Resolution σε SONY BRAVIA KDL-32D3000

papalos

New member
24 December 2007
55
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους σας.

Είμαι απο εχτές κάτοχος μιας LCD SONY KDL-32D3000. H LCD αυτή είναι HD-Ready με ανάλυση 1366x768 και υποστιρίζει και τις αναλύσεις 1080i&p. Συνδέω την LCD με ένα φορητό SONY-VAIO που έχω μέσω της θύρας HDMI που αυτό διαθέτει.

Όταν επιλέγω απο το φορητό ανάλυση 1920x1080 για την LCD, μου εμφανίζει μεν την επιφάνεια εργασίας των windows αλλά όχι ολόκληρη. Φαναταστείτε την επιφάνεια εργασίας σαν ένα ορθογώνιο με διαστάσεις α & β, εγώ βλέπω το ορθογώνιο με διαστάσεις α-2 & β-2. Μου τρώει απο 2cm ας πούμε απο τις άκρες. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Τι θα πρέπει να κάνω για να βλέπω όλη την επιφάνεια εργασίας στην LCD; Μιας και η LCD υποστηρίζει το πρότυπο 1080p δεν θα έπρεπε να βλέπω όλη την επιφάνεια εργασίας επιλέγοντας ανάλυση 1920x1080 απο την κάρτα γραφικών; Σε μικρότερες αναλύσεις (εκτός της 1360x768 που υπάρχει σχεδόν τέλεια προσαρμογή) βλέπω όλη επιφάνεια εργασίας αλλά και μαυρες λωρίδες σε κάθε πλευρά.

Επίσης σκέφτομαι να στήσω ένα HTPC για DVD-Gaming-HDDVD. Ποιά πιστευετε ότι είναι η καλύτερη δυνατή συνδεσμολογία του HTPC με την LCD για να έχω το μέγιστο της οπτικής απόδοσης για κάθε περίπτωση;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Last edited:
Μαλλον σαν overscan μου ακουγεται αυτο.

Νομιζω παντως οτι δεν εχει νοημα να δινεις 1920*1080 σε μια τηλεοραση που ειναι HD Ready. Δοκιμασε να δωσεις 1360*768 για 1:1 pixel mapping. Βεβαια παλι θα εχεις μια λωριδα 3 Pixel που θα ειναι μαυρα σε καθε πλευρα.

Για χρηση με PC ισως ηταν καλυτερο να ειχες παρει μια 37" Full HD.

Μέσα από το μενού της συσκευής έχεις τη δυνατότητα να το διορθώσεις.
Πήγαινε: Μενού-Ρυθμίσεις-Ρυθμίσεις οθόνης-Περιοχή προβολής και άλλαξε την επιλογή από κανονική σε -2. Βέβαια θα έχεις πάλι 1 με 2 pixels overscan αλλά δεν θα σε απασχολεί καθόλου.
Γιάννη η τv μας αν και hd ready παίζει τέλεια με σήμα 1080/24p από pc.

Μέσα από το μενού της συσκευής έχεις τη δυνατότητα να το διορθώσεις.
Πήγαινε: Μενού-Ρυθμίσεις-Ρυθμίσεις οθόνης-Περιοχή προβολής και άλλαξε την επιλογή από κανονική σε -2. Βέβαια θα έχεις πάλι 1 με 2 pixels overscan αλλά δεν θα σε απασχολεί καθόλου.
Γιάννη η τv μας αν και hd ready παίζει τέλεια με σήμα 1080/24p από pc.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου φίλε μου. Θα δοκιμάσω την λύση που μου προτείνεις και θα σας πω αν επιδιορθώθηκε το "πρόβλημα".

Μαλλον σαν overscan μου ακουγεται αυτο.

Νομιζω παντως οτι δεν εχει νοημα να δινεις 1920*1080 σε μια τηλεοραση που ειναι HD Ready. Δοκιμασε να δωσεις 1360*768 για 1:1 pixel mapping. Βεβαια παλι θα εχεις μια λωριδα 3 Pixel που θα ειναι μαυρα σε καθε πλευρα.

Για χρηση με PC ισως ηταν καλυτερο να ειχες παρει μια 37" Full HD.

Τότε γιατι λένε ότι η LCD ειναι συμβατή με 1080p φίλε μου; Ποίες πιστέυεις ότι είναι οι καλύτερες αναλύσεις για να

1. βλέπω DVD μέσω PowerDVD
2. παίζω games(δεν βλεπεις το ίδιο ένα game σε 1360x768 και σε 1920x1080)
3. Blueray DVD 1080p δεν θα μπορώ να δω σωστά με την συγκεκριμένη LCD;

Ποίες πιστέυεις ότι είναι οι καλύτερες αναλύσεις για να

1. βλέπω DVD μέσω PowerDVD
2. παίζω games(δεν βλεπεις το ίδιο ένα game σε 1360x768 και σε 1920x1080)
3. Blueray DVD 1080p δεν θα μπορώ να δω σωστά με την συγκεκριμένη LCD;

1) 1360*768, αλλά όχι με το PowerDVD (βλέπε σχετικούς οδηγούς για Theatertek / Zoom)
2) 1360*768
3) 1360*768

Όταν παίζεις από PC, μία και μόνο μία είναι η σωστή ανάλυση: Αυτή του panel σου. Οι υπόλοιπες "παθαίνουν" επεμβάσεις από τον εσωτερικό scaler της τηλεόρασης οι οποίες πάντα υποβιβάζουν την ποιότητα εικόνας.

Αφήνεις το PC να αναλάβει το scaling, μιας και είναι μακράν καλύτερο από την οποιαδήποτε TV.

1) 1360*768, αλλά όχι με το PowerDVD (βλέπε σχετικούς οδηγούς για Theatertek / Zoom)
2) 1360*768
3) 1360*768

Όταν παίζεις από PC, μία και μόνο μία είναι η σωστή ανάλυση: Αυτή του panel σου. Οι υπόλοιπες "παθαίνουν" επεμβάσεις από τον εσωτερικό scaler της τηλεόρασης οι οποίες πάντα υποβιβάζουν την ποιότητα εικόνας.

Αφήνεις το PC να αναλάβει το scaling, μιας και είναι μακράν καλύτερο από την οποιαδήποτε TV.

Σε ευχαριστώ φίλε μου για την σαφήνεια και την καθαρότητα της απάντησης σου.

Ποιος κατα την γνώμη σας είναι ο καλύτερος τρόπος διασύνδεσης HTPC(MSI NX8600GTS με LCD με ανταποράκι D-Sub 15);

1. HDMI
2. D-Sub 15

Αυτό είναι καθαρά θέμα της τηλεόρασής σου. Προτιμότερη θεωρητικά είναι η θύρα HDMI, αλλά μόνο εάν αυτή υποστηρίζει κανονικά την ανάλυση 1360 χ 768. Εάν αυτή η ανάλυση υποστηρίζεται καλύτερα από την D-Sub, τότε καλύτερα να προτιμήσεις αυτή.

2) 1360*768
3) 1360*768

´

Αυτό που λέει ο Δημήτρης κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η θεωρεία και δεν ισχύει πάντα. Επειδή έχω και εγώ την ίδια τηλεόραση σε 40’’ μετά από πολύ ψάξιμο έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ (για ταινίες) 1080p και ας χάνω το 1:1 για δύο κυρίως λόγους. Αφενός η εικόνα δίνει σαφώς ποιο τρισδιάστατη αίσθηση με μεγαλύτερο βάθος και περισσότερη λεπτομέρεια και αφετέρου αν κλειδώσεις σε 1:1 απενεργοποιούνται όλα τα κυκλώματα βελτιστοποίησης της tv και δεν μπορείς να κάνεις καμία ρύθμιση πέρα από φωτεινότητα και αντίθεση. Και κάτι ακόμα, σε 1360Χ768 η sony KDL-D3000 δεν δέχεται 24fps οπότε δεν μπορείς να δεις BR και HD-DVD με σωστή κίνηση.

Για το φίλο που ρωτάει θα τον συμβούλευα να μην πάρει τίποτα ως δεδομένο και να πειραματιστεί προκειμένου να βρει τις ρυθμίσεις που τον ικανοποιούν.

Είναι αλήθεια ότι τα μάτια μας πολλές φορές προτιμούν αυτό το οποίο δεν είναι το απόλυτα σωστό σύμφωνα με τη θεωρεία. Π.χ. η λύση του να δίνεις στο panel σου μεγαλύτερη ανάλυση από αυτή που υποστηρίζει και να το αφήνεις να κάνει αυτό την μετατροπή έχει σχεδόν πάντα σαν αποτέλεσμα να δίνεται μια αίσθηση επιπλέον "λεπτομέρειας", κάτι που αρέσει σε πολύ κόσμο παρότι δεν είναι θεωρητικά σωστό. Είναι αποτέλεσμα του "άγριου" scaling που κάνει η τηλεόραση.

Εγώ προσωπικά δεν αντέχω καθόλου τα "jaggies" που προκύπτουν συχνά από την παραπάνω διαδικασία, γιαυτό προτιμώ τα κλασικά φίλτρα Lanczos με μπόλικα taps.

Όσο για τα ενσωματωμένα φίλτρα των τηλεοράσεων, αντικειμενικά είναι προτιμότερο (από πλευρά ποιότητας) να υλοποιούνται στο HTPC. Εκεί υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα παραμετροποίησης, ενώ στις TV αυτή είναι πολύ περιορισμένη (αν υπάρχει..).

Όλα αυτά βέβαια (περί φίλτρων) για SD υλικό. Σε HD υλικό ότι και να κάνουμε με φίλτρα, μάλλον περισσότερο κακό θα κάνουμε. Το λίγο denoising που χρειάζεται μερικές φορές το αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών, και το καταφέρνει αρκετά καλά, χωρίς να αφαιρεί λεπτομέρεια. Αυτό τουλάχιστον για κάρτες Ati 2600+, γιατί οι Nvidia δεν τα πάνε καλά σε αυτό τον τομέα..

Όσο για τα 24fps είναι όντως θέμα, σε περίπτωση που δεν τα υποστηρίζει η τηλεόραση στην native ανάλυσή της. Εκεί θα κρίνει με το μάτι..

Σε ευχαριστώ φίλε μου για την σαφήνεια και την καθαρότητα της απάντησης σου.

Ποιος κατα την γνώμη σας είναι ο καλύτερος τρόπος διασύνδεσης HTPC(MSI NX8600GTS με LCD με ανταποράκι D-Sub 15);

1. HDMI
2. D-Sub 15
Έχω συνδέσει το λαπτοπ με το D-Sub 15 και μου έχει αρκετά καλή εικόνα.
Το μόνο που έκανα είναι αυτόματη ρύθμιση μέσα από το μενού pc.