Ρύθμιση αντίστασης ηχείων

sakisxas

Supreme Member
7 September 2006
5,384
C:\Greece\Komotini
Παιδά καλησπέρα.
Ποιά ρυθμιση πρέπει να κάνουμε σε εναν A/V ενισχυτή σχετικά με την αντίσταση των ηχείων,όταν τα μπροστινά και τα περιφερειακά έχουν αντίσταση 6Ω ενώ το κεντρικό έχει αντίσταση 8Ω?
 
Last edited:
Εννοώ τον ενισχυτή θα τον ρυθμίσουμε σε 6Ω η 8Ω,γιατί υπαρχει αυτή η δυνατότητα απο το μενού του
 
αν εχεις αυτη την δυνατοτητα τοτε ρυθμισετα βαση της αντιστασης τον ηχειων. μαλλον θα εχεις καλυτερο χαμηλο
 
Νομιζω οπου κραταει χαμηλοτερη Θερμοκρασια... εγω τον εχω στα 6 ohm με τα εμπρος στα 8 και τα 4 περιφερειακα στα 6.
 
Ναι μπορεί να χεις και δίκιο,όμως στα 8Ω ο ενισχυτής δε θα αποδίσει συνολικά χαμηλότερη ισχύ απ ότι στα 6Ω?
Εξάλλου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρουν οτι αποδίδει μεγαλύτερη ισχύ στα 6Ω.
7Χ130Watt στα 8Ω,7Χ160Watt στα 6Ω
 
Ναι συμφωνώ μαζί σου. Με την λογική έτσι πάει, αλλά κάποιοι άλλοι έχουν αντίθετη άποψη. Εγω δεν έχω και μεγάλη εμπειρία, γι' αυτό και σου έδωσα το link.
 
Η διαφορά 130 από 160 βατ είναι αστεία. Χρειάζεται να διπλασιαστούν τα βατ για να κερδίσεις 3dB. Και μια τόσο μικρή αύξηση με τη μείωση της αντίστασης μάλλον είναι κακό σημάδι. Άστο στα 8Ω.
 
Ωραία κουβέντα η κουβέντα για την αντίσταση. Για κάνε μια δοκιμή και πές μας τη γνώμη σου. Με τα φορτία που συνήθως κυκλοφορούν το χαμηλότερο πιθανά και 4Ω αν έχεις δεν θα ήταν λάθος...
 
Λοιπόν παιδιά,με την αντίσταση ρυθμιζμένη στα 6Ω ο ήχος μου ακούγεται πολύ πιο δυνατός,διαυγης και περισσότερο πριμαριστός νομίζω.
Με 8Ω μου κάθεται λίγο πιο ασθενής και μουντός αλλά πιο καλά στα μπάσα.
Με τις ίδιες ρυθμίσεις πάντα.
Τι είναι καλύτερα λέτε?
 
Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί το dumping factor του ενισχυτή είναι ανάλογο της αντίστασης των ηχείων (+ καλωδίου). Όσο μικραίνει η αντίσταση, τόσο μικραίνει και το dumping factor. Και όσο μικρότερο είναι το dumping factor, τόσο χειρότερος είναι και ο έλεγχος του ενισχυτή στα μεγάφωνα των ηχείων.

Στις χαμηλές συχνότητες το μεγάφωνο διανήει μεγαλύτερη διαδρομή οπότε χρειάζεται μεγαλύτερη "δύναμη" (dumping factor) για να επιστρέψει στην αρχική θέση χωρίς να κάνει περιτές ταλαντώσεις (τις οποίες και ακούς). Γι' αυτό και το χαμηλό είναι χειρότερο. Από την άλλη όμως, ανεβάζοντας το ρεύμα που στέλνεις στα μεγάφωνα (μικραίνοντας την ρύθμιση της αντίστασης στον ενισχυτή) προκαλείται διέγερση ποιό γρήγορα και ποιό άμεσα, οπότε ακούγονται καλύτερα η υψηλές και οι μεσοϋψηλές συχνότητες, στις οποίες η διαδρομή των μεγαφώνων δεν είναι μεγάλη.

http://en.wikipedia.org/wiki/Damping_factor

Από την άλλη όμως, όσο μικρότερη είναι η ρύθμιση της αντίστασης, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση και ο θόρυβος, διότι αναγκάζεις το τροφοδοτικό του ενισχυτή να λειτουργεί στο maximum. Οπότε ανεβάζεις και την θερμοκρασία του ενισχυτή με αυτόν τον τρόπο.

Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

Οπότε....., εσύ αποφασίζεις.
 
Απο αυτα που εχω διαβασει στο παρελθον εχω καταλαβει τα εξης :
Αλλαζοντας την ρυθμιση της αντιστασης στο μενου του ενισχυτη μειωνεις την ταση με την οποια δουλευει το τροφοδοτικο ωστε αυτο να μην ζεσταινεται.
Μειωνωντας ετσι το ρευμα και τα watt που δινει ο ενισχυτης στις εξοδους των ηχειων.
Για πολλους αυτο αποτελει κολπο του μαρκετινκ προκειμενου να μην υπαρχουν ανησυχιες απο πλευρας καταναλωτων για την προκληση βλαβης με την λειτουργια χαμηλης αντιστασης ηχειων.
Με απλα λογια οσο χαμηλοτερη αντισταση βρισκει το τροφοδοτικο στην εξοδο απο τα ηχεια τοσο πιο πολυ ρευμα και κατ´'επεκταση περισσοτερα watt περνανε στις εξοδους των ηχειων γι αυτο και ζεσταινεται περισσοτερο το τροφοδοτικο. Ετσι βλεπετε μετρησεις με περισσοτερα watt σε χαμηλοτερες αντιστασεις . Οταν ομως αλλαζεις την ρυθμιση της τασης στο τροφοδοτικο αυτο δινει λιγοτερο ρευμα με αποτελεσμα λιγοτερα watt και λιγοτερο ζεστη.
Η μετρησεις δηλαδη γινονται παντα με το τροφοδοτικο σε πληρη λειτουργια.
Οι τελικοι ενισχυτες βλεπετε που εχουν μεγαλυτερα τροφοδοτικα αναφερουν οτι δουλευουν με ηχεια αντιστασης απο 4-16 ωμ και δεν εχουν μενου η διακοπτη ρυθμισης της αντιστασης αναλογα με την αντισταση που βλεπουν στην εξοδο το ρευμα περνα πιο πολυ η λιγοτερο στα ηχεια
 
Re: Απάντηση: Ρύθμιση αντίστασης ηχείων

.......Οι τελικοι ενισχυτες βλεπετε που εχουν μεγαλυτερα τροφοδοτικα αναφερουν οτι δουλευουν με ηχεια αντιστασης απο 4-16 ωμ και δεν εχουν μενου η διακοπτη ρυθμισης της αντιστασης αναλογα με την αντισταση που βλεπουν στην εξοδο το ρευμα περνα πιο πολυ η λιγοτερο στα ηχεια

Δεν ξέρω αν μπορεί ένας ενισχυτής να ανιχνεύσει την αντίσταση εξόδου. Ξέρω ότι μπορούν να το κάνουν οι ενισχυτές της NAD σίγουρα και είναι πατενταρισμένο. Μπορεί όμως να μπορούν και οι υπόλοιποι με κάποιον άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι έχοντας μεγαλύτερα τροφοδοτικά (άρα και μεγαλύτερο κόστος) μπορούν να ανταπεξέλθουν εξίσου καλά σε οποιοδήποτε φορτίο.
 
Re: Απάντηση: Ρύθμιση αντίστασης ηχείων

Απο αυτα που εχω διαβασει στο παρελθον εχω καταλαβει τα εξης :
Αλλαζοντας την ρυθμιση της αντιστασης στο μενου του ενισχυτη μειωνεις την ταση με την οποια δουλευει το τροφοδοτικο ωστε αυτο να μην ζεσταινεται.
Μειωνωντας ετσι το ρευμα και τα watt που δινει ο ενισχυτης στις εξοδους των ηχειων.....

Έχεις δίκιο. Aνάποδα τα είπα για το ρεύμα.
 
Re: Απάντηση: Ρύθμιση αντίστασης ηχείων

Έχεις δίκιο. Aνάποδα τα είπα για το ρεύμα.


Γιατί όμως το παλικάρι ακούει ποιό δυνατά με την ρύθμιση στα 4Ω εφ'οσον η αντίσταση του ηχείου του είναι 8Ω και ο ενισχυτής ρίχνει το ρεύμα που βγάζει? Και γιατί λένε ότι όταν η αντίσταση ενός ηχείου 8Ω πέφτει χαμηλά πρέπει να έχεις δυνατό ενισχυτή για να ανταπεξέλθει? Δεν βγάζω νόημα γιατί η εξήγηση που έδωσα παραπάνω είναι απόλύτα λογική και όσα είπα για το dumping factor σε σχέση με την αντίσταση ισχύουν στο 100%..... μπερδεύτικα τώρα. Θα το ψάξω καλύτερα και θα επανέλθω. Αν ξέρει κάποιος κάτι ας βοηθήσει.
 
Λοιπόν μπερδέυτηκα χωρίς λόγο :slapface:. Αυτά που είπα, είναι τα ίδια με αυτά που λές κι εσύ και είναι σωστά. Μόνο που εγώ το εξίγησα και από ακουστικής άποψης. Στα 4Ω έχουμε μικρότερη αντίσταση και άρα και περισσότερο ρεύμα στο τροφοδοτικό. Είναι όπως ένας χοντρός και ένας λεπτός σωλήνας που περνάει από μέσα νερό. Ο χόντρός σωλήνας είναι τα 4Ω διότι παρουσιάζει μικρότερη αντίσταση στο νερό και ο λεπτός τα 8Ω. Για να πάρουμε την ίδια ροή στο τέλος, από τον χοντρό σωλήνα -4Ω- πρέπει να περάσουμε περισσότερο νερό -ρεύμα-. Άρα τα όσα είπα παραπάνω είναι απολύτως σωστά. Στα 4Ω ο ενισχυτής ανεβάζει το ρεύμα του τροφοδοτικού και πιέζεται να λειτουργήσει. Και συναντόντας μεγαλύτερη αντίσταση από αυτή που πρέπει να συναντήσει, ανεβάζει θερμοκρασία.
 
Last edited:
Συμπερασμα η ρυθμιση της αντιστασης απο το μενου του ενισχυτη στα 4ωμ ειναι μια κινηση που μειωνει την ταση στο τροφοδοτικο και κατ επακταση τα watt που θα αποδοσει ο ενισχυτης .
Εαν εχετε ηχεια 4 ωμ αφηστε την ρυθμιση του ενισχυτη στα 8 ωμ και φροντιστε αυτος να αεριζεται καλα.
Να ξερετε οτι τα ηχεια δεν εχουν σταθερη αντισταση σε ολο το φασμα των συχνοτητων και πως η αντισταση που ανακοινωνει ο κατασκευαστης ειναι η μεση αντισταση που παρουσιαζει το ηχειο .
Συνηθως σε καποιες χαμηλες συχνοτητες η αντισταση του ηχειου πεφτει πιο πολυ με αποτελεσμα να αυξανονται τα watt και να παρουσιαζεται παραμορφωση απο πλευρας ενισχυτη