Subwoofer σε ράφι

djx33

AVClub Addicted Member
26 July 2007
1,713
Tokyo, JP
Καλημέρα σε όλους παιδιά!
Επιπλώνω το καινούργιο μου σπίτι κ έχω παραγγείλει μια βιβλιοθήκη στην οποία θέλω να ακουμπήσω το sub και το πίσω δεξί surround. Tο sub θα μπεί σε ράφι που θα απέχει 20 cm από το πάτωμα και το πισινό θα μπει σε ράφι που απέχει μισό+ μέτρο απ'το πάτωμα. Όπως καταλαβαίνετε το sub θα είναι στη δεξιά πλευρά του νοητού τετραγώνου που σχηματίζουν τα 5.1 και θα ισαπέχει περίπου 2 μέτρα από το μπροστά δεξί και το πίσω δεξί (βρίσκεται στη μέση αυτών των δύο).

Θέλω τη γνώμη σας:
-Θα είναι αποδοτικό αυτό το setup;
-Κατά πόσο θα διαχέονται σωστά τα μπάσα απ'το sub, όταν αυτό πατάει πάνω σε ράφι;

Και μία τελευταία ερώτηση: Η φάτσα του sub (δηλ. εκείνη η πλευρά που είναι το μεγάφωνο) πρέπει οπωσδήποτε να βλέπει προς κάποια κατεύθυνση; Αν αποφασίσω να μην το βάλω πάνω στη βιβλιοθήκη υπάρχει άλλη μία θέση στην απέναντι πλευρά (αριστερά, στο πάτωμα) αλλά επειδή ο τοίχος από πίσω του είναι σε κλίση δεν θα "βλέπει" προς το κέντρο του χώρου ακρόασης. Παίζει ρόλο αυτό στο sub;

Όλα τα ηχεία είναι b&w (μπροστά δαπέδου dm603s3, πίσω dm602, κεντρικό lcr60s3 και sub asw600).

Ευχαριστώ...

Εγώ θα έλεγα ρητά όχι το sub πάνω στο ράφι. Θα τρίζουν τα πάντα. Καλύτερα στο δάπεδο. Κανονικά η "μπροστινή" μεριά του sub θα πρέπει να πάει "μπροστά", αλλά παίξε αν δεν σε βολεύει. Αρκεί να μην βλέπει τον τοίχο.

Sub σε ράφι; Δεν νομίζω ότι είναι και ότι καλύτερο φίλε μου...... Τρίξιμο, μπούκωμα , χάος....

Η τοποθετηση τοσο του σαμπ οσο και του δορυφορου ειναι λανθασμενη.
1. Το σαμπ που αποτι καταλαβα ειναι και μικρο καλυτερα να τοποθετηθει σε μια απο τις 4 γωνιες του δωματιου και ιδιαιτερα στις μπροστινες.
Στην περιπτωση τοποθετησης οπως αναφερεις εκτος των προβληματων που σου γραφουν παραπανω οι συνφορουμιτες θα εχεις και μειωση του χαμηλου, τοσο λογω της μη ενισχυσης του σηματος απο την μη τοποθετηση σε γωνια, οσο και απο το σηκωμα απο το εδαφος που επισης αφαιρει μερος της ενεργειας των χαμηλων.
2. To πισω σαραουντ ηχειο πρεπει να μπει στο ιδιο υψος με το αλλο, και σε υψος τουλαχιστον 80 εκατοστων. Προσωπικη εκτιμιση-οχι απαραιτητα σωστη- απο 1,60-1,80 εκατοστα απο το πατωμα και οσο το δυνατον πιο πισω απο την θεση ακροασης/

Παιδιά ανεβάζω 3 photos για να προτείνετε την καλύτερη δυνατή θέση για το sub. Η θέση ακρόασης είναι στη γωνία του καναπέ (εκεί που είναι το μαξιλάρι). Όπως βλέπετε οι τοίχοι του σαλονιού έχουν πολλές κλίσεις κ γωνίες και γι'αυτό δεν έχω πολλές επιλογές! Αν το sub δεν μπει στην πλευρά του τοίχου που είναι η βιβλιοθήκη, τότε η άλλη εναλλακτική θέση είναι στον απέναντι τοίχο. Αλλά εκεί κάνει μια περίεργη γωνία ο τοίχος κ δεν ξέρω προς ποια πλευρά θα ακουμπήσει η πλάτη του sub. Δηλ. δεν ξέρω προς τα που θα πρέπει να "βλέπει". Πάντως πρέπει να φύγει από εκεί που είναι τώρα (δίπλα απ'την tv) γιατί είναι ήδη πολύ μπουκωμένος ο χώρος μπροστά στο τζάκι...

Οι βάσεις των πισινών είναι 60εκ. στο ύψος κ το συνολικό ύψος (μαζί με το ηχείο πάνω) είναι 105εκ. Το πίσω δεξί θα ακουμπήσει πάνω στη βιβλιοθήκη σε αυτό το ύψος ενώ το άλλο θα μείνει εκεί που είναι τώρα (όπως το βλέπετε στη φωτο). Έχω τη δυνατότητα να πω στον επιπλοποιό να στήσει το ράφι ψηλότερα για να ακουμπήσω το πίσω δεξί αλλά για το πίσω αριστερό θα πρέπει να κάνω κάποια πατέντα στη βάση του για να το ψηλώσω κ να το φέρω στο ίδιο ύψος με το άλλο. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι και τόσο απαραίτητο...

Τις γνώμες σας παρακαλώ για να στήσω το home cinema σωστά, μια και καλή! Γιατί μετά πρέπει να δω πως θα περάσω τα καλώδια κ πως θα τα κρύψω...

Ευχαριστώ...

Ψηφίζω την εναλλακτική θέση στη φώτο 2 και 3, αλλά θα σου πρότεινα να το στήσεις με τα καλώδια χύμα, να το ακούσεις και μετά περνάς κανάλια κτλ

Ψηφίζω την εναλλακτική θέση στη φώτο 2 και 3, αλλά θα σου πρότεινα να το στήσεις με τα καλώδια χύμα, να το ακούσεις και μετά περνάς κανάλια κτλ
Thanks φίλε. Και προς τα που να βλέπει η φάτσα του sub (δηλ. ποια κλίση να έχει); Προς την θέση ακρόασης ή προς το κέντρο του σαλονιού; Aν είναι προς τη θέση ακρόασης (εκεί που είναι το μαξιλάρι στον καναπέ) τότε βρίσκεται ακριβώς στην ίδια ευθεία με το αριστερό αυτί (κοιτώντας μπροστά προς την tv)!
Δυστυχώς κάνει αυτή την αμβλεία γωνία ο τοίχος εκεί κ πρέπει να βρω έναν τρόπο να το τοποθετήσω κάπως όμορφα... Πάντως θα κάνω αυτό που είπες πρώτα...

Το μπασο δεν ειναι κατευθυντικο οποτε δεν παιζει ρολο πως θα στριψεις το μεγαφωνο. Παιζει ρολο ως προς την αλληλεπιδραση δηλαδη με τις ανακλασεις του στους τοιχους, οποτε δοκιμαζεις κι ακους.