ρυθμίσεις AV για μουσική

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,392
t3.large
...αν και φανατικός 2καναλάκιας, αφού ήρθαν levels και eq στα ίσια του μπορώ να πω οτι το PL 2 music του yamaha έχει δώσει ενα μαγικό αέρα στη μουσική!

Τέτοιον που γυρνάς σε δικάναλο και ξενερώνεις στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Η στερεοφωνική εικόνα έχει μείνει ακλόνητη και βελτιωμένη λόγω χρήσης του κεντρικού, και η αίσθηση του χώρου τεράστια.

Να υπενθυμίσω οτι το PL2 music δεν κάνει καμία επεξεργασία στα LR κανάλια και φροντίζει μόνο να γεμίζει τα υπόλοιπα. (τα πίσω πολύ διακριτικά θα έλεγα, τόσο που δεν τα καταλαβαίνεις).

τι εμπειρίες έχετε από τα dsp πράγματα?

ps: PL2 = dolby prologic 2 music

Από όλα τα DSP της DTS, Dolby, THX, CSII και ό,τι άλλο ευφάνταστο προσθέτουν οι κατασκευαστές από μόνοι τους, το καλύτερο που έχω ακούσει είναι το DPLIIx (7.1 δηλαδή) με ανοιχτή την επιλογή panorama σε έναν Marantz SR8002.

Επιφέρει βελτίωση ακόμη και σε SACD! (Καλά, μη βαράτε βρε παιδιά, είναι ωραίο παιχνίδι αν το δοκιμάσετε πάντως).

Γίνεται λίγο πιο... πανοραμικός ο ήχος!:D

Πραγματικά πάντως (ιδίως σε σχέση με το DTS Neo:6) ο ήχος είναι πολύ καλός.

Μπαααα... :ADFAD2:Σε υλικο απο CD δεν ακουσα ποτε βελτιωση με τα πολλαπλα ηχεια ή/και dsp. Γενικα η εμπειρια μου απο πολυκαναλικη μουσικη ειναι μαλλον απογοητευτικη, οπως κα πολλων αλλων...

Αντιθετως, οσο χρησιμοποιουσα το marantz για προενισχυτη, το εθετα παντα (σχεδον) στο source direct.

Αντιθετως, σε υλικο mp3 και internet radio, ο ηχος ξανα-ζωντανευει με (οπως αναφερθηκε) PL2. Εχω σιχαθει τον αθλιο κομπρεσσαρισμενο ηχο των απολεστικων φορματ, οποτε οποιο dsp - απανω του!

Επισης, οταν εχουμε φιλους στο σαλονι, το πολυκαναλικο βολευει - μιας και οι πηγες ηχου ειναι πολλες και διαχεεται καλυτερα η μουσικη (ξεχναμε τα περι εικονας,κλπ, εφ´οσον παιζει συζητηση και φασαρια!).

Φυσικα, γουστα ειναι αυτα και εχει να κανει και με την τοποθετηση/στησιμο/ποιοτητα πολλων ηχειων, καλωδιων και επιπλων. Αρα μαλλον δε μπορουμε να δωσουμε αφορισμο!

α.

Εργαλεια:
Marantz 8001 - AV
Krell 400xi - Stereo
Totem Sttaf L/R
Totem Mite centre.

Με τον ονκυο905 προτιμώ το all channel stereo αντί του plII για "πολυκάναλη" μουσική. Το plII πολύ καλό αλλά δεν βγάζει την ίδια στάθμη στον ήχο -είναι πιο ατμοσφαιρικό- και δίνει λίγο ήχο στα surround. Συνήθως όμως ακούω στο 2κάναλο pure audio, έχει μεγάλη διαφορά η ανάλυση στην εικόνα και πολύ γεμάτο ήχο, τόσο που υπερισχύει του plII σε γέμισμα 25τμ.

Ο Pioneer LX70 που έχω, πέρα από τις διάφορες STANDARD SURROUND καταστάσεις που έχει (Pro Logic, Neo, Neural THX κ.τ.λ.) και πέρα από τις διάφορες Home THX καταστάσεις που έχει, έχει και καταστάσεις ADVANCED SURROUND (διάφορες πρόσθετες καταστάσεις της Pioneer μάλλον).

Μια κατάσταση ADVANCED SURROUND λέγεται EXT. STEREO που το manual την περιγράφει έτσι: Παράγει ήχο πολλαπλών καναλιών από μία στερεοφωνική πηγή, χρησιμοποιώντας όλα τα ηχεία του συστήματος.

Όταν βάζω μουσική από ipod ή από το ραδιόφωνο χρησιμοποιώντας την κατάσταση EXT. STEREO, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στον ήχο. Σαν να ακούς άλλο σύστημα. Ακόμη και το sub παίζει διαφορετικά. Γνώμη μου είναι ότι ο ήχος βγαίνει πολύ καλύτερος χρησιμοποιώντας αυτήν την κατάσταση.

Πάντως παρατήρησα και κάτι άλλο χρησιμοποιώντας αυτήν την κατάσταση: ο ήχος που βγάζουν τα ηχεία είναι πιο δυνατός (πάνω κάτω 10db πιο δυνατός).