Στρατευση στα 18

Ποια ειναι η αποψη σας για την υποχρεωτικη στρατευση στα 18? :violent-smiley-030:

Υπερ η Κατά?

Γιατι?

Εγω ειμαι Υπερ.

Πας μετα το σχολειο, οπου εισαι ηδη σε καποια καλουπια, δεν ζοριζεσαι τοσο, κανεις ενα χρονακο πλεον, καθαριζεις, φτιαχνεις τη ζωη σου μετα χωρις διακοπες..

Τι λετε εσεις?

Σύμφωνα με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα μαθήματα του γυμνασίου-λυκείου απλά σε φτιάχνουν σαν άνθρωπο, σου βάζουν τις βάσεις για το μέλλον(εδώ γελάμε ε?) και δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο και τα μαθήματά του οπότε και δεν σου κόβουν την φυσιολογική ροή σκέψης που έχεις αποκτήσει τότε συμφωνώ κι εγώ με την στράτευση στα 18!

Υ.γ Αρκεί να υπάρχει λόγος κι όχι απλά να χάνεις τζάμπα τον καιρό σου!

Συμφωνώ με την στράτευση στα 18 χωρίς εξαιρέσεις... Αλλά θα προτιμούσα ταυτόχρονη μείωση της θητείας και κάλυψη του κενού με ισόχρονη στράτευση των γυναικών... Η έχουμε ισότητα ή δεν έχουμε...
Εγώ υπηρέτησα 23 μήνες... γιατί να μην είχα γλυτώσει τους μισούς ?

Σύμφωνα με το ισχύον" εκπαιδευτικό" μας σύστημα, με τα φροντιστήρια,τις πανελλαδικές και όλα αυτά τα ευγενή,θεωρώ απίθανο κάποιος να διακόψει,να στρατευτεί και μετά από ένα χρόνο να δώσει για Ιατρική (προσωπικό παράδειγμα).Το έχει χάσει το παιχνίδι από χέρι.Εκτός αν αρχίσει πάλι "προετοιμασίες" που θα του φάνε κι άλλο χρόνο.Ασε που οι γιατροί που υπηρετουν χρειάζονται και μετράει και η θητεία σαν προ-υπηρεσία ή αγροτικό (νομίζω).

Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος,διορθώστε με.(η αναβολή λόγω σπουδών θα ισχύει ή όχι ?)

Οταν υπηρετούσα στην ΣΕΑΠ το 80-81, είχαμε και Κύπριους που ήταν 16,5 χρονών. Εντελώς διαφορετικοί απο εμάς που ο πιο μικρός ήταν 18 και ο πιό μεγάλος 26, άλλοι παντρεμένοι. Αφού η θητεία πλέον είναι 12 μήνες, πρέπει να είναι υποχρεωτική στο τέλος του Λυκείου καθώς και για τις γυναίκες, με στρατιωτική και κοινωνική θητεία. ´
Εκτός απο την στρατιωτική θητεία μπορούμε να φτιάξουμε και άλλα πράγματα, τα οποία θα τα αναπτύξω σε άλλο θέμα.

Και σε αλλες χωρες οπως το Ισραηλ στα 18 ο στρατος ειναι υποχρεωτικος. Παντως πραγματικα νομιζω οτι ο Δημητρης εχει δικιο. Ειναι δυσκολο να πας στρατο και μετα να ξαναγυρισεις στα θρανια.
Δημητρη για τους γιατρους σε ορισμενους υπο προυποθεσεις μετρα σαν αγροτικο. Υπαρχουν καποιες προηποθεσεις τις οποιες δεν θυμαμαι.
Συμφωνω με τον Βαγγελη για το θεμα με τις γυναικες. Αφου υπαρχουν μονιμες και προσφερουν μπορουν και οι υπολοιπες να προσφερουν.

Απάντηση: Re: Στρατευση στα 18

Συμφωνώ με την στράτευση στα 18 χωρίς εξαιρέσεις... Αλλά θα προτιμούσα ταυτόχρονη μείωση της θητείας και κάλυψη του κενού με ισόχρονη στράτευση των γυναικών... Η έχουμε ισότητα ή δεν έχουμε...
Εγώ υπηρέτησα 23 μήνες... γιατί να μην είχα γλυτώσει τους μισούς ?

Απ' ότι όμως άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο -και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη - το υπουργείο μελετά την πριμοδότηση των γυναικών που θα ήθελαν να υπηρετήσουν , με επι πλέον μόρια για την πρόσληψη τους στο δημόσιο . Οπότε μάλλον δεν έχουμε ισότητα .

Είμαι κι εγώ είμαι υπέρ της στράτευσης στα 18. Μερικές εξαιρέσεις όμως θα έπρεπε να υπάρχουν πιστεύω. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δημήτρη - αν δεν περάσεις με την πρώτη και πας μετά στρατό το'χασες το τρένο. Άρα (μικρή) αναβολή για να ξεμπερδέψεις με τις ευκαιρίες σου να μπεις σε κάποια σχολή ναι. Αλλά και πάλι όταν με το καλό περάσεις σε κάποια σχολή ή περάσει μια περίοδος (προσπαθειών) και πάλι στρατό υποχρεωτικά.

Φαντάζομαι ότι θά πρέπει να ρυθμιστεί κάπως το θέμα όσων αποτυγχάνουν στίς εισαγωγικές.
Βεβαια το καλύτερο θάταν να καταργηθούν οι εισαγωγικές και να αναλάβει το Πανεπιστήμιο τίς διαδικασίες εισαγωγής(που ναναι αυστηρότατες μετά τον πρώτο χρόνο φοίτησης)και ταυτόχρονα να θεσπισθεί η στράτευση στα 18.Αλλως τε είναι 1 χρόνος πιά.Οχι κατι 24αρες σαν τίς σειρές μας..........

Υπέρ.
Πήγα στα 24, έκανα 24 και δεν κέρδισα τίποτα απολύτως...

Πιστευω οτι πετυχαινει/αποτυγχανει καποιος, θα πρεπει να πηγαινει μετα αμεσως Στρατο. Και μολις τελειωσει η θητεια, η να ξαναδινει η να πηγαινει στη σχολη που πετυχε.

Αν δινεται δυνατοτητα εστω για 1 προσπαθεια να ξαναδωσει πανελαδικες, θα το κανουν ολοι αυτο οποτε ... δεν θα υφισταται στρατευση στα 18.. Οποιος θελει πραγματικα να μπει σε καποια σχολη, θα ξαναδωσει μετα.

Ισως ειναι και ενα μετρο για καποιους που μπαινουν ετσι για το ονορε, να κανουν κατι πιο ουσιαστικο στη ζωη τους.

Bασίλη υπάρχουν παιδιά που κυνηγάνε υψηλόβαθμες σχολές και χάνουν την εισαγωγή για λίγο.
Εξακολουθώ να πιστεύω οτι η στράτευση στα 18 θα πρέπει να συνδυαστεί με αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής.
Δεν ξέρω ακριβώς εάν οι Κύπριοι είχαν μεριμνήσει για κάτι τέτοιο,που απο πολύ παλιά έκανα νωρίς-νωρίς την θητεία τους.

Re: Απάντηση: Re: Στρατευση στα 18

Απ' ότι όμως άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο -και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη - το υπουργείο μελετά την πριμοδότηση των γυναικών που θα ήθελαν να υπηρετήσουν , με επι πλέον μόρια για την πρόσληψη τους στο δημόσιο . Οπότε μάλλον δεν έχουμε ισότητα .

Αν γίνει μοριοδότηση των γυναικών θα είναι μεγάλο ρατσιστικό σφάλμα γιά 2 λόγους...
Πρώτον θα ξεχαστούν οι μέχρι τώρα θέσεις τους, θα συρρεύσουν σωρηδόν γιά κατάταξη, και αυτομάτως θα γίνει ορατή η άδικη τα τελευταία 30 χρόνια μονομερής αντρική δίχρονη ταλαιπωρία. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ισάριθμες θέσεις εφέδρων που μπορούν να καλυφθούν από γυναίκες (βοηθητικές και διοικητικές θέσεις)
Δεύτερον θα γεμίσει το δημόσιο με γυναίκες λόγω των έξτρα μορίων που θα τις φέρνουν σε πλεονεκτική θέση, αφήνοντας τους άντρες απ'έξω...
---
Αν και συμφωνώ με την υποχρεωτική θητεία στα 18, βλέπω ότι το θέμα είναι δίκοπο μαχαίρι...
Αν δεχτούμε ότι το χρονικό διάστημα της στράτευσης είναι μιά κατάσταση σοκ για τον στρατεύσιμο, υπάρχουν 2 τινά...
Από την μια πλευρά αν διακόψεις τις σπουδές μετά το λύκειο, περάσεις το σοκ του στρατού, αλλάξεις εικόνες και ενδιαφέροντα γιά 1 χρόνο, είναι δύσκολο να επανέλθεις στα θρανία...
Από την άλλη, το σοκ αυτό σου δείχνει τη θέση σου στην κοινωνία και σε βάζει μπροστά στις προοπτικές σου γιά το μέλλον. Δουλεύει σαν καταλύτης ωριμότητας δηλαδή, και μπορείς να δεις το μέλλον σου και τις θυσίες που απαιτούνται, πολύ πιό σοβαρά...

Re: Απάντηση: Στρατευση στα 18

Bασίλη υπάρχουν παιδιά που κυνηγάνε υψηλόβαθμες σχολές και χάνουν την εισαγωγή για λίγο.
Εξακολουθώ να πιστεύω οτι η στράτευση στα 18 θα πρέπει να συνδυαστεί με αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής.
Δεν ξέρω ακριβώς εάν οι Κύπριοι είχαν μεριμνήσει για κάτι τέτοιο,που απο πολύ παλιά έκανα νωρίς-νωρίς την θητεία τους.

Δεν έχουν πρόβλημα αυτοί... Αν δεν περάσουν στην Κύπρο, περνούν στην Ελλάδα χωρίς εξετάσεις...LOL

Re: Απάντηση: Re: Στρατευση στα 18

Αν και συμφωνώ με την υποχρεωτική θητεία στα 18, βλέπω ότι το θέμα είναι δίκοπο μαχαίρι...
Αν δεχτούμε ότι το χρονικό διάστημα της στράτευσης είναι μιά κατάσταση σοκ για τον στρατεύσιμο, υπάρχουν 2 τινά...
Από την μια πλευρά αν διακόψεις τις σπουδές μετά το λύκειο, περάσεις το σοκ του στρατού, αλλάξεις εικόνες και ενδιαφέροντα γιά 1 χρόνο, είναι δύσκολο να επανέλθεις στα θρανία...
Από την άλλη, το σοκ αυτό σου δείχνει τη θέση σου στην κοινωνία και σε βάζει μπροστά στις προοπτικές σου γιά το μέλλον. Δουλεύει σαν καταλύτης ωριμότητας δηλαδή, και μπορείς να δεις το μέλλον σου και τις θυσίες που απαιτούνται, πολύ πιό σοβαρά...

Ακριβώς!
Με σωστή σκέψη όλα μπορουν να γίνουν.
Πρέπει να αλλαξει η εισαγωγή και το ξεσκαρτάρισμα να γίνεται σταδιακά στις σχολές που επιθυμούν. Η καθυστέρηση του 1+ έτους για τα αγόρια ίσως να λειτουργει θετικά και στο γεγονός οτι την επανένταξη τους θα ειναι και ποιο "ώριμοι" και σε αναλογία πλεόν με τα κορίτσια που θα μπαίνουν τότε στις σχολές 1 έτος μικρότερες απο αυτούς.

O στρατός αποτελεί τον πρώτο παράγοντα αποχωρισμού(οι σπουδές δεν είναι ουσιώδης παράγων αποχωρισμού) απο την οικογένεια και ως εκ τούτου είναι χρήσιμος.Οι συνθήκες βεβαια απ´όσο ακούω και μαθαίνω έχουν γίνει πιά κολλεγιακές(ελευθερη χρήση κινητών και άλλα πολλά)εκτός απο κάποιες επίλεκτες μονάδες.
Χρειάζεται πάντως συμμαζεμα με τίς αναβολές στρατεύσεως λόγω Ι.Ε.Κ και λοιπων ´σπουδών´.
Πάντως θέλει σχεδιασμό το μέτρο,ώστε να λαμβάνει υπ´όψιν οτι ο μετέφηβος φεύγει για πρώτη φορά απο το σπίτι του.Ειναι μιά πρώτη επαφή με την κοινωνική διαταξική πραγματικότητα και έχει αξία.
Με τα σημερινά μυαλά δεν θα ήθελα να ξαναπάω στα 26 μου στρατό και να κάθομαι εκεί δυό χρόνια.Καλύτερα νάχα καθαρίσει νωρίτερα.

Αρχικά να πω ότι είμαι αντίθετος στην υποχρεωτική στράτευση. Επίσης μόλις ψηφιστεί το ευρωσύνταγμα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πρώτα από όλα γιατί ο θεσμός είναι άκρως σεξιστικός. Αν θέλεις σαν κράτος να έχεις υποχρεωτική στράτευση θα έχεις και για τους άνδρες και για τις γυναίκες και όχι μόνο για τους μισούς.
Από εκεί και πέρα αν είναι υποχρεωτική για όλους χωρίς καμία εξαίρεση τότε ναι είναι καλύτερο να γίνει στα 18. Είμαι 27 και στρατό δεν έχω πάει γιατί δεν θέλω να διακόψω τις σπουδές μου. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα μόλις τελειώσω το διδακτορικό μου θα είμαι σχεδόν 30 ετών για να πάω στρατό.
Επίσης θα πρέπει η θητεία να αρχίζει με το τέλος του σχολικού έτους, έτσι ώστε τον επόμενο σεπτέμβρη να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν στο πανεπιστήμιο τα μαθήματά τους οι επιτυγχόντες.

Εγώ προτιμώ τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος. Για 2 λόγους:

1. Την ισότητα ευκαιριών. Όταν το ένα φύλο χρωστά τις σπουδές του μετά το στρατό σε κάποιο ποσοστό δεν θα τις κάνει, και θα μπει στην παραγωγή για βιοποριστικούς λόγους. Επομένως θα χαθεί. Επίσης οι γυναίκες θα έχουν πλεονέκτημα στο διορισμό, αφού θα έχουν πάρει τα πτυχία τους νωρίτερα.

2. Η επιστροφή στο σύστημα των κληρωτών. κακά τα ψέματα. Ο σημερινός στρατός πρέπει να γίνει αμιγώς επαγγελματικός. Η στράτευση στα 18 θα τον γυρίσει πίσω σε μονάδες κληρωτών που μόλις έχουν τελειώσει το πήξιμο στο σχολείο θα κληθούν να μάθουν και να χειριστούν οπλικά συστήματα εκατομμυρίων δολαρίων; Και για πόσο; Για έξι μήνες;