Ψηφιακή φωτωγραφική ναι! Αλλά ποια;

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
800
Καλησπέρα! Είμαι εντελώς καινούριος στο χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας (μέχρι χθες κιόλας είχα μόνο αναλογική μηχανή - μια ΖΕΝΙΤΗ) και θέλω την πολύτιμη γνώμη σας για την αγορά μιας αξιόπιστης ψηφιακής μέχρι 400 έως 450 ευρώ.
Από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει από το Διαδίκτυο (κυρίως από το dpreview), αλλά και από τη συμβουλή φίλου φωτογράφου, πιο πολύ "έμεινα" στη FujiFilm FinePix F31fd. Η μηχανή είναι compact, έχει, όπως είδα, πολλά προσόντα (και κυρίως πολύ καλή φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού), αλλά θέλω μια μηχανή μάλλον SLR-Like με παρόμοια προτερήματα και πιο πολλή ελευθερία στις χειροκίνητες ρυθμίσεις. Πολύ καλά λόγια έχω ακούσει (και διαβάσει) για τη FujiFilm FinePix S9600.
Δεν "κολλάω" σε μάρκες, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας γι' αυτές τις δύο μηχανές ή για οποιαδήποτε άλλη νομίζετε ότι θα με εισαγάγει καλύτερα στον κόσμο της ψηφιακής φωτογραφίας.
Σας ευχαριστώ από πριν. Η συμβολή σας θα είναι σημαντική.

Εάν έχεις κανένα αξιόλογο φακό για την Zenit θα μπορούσες για αρχή να πάρεις μία φθηνή dslr μέχρι 500ευρώ με τον φακό του κιτ, και έναν αντάπτορα για βιδωτούς, μέχρι να φτιάξεις το σύστημά σου. Είναι κι αυτό μία δυνατότητα.

χμμ...εκει που τις έδινα στην G9 όλα τα respect , με ξενέρωσε ο υπερβολικός θόρυβος ακόμα και σε ISO 400

δείτε εδώ τις τελευταίες φωτο με το παιδάκι...

Καλές οι Canon, κι εγώ canonάκιας είμαι, αλλά υπάρχουν και άλλες αξιόλογες μηχανές στην αγορά.

Φίλε Βλάση, βάλε προτεραιότητες για το τι θέλεις από μια φωτογραφική μηχανή, θέσε το μπάτζετ σου και άρχισε το σερφάρισμα...

Υπαρχουν στο φορουμ του ιδιου λινκ που αφορουν την G9 καπιοες φωτο, που νομιζωοτι εχουν αρκετο ενδιαφερον, για το ειδος της μηχανης παντα

Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Το μπάτζετ, Στέργιε, είναι (όπως έγραψα στο προηγούμενο post μου) γύρω στα 400 έως το πολύ 450 ευρώ. Εκείνο που με ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να έχει η μηχανή καλή συμπεριφορά (το μικρότερο δυνατό θόρυβο δηλαδή) σε υψηλά ISO σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Και πρόσεξα ότι οι δύο Fuji που προανέφερα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την απαίτησή μου. Μάλιστα ένας φίλος του φόρουμ (δεν θυμάμαι τώρα ποιος) που έχει την 9600 δημοσίευσε καταπληκτικές βραδυνές φωτογραφίες σε λούνα παρκ με φυσικό φωτισμό. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες μηχανές με την ίδια (ή και καλύτερη) συμπεριφορά, και γι' αυτό ζητάω τη συμβουλή σας ως εντελώς νέος στο "άθλημα".
Άλλες προτεραιότητες που θέτω είναι: καλό οπτικό ζουμ (το 10,7x της Fuji με καλύπτει απόλυτα), image stabilization (που η Fuji - νομίζω - δεν έχει) και οπτικό σκόπευτρο (που η Fuji επίσης δεν έχει, παρόλο πού έχει εξαιρετική 2 ιντσών οθόνη με 230.000 pixels). Με ενδιαφέρει επίσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία σε χειροκίνητες ρυθμίσεις. Η ανάλυση του αισθητήρα με ενδιαφέρει να είναι από 8Mp και πάνω. Αν ισχύει αυτό, οι όποιες διαφορές στην ανάλυση δεν με απασχολούν πολύ.
Τώρα, απ' όσες μηχανές πρόλαβα ως τώρα να δώ από το σερφάρισμά μου στο Διαδίκτυο, πιο πολύ στάθηκα στη Fuji F31fd, η οποία έχει μεν κάπως χαμηλή ανάλυση (6,3 Mp) αλλά (σχεδόν) άριστη συμπεριφορά σε υψηλά ISO και σε συνθήκες χαμηλού φυσικού φωτισμού (δείτε στο dpreview τα sample images στα 400, ακόμα και στα 800 ISO), και στη Fuji S9600 για τους ίδιους λόγους αλλά και λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης (9,1 Mp) και άλλων προσόντων που δεν έχει η μικρότερη. Η Canon G9 (που μόλις τώρα την είδα στο dpreview, αλλά δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο αναλυτικά) έχει όντως εκπληκτικά προτερήματα και με θέλγει "επικίνδυνα". Ο θόρυβος στα 400 ISO είναι ορατός αλλά όχι υπερβολικός στα δικά μου μάτια.
Αγαπητοί φίλοι, ζητώ συγγνώμη αν σας έπρηξα με τη φλυαρία μου ή με τυχόν μπαρούφες που γράφω λόγω της ασχετοσύνης μου με το όλο θέμα.
Θα με ενδιέφερε πολύ οι έμπειροι χρήστες να με συμβουλέψουν και για άλλους παράγοντες που πρέπει να προσέξω για την αγορά μιας μηχανής σε αυτά τα χρήματα.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή σας!

Οπτικό σκόπευτρο και μεγάλο ζουμ σε κόμπακτ δεν γίνεται. Διότι δεν υπάρχει καθρέπτης για να δεις με το σκόπευτρο "through the lens" όπως λέγεται. Ή δεν έχουν καθόλου άλλο σκόπευτρο πλην της οθόνης, ή έχουν ηλεκτρονικό σκόπευτρο (efv), δηλαδή με μία μικροσκοπική lcd οθονίτσα μέσα.
Δυστυχώς χαμηλό θόρυβο οι καινούργιες κόμπακτ των 10+mp δεν....

Να επισημάνω την χρησιμότητα της κινούμενης οθόνης. Αν και προέρχεσαι από Zenith (τι μου θύμησες τώρα...!), μόλις χρησιμοποιήσεις για λίγο τέτοια οθόνη για να τραβάς τα καρέ σου, δεν πρόκειται να πας σε ακίνητη οθόνη (βλ. Canon G7, G9).

Επίσης σκέψου λίγο τυχόν υποστήριξη του φορμά 16:9 (βλ. Panasonic) αν τυχόν θελήσεις να προβάλεις τις φωτογραφίες σου σε μια LCD TV.