SET EL-84 ενα project του 2002

analogikos

Established Member
12 October 2006
115
thessaloniki
Η κατασκευή ενος μικρου σε ισχυ single ended λαμπάτου τελικού, παντα ηταν στα σχεδιαστικά μου πλάνα. Βεβαια μια τετοια κατασκευή προϋποθέτει και τα κατάλληλα ηχεία, κυρίως ηχεία κόρνας με ευκολα φορτία, και αρκετά ευαίσθητα, ωστε η απόδοση του ενισχυτή να μπορεί να φτασει σε ικανοποιητική στάθμη.
se_el84-4.jpg

Καποια στιγμή επεσαν στα χέρια μου τα σχέδια του συμπαθητικού DECWARE SE84 zen amp ο οποίος απολαμβανε αρκετα καλές κριτικές στον χώρο των SE κατασκευαστών.
se_el84-1.jpg

Απλός και έξυπνος στην σχεδίαση ο "μικρός" Zen ηταν ότι ακριβώς φανταζόμουν, και το πιο βολικό ηταν οτι θα μπορούσα να υλοποιήσω εναν μικρό τελικό πατώντας πάνω σε κατι ήδη δοκιμασμένο...

Tube amp diy ή αλλιώς "Η κατασκευή"

Αχίζοντας απο το σασσι, αποφάσισα να στηρίξω την όλη υλοποίηση σε ενα ξύλινο σασσι και ετσι κατασκευασα στον μαραγκό μου ενα ορθογώνιο πλαίσιο απο φινιρισμένο μασίφ ξύλο οξιάς με πρεσσαριστες συνδέσεις και οβάλ γωνίες και πατούρα περίπου 3mm. (φωτο) Επάνω στην πατούρα πάτησε ενα φύλλο αλουμινίου 3 mm το οποίο δουλεύτηκε προηγουμένως σε CNC ( άνοιγμα οπών για τις βάσεις ολων των λυχνιών και για τις στηρίξεις των μετασχηματιστών). Το φύλλο αλουμινίου στο τέλος επενδύθηκε απο την επάνω πλευρά με φύλλο αδιάφανου plexi glass (dark gold).

Ολοι οι μετασχηματιστές παραγγελθηκαν στο εργαστήριου του <em>Αντωνιάδη</em> (Θεσσαλονίκη). Οι βάσεις όλων των λυχνιών είναι πορσελάνης και τα λιγοστα υλικά προσεγμένα όσον αφορά την ποιότητα (αντιστασεις metal film, πυκνωτες συζευξης WIMA κλπ).

se_el84-3.jpg

Το κύκλωμα της κατασκευής είναι πολύ απλό, η σχεδίαση είναι γειωμένης καθόδου, με την 6922 (μισή - μισή) να οδηγεί τις δύο τελικές EL84 (μια ανα κανάλι). Μια μικρή αλλαγή έγινε μονον στην αντίσταση καθόδου όπου λόγω υψηλών θερμοκρασιών χρησιμοποιήσαμε δυο διαφορετικές αντιστασεις 150 Ω / 8Watt heavy duty με ψύκτρα ( μία / κανάλι) οι οποίες κολήθηκαν με θερμοαγώγιμη κόλλα απ'ευθείας στο σασσί.
Το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί στο ανορθωτικό στάδιο την γνωστή 5U, και καλο θα είναι να χρησιμοποιήσετε την συγκεκριμένη ανορθώτρια με καλής ποιότητας πυκνωτες και όχι την GZ34 η οποία κατα την γνώμη μου δεν επαρκεί, ιδίως εαν θελετε για αύξηση της ισχύος να ανεβάσετε την τάση ανόδου. (προσοχή στον υπολογισμό του Μ/Τ εξόδου !)

το κυκλωμα μπορείτε να το βρείτε και να το κατεβάσετε απο εδώ :

http://sarris.info/main/en/single-ended-el84

Ακροάσεις

Ο μικρός τελικός γνώρισε το πρώτο του crash test όταν κάθησε δίπλα δίπλα με τον GRAAF GM20 του φίλου Γιώργου Β. με προενισχυτή τον Coherence II της Jeff Rowland , και ηχεία τα Amati Homage της Sonus Faber, (τώρα τα εχει αλλάξει..) και μας αφησε με το στόμα ανοιχτό απο την μουσικότητα του! Λαμπρή και καθαρή μεσαία περιοχή, φωνές κρυστάλινες, απόλυτος διαχωρισμός και καθαρότητα που δεν αναμενόταν ! Στις χαμηλές συχνότητες και σε δύσκολες εκτελέσεις (κυρίως με πολλά όργανα) έδειχε την αδυναμία του αλλα εκεί ο συνδιασμός με τα AMATI, αποτελούσε εμπόδιο. ( Υπ όψιν οτι συνδέσαμε τις εξόδους των 4Ω μιας και τα Amati εχουν 4Ω nominal imp. )
Βεβαια τα αυτιά μας θέλανε περισσότερη ισχύ κατι το οποίο αντισταθμίζεται με σχεδιάσεις κόρνας όπου ο μικρός γίνεται πραγματικό θηρίο !

στην φωτο ο zen της decware
zen_se84.jpg

Σε γενικές γραμμές ο μικρός Zen εντυπωσιάζει μιας και η EL84 φημίζεται για την audiophile συμπεριφορά της. Η κατασκευή μιας και είναι αρκετά εύκολη, αξιζει πραγματικά τον κόπο ιδίως εαν συνδιαστεί με τα κατάλληλα ηχεία (κυρίως κόρνες) όπου κατα την γνώμη μου θα σας χαρίσει πραγματικές μουσικές λαμπάτες εμπειρίες...

Καλο καλοκαίρι
κώστας

Re: Απάντηση: SET EL-84 ενα project του 2002

Πολύ ωραίος συγχαρητήρια. Με ποιες 6922 και EL84 τον δουλεύεις;

Ευχαριστώ. Οταν τα εφτιαξα χρησιμοποιουσα τη SV83 της Svetlana. Τώρα (αν και τον εχω παροπλισμένο ) φοράει EL 84 philips , και 6922 CVC.

Attachments

Αν σου τύχει δοκίμασε 6222 Amperex PQ και EL84 Siemens και θα με θυμηθείς.

Thanks, Για τις siemens ξερω οτι εχουν πολυ γλυκο ηχο, ειχα παλια ενα ζευγάρι EL34 και τις είχα ακούσει με τους πρώτους μου push pull ( http://sarris.info/main/en/pushpull6550 ) (μετα τις αλλαξα με SV6550) και διναν απιθανη μουσικότητα. Για την amperex για να είμαι ειλικρινής δοκίμασα μια δανικη παλια απο καποιο φίλο αλλα δεν θυμαμαι διαφορές (ισως να είχε πολλές ωρες ... )

κώστας σαρρής

Last edited:
Ωραίο φαίνεται, αλλά ασφαλώς πολύ μικρής ισχύος, φαντάζομαι γύρω στα
4-5 Wrms! Ερώτηση: έχεις σκοπό να δοκιμάσεις κάτι σε Parallel Set με τις
ίδιες λυχνίες, γιά λίγο περισσότερη ισχύ? Τι διαφοροποίηση ηχητικά θα είχες
σε αυτή την περίπτωση, πέρα από την μεγαλύτερη ισχύ?

Και ωραιο site !

Ευαχαριστώ ! To site το εφτιαξα με σκοπό να ανεβάσω όλη την δουλειά τοσων χρόνων (σχεδια, schematics φωτο κλπ) για όσους εχουν την ίδια τρέλα... :a0210: δεν είναι και λίγο το υλικό . απο το 92 και μετα που ασχολούμαι εχει μαζευτει πολύ πράμα ...
υπ όψιν οτι το site είναι ανοιχτό προς όλους ! οποιος θελει να παρουσιασει την ιδιοκατασκευή του (ηχεια , λαμπάτοι ) ευπρόσδεκτος ! θα χαρώ πολύ.

φιλικά
κώστας σαρρής
http://sarris.info

Ωραίο φαίνεται, αλλά ασφαλώς πολύ μικρής ισχύος, φαντάζομαι γύρω στα
4-5 Wrms! Ερώτηση: έχεις σκοπό να δοκιμάσεις κάτι σε Parallel Set με τις
ίδιες λυχνίες, γιά λίγο περισσότερη ισχύ? Τι διαφοροποίηση ηχητικά θα είχες

Μεσα επεσες ! 6 wattακια το πολύ ! Με το συγκεκριμένο μηχάνημα οχι δεν σκεφτομαι να το δοκιμάσω με PSET. Αλωστε ηδη ακούω με αυτά τα PSET : http://sarris.info/main/el/set807 και αυτά τα ηχεία http://sarris.info/main/el/horn-speakers και προς το παρόν δεν τα αλλάζω ! Τωρα αρχιζω κατι στα χαρτια για 845 ή 211 αλλα είναι πολύ νωρις ακόμη...

κώστας

Τι διαφοροποίηση ηχητικά θα είχες
Ηχητικά πέραν του οτι θα κερδιζα 3-5 watt δεν γνωρίζω πως θα συμπεριφερόταν ... Σχεδιαστικά όμως πολλές διαφοροποιήσεις. Πρωτα πρώτα 2Χ6922 ή αλλαγή με κάτι σε 12ΑΧ για επαρκή οδήγηση , δευτερον αλλαγή Μ/Σ εξόδου μιας και αλλάζει το φορτίο, τρίτον balancing στις τελικές (ισως μια λύση με αρνητική στο grid για να ήταν καλή ιδέα) οπότε σχεδόν όλα αλλάζουν ... :violent-smiley-030:

κώστας

Μεσα επεσες ! 6 wattακια το πολύ ! Με το συγκεκριμένο μηχάνημα οχι δεν σκεφτομαι να το δοκιμάσω με PSET. Αλωστε ηδη ακούω με αυτά τα PSET : http://sarris.info/main/el/set807 και αυτά τα ηχεία http://sarris.info/main/el/horn-speakers και προς το παρόν δεν τα αλλάζω ! Τωρα αρχιζω κατι στα χαρτια για 845 ή 211 αλλα είναι πολύ νωρις ακόμη...

κώστας

Ωραία κατασκευή Κώστα. 1,5-2 βατ το πολύ όμως, είναι σε τρίοδο η EL84.

Χαιρετισμους
Κωνσταντίνος

Ωραία κατασκευή Κώστα. 1,5-2 βατ το πολύ όμως, είναι σε τρίοδο η EL84.

Χαιρετισμους
Κωνσταντίνος

Γινεται ομως και UltraLinear.
Σε αυτες τις Ισχεις γινεται βαθμιδα Single Ended με μετ/στη για Push Pull (διπλασιας και πανω Ισχυος) με χρηση ολοκληρου του πρωτευοντος, και συνδεση των Screen στην μεσαια ληψη του πρωτευοντος (εκει που θα διναμε το Β+ εαν τον δουλευαμε σε PP). Αυτο αντιστοιχει σε UL tap 50%, δηλαδη οχι και πολυ μακρυα απο Τριοδικη συμπεριφορα.

Σχετικα με το σημειο του UL tapping δες αυτο
http://www.Audiocraftworks.gr/gr/pages/arthra/internet/ulpoint.jpg

Για ενα ζευγαρι EL84 Parallel Single Ended χρειαζεται συνθετη αντισταση πρωτευοντος 3,5-4 ΚΩ, αλλα εαν ο μετ/στης ειναι ΡΡ, καλο ειναι να φτιαγμενος για 40 Watt.
Ετσι θα βγουν 8 καθαρα Watt σε ταξη Α', με σχετικα χαμηλη Αρμονικη παραμορφωση.

Γίνεται, αλλά αν ο μετ/της ειναι φτιαγμένος για ΡΡ, θα κορεσθεί από το dc,γιατί δεν έχει διάκενο (αντίο μπάσα και χαμηλομεσαία).
Με λήψη για UL στο 50% δεν θα πάρεις πάνω από 3-3,5 βατ.
Μπορείς να λύσεις βέβαια τον πυρήνα του PP μετ/τη και να τον ξαναδέσεις με διάκενο, αν δεν είναι εμποτισμένος σε βερνίκι-ρητίνη (το έχω κάνει, δουλεύει αν ξέρεις να υπολογίσεις σωστά το διάκενο).

Ευχαριστώ για το λινκ. Το UL μου είναι αμυδρά γνωστό σαν όρος :smile:

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Γίνεται, αλλά αν ο μετ/της ειναι φτιαγμένος για ΡΡ, θα κορεσθεί από το dc,γιατί δεν έχει διάκενο (αντίο μπάσα και χαμηλομεσαία).
Με λήψη για UL στο 50% δεν θα πάρεις πάνω από 3-3,5 βατ.
Μπορείς να λύσεις βέβαια τον πυρήνα του PP μετ/τη και να τον ξαναδέσεις με διάκενο, αν δεν είναι εμποτισμένος σε βερνίκι-ρητίνη (το έχω κάνει, δουλεύει αν ξέρεις να υπολογίσεις σωστά το διάκενο).

Ευχαριστώ για το λινκ. Το UL μου είναι αμυδρά γνωστό σαν όρος :smile:

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Γεια σου Κωσταντινε.

Ο κορεσμος του πυρηνα δεν θα ειναι πληρης ΕΑΝ ο μετ/στης ειναι πολυ μεγαλυτερης Ισχυος απο τον απαιτουμενο. Σε αυτη την περιπτωση θα υπαρχει περιθωριο να αναπτυχθουν λιγα Βαττ σηματος στον ΜΕΡΙΚΩΣ μονιμα πολωμενο πυρηνα, μεχρι να φτασει στον κορεσμο. Φυσικα εξαρταται απο την κατασκευη του μετ/στη, και οταν λεω μετ/στη εξοδου δεν αναφερομαι αποκλειστικα σε κλασσικο Ε Ι.
Ενας Toroidal για παραδειγμα, (για τον οποιο δεν υπαρχει θεμα διακενου) που καλειται να δουλεψει σαν Single Ended με μονιμη διελευση συνεχους ρευματος, και συνυπαρξη της εναλλασομενης συνιστωσας οταν εφαρμοζεται η οδηγηση, εργαζεται περιφημα υπο αυτες τις συνθηκες (με τον πυρηνα εν μερει πολωμενο μονιμα προς μια διευθυνση) αρκει να ειναι αρκετα μακρυα το σημειο του κορεσμου. Δεν υπαρχει κανενας λογος να μην ισχυει το ιδιο και για ενα Ε Ι laminations, αρκει το σημειο κορεσμου να ειναι πολυ ψηλα, και το ρευμα που διαρρεει συνεχως το πρωτευον, να μην τον φερνει στο κορο.
Και βεβαια κατι τετοιο ειναι επιβεβαιωμενο και στην πραξη, απο την μερια μου.

Γι αυτο ακριβως λεω οτι απαιτειται μετ/στης πχ 40 Βαττ για εφαρμογη πχ 8 Βαττ, τα οποια σημειωτεον αναφερω παραπανω οτι θα ειναι η Εξοδος ΔΥΟ παραλληλων Single Ended EL84, συνδεσμολογημενων σε 50% ULtra Linear. Ακομα και αυτο βεβαια (πεντοδος Single Ended σε Ultralinear) δεν ειναι τιποτε καινουργιο. Υπαρχουν πολλοι Ενισχυτες επωνυμων κατασκευαστων που δουλευουν με αυτο τον τροπο.

Χρονια πολλα στους Παναγιωτηδες - Παναγιωτες.

Καλησπέρα Κώστα, παίζεται αν μείνει και τίποτα για το σημα με 40 μιλιαμπερ dc, ακόμα και σε ΕΙ120/4,5 με -ας πουμε- 2000 σπειρες, αν υπολογίσω με 2500 που έχουν συνηθως οι PP αυτού του μεγέθους είναι ακομα χειρότερα-.

Με διάκενο 20 μικρά του μ. (και πολύ βάζω, αυτό προυποθέτει -χοντρικά- λαμάκια ανα δυο) φτάνεις 1,3-1,5 Τ, σχεδόν στον κόρο.
Από 40-50 κύκλους και πάνω κάτι μπορεί να γίνει, αλλά και πάλι οριακά.

Στο αυτί όλα αυτά μπορεί να μην πολυακούγονται (ηχείο που κατεβαίνει π.χ. 30 κυκλους??), ή ακόμα και να ακούγεται το μπάσο πιο γεμάτο, λογω των αυξημένων παραμορφώσεων.
Μετρητικά όμως είναι ξεκάθαρο.

Αυτό δεν σημαίνει οτι για καθημερινή χρήση χωρίς πολλές απαιτήσεις πιστότητας δεν θα δουλέψει. Απέχει πάρα πολύ όμως από το βέλτιστο.

Ο μετ/της του παραδείγματος είναι πραγματικό "γαϊδούρι", 4-5 κιλά. Και πάλι αρκεί οριακά.

Για τους τοροειδείς δεν έχω δοκιμάσει, μιας και το διάκενό τους είναι ανύπαρκτο.

Καλό βράδυ
Κωνσταντίνος

Λεγε με Μιχαλη.
Απολυτως κατανοητα και σεβαστα τα συμπερασματα σου.
:grinning-smiley-043
Συμβαινει να εχω διαφορετικη εμπειρια απο συγκεκριμενο Toroidal Εξοδου. Θα μπορουσα, εαν εχεις τον χρονο και ορεξη, να σου τον δανεισω για να βγαλεις τα δικα σου συμπερασματα (ειναι πολυ μικροτερου μεγεθους και βαρους απο αυτον που αναφερεις). Αυτο προυποθετει οτι θα εχεις ετοιμο καποιο Ενισχυτη Single Ended με πεντοδο, ας πουμε EL84 ή EL34 ή ακομη και δυο παραλληλες EL84.
Δεν ξερω εαν εισαι και Αθηναιος, που πολυ θα βοηθουσε.

Λεγε με Μιχαλη.
Απολυτως κατανοητα και σεβαστα τα συμπερασματα σου.
:grinning-smiley-043
Συμβαινει να εχω διαφορετικη εμπειρια απο συγκεκριμενο Toroidal Εξοδου. Θα μπορουσα, εαν εχεις τον χρονο και ορεξη, να σου τον δανεισω για να βγαλεις τα δικα σου συμπερασματα (ειναι πολυ μικροτερου μεγεθους και βαρους απο αυτον που αναφερεις). Αυτο προυποθετει οτι θα εχεις ετοιμο καποιο Ενισχυτη Single Ended με πεντοδο, ας πουμε EL84 ή EL34 ή ακομη και δυο παραλληλες EL84.
Δεν ξερω εαν εισαι και Αθηναιος, που πολυ θα βοηθουσε.

Ενδιαφέρον, γιατί όχι? Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου!! Ένα EL84 "σανιδάτο" γίνεται σε 2 ώρες.
Ναι μένω Αθήνα - Αργυρούπολη.
Plitron είναι ο τοροειδής?.
Από 1η Σεπτέμβρη που θα μαζευτούμε, είσαι καλεσμένος για γνωριμία, δοκιμή και καφέ.
Θα τα ξαναπούμε τότε.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος