Σκονη...

Βασίλης

AVClub Addicted Member
24 July 2007
1,936
Αθηνα
Σημερα αποφασισα να καθαρισω λιγο τον χωρο που στεγαζονται οι συσκευες μου και το θεαμα ηταν αποκαρδιωτικο.. αν και συνεχως περναω τις συσκευες μου με ενα swiffer για την σκονη το θεαμα που αντικρυσα με πανικοβαλε.
Τηλεοραση και λοιπες συσκευες περιβαλλονταν απο τοση σκονη που φοβομουν ακομη και να καθαρισω(μη τυχον και ολο αυτο σηκωθει στον αερα)
Δυστυχως η καθημερινη καθαριοτητα στο χωρο εχει ως αποτελεσμα καποια σημεια στα οποια δεν φτανει κανεις ευκολα να παρεχουν στεγη σε καθε λογης σκονη που πηγαινει και κρυβεται εκει για να προστατευθει απο την σκουπα,τα πανια κτλ
Σκεφτηκα λοιπον και αγορασα πολλα μετρα απο διαφανες ναυλον,να σκεπαζω τις συσκευες μου οταν αυτες δεν χρησιμοποιουνται..σκεπασα τον ενισχυτη γυρω γυρω,το DVD(που ειναι γεματα ανοιγματα και κινδυνευουν αμεσα) και τελος και την τηλεοραση.Αυτα τα καλυματα θα τα βαζω τελικα καθε φορα που καθαριζω το δωματιο ωστε να μην μπορει να μαζευεται εκει σκονη.
Αυτο που παρατηρησα ομως ειναι οτι συνεχεια μολις ακουμπουσα τις συσκευες με χτυπουσε το ρευμα..η ερωτηση λοιπον που απευθυνω τους ειδικους(και κυριως φυσικους του φορουμ) ειναι:
Το ναυλον εχει καποια αρνητικη επιπτωση στις συσκευες? Γιατι μου προκαλει συνεχεια ηλεκτρικες εκκενωσεις? Εχει καποια επιδραση στο panel της lcd τηλεορασης μου?
παρατηρησα οτι καμια συσκευη πλεον δεν συσκευαζεσαι σε ναυλον..αυτο σημαινει κατι?
Εν τελει τι κανουμε με την τηλεοραση μας..την αφηνουμε να μαζευει σκονη η μπορουμε να την προστατευσουμε καπως (μην ξεχνατε οτι πολλες απο δαυτες εχουν ανεμιστηρες και οταν συσωρευτει εκει σκονη αυτοι αρχιζουν και δυναμωνουν-εχω σχετικη εμπειρια απο τα pc)

Last edited:
Γειά σου Vasdar,

Η τριβή με το νάιλον δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό !

Καλό είναι σε τακτά διαστήματα να αποσυνδέεις τις μικρές συσκευές και με την βοήθεια ενός μπλόουερ να τις φυσάς.

Βασίλη, μήπως πριν αρχίσεις να καλύπτεις τις συσκευές με νάϋλον, τις είχες καθαρίσει πρώτα με κανένα πανάκι, γιατί πιθανολογώ ότι αυτό που σε ‛χτύπησε’ να ήταν στατικός ηλεκτρισμός, όπως είπε και ο φίλος πριν!!!

Σε χτύπησε μόνο μία φορά ή αυτό συνεχίζεται ακόμα και τώρα???

oχι Χρηστο καθε φορα που παω να σκεπασω μια συσκευη με χτυπαει
σκεψου με χτυπαει και η τηλεοραση(εχει μεταλλο γυρω γυρω)

Χρειαζεται καθαρισμα η φοβερη και τρομερη Χ3500?

Δεν εχει συστημα αυτοκαθαρισμου? :flipout::flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Σκονη...

oχι Χρηστο καθε φορα που παω να σκεπασω μια συσκευη με χτυπαει
σκεψου με χτυπαει και η τηλεοραση(εχει μεταλλο γυρω γυρω)

Η πρίζα και το πολύπριζο που έχεις συνδέσει τις συσκευές είναι ΣΟΥΚΟ???

Σου το κάνει μόνο στη τηλεόραση ή και στις άλλες συσκευές που έχεις στο έπιπλο π.χ. κουτί ενισχυτή, κουτί δορυφορικού δέκτη κ.λ.π.???

Αν η ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σου δεν είναι σωστά γειωμένη μπορεί κάποια συσκευή στο σπίτι σου να έχει διαρροή και μέσο της γείωσης να ηλεκτρίζει το κουτί σου (τηλεόραση, ενισχυτής κ.λ.π) το οποίο μέσο του τροφοδοτικού είναι συνδεδεμένο με αυτή.

Για να το ελέγξεις αυτό βγάλε τη πρίζα που έχεις συνδέσει και δες με δοκιμαστικό κατσαβίδι αν οι επαφές της γείωσης δίνουν ρεύμα.
Οι πόλοι της γείωσης είναι αυτοί που σφίγγουν πλευρικά το βύσμα της πρίζας ΣΟΥΚΟ και όχι οι δυο τρύπες όπου μπαίνουν οι ακροδέκτες φάσης-ουδέτερου.

Αν η γείωση είναι οκ και δε δίνει ρεύμα όπως είναι το φυσιολογικό τότε το πρόβλημα πιθανόν να είναι σε κάποιο τροφοδοτικό το οποίο έχει διαρροή και θα πρέπει να το βρεις βάζοντας μία-μία τις συσκευές στη πρίζα.

Re: Απάντηση: Re: Σκονη...

Για να το ελέγξεις αυτό βγάλε τη πρίζα που έχεις συνδέσει και δες με δοκιμαστικό κατσαβίδι αν οι επαφές της γείωσης δίνουν ρεύμα.
Οι πόλοι της γείωσης είναι αυτοί που σφίγγουν πλευρικά το βύσμα της πρίζας ΣΟΥΚΟ και όχι οι δυο τρύπες όπου μπαίνουν οι ακροδέκτες φάσης-ουδέτερου.

Αν η γείωση είναι οκ και δε δίνει ρεύμα όπως είναι το φυσιολογικό τότε το πρόβλημα πιθανόν να είναι σε κάποιο τροφοδοτικό το οποίο έχει διαρροή και θα πρέπει να το βρεις βάζοντας μία-μία τις συσκευές στη πρίζα.

θα το κανω οπως το λες και θα ποσταρω το βραδακι

Αν έχεις ξύλινα δάπεδα μπορείς να φοράς παπούτσια:flipout:, αλλά προσπάθησε να ακουμπάς κάποιο καλοριφέρ!!

Βασίλη άλλος ένας τρόπος για να τσεκάρεις τη γείωση είναι ο εξής:

Ανοίγεις τη πρίζα του τοίχου, τα τρία καλώδια που θα δεις είναι:

ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟ = ΓΕΙΩΣΗ
ΜΠΛΕ = ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ
ΚΑΦΕ ή ΜΑΥΡΟ ή ΚΟΚΚΙΝΟ = ΦΑΣΗ

Συνδέεις ένα ντουί με λάμπα σε ένα καλώδιο π.χ. 2Χ1 τοποθετείς τα άκρα σε ΦΑΣΗ και ΓΕΙΩΣΗ, αν ανάψει η λάμπα η γείωση είναι ΟΚ και πρέπει να ψάξεις τις συσκευές μία-μία.

Αν δεν θες να ανοίξεις την πρίζα του τοίχου, μπορείς να κάνεις και το εξής:

Με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι βρίσκεις σε ποια από τις δύο τρύπες είναι συνδεμένη η ΦΑΣΗ (εκεί που ανάβει το λαμπάκι), μετά κάνεις τα παραπάνω βήματα, τοποθετώντας τα δύο καλώδια από το ντουί στη τρύπα της ΦΑΣΗΣ και σε κάποιο από τα δύο λαμάκια που ‛σφίγγουν’ πλευρικά (ΓΕΙΩΣΗ), αν ανάψει η λάμπα η γείωση είναι ΟΚ.

Προσωπική μου εκτίμηση (και μακάρι) είναι, ότι έχεις πρόβλημα με τη γείωση του ηλεκτρικού δικτύου.

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται δύσκολα ή ακαταλαβίστικα καλύτερα να φωνάξεις ηλεκτρολόγο να το τσεκάρει γιατί δεν παίζουμε με το ρεύμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Τι έγινε Βασίλη, τσέκαρες τίποτα ???

ή να σου στείλω τη πεθερά μου να ψάξει όλες τις πρίζες:grandpa: