Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 1967...13 μύθοι και αλήθειες για τη Χούντα

o-Zone

AVClub Addicted Member
1 August 2010
2,282
::...MilkyWay...::
Η Χούντα του 1967 και το Πολυτεχνείο του 1973 παίζουν έναν παράξενο ρόλο στην ελληνική κυρίαρχη ιστοριογραφία και ιδεολογία, δεξιά αλλά και αριστερή. Λειτουργούνε σαν μια ιδιότυπη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλες τις αμαρτίες του αστικού πολιτικού συστήματος που προηγήθηκε. Η κυρίαρχη αντίληψη έχει μια κολυμπήθρα για να τα ρίξει όλα μέσα, κολυμπήθρα για την καθυστέρηση του ελληνικού εποικοδομήματος, για τις πανωλεθρίες στην εθνική αστική εξωτερική πολιτική. Μια μαύρη τρύπα, απ’ όπου ότι πέσει μέσα, χάνει τη συνέχειά του, ξεπλένεται και αναδύεται εξαγνισμένο, έτοιμο να συνεχίσει.
Αν λοιπόν από την κυρίαρχη αντίληψη στη Χούντα και στις ΗΠΑ αποδίδονται όλα τα κακά, (η αποσύνθεση του κράτους, η «τραγωδία της Κύπρου» και άλλα), στο Πολυτεχνείο αποδίδονται όλα τα καλά της ανάτασης του αδούλωτου φρονήματος του έλληνα που δεν ανέχεται στο σβέρκο του ξένο ή ντόπιο ζυγό, κλπ.
Όμως, ένα τέτοιο τερατούργημα χτίζεται με τα τούβλα που του ταιριάζουνε, τους μύθους.

Μύθος 1. Η ομαλή δημοκρατική πολιτική ζωή της Ελλάδας διακόπηκε από την Χούντα.

Αν κοιτάξει κανείς καλά το καπιταλιστικό πολιτικό καθεστώς πριν την Χούντα θα δει τρεις πυλώνες στήριξής του: το Παλάτι (ο βασιλιάς), το Στρατό και το Κοινοβουλευτικό σύστημα.
Ο Στρατός, έχοντας βγει θριαμβευτής από τον Εμφύλιο, μα τόσο μισητός στα μάτια των εργατών, δεν σταμάτησε μεταπολεμικά να μηχανορραφεί και να φτιάχνει συνδέσμους παρέμβασης στην ζωή της χώρας. Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Νέων (Σ.Α.Ν), ο Ιερός Σύνδεσμος Ελλήνων Αξιωματικών (Ι.Δ.Ε.Α), προσπαθούσε να εμφανισθεί σαν εγγυητής της αστικής σταθερότητας απέναντι σε μια εργατική τάξη που εφορμούσε στο προσκήνιο, ιδιαίτερα με την εξέγερση του Ιούλη-Αυγούστου 1965. Τελικά η Χούντα (Ένωση) των Συνταγματαρχών (από κάποιες συγκυρίες όχι η Χούντα των Στρατηγών), έδωσε τη λύση στις 21 Απρίλη 1967.
Το Παλάτι με τον Γεώργιο Β’, μισητό κι αυτό στα μάτια των εργατών που κατά χιλιάδες διαδήλωναν «να φύγει ο βασιλιάς», ζητούσε κι αυτό μέσα σ’ αυτήν την εύθραυστη ισορροπία να λάβει σκληρά μέτρα για την πάταξη της αταξίας.
Ο άλλος πάλι πυλώνας, που ήταν και ο κυρίαρχος, δηλαδή ο κοινοβουλευτισμός, δεν ήταν και κάτι αξιομίμητο. Είχε στήσει ένα ασφυκτικό αντικομμουνιστικό κράτος, όπου μόνο με πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων μπορούσε κανείς να βρει δουλειά, χαφιέδες και διώξεις να κυριαρχούν παντού, εκλογές οπερέτες (όπως αυτή του 1961), ο εξαθλιωμένος κόσμος της επαρχίας να μεταναστεύει κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, λες και η χώρα ήταν σε πόλεμο. Και ποιοι τον εκφράζανε αυτόν τον πυλώνα; Τιποτένια ανδρείκελα όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έφυγε με άλλο όνομα από τη χώρα όταν στριμώχθηκε ή τον Γεώργιο Παπανδρέου τον αντι-κομμουνιστή σφαγέα του Δεκέμβρη του 1944. Που ήταν λοιπόν η ομαλή δημοκρατία;

Μύθος 2. Η CIA και ΗΠΑ φταινε για την Χούντα.

Λες και τα τιποτένια ανθρωπάρια του Στρατού, της βουλής ή του Παλατιού δεν ήθελαν τους αμερικανούς και έτσι η CIA αναγκάστηκε να πάρει πρωτοβουλία. Έτσι κι αλλιώς η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντι-δυτική. Προχώρησε σε έναν αστικό εκσυγχρονισμό δίνοντας όλο και πιο πολλά στο Κεφάλαιο.
Με αυτήν τη θεωρία οι υπεύθυνοι υποβιβάζονται σε απλούς διεκπεραιωτές και όχι σε αυτουργούς. Έτσι, απομακρύνονται οι υπεύθυνοι από τα μάτια των αγωνιστών του εργατικού κινήματος, βάζοντας άλλα καθήκοντα (καχυποψία, μοιρολατρισμό), παρά την ταξική πάλη, παρουσιάζοντας τον όλο μύθο σαν αντιιμπεριαλισμό.
Μετά τον εμφύλιο οι ΗΠΑ συνέδραμαν την διαλυμένη ελληνική αστική τάξη, η οποία όμως κατάφερε γρήγορα μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να σταθεί πάλι μόνη της στα πόδια της. Μετά απ´ αυτό δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για εξαρτημένη από τις ΗΠΑ Ελλάδα. Και αλλού οι ΗΠΑ έκαναν τότε παρεμβάσεις όπως στη Γερμανία, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλά για «εξαρτημένη Γερμανία».
Η Χούντα πάτησε πάνω από το διογκούμενο και επαναστατικό κίνημα που ξεπέρναγε πια την ήττα του Εμφυλίου και πήγαινε όλο και πιο αριστερά (1964-1967). Όλα τα άλλα είναι μόνο για τα μυθιστορήματα pulp fiction.

Μύθος 3. Η Χούντα ήταν πιόνι των ΗΠΑ.

Ας δούμε όμως πέρα από τα «σενάρια», τα πραγματικά γεγονότα. Οι αμερικάνοι αμέσως με την άνοδο της Χούντας κρατάνε από αδιάφορη έως εχθρική στάση. Αρχικά με δηλώσεις του τύπου «δεν βιαζόμαστε να αναγνωρίσουμε το νέο καθεστώς των Αθηνών», τελικά αναγνωρίζουν τη Χούντα 10 μήνες μετά την 21/07/1967 (23/01/1968)!! Επίσης στις χρονιές 1969-70 η αμερικάνικη πρεσβεία ουσιαστικά μένει ακέφαλη, δείχνοντας μέγιστη υποβάθμιση προς την Ελλάδα. Περίεργο για εξαρτημένη στις ΗΠΑ χώρα!
Ακόμη πιο περίεργη είναι και η προσέγγιση της Χούντας με το ανατολικό μπλοκ και ιδιαίτερα με τη Βουλγαρία εκεί γύρω στα 1973, ενώ σε κρισιμότατες για το ΝΑΤΟ στιγμές όπως στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο καθώς και στην επικείμενη αμερικάνικη επίθεση στη Λιβύη, διατυμπάνιζε ότι παραμένει ουδέτερη και αδέσμευτη.

Μύθος 4. Η Χούντα ήταν φασιστικό καθεστώς.

Η Χούντα ήταν ένα καταπιεστικό καθεστώς που τσάκισε στο εργατικό κίνημα και επέβαλε πρωτάκουστες απαγορεύσεις. Κατά τ’ άλλα όμως, δεν είχε τα αντίστοιχα Freikorps, τα Τάγματα Θανάτου, τα ένοπλα τμήματα μικροαστών και λούμπεν πολιτών, την ανθρώπινη σκόνη που τσακίζει τους εργάτες και που κυριαρχεί στους δρόμους. Είχε μόνο το στρατό μαζί της, που κι αυτός δεν κράτησε σε μια κρίσιμη στιγμή (Επιστράτευση 1974) και διαλύθηκε.
Ιδιαίτερα οι μαοϊκο-σταλινικοί αποκαλούν την Χούντα «φασιστική χούντα» Μέγα σφάλμα! Όσοι το λένε αυτό δεν ξέρουν τι είναι Φασισμός και άρα είναι ανίκανοι να τον αντιμετωπίσουν όταν χρειαστεί. Δεν είναι κάθε καταπιεστικό καθεστώς φασιστικό, ο φασισμός είναι η αντεπανάσταση, η απάντηση της αστικής τάξης στην επανάσταση, βασισμένη σε ένοπλα τυφλωμένα και διψασμένα για εκδίκηση μεσαία στρώματα.

Μύθος 5. Η Αριστερά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει τη Χούντα.

Η Αριστερά ήταν κυρίως το ΚΚΕ με την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες. Όλο το προηγούμενο διάστημα εθελοτυφλούσε μέχρι και σαμποτάριζε τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Μοιρολατρία. Η ΕΔΑ σε διαδηλώσεις προσπαθούσε να επιβάλει τα πιο χλιαρά συνθήματα και τις πιο χλιαρές μορφές πάλης, πολύ πίσω από τη διάθεση του κόσμου.
Για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος κρατούσε μια αλλοπρόσαλλη στάση, με μια τριτο-περιοδική αλαζονική άποψη, μη προετοιμάζοντας τον κόσμο της για τις δύσκολες στιγμές. Έλεγε μάλιστα ότι «αν επιχειρήσουν κάτι θα τους πάρουμε με τα σκουπόξυλα». Ο Χρόνης Μίσσιος λεει ότι η εφημερίδα Αυγή, ήταν έτοιμη να κυκλοφορήσει την 21η Απριλίου 1967 με κεντρικό θέμα «Γιατί δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα».
Η ΕΔΑ καλούσε για εθνική ομοψυχία και συνεργασία. Όταν δε, βγήκαν τα τάνκς στους δρόμους, η αλαζονική αριστερά διαλύθηκε τρέχοντας στους 4 ορίζοντες.

Μύθος 6. Η Χούντα «βοήθησε πολύ κόσμο», έκανε μεγάλα έργα και ήταν αδέκαστη απέναντι στο Κεφάλαιο

Η Χούντα ήταν κατ´ αρχάς η ασυδοσία του Κεφαλαίου, κατασκευαστικού, βιομηχανικού, εφοπλιστικού. Ο κάθε καπιταλιστής που τα ‛χε καλά με τη Χούντα, με το καθεστώς του χαφιέ των βασανιστηρίων και του καραβανά, με τα συνδικάτα διαλυμένα από τη Χούντα και τους εργάτες εξατομικευμένους χωρίς καμία προστασία, έκαναν ελεύθερα τη δουλειά τους. Δεν ξέρουμε και πολλά «φιλο-εργατικά» καθεστώτα που καταργούνε τα εργατικά δικαιώματα! Αυτός που λεει αυτά τα πράγματα είναι ή κουτορνίθι ή συνειδητός ακροδεξιός.

Μύθος 7. «Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα» αντιστάθηκε σθεναρά ενάντια στη Χούντα.

Αν όλος ο «πολιτικός κόσμος» αντιστάθηκε στη Χούντα, μπορεί κανείς να εξηγήσει πως μια γελοία θράκα συνταγματαρχών μπόρεσε και κράτησε την εξουσία επί 7 ολόκληρα χρόνια;
Το παλιό αστικό σύστημα (ΕΡΕ, Ένωση Κέντρου) περίμενε υπομονετικά και μάλιστα συνδιαλεγόταν κρυφά και φανερά με τη Χούντα για τρόπους «εκδημοκρατισμού της πολιτικής ζωής». Και ενώ η Αριστερά ονειρευόταν τουλάχιστο μια επιστροφή στην πρότερη βολική κατάσταση με την Δεξιά και το «Κέντρο» στην εξουσία και την Αριστερά να πιέζει για αλλαγές, η αστική τάξη δεν μπορούσε να ξεχάσει ότι μεταβαίνοντας πάλι σε ομαλή κατάσταση οι εργάτες θα ξανάπιαναν το νήμα του αγώνα.
Η Χούντα συνέφερε τον αστικό πολιτικό κόσμο, την οποία ανέχτηκε. Έβλεπε δε ο αστικός πολιτικός κόσμος με καλό μάτι γενικά τις προσπάθειες «εκδημοκρατισμού της Χούντας». Το 1973 ο Παπαδόπουλος αναθέτει στον διορισμένο πρωθυπουργό Μαρκεζίνη να έρθει σε συνεννόηση με τους αστούς πολιτικούς και να προετοιμάσει εκλογές στις οποίες και θα μετείχαν όλα αυτά τα πολιτικά κόμματα (ΕΡΕ, Ένωση Κέντρου, ΕΔΑ).
Εκ των υστέρων, ο πολιτικός κόσμος καταγγέλλει αυτή την ενέργεια της Χούντας σαν απόπειρα «ψευτο-δημοκρατίας», τότε όμως δεν την είχε αντιμετωπίσει έτσι. Ο αρχηγός της ΕΡΕ, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αρνιόταν οποιαδήποτε συμμετοχή στις εκλογές, αλλά τα υπόλοιπα στελέχη της δεξιάς, πίεζαν συστηματικά για να αλλάξει ο Κανελλόπουλος αυτή τη στάση. Άλλωστε, πραγματικός αρχηγός της ΕΡΕ ήταν ο Καραμανλής που από το Παρίσι ενίσχυε την απόπειρα της χούντας για “εκδημοκρατισμό”. Και η Ε.Κ ήταν διχασμένη και ο Μαύρος, αρχηγός της ΕΚ, κρατούσε στάση αναμονής περιμένοντας την ΕΡΕ να καθορίσει τη στάση της, ώστε να μην εκτεθεί. Αντιθέτως, η ΕΔΑ δεν δίστασε καθόλου να εκτεθεί και ο Ηλιού ήταν ο πρώτος πολιτικός που χαιρέτησε την “επιστροφή στη δημοκρατία” και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν μέρος σε αυτές.

Μύθος 8. Το ΚΚΕ ηγήθηκε του αντιδικτατορικού αγώνα.

To KKE αντιστάθηκε στη Χούντα. Αλίμονο αν γινόταν κι αλλιώς. Πάντα όμως με σκοπό την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, έχοντας αυταπάτες ότι η Χούντα θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και ο εκδημοκρατισμός θα έρθει σύντομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Χούντα ξεκίνησε συναλλαγές με το Ανατολικό Μπλοκ, το ΚΚΕ έγραφε στο 9ο Συνέδριο (έγινε λίγο μετά το Πολυτεχνείο στο Βερολίνο, 7 Δεκέμβρη 1973), «Είναι αλήθεια πως η δικτατορία δεν μπορεί να αγνοήσει το νέο διεθνές κλίμα, την πολιτική ειρήνης και τις προτάσεις συνεργασίας της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, ιδιαίτερα της γειτονικής μας Λ.Δ. Βουλγαρίας. Οι σχετικές συμφωνίες που βρέθηκε υποχρεωμένη να υπογράψει χάρη σε αυτή τη πολιτική των σοσιαλιστικών χωρών ανταποκρίνονται αντικειμενικά στο συμφέρον της ειρήνης, φθείρουν ένα από τα βασικά προπαγανδιστικά όπλα στο ελληνικό οπλοστάσιο του αντικομμουνισμού». Αφέλεια ή τύφλωση;
Πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη, σε ανακοίνωσή του Κ.Σ. της ΚΝΕ τον Οκτώβριο του 1973 έγραφε για την πρότερη δράση της:«...τονιζόταν, και μάλιστα έντονα, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι περιπτώσεις ξεκομμένων ενεργειών του φοιτητικού κινήματος και ειδικά με τη μορφή κατάληψης κτιρίων κάτω από την επίδραση των αυθόρμητων και αριστερίστικων στοιχείων».
Ο κόσμος της Αριστεράς έβραζε και ζη τούσε ριζική λύση, αλλά το ΚΚΕ κοίταγε να μην γίνουν «ακρότητες», «εξαντλώντας την νομιμότητα» που έδινε ο «εκδημοκρατισμός της Χούντας». Στα αριστερά του ΚΚΕ ήταν οι δυνάμεις των τροτσκιστών με συνεπή αντιδικτατορική γραμμή και οι δυνάμεις των μαοϊκών. Δίπλα σε αυτές ένας άλλος πόλος εμφανίστηκε που μεγάλωνε διαρκώς μαζί με τις άλλες δυνάμεις της άκρας αριστεράς, αυτός γύρω από το ΠΑΚ, που μετεξελίχτηκε σε αυτό που έγινε αργότερα ΠΑΣΟΚ.
Όλος αυτός ο κόσμος έκοψε τις σχέσεις του με το γερασμένο ΚΚΕ και αναζήτησε μια άλλη πιο δυναμική απάντηση για πτώση της Χούντας. Οι δυνάμεις εκτός ΚΚΕ λοιπόν, ώθησαν τα πράγματα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αγνοώντας το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν μπήκε στην κατάληψη, καταγγέλλοντας τους «προβοκάτορες». «Καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη 350 περί
που οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου...», γράφανε. Μόνο όταν είδε ότι το κίνημα διογκώνεται μπήκε στην κατάληψη, μαζί με τη γραμμή για «απαγκίστρωση», δηλαδή για να διαλυθεί η κινητοποίηση ήσυχα.
Δύο γραμμές λοιπόν παλέψανε στο Πολυτεχνείο, αυτή του ΚΚΕ ηττήθηκε. Κόντρα στο ΚΚΕ, τα συνθήματα των δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών που κάθε μέρα, όλη μέρα διαδήλωναν στην Πατησίων στο Πολυτεχνείο και γύρω, ήταν «Έξω οι Αμερικάνοι» , «Λαοκρατία», «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», «Γενική Απεργία», «Ενότητα φοιτητών – εργατών», προσπάθεια για διαρκή Εργατική Συνέλευση για συντονισμό με τους εργάτες. Καμία σχέση με τα χλιαρά πλάνα του ΚΚΕ, που έτσι κι αλλιώς συμμετείχε για να διαλύσει την κινητοποίηση.

Μύθος 9. Για την τραγωδία της Κύπρου φταιει η Χούντα.

Λένε, «χάσαμε την Κύπρο» λόγω της άφρονος πολιτικής του Ιωαννίδη. Ξεχνάνε ότι τα πολεμικά γεράκια του κοινοβουλευτισμού έκαναν τα ίδια και χειρότερα στους τουρκοκύπριους, σφαγές, διώξεις, εγκλεισμό, αποκλεισμό. Η κυρίαρχη γραμμή της ελληνικής αστικής τάξης ήταν η ένωση Ελλάδος-Κύπρου. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνταν η πάταξη και εξολόθρευση των τουρκοκυπρίων που αντιστέκονταν.
Η Χούντα έκανε πράξη τη γραμμή της «ένωσης», κάνοντας πραξικόπημα με τον Σαμψών στην Κύπρο και εξαπολύοντας πογκρόμ ενάντια στους τ/κύπριους, προκαλώντας τη μήνη των Τούρκων και την εισβολή. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μέχρι και σήμερα.

Μύθος 10. Η Χούντα έπεσε από το Πολυτεχνείο.

Μεγάλο μέρος της Αριστεράς θεωρεί την εξέγερση του Πολυτεχνείου αρχή του τέλους για τη χούντα. Το Πολυτεχνείο μπορεί βεβαίως να άνοιξε μια ρωγμή στο πολιτικό εποικοδόμημα, αλλά ήταν η επιστράτευση του 1974 που διέλυσε τη Χούντα.
Το καθεστώς μπροστά στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, κάλεσε επιστράτευση, πολύς κόσμος δεν πήγε καν, όσοι πήγαν είδαν μια γελοία κατάσταση με ένα καθεστώς που όχι μόνο δεν ήθελε να δώσει τα όπλα στο λαό, αλλά που τα είχε κυριολεκτικά πουλήσει για πλουτισμό!
Το καθεστώς είχε πλέον γελοιοποιηθεί εντελώς στα μάτια του κόσμου. Ήταν φυσικό. Μέχρι τότε η νεολαία υποχρεωνόταν να ντύνεται ευπρεπώς κατά το μοντέλο ευπρεπείας των συνταγματαρχών (κοντά μαλλιά για τους άνδρες και όχι μίνι φούστες για τις νέες), να πηγαίνει στην εκκλησία και ν’ αποφεύγει συναθροίσεις πέραν των πέντε ατόμων. Ο περιορισμός ίσχυε και για κοινωνικές συναντήσεις ακόμα και σε σπίτια. Η μουσική του Μ. Θεοδωράκη και όχι μόνο απαγορεύτηκαν! Η λογοκρισία οργίαζε. Εκδίδοντας με εντατικό ρυθμό τη μια απαγόρευση μετά την άλλη έφτασε να σταματήσει την κυκλοφορία 760 βιβλίων, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων συγγραφέων όπως ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης και ξένων όπως ο Σαίξπηρ!
Το ηθικό του στρατού ήταν στο ναδίρ, πράγμα που οι θεότυφλοι συνταγματάρχες δεν μπορούσαν να δουν. Κάθε κρατική υποδομή δείχνει διαλυμένη και στις κορυφές του στρατού οι διάφορες κλίκες αλληλοτρώγονται για το πώς θα χειριστούν την κρίση. Ο λαός δεν εμπιστεύεται τη χούντα στην ηγεσία αυτού του πολέμου και δεν δείχνει κανέναν ενθουσιασμό για να εμπλακεί σε αυτόν. Η ΕΣΑ δεν μπορεί να επιβάλει καμιά τάξη στις επιστρατευμένες μονάδες και σημειώνονται λιντσαρίσματα ΕΣΑτζήδων από τους εφέδρους. Η χούντα δεν ενέπνεε πλέον καμία εμπιστοσύνη στην ίδια την αστική τάξη
Είναι 24 Ιούλη 1974. Ο Ιωαννίδης τα παρατάει και αποφασίζει να «πάρει άδεια». Οι υπόλοιποι της κλίκας καλούν τους αστούς πολιτικούς και τους παραδίδουν την εξουσία.

Μύθος 11. Το «Καραμανλής ή Τανκς» του Μίκη Θεοδωράκη δεν εξέφραζε την Αριστερά της εποχής, ήταν μια προσωπική άποψη.

Ο Θεοδωράκης ήταν πάντα αυτός που εκλαΐκευε την θέση του ΚΚΕ. Υπέρμαχος, παράλληλα, της ενότητας της Αριστεράς και ολόκληρου του αντιστασιακού φάσματος απηύθυνε εκκλήσεις στη διεθνή κοινή γνώμη και σε προσωπικότητες όπως ο Καραμανλής, απαιτώντας τη στράτευση τους στον αντιστασιακό αγώνα.
Ο Ηλιού της ΕΔΑ ήταν ακόμη πιο παραστατικός. «Η Ελλάδα», έλεγε, «βρίσκεται σήμερα (5 Μαΐου 1972) σε τρομερό αδιέξοδο. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο τείχος, που θα μπορούσε να μας μετακινήσει από την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων, που θα σήμαινε κάποια αλλαγή, είναι επιθυμητό… και σε αυτό περιλαμβάνεται και η «λύση Καραμανλή» ή ένα «παλατιανό πραξικόπημα» μέσα στις γραμμές της χούντας. Με την έννοια αυτή, και μόνο με αυτή την έννοια, η ΕΔΑ είναι διατεθειμένη να «στηρίξει» λύση Καραμανλή».
Το ΚΚΕ λοιπόν έβλεπε είτε την επιστροφή στην προ του 1967 καθημερινότητα, είτε την Χούντα. Ο Μίκης απλώς «έκανε λιανά» την κεντρική γραμμή.

Μύθος 12. Το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση καπηλεύτηκε τα συνθήματα της Αριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ δεν καπηλεύτηκε τα συνθήματα («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», «Εθνική Ανεξαρτησία» κλπ), αλλά ακριβέστερα, ανέβηκε στην εξουσία με αυτά τα συνθήματα. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε οποιαδήποτε καπηλεία από το ΠΑΣΟΚ αλλά στην ίδια τη φύση αυτών των συνθημάτων. Τα συνθήματα αυτά δεν είχαν κανένα συγκεκριμένο στόχο παρά μόνο φανταστικούς εχθρούς που βρίσκονταν χιλιάδες μίλα έξω από τη χώρα. Αν δεν ήταν η Ουάσιγκτον, ήταν οι Βρυξέλλες. Μια ανέξοδη πατριωτική προπαγάνδα με σοσιαλίζων περιτύλιγμα.
Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ οι σύντροφοι αυτοί; Μήπως τα συνθήματα τα ίδια ήταν τουφεκιές στον αέρα; Μήπως τελικά η παραδοσιακή αριστερά που μονίμως έβγαινε παραπονούμενη τη δεκαετία του 80 ότι της έκλεψαν την πνευματική της περιουσία δεν ήταν δα και τόσο διαφορετική από το ΠΑΣΟΚ; Μήπως στην προκειμένη περίπτωση αυτοί και το ΠΑΣΟΚ πουλάγανε την ίδια (ιδεολογική) πραμάτεια, αλλά ο κόσμος προτίμησε το πιο αποφασιστικό ΠΑΣΟΚ που εγγυούταν ότι θα έκανε καλύτερα πράξη τα (έτσι κι αλλιώς ίδια) συνθήματα;
Μήπως δηλαδή οι μαοϊκοί ήταν πιο εύστοχοι, όταν οι εργάτες πάλευαν ενάντια στην ογκώδη αντεργατική επίθεση της μεταπολίτευσης και αυτοί μοίραζαν προκηρύξεις με προσφώνηση «Πατριώτες, Αντιφασίστες», προτάσσοντας όχι τον αγώνα για σοσιαλιστική αντικαπιταλιστική διέξοδο αλλά για… εθνική ανεξαρτησία. «Ούτε ΝΑΤΟ ούτε Βαρσοβία, εθνική ανεξαρτησία». Το σύνθημα αυτό φώναζαν τα μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και των μαοικών οργανώσεων όλη τη δεκαετία του 70. Αυτό ήταν και το νήμα της πατριωτικής στρατηγικής τους. Είναι μετά να απορεί κανείς γιατί οι οργανώσεις αυτές άδειασαν για να στελεχώσουν το υφυπουργείο Νέας Γενιάς του Λαλιώτη;
Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα. Ακόμα και να δεχτεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ πολιτεύτηκε με τα συνθήματα της αριστεράς, τότε αυτό σημαίνει ότι η αριστερά είχε την απόλυτη πολιτική ηγεμονία στο κίνημα που πάλευε την καραμανλική δεξιά και το σύστημα. Τι καλύτερο από αυτό θα σκεφτόταν ο κάθε λογικός άνθρωπος. Γιατί όμως ο κόσμος που ακολούθησε αυτά τα συνθήματα δεν πήγε μετά την προδοσία τους από το ΠΑΣΟΚ στην αριστερά; Μήπως πολύ απλά γιατί τα συνθήματα αυτά αντανακλούσαν το αδιέξοδο της πατριωτικής αριστερής ρεφορμιστικής στρατηγικής; Μια στρατηγική άλλωστε που την διεκδικούσε όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο της σταλινικής ελληνικής αριστεράς.

Μύθος 13. Οι πρώην αγωνιστές του Πολυτεχνείου γίνανε αργότερα τα στηρίγματα του καθεστώτος.

Το λένε κυρίως αυτοί που θέλουν να πουν στη νέα γενιά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενσωμάτωση και την υποταγή. Ότι όλα αυτά είναι νεανικά παιχνίδια μέχρι την ενηλικίωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παραμύθι απ’ αυτό.
Είναι βαθιά προσβολή γι’ αυτούς που έπεσαν στην μάχη του Πολυτεχνείου. Ήταν κι αυτοί δυνάμει προδότες; Είναι δηλαδή κάθε αγώνας μάταιος και «χαμένος εν τη γενέσει του»;
Αλλά είναι προσβολή και για το
υς χιλιάδες που συμμετείχαν. Που νοιώθουν περήφανοι που δώσαν το αίμα τους και χόρεψαν στη φωτιά τη ζωή τους κόντρα στο σκοτάδι της Χούντας. Έχουν μείνει οι περισσότεροι αφανείς, σεμνοί και χωρίς να περιφέρουν την πραμάτεια της αγωνιστικής τους περγαμηνής στο παζάρι της πολιτικής.
Δεν είναι πρώτη φορά και ούτε θα είναι η τελευταία που άνθρωποι σαν τη Δαμανάκη και το Λαλιώτης «απορροφούνται» από το σύστημα. Εξάλλου όσοι βρέθηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο δεν ήταν όλοι ορκισμένοι επαναστάτες και εχθροί του καπιταλισμού. Πολλοί βρέθηκαν για να παλέψουν ενάντια στη χούντα και τίποτα περισσότερο. Όπως και να χει όμως εδώ δεν θα κάνουμε αξιολόγηση των βαθύτερων πολιτικών απόψεων και ιδεών όσων βρέθηκαν στην εξέγερση. Ούτε βεβαίως η μετέπειτα κοινωνική ή πολιτική εξέλιξη του καθενός αποδεικνύει τη ματαιότητα ενός αγώνα. Η μια εξέλιξη που πολλές φορές εξαρτάται από τη γενική έκβαση της αντιπαράθεσης, τις απογοητεύσεις, τις προσδοκίες, τις αυταπάτες ή και τις επιβεβαιώσεις του ενός ή του άλλου πολιτικού σχεδίου. Το Πολυτεχνείο του 1973, όπως και κάθε εργατική-φοιτητική εξέγερση είχε μέσα του όλες τις απόψεις. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ένα ρεφορμιστικό ή ένα επαναστατικό σχέδιο μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη μιας αναμέτρησης, αλλά από αυτό δεν προκύπτει μια ορισμένη αξιολόγηση για τον κάθε ένα που έτυχε να υπερασπιστεί τη μια ή την άλλη θέση. Κάθε μάχη έχει την τρέχουσα πραγματική αξία εκείνη τη στιγμή στο βαθμό που μπορεί να καθορίσει ακόμα και τη ροή της ιστορίας. Από κει και πέρα κανείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του σε ύστερο χρόνο. Για την εξέγερση του Πολυτεχνείο και για οποιοδήποτε γεγονός. Αυτά εξάλλου τα γεγονότα είναι που δοκιμάζουν τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν πάνω στη μια ή την άλλη στρατηγική.
Όπως και να χει γι’ αυτούς που συνεχίζουν αμείωτα να αγωνίζονται από τότε, και που σ’ αυτούς οι νεώτεροι οφείλουν ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογικής τους ιστορικής μνήμης, μόνο σεβασμό μπορούμε να εκφράσουμε. Να πούμε όμως ότι ελάχιστοι από αυτούς έβγαλαν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Αυτό είναι και το τίμημα ενός αγώνα που μένει στα μισά του δρόμου, ενός αγώνα που συνεχίζεται.

Δ. Καστάνης

http://www.ks-ee.org/old_kseeorg/efim-diadiktyo/106/mithoi_106.html
 
Απόδραση από τον Κορυδαλλό σχεδίαζαν οι χουντικοί το '80!

«Oταν κάποτε γραφτεί από την αρχή η ιστορία της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, οι ''συνυπεύθυνοι'' θα βγουν στο ξαναμέτρημα πολύ περισσότεροι από αυτούς που μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Oσο για τους εκλεκτούς του καθεστώτος, αυτοί κι αν ξεπερνούν κάθε προσδοκία, αφού πλήθος ήταν εκείνοι που εξασφάλισαν ανέξοδα μία ταυτότητα δημοκράτη-αντιστασιακού και μερικοί εξ αυτών δεν δίστασαν να ευωχούνται και να δεξιώνονται στο Προεδρικό Μέγαρο κάποιους Ιούλιους της μαύρης μνήμης για να γιορτάσουν περιχαρείς την επάνοδο της δημοκρατίας τρώγοντας αστακοκαραβίδες».

Με αυτά τα σκληρά λόγια ο συγγραφέας και ερευνητής Δήμος Λεβιθόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός του περίφημου ιστορικού αρχείου «Γεώργιος Λεβιθόπουλος», μιλάει στο «Eθνος της Κυριακής» για την 44η επέτειο της απριλιανής δικτατορίας.

Στις 21 Απριλίου του 1967 η Ελλάδα μπήκε στον γύψο. Ο κ. Λεβιθόπουλος ισχυρίζεται ότι τα αρχεία και τα ντοκουμέντα που βγήκαν στο φως δεν είναι παρά το ένα τοις χιλίοις όσων έλαβαν χώρα κατά την 7χρονη δικτατορία.
«Η περίπτωση της δικτατορίας εξελίχθηκε τελικά σε ένα δια-δικαστικό και κοινωνικό θρίλερ, του οποίου γνωρίζουμε μόνο το ρεπορτάζ, όχι όμως και την ιστορία. Ενα καθεστώς αυταρχικό δημιουργεί δύο εκκολαπτήρια.

Το πρώτο αθέλητα, το άλλο ηθελημένα. Ενα αγωνιστών και ένα χαφιεδοκολάκων. Λέω, λοιπόν, καθαρά και ξάστερα ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι, εντελώς άσημοι αγωνιστές που η προσφορά τους και οι κακουχίες τους ξεπερνούν το πλέον απερίγραπτο μυθιστορηματικό μεγαλείο. Ολοι αυτοί θα άξιζαν να γίνουν βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια και γιατί όχι και υπουργοί. Τώρα την ακριβώς αντίθετη σκέψη την αφήνω στη δική σας δημιουργική φαντασία», μας λέει χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν μόνο οι γνωστοί από τους... μνημειώδεις λόγους τους και από τα ατέλειωτα «επίκαιρα» του κινηματογράφου οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας. Υπήρχαν και αυτοί που δρούσαν εντελώς στο σκοτάδι και παρασκηνιακά αναλαμβάνοντας καθήκοντα και αποστολές υπερυπουργών. Δεν ήταν απλώς οι στυλοβάτες του καθεστώτος τύπου Τομ Πάπας κ.λπ.

Υπουργοί «μπαλαντέρ»

Μιλάμε για πανίσχυρους «υπουργούς» μπαλαντέρ, εμφανίζονταν ως οι από μηχανής θεοί σε κάθε λογής καταστάσεις. Διεθνείς σχέσεις, εμπόριο όπλων, πετρέλαιο κ.λπ.

Και ασκούσαν τη «γοητεία» τους διαθέτοντας ισχυρές διασυνδέσεις σε κυκλώματα κυρίως του εξωτερικού, με τεράστιες οικονομικές και πολιτικές επιρροές.

«Ο παρ' ολίγον και τύποις υπουργός -ακόμη και πρωθυπουργός- Νικόλαος Φαρμάκης δεν είναι γνωστός στον πολύ κόσμο για τα υψηλά καθήκοντά του στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου, αναλαμβάνει ωστόσο να ξεμπλοκάρει 4 πολεμικά αεροσκάφη από την Αμερική προς την Ελλάδα, παίζει πολύ σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο σε όλη την εξέλιξη του Κυπριακού, συνομιλεί με «πετρελαιάδες» και στηρίζει από την πρώτη μέρα τον Παπαδόπουλο, παρά το ότι ο ίδιος ήταν "άνθρωπος του παλατιού"», λέει ο Δήμος Λεβιθόπουλος.
Το απόγευμα της 21ης Απριλίου τον καλεί ο Παπαδόπουλος να ορκιστεί υπουργός. Ο τέως βασιλιάς του το αρνείται, πιθανόν για να μην εκτεθεί περισσότερο το παλάτι για συνεργασία με τους πραξικοπηματίες.

Αλλά και ο Ελληνοαμερικανός, ονόματι Π. Κρίστοφερ, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, παίζει ρόλο όχι απλού διαμεσολαβητή, αλλά υπουργικό. Προσωπικός φίλος του Νίξον, τον συναντά συχνά στο ξενοδοχείο Πλάζα και με σύνδεσμο τον Μ. Κωττάκη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Πιπινέλη, προσπαθεί να διασυνδέσει τους συνταγματάρχες με το μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μάλιστα, προτείνει το δικηγορικό γραφείο του Νίξον -όλα αυτά έναν χρόνο πριν από την εκλογή του- να αναλάβει την υπεράσπιση των υποθέσεων της Ελλάδας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο της Ουάσιγκτον αντί 300.000 δολαρίων ετησίως.

Εκτός όμως από αυτούς, στον κατάλογο των «υπερυπουργών» είναι και άλλοι, όχι πολλοί μα ισχυροί και ως εκ τούτου εκλεκτοί. Πίτερ Δάνος, Λ. Μέντης και άλλοι.

Το αρχείο


Εμπνευστής και δημιουργός του περίφημου ιστορικού αρχείου «Γεώργιος Λεβιθόπουλος», στο οποίο διασώζονται ανεκτίμητης ιστορικής αξίας ντοκουμέντα της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας από το κίνημα του 1935 έως και την προδοσία της Κύπρου το 1974, ο Δήμος Λεβιθόπουλος εδώ και 20 χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να δημιουργεί ένα ταμείο ιστορικών στοιχείων-ντοκουμέντων που η απλή παράθεσή τους αρκεί για να γράψει την Ιστορία -οι ιστοριογράφοι περιττεύουν... Δύο δεκαετίες χρειάστηκαν για να δημιουργήσει το αρχείο του, στο οποίο έχει δώσει το όνομα του αντιστασιακού πατέρα του. Σε αυτό, συμπεριλαμβάνονται έγγραφα και ντοκουμέντα, επιστολές, απόρρητα μυστικών υπηρεσιών από τα άδυτα του στρατιωτικού καθεστώτος, ικανά να προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης ακόμη και στον πιο αδιάφορο... Το 2012 το αρχείο θα είναι έτοιμο να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο .

Αρχίζει η αντίσταση

Συνθήματα, προκηρύξεις, ένα πλοίο για τη Γυάρο και πογκρόμ αριστερών
Σαρώνουν τους δρόμους

Οταν αρχίζει κάθε μορφή καταπίεσης, αμέσως αρχίζει και η αντίσταση. Ετσι, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της χούντας, εμφανίζονται στον τοίχο συνθήματα και οι πρώτες χειρόγραφες ή πολυγραφημένες προκηρύξεις. Από οργανώσεις μικρές -έως και οικογενειακές- ή και μεγαλύτερες. Το καθεστώς δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, δίνουν εντολή, κάθε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή της ευθύνης του να σαρώνει τις πρώτες κυρίως πρωινές ώρες τους δρόμους και να εντοπίζει τέτοια ενοχλητικά για τους συνταγματάρχες χαρτιά, μικρά, αλλά που προκαλούσαν μεγάλο πονοκέφαλο.

Οι επικίνδυνοι στα «σύρματα»

Πρώτο μέλημα των πραξικοπηματιών είναι να ρίξουν στα «σύρματα» κατά την παλιά πάγια τακτική αυτούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή. Από τις πρώτες ώρες γίνεται ένα πογκρόμ αριστερών και δημοκρατών από όλους τους πολιτικούς χώρους και όλη η Ελλάδα γίνεται στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ομως ο Γολγοθάς λέγεται Γυάρος. Με το ανωτέρω σήμα, συγκεκριμένα πλοία λαμβάνουν εντολή να καταπλεύσουν στα λιμάνια πόλεων της χώρας και να επιβιβάσουν τους θεωρούμενους «αναρχικούς» για να τους πάνε εξορία στη Γυάρο. Εκεί τους περίμενε η γνωστή... αναμόρφωση.
Αρνηση συσσιτίου Κύρκου - Ιωαννίδη

Οι φυλακισμένοι, εκτοπισμένοι εξόριστοι στις περισσότερες φυλακές της χώρας, αρνούνται την 21η Απριλίου, μαύρη επέτειο της κατάλυσης της δημοκρατίας, να δεχθούν φαγητό, ακόμα και νερό. Ανάμεσά τους, ονόματα που θα παίξουν αργότερα σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Φοίβος Ιωαννίδης.

Οι έγκλειστοι χουντικοί

Τον χειμώνα του '80 σχεδίαζαν απόδραση από τον Κορυδαλλό
Μια ομάδα έγκλειστων αξιωματικών του σκληρού πυρήνα της δικτατορίας είχε καταστρώσει σχέδιο απόδρασης μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Φαίνεται απίστευτο, αλλά προκύπτει από την αλληλογραφία Παττακού - Λεβιθόπουλου και σώζεται μέχρι σήμερα και το σχέδιο.

Παττακός, Ντερτιλής και άλλοι, τον χειμώνα του '80 είχαν τεθεί επικεφαλής και μερικών άλλων και ετοίμαζαν μυστικά το κόλπο μιας μεγάλης απόδρασης. Και όλα αυτά παρά τις συστάσεις Παπαδόπουλου που απείχε λέγοντάς τους πως αν γλιτώσουν από τις σφαίρες των φρουρών, το πολύ να φτάσουν ώς το νοσοκομείο της φυλακής με σπασμένα μέλη.

Το «σχέδιο ενεργείας» εντελώς μυστήρια φτάνει στα αυτιά της διεύθυνσης των φυλακών και, όπως είναι φυσικό, γίνεται χαμός. Αμέσως αρχίζουν και έριδες μεταξύ επίδοξων δραπετών για τη διαρροή που πιθανά οφείλεται σε στημένο αυτί κάποιου αρχιφύλακα. Παλιές μέθοδοι και μην ξεχνάμε ποιοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες του και οι τοίχοι έχουν αυτιά.

Ο ίδιος ο Παττακός γράφει σε απόρρητη επιστολή του: «Μου προετάθη υπότινος των συνεγκλήστων η απόδρασις ως γενναία πράξις και επιτρεπτή επιβαλλομένη υπό τον στρατιωτικόν κανονισμόν προς δικαίωσιν του αγώνος μας. Ηρχισα να μελετώ και να σχεδιάζω. Ευρήκα λύσεις τινάς, δεν ευρέθη ευκαιρία έντιμος. Ευρεθείς εις κλούβαν από αεροδρομίου Χανίων προς φυλακάς Χανίων, μου εγένετο πρότασις να αποδράσω υπό συνοδεύοντός με στην κλούβα ενοματάρχου... Απέρριψα την πρόταση ως ήτο φυσικόν».

http://reportaging.blogspot.com/2011/04/80.html
 
Εγω ενα βλέπω να συμβαίνει..
Σε λίγο ολος ο κόσμος θα φωνάζει ''Που σαι ρε Παπαδόπουλε"

Ναί!, υπάρχουν και μερικοί τέτοιοι.
Πάντα υπήρχαν και ήταν από αυτούς που ξεπούλησαν την συνείδησή τους, έσκυψαν το κεφάλι και έβαλαν την γλώσα τους να κάνει υπερωρίες. Επειδή είχαν "γυναίκα και παιδιά" και "ντράβαλα και φασαρίες με την "επανάσταση" δέν ήθελαν" σαν καθώςπρέπει πολίτες που ήταν.
Ωραίες εποχές που αναβιώνουν εδώ και ένα χρόνο περίπου με γιαπαριά του spread αντί γιά τάνκς και ανεργία, λουκέτα και κατασχέσεις αντί γιά το νησί.
Δέν τους αδικώ: την δουλειά τους κάνουν.
Μόνο που όταν έπρεπε να νοιαστεί ο "δοκιμαζόμενος λαός" ήταν απασχολημένος σε γήπεδα και βιτρίνες. Είμαι αισιόδοξος πάντως: Όταν οι σκεμπέδες ξεφουσκώνουν, τα χέρια και η καρδιά δημιουργούν
 
Απ' το Σαλονικιώτικο taxalia: (έχει σαφείς... επιρροές, αρκετές αλήθειες, και γλαφυρό ύφος)

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ.....!
40 χρόνια μετά, και ακόμα τυραννάς τα καημένα παιδιά της νέας τάξης. Γιατί βρε άθλιε; Νομίζεις πώς δεν θυμάμαι ότι μου στέρησες στο χωριό μου την λάμπα πετρελαίου και τον χωματόδρομο που τόσο αγαπούσα, και μου έφερες ηλεκτρικό, άσφαλτο και τηλέφωνο στην καλύβα μου, και που μου έδωσες 20ετες άτοκο δάνειο για να κάνω σπίτι, με μόνο όρο μάλιστα να έχει την τουαλέτα μέσα! Και ειλικρινά τσατίζομαι γιατί ο άθλιος ο χουντικός κατάφερνε να φτιάχνει τόσα έργα σχεδόν δωρεάν, χρησιμοποιώντας την στρατιωτική ΜΟΜΑ! Γιατί ρε χάλασες την πιάτσα; Σε πείραζε να δώσεις την δουλειά σε κανένα εργολάβο; Πέθαναν της πείνας οι άνθρωποι και κοντά σ' αυτούς και τόσοι άλλοι μεσάζοντες και σύμβουλοι.

Ποιός σου είπε ρε παλιάνθρωπε ότι θέλαμε να γίνουμε Βιομηχανική χώρα και ξεκίνησες να φτιάχνεις σε όλη την Ελλάδα Βιομηχανικές περιοχές ξεκινώντας από τα Οινόφυτα; Αλλά ξέρω γιατί τα έκανες... Γιά να βρίσκουν χιλιάδες Έλληνες δουλειά εκεί, τόσα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και να ταλαιπωρούνται λες και πείραζε να είχαμε λίγο νέφος περισσότερο; Ποιός σου είπε ρε ότι θέλαμε να παράγουμε προϊόντα; Εμείς να καταναλώνουμε θέλαμε!

Ακούς εκεί η Ελλάδα Βιομηχανική χώρα... Κάθαρμα ε κάθαρμα! Δεν φτάνει αυτό παλιοδικτάτορα, αλλά διέγραψες τα αγροτικά χρέη του πατέρα μου και όλων των αγροτών; Τους καλόμαθες, τους έλυσες τα προβλήματά τους και τώρα κάθε τρεις και λίγο μπλόκα! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έστελνες και εκείνο τον Μακαρέζο και έκανε συμφωνίες ακόμη και με τους Κινέζους και τους πουλούσες τα αγαθά που έκανε εξαγωγή η χώρα και πέταξες στον δρόμο τόσους μεσάζοντες.
Άσε εκείνος ο Πατακός με το μυστρί του! Βρε μανία!

Κάθε μέρα εγκαίνια για σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες, δρόμους και εργατικές κατοικίες!
Μας ζάλιζες στα επίκαιρα όποτε πηγαίναμε σινεμά!

Τι κατάφερες ρε; Τί μαγείρεψες και πήρες βραβείο οικονομικής ανάπτυξης το 73 χωρίς να πάρεις δάνεια και να αφήσεις χρέη; Δεν ντράπηκες να ταπεινώσεις το δολάριο επί τόσα χρόνια; Ακούς εκεί! Η δραχμή ισχυρότερη από το δολάριο!
Τί σου κάναμε και μας καταράστηκες για να φτάσουμε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη; Όλους τους οικονομικούς εγκεφάλους μετά την μεταπολίτευση (πρωθυπουργούς και υπουργούς) τους μάτιασες! Δεν ντρέπεσαι;

Αχρείε Παπαδόπουλε, αφού έτρωγες μόνο το φαγητό σου, στο τέλος δεν είχες τίποτα να αφήσεις. Το μόνο σου περιουσιακό στοιχείο να ήταν η στολή σου! Και αντί να την δωρίσεις τρομάρα σου στο κράτος είχες ζητήσει να σε θάψουν με αυτήν!

Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί ξεκίνησες την ιστορία να βγάλεις τα πετρέλαια στον Πρίνο και ξεκίνησες να μας βάζεις σε περιπέτειες με τους καλούς μας γείτονες τους Τούρκους; Μια χαρά δεν κοιμόμασταν ήσυχοι; Ήθελες να μας κάνεις παραγωγούς πετρελαίου σαν τους αραπάδες; Tα εργοστάσια ενέργειας που κατασκεύασες π.χ. στην Πτολεμαΐδα ή στους Φιλίππους που τα έφτιαξες μάλιστα με τους Ρώσους κομουνιστές για ποιόν λόγο τα έκανες; Σώνει και καλά να καταργήσεις όλες τις λάμπες πετρελαίου στα χωριά και γέμιζες στύλους και καλώδια όλη την ύπαιθρο! Βρε μανία;

Χώρια τα στάδια αθλητισμού σε όλη τη χώρα. Άκου λέει «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο»! Άσχημα περνάει τώρα η νεολαία πίνοντας φραπέδες στις καφετέριες; Βρε άχρηστε αναχρονιστικέ, αντιδημοκράτη ποιός σου είπε ότι ήθελα να μπορώ να κοιμάμαι με την πόρτα ανοιχτή και να μην φοβάμαι μην μπει κανένας μέσα το βράδυ για πλιάτσικο;
Ακούς εκεί να μου κάνει κουμάντο στον αν θα αμπαρώσω την πόρτα μου ή όχι... Ποιός σου είπε ότι ήθελα να νιώθω ασφαλής ρε παλιοφασίστα;

Δεν λυπόσουνα τα παιδιά μας που σπούδαζαν στα πανεπιστήμια με το άγχος του απουσιολογίου χωρίς να μπορούν να κάνουν ούτε μία τουλάχιστον κατάληψη κάθε χρόνο για ξεκούραση;

Τέλος σιχαμερέ φασίστα αντί να κάνεις μνημεία για τον Ζαχαριάδη και όλα τα καλά παιδιά που πάλεψαν να μην υπάρχει Έλληνας πάνω από τον Όλυμπο, εσύ τους έστειλες εξορία και ακύρωσες όλα τα σχέδια τους που θα μας έκαναν ένα όμορφο παράδεισο με κολεχτίβες και κολχόζ, όπως τα κατάφεραν οι ευτυχισμένοι γείτονες μας οι Βούλγαροι οι Αλβανοί οι Ρουμάνοι και λοιποί τυχεροί των Ανατολικών χωρών που εισπράττουν τώρα τόσο συνάλλαγμα από τα εργαζόμενα κορίτσια τους στο εξωτερικό, ενώ οι δικοί μας επιστρέφοντας πήραν συντάξεις και τους κοροϊδεύουν. Αλλά μετά την γκέλα του πολέμου του Γιομ Κιπουρ, πλήγωσες ανεπανόρθωτα τους φίλους μου τους Ισραηλίτες .

Και έβαλαν να σε ρίξει ο Ιωαννίδης - και καλά σου έκανε άθλιε! Για τιμωρία σου, σου χρεώνουν εσένα όλοι το Κυπριακό!
Ακούς εκεί να μην δώσεις διευκολύνσεις στους Αμερικάνους και τους Εβραίους για χάρη των Αράβων που μας παίρναν όλο το ελληνικό τσιμέντο για τα έργα τους σε μια εποχή που όλοι οι πολίτες και το κράτος εδώ έκτιζαν και τα τσιμεντάδικά μας είχαν τρελαθεί στην δουλειά; Ευτυχώς που μετά τα πούλησε η Νέα Δημοκρατία στους ξένους αφού το - ΠΑΣΟΚ πρώτα τα. κοινωνικοποίησε και τα έκανε ζημιογόνα - και τώρα επιτέλους έτσι ησυχάσαμε!
Δεν ντρέπεσαι βρε άθλιε εχθρέ της Δημοκρατίας;

Μας στέρησες ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα να μην τραγουδάμε 14 τραγούδια του Θεοδωράκη;
Ξέρεις τι ψυχολογικά τραύματα μας προκάλεσε εκείνη η απαγόρευση; Τραύματα βαθιά που δεν έχουν επουλωθεί ακόμη!
Όλα αυτά τα γράφω γιατί μετά από 43 χρόνια εξακολουθώ να ακούω τον έξαλλο τον γείτονα μου, που μου τα πρήζει και να φωνάζει κάθε τέτοια μέρα ΖΗΤΩ Η 21 AΠΡΙΛΙΟΥ!

Bαρέθηκα να ακούω συνέχεια «Πού είσαι Παπαδόπουλε.» όταν πέφτω στα μπλόκα της Εθνικής οδού όπου διάφορες κοινωνικές ομάδες αγροτών - ποδοσφαιρόφιλων και άλλων διαμαρτυρομένων ανθρώπων ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα - πάντοτε υπό την προστασία της αστυνομίας - να σταματούν την κυκλοφορία, καθώς και κάθε φορά όταν βρίσκομαι στο κέντρο των Αθηνών όπου φιλήσυχοι πολίτες εκφράζουν πολιτισμένα και ειρηνικά την αγανάκτησή τους για τις αδικίες σε βάρος τους, έχοντας επιπλέον παράλληλα την ευθύνη να προστατεύσουν τα καταστήματα, τους εργαζομένους και τους περαστικούς από τους προβοκάτορες φασίστες που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν τα πάντα.
Άσε και αυτούς τους ταξιτζήδες που είναι όλοι τους πρώην χαφιέδες της ασφάλειας.

Ούστ Φασισταριά! Εγώ είμαι Δημοκράτης ρε, και ας πεινάω, και ας μου έχει βγάλει στο σφυρί η Τράπεζα το σπίτι, και ας είμαι άνεργος και εγώ και τα παιδιά μου και ας ταλαιπωρούμαι όποτε χρειαστεί να πάω στα νοσοκομεία και ας κοιμάμαι κλειδαμπαρωμένος το βράδυ μπας και κάνει ντου κανένας οικονομικός μετανάστης...αφού βέβαια ενημερωθώ πρώτα από την τηλεόραση για τις κλοπές, τις κομπίνες και τις μίζες τόσων και τόσων πρώην υπουργών - πράσινων και γαλάζιων - που οι άνθρωποι τι έκαναν τελικά; Εξαργύρωσαν τους κόπους και τους αγώνες τους για την εδραίωση της Δημοκρατίας μετά την μεταπολίτευση!!

Λίγο το έχεις αυτό; Είμαι Δημοκράτης ρέ! Τ' ακούς;
 
Re: Απάντηση: Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 1967...13 μύθοι και αλήθειες για τη Χούντα

Εγω ενα βλέπω να συμβαίνει..
Σε λίγο ολος ο κόσμος θα φωνάζει ''Που σαι ρε Παπαδόπουλε"

Αυτή τη φράση ας την πουν στους συγγενείς όλων αυτών που πέρασαν "δωρεάν διακοπές" σε Γιάρο, Μακρόνησο και σε άλλα "παραθεριστικά κέντρα" επειδή οι πολιτικές τους απόψεις διέφεραν από αυτές των κρατούντων.
 
Απ' το Σαλονικιώτικο taxalia: (έχει σαφείς... επιρροές, αρκετές αλήθειες, και γλαφυρό ύφος)

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ.....!
40 χρόνια μετά, και ακόμα τυραννάς τα καημένα παιδιά της νέας τάξης. Γιατί βρε άθλιε; Νομίζεις πώς δεν θυμάμαι ότι μου στέρησες στο χωριό μου την λάμπα πετρελαίου και τον χωματόδρομο που τόσο αγαπούσα, και μου έφερες ηλεκτρικό, άσφαλτο και τηλέφωνο στην καλύβα μου, και που μου έδωσες 20ετες άτοκο δάνειο για να κάνω σπίτι, με μόνο όρο μάλιστα να έχει την τουαλέτα μέσα! Και ειλικρινά τσατίζομαι γιατί ο άθλιος ο χουντικός κατάφερνε να φτιάχνει τόσα έργα σχεδόν δωρεάν, χρησιμοποιώντας την στρατιωτική ΜΟΜΑ! Γιατί ρε χάλασες την πιάτσα; Σε πείραζε να δώσεις την δουλειά σε κανένα εργολάβο; Πέθαναν της πείνας οι άνθρωποι και κοντά σ' αυτούς και τόσοι άλλοι μεσάζοντες και σύμβουλοι.

Όντως και στη Γερμανία από το 1933 και μετά ο εκμοντερνισμός της χώρας ήταν πρωτοφανής, μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες Autobahn κατασκευάστηκαν τότε!!!!! :BDGBGDB55::BDGBGDB55:
 
στης 20 Απριλιου νομιζω ειχε και ο Χιτλερ γενεθλια ......

εε... μια μερα πριν μια μερα μετα ... σιγα ...
τα μεγαλα πνευματα συναντιωνται...
 
Re: Απάντηση: Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 1967...13 μύθοι και αλήθειες για τη Χούντα

Αυτή τη φράση ας την πουν στους συγγενείς όλων αυτών που πέρασαν "δωρεάν διακοπές" σε Γιάρο, Μακρόνησο και σε άλλα "παραθεριστικά κέντρα" επειδή οι πολιτικές τους απόψεις διέφεραν από αυτές των κρατούντων.

Στους συγγενείς δεν θα πώ τίποτα! μα τίποτα!!! οι περισσότεροι κατάφεραν και εξαργύρωσαν καλά τον πόνο, την ατίμωση, το πάθος, την ταπείνωση κλπ των δικών τους που φυλακίστηκαν τους οποίους και τιμώ απεριόριστα. Απο εκεί και μετά ήρθε η κατάντια και αυτό με βάζει χρόνια τώρα σε θλιβερές σκέψεις. Τώρα βέβαια δρυός πεσούσης πας ανηρ ξελεύεται! και μη χειρότερα.
 
Re: Απάντηση: Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 1967...13 μύθοι και αλήθειες για τη Χούντα

στης 20 Απριλιου νομιζω ειχε και ο Χιτλερ γενεθλια ......

εε... μια μερα πριν μια μερα μετα ... σιγα ...
τα μεγαλα πνευματα συναντιωνται...


Δε συναντώνται μόνο τα "μεγάλα πνεύματα"...

Συναντώνται και οι "Μεγάλες Ιδέες"* στις μέρες μας!

Adolf_Hitler_-_ein_Volk_Ein_Re.jpg



*Παγκοσμιοποίηση, Παγκόσμια Διακυβέρνηση, Πλανητάρχης.
 
Μια δικτοτορια [των συνταγματαρχων] που προλαβε μια αλλη [του Βασιλια] και που χαραξε την ζωη της χωρας και ολων οσων την εζησαν
Μας εδωσε ενα μεγαλο καλο [μετα τη ληξη της],οτι μαθαμε να σεβομαστε ο ενας τον αλλον και μας ενωσε ολους αριστερους,κεντρωους,δεξιους και βαδισαμε μπροστα τοσα χρονια .Το ευτυχημα ειναι οτι μετα τα 7 χρονια δικτατοριας,επιτελους οι ελληνες απολαμβαναν πραγματικη δημοκρατια,χωρις πολιτες Ακαι Β κατηγοριας,χωρις ξερονησια,χωρις εξοριες
Ας κρατησουμε αυτα τα καλα που αποκτησαμε απο 74 και εδω και ας προσπαθησουμε να διωξουμε την χουντα που επικαλειπτεται με τον μανδυα της δημοκρατιας.Δυστυχως μετα τοσα χρονια ξεπεσαμε σε τετοιο σημειο,που ουτε οι δικτατορες να μην ειναι Ελληνες,αλλα λογιστακοι του Δ.Ν.Τ
 
Όντως και στη Γερμανία από το 1933 και μετά ο εκμοντερνισμός της χώρας ήταν πρωτοφανής, μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες Autobahn κατασκευάστηκαν τότε!!!!! :BDGBGDB55::BDGBGDB55:


ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ....:party:
 
Re: Απάντηση: Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 1967...13 μύθοι και αλήθειες για τη Χούντα

Αυτή τη φράση ας την πουν στους συγγενείς όλων αυτών που πέρασαν "δωρεάν διακοπές" σε Γιάρο, Μακρόνησο και σε άλλα "παραθεριστικά κέντρα" επειδή οι πολιτικές τους απόψεις διέφεραν από αυτές των κρατούντων.


ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ "HOUNDA TRAVEL" ΟΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ.....:music-smiley-005:
 
Re: Απάντηση: Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 1967...13 μύθοι και αλήθειες για τη Χούντα

Στους συγγενείς δεν θα πώ τίποτα! μα τίποτα!!! οι περισσότεροι κατάφεραν και εξαργύρωσαν καλά τον πόνο, την ατίμωση, το πάθος, την ταπείνωση κλπ των δικών τους που φυλακίστηκαν τους οποίους και τιμώ απεριόριστα. Απο εκεί και μετά ήρθε η κατάντια και αυτό με βάζει χρόνια τώρα σε θλιβερές σκέψεις. Τώρα βέβαια δρυός πεσούσης πας ανηρ ξελεύεται! και μη χειρότερα.

Για κάποιους ίσως να ισχύει αυτό που γράφεις, όχι για την πλειονότητα όμως.
 
Συμφωνώ εν πολλοίς με το αρχικό ποστ εκτός από το σημείο 9. Οι ευθύνες των μεταπολεμικών πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι τεράστιες, αλλά η Χούντα του Ιωαννίδη έδωσε το τελειωτικό χτύπημα και δε μπορεί να της δώσει κανείς άφεση αμαρτιών γι αυτό.
 
Καιρός να δουμε και τον ρολο του "Γερου της Δημοκρατιας'που εμφανιζεται ως ηρωας ενώ ηταν επισης ανθρωπος του παλατιού.Ο ηγετης της ΕΔΑ Πασαλιδης τον ελεγε "Βελζεβουλη"και πιστευε οτι η αποστασια ηταν εσωτερικη διαμαχη της ενωσης κεντρου και οτι κακως η αριστερα στηριξε τον πιο αθλιο διώκτη της που εκανε 'διμετωπο αγωνα'.Και ειχε δικιο.
 
Αν θυμαμαι καλα,ο Γ.Α.Π.ο Α! ,ηταν αυτος που δεν ειχε δεχθει την συμφωνια Ελλαδος-Τουρκιας για την Κυπρο ,την δεκαετια του 60 ,και ειχε αρνηθει την υπαρξη επι 30 χρονια τουρκικης βασεως στη Κυπρο ,με ανταλλαγμα την Ενωση.Μπορει βεβαια να μην θυμαμαι και καλα,αλλα οι πηχαιοι τιτλοι των εφημεριδων της εποχης κατι μου τετοιο μου θυμιζουν