα τα μηχανήματα τους :coool: , δεν έχουν ακούσει τίποτα.

Εξαιρετική συγκυρία. Έργο εύφάνταστης ενορχήστρωσης, εξαιρετικός μαέστρος με μια άκρως "αθλητική" ορχήστρα (απαραίτητη προδιαγραφή του έργου) και ιδανικές συνθήκες ηχογράφησης, σε μια εποχή όπου ο ήχος και η καταγραφή του ήταν τέχνη.

Από την εποχή "Living Stereo" που εκτός από βινύλιο, βγήκε και σε CD και SACD με εξαιρετική επεξεργασία ήχου

imgkf.jpg

Έχω το Μυνχ, σε βαρύ βινύλιο. Εξαιρετική ερμηνεία και πάρα πολύ καλή παραγωγή. Η προσωπική μου αδυναμία όμως είναι ο Κόλιν Νταίηβις με την Κονσέρτγκεμπάου. Δίνει έναν τόνο 'εγκεφαλικής' προσέγγισης που βρίσκω τελείως απαραίτητο, σ' ένα έργο από καταβολής 'πύρκαβλο' που ακροβατεί στο σχοινί πάνω από το χάος της αμετροέπειας.

Για τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, θα σας μεταφέρω της εντυπώσεις μου από το μεθεπόμενο Σάββατο που θα την ακούσω από κοντά στην 4η συμφωνία του Σοστακόβιτς! :elefant: Περιμένω την ημέρα πως και πως! :eating:

Αγαπητε Brucknerian, συμφωνω μαζι σου, πιστευω οτι σαφως και σαν αρχη (η on line) παρακολουθηση μας ενθουσιαζει, οταν θα κατακαθησει η σκονη σαφως και θα εχουμε πιο ψυχραιμες κριτικες. Παντως πιστευω οτι αυτο ειναι μονο η αρχη, θα ακολουθησουν και οι αλλοι μεγαλοι. Αληθεια ξερει κανεις ποσοι παρακολουθησαν το concerto μεσω ιντερνετ;
Παντως παραξενευτηκα οταν ακουσα στην σθνεντευξη του Simon Rattle, οτι η ιδεα της on line μεσω internet παρακολουθησης ηταν δικη του ιδεα.

Μανατζάρει ο Sir Simon και μανατζάρει πολύ καλά. Στο music-making έχει ένα πρόβλημα, σε σύγκριση με τον εαυτό του πάντα, γιατί η σύγκριση με τους προκάτοχους του είναι άδικη και άνιση ιστορικά.

E ναι Φιλαρμονική του Βερολίνου είναι αυτή, ο πήχης πρέπει να είναι ψηλά. Για αυτό η αναζήτηση ήταν ψηλά

O Berlioz του του Sir Colin Davis (LSO live) είναι εκπληκτικός και πως τα κατάφερνει αυτός ο άνθρωπος να ξεπερνάει το εαυτό εκεί που θεωρούμε ότι είναι αξεπέραστος...

Παρόλα αυτά, η προσωπική μου αδυναμία είναι o Charles Munch με την Συμφωνική Ορχήστρα της Bοστώνης, παρότι πολύ προσωπική ερμηνεία αλλά με πολύ σεβασμό στο έργο. Οι High-endάδες, βινυλιάκηδες κ.λπ αν δεν το έχουν αυτό, δεν έχουν τίποτα, τζάμπα τα μηχανήματα τους :coool: , δεν έχουν ακούσει τίποτα.

Εξαιρετική συγκυρία. Έργο εύφάνταστης ενορχήστρωσης, εξαιρετικός μαέστρος με μια άκρως "αθλητική" ορχήστρα (απαραίτητη προδιαγραφή του έργου) και ιδανικές συνθήκες ηχογράφησης, σε μια εποχή όπου ο ήχος και η καταγραφή του ήταν τέχνη.

Από την εποχή "Living Stereo" που εκτός από βινύλιο, βγήκε και σε CD και SACD με εξαιρετική επεξεργασία ήχου

imgkf.jpg

Την ηχογράφηση του Münch την έχω και γω σε (μονοφωνικό) βινύλιο, και είναι πράγματι μια εξαιρετική ηχογράφηση, από κάθε άποψη.Αυτή του Sir Colin Davis την αγόρασα όταν ήμουν φοιτητής για μερικά μάρκα σε ένα fleemarket στη Γερμανία και την πούλησα μετά από λίγο καιρό για λίγα μάρκα παραπάνω (δεν ήταν βλέπεις audiophile :bang: ) . Μη βιαστείτε να με κατακρίνετε, ήμουν νέος και το έχω σκυλομετανιώσει από τότε. Σήμερα ξανάκουσα μια άλλη ερμηνεία ενός άγγλου, του Sir Thomas Beecham, ο οποίος διηύθυνε την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Σύνολο που είχα την τύχη να ακούσω ζωντανά πριν μερικά χρόνια. Ερμηνεία που δίνει βάρος στο λυρικό στοιχείο της μουσικής και όχι στα ορχηστρικά πυροτεχνήματα. ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το δεύτερο μέρος, Un Ball, στο οποίο νομίζεις ότι βλέπεις ζευγάρια να στροβιλίζονται στο ρυθμό της μουσικής, ένα μπαλέτο σε μικρογραφία. Πάντως τον Davis τον έχω βάλει στο μάτι...

Να τονίσω ότι ο Munch στην Βοστώνη την ηχογράφησε μονοφωνικά και στερεοφωνικά. Αυτή που αναφέρομαι είναι η στερεοφωνική. Τώρα η Φανταστική του Davis να μην είναι audiophile. Ο Davis έχει 5 εκδοχές που μου είναι γνωστές. Η 1η εκδοχή με την Concertgebouw αποκλείεται να μην είναι audiophile, δίοτι είναι Phillips, ηχογραφημένη στο "σπίτι" της στην αίθουσα Concertgebouw. Σήμερα θα συνιστούσα το SACD της Pentatone μια Ολλανδική εταιρία από πρώην στελέχη Philips, όπου έχουν κανεί φοβερή δουλειά στην επεξεργασία του καταλόγου της Philips

5186184.jpg

Aν αναφερόμαστε στην 2η με την LSO (όταν ηχογραφούσε με την ορχήστρα όλο το ορχηστρικό έργο του Berlioz) ίσως λίγο να υπολείπεται σε θέμα ήχου. Η 3η είναι πάλι με την London Symphony Orchestra, ζωντανή ηχογράφηση από την δισκογραφική της ίδιας της ορχήστρας LSO Live. Παρότι η ηχογράφηση είναι στο Barbican Hall ζωντανή (σημ.: έχω βρεθεί εκεί και η ακουστική του χώρου δεν είναι πολύ καλή) βρίσκω ότι είναι K-A-T-A-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Η.

H 4η είναι βιντεοσκοπημένη συναυλία με την Φιλαρμονική της Βιέννης και η 5h με την Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Βαυαρίας νομίζω (μπορεί να είναι και στην Βοστώνη)

Ο Sir Thomas Beecham είναι φοβερός στο Γαλλικό ρεπερτόριο και δεν χώνευε καθόλου μα καθόλου του συμπατριώτες του συνθέτες (με αδιανόητη εξαίρεση τον Delius και αυτός όχι 100% Βρετανός). Μεγάλη του αδυναμία πάντα ο Mozart φυσικά. Φοβερό πνεύμα ο συγκεκριμένος μαέστρος με πολλά ευρηματικά χωρατά στο ενεργητικό του.

Σημερα ο Rattle με την Φιλαρμονική τού Βερολίνου υπήρξαν τουλάχιστον Καθηλωτικοί σέ μιά Μνημειώδη Ερμηνεία ενός ´ερμητικά κλειστού´και δύσκολου έργου,οπως η 4η Συμφωνία τού Σοστακόβιτς.

Ο Δαμιανός χτές είχε την τύχη να βρίσκεται μέσα στην Αιθουσα.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=936016#post936016
Λιγες Ορχήστρες στον Κόσμο μπορουν να αποδώσουν αυτές τις συναρπαστικές εναλλαγές Θριάμβου και Σκότους ,μέ τέτοια ένταση και λεπτομέρεια.
Η Αποθέωση τού Rattle δικαιότατη.

Αλλά και η σημερινή απ´ευθείας μετάδοση,

Θάταν μεγάλη παράλειψη νά μήν αναφερθεί η καθηλωτική ερμηνεία τού Λεωνίδα Καβάκου στο Κοντσέρτο γιά Βιολί του Beethoven ,με την Φιλαρμονικη τού Βερολίνου,υπό τήν διευθυνση τού Zubin Mehta στίς 6/12/09...
Τό έργο τό παρακολούθησα μόλις σημερα αργά το βράδυ και οφείλω νά πώ,ότι ο Καβάκος αναμετρήθηκε επιτυχέστατα ,μέ μεγάλους ερμηνευτές τού παρελθόντος.
Το κοινό κυριολεκτικά τον αποθέωσε και αυτός γιά encore ερμήνευσε τήν Sarabande απο την δεύτερη partita γιά solo Βιολί τού J.S.Bach.
Eνα μεγάλο εύγε στον Ελληνα μουσικό πού έχει πλέον ωριμάσει και τιμά τήν Χώρα του..
Πάντως μού έκανε εντύπωση πώς οι ελληνικές εφημερίδες δέν έγραψαν κουβέντα ολη την προηγούμενη εβδομάδα.:slapface::slapface:
Προφανώς είναι ´συνηθισμένες´σέ τέτοια γεγονότα ,τού να προσκαλούνται δηλαδή επισήμως, ελληνες ερμηνευτές συχνά,απο την Φιλαρμονική τού Βερολίνου...

Re: Απάντηση: Πρωτόγνωρο!!! live concert σήμερα.

Eνα μεγάλο εύγε στον Ελληνα μουσικό πού έχει πλέον ωριμάσει και τιμά τήν Χώρα του..
Πάντως μού έκανε εντύπωση πώς οι ελληνικές εφημερίδες δέν έγραψαν κουβέντα ολη την προηγούμενη εβδομάδα.:slapface::slapface:
Προφανώς είναι ´συνηθισμένες´σέ τέτοια γεγονότα ,τού να προσκαλούνται δηλαδή επισήμως, ελληνες ερμηνευτές συχνά,απο την Φιλαρμονική τού Βερολίνου...

Όχι πως οι ελληνικές εφημερίδες το γνωρίζουν, αλλά ο Καβάκος είναι όντως συνηθισμένος σ'αυτά τα γεγονότα. Συγκαταλέγεται στην κορυφαία 5άδα βιολονιστών διεθνώς αυτή τη στιγμή (για μένα Ο καλύτερος, μαζί με τον Kremer), και αυτό φαίνεται και από τις εμφανίσεις του, αφού είναι τακτικός σολίστ τόσο με το Βερολίνο όσο και με τις υπόλοιπες μεγάλες ορχήστρες, στα πιο διάσημα φεστιβάλ στον κόσμο.

Πραγματικά έχει δώσει ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ερμηνείες σε απαιτητικά έργα, όπως το κονσέρτο του Βartok, έχει αφήσει κατά κοινή αποδοχή τις καλύτερες ερμηνείες του Sibelius, και συνεχίζει να προσφέρει με αμείωτο ενθουσιασμό.

Νομίζω δε θα ήταν υπερβολή αν τον χαρακτηρίζαμε τον κορυφαίο Έλληνα μουσικό διεθνώς αυτή τη στιγμή.

Last edited: