Τελικός για ηχεία 200W;

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Εν όψει αγοράς ηχείων προκύπτει ο ακόλουθος προβληματισμός:

Με τί ισχύος ενισχυτή μπορεί να παίξει σωστά ένα ηχείο με αναγραφόμενη από τον κατασκευατή ισχύ 200W/350W(nominal & peak αντίστοιχα).Η ευαισθησία είναι 89db και η ένδειξη των Ω είναι 4-8(? Αν θέλετε αυτό μου το εξηγείτε γιατί κάποιος πωλητής μου το ερμήνευσε ως: «Πέφτει στα 4 όταν γεφυρωθεί με άλλο ένα ζευγάρι ηχείων» αλλά εγώ νομίζω πως ο κατασκευαστής εννοεί αυτό που ξέρουμε ως πτώση της εμπέδησης του ηχείου κυρίως στις χαμηλές συχνότητες, πράγμα που δυσκολεύει και τον ενισχυτή αν αυτός δεν έχει την ανάλογη δυνατότητα).

Εννοώ λοιπόν πόσα Watts χρειάζονται ώστε να μπορέσει να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Αν παίζει ρόλο και ο χώρος, αυτός θα είναι τετράγωνος ενιαίος 80τ.μ.

Εγώ όπως το σκέφτομαι βλέπω 3 λύσεις: (θα χρησιμοποιηθεί ως προενισχυτής ένας πολυκάναλος για την ώρα –ή και για πάντα αν δεν υπάρχει λόγος...).

Α) Ένας “Behringer EP-1500” ή Ένας Nad C-272 για να δούμε εκ πρώτης όψεως (ή μάλλον ακροάσεως!) τί κάνουν και βλέπουμε...

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό πηγαίνουμε σε :

Β) Ελπίζω να το επιτρέπει ο Yamaha 661 ως προενισχυτής : Ένας Nad C-272 για τα μπάσσα και ένας “Behringer EP-1500” για μεσαιο-υψηλές. Αυτή η λύση νομίζω πως δεν θα λύσει καθόλου το πρόβλημα της ισχύος..

όπου αν και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό πηγαίνουμε σε :

Γ) Δύο Nad C-272 (με κάθε έναν τους των 300W στο κάθε κανάλι) για να ξεμπερδέψουμε και κρατάμε τον Behringer EP-1500 για άλλη εφαρμογή ή τον πουλάμε .

Οι παραπάνω λύσεις στηρίχθηκαν σε γραφόμενα συμφορουμιτών (ως προς τον μπέρυ και τις ωραίες μεσαίες του) και σε προσωπικές μου εμπειρίες από (μικρότερα) μηχανήματα της Nad, προσπαθώντας να αποφύγω αφ’ενός την αποκλειστική χρήση μπέρυ (αφού δεν έχω προσωπική εμπειρία) και αφ’ετέρου την ακριβή λύση των δύο Nad.

Εννοείται πως ζητάω τη γνώμη σας και τις προτάσεις σας εφ’όλης της ύλης και όχι μόνο επί των δικών μου σκέψεων, οι οποίες άλλωστε είναι σκέψεις ενός αμύητου στα μυστικά του Hi-Fi.

Ξεκινα με ενα NAD 272 και αν δεν σε καλυψει το αποτελεσμα προχωρας σε αλλο τελικο.Ο NAD εχει δυο εισοδους οποτε μπορεις να βρεις και ενα παθητικο προ με λιγα χρηματα και εκει να συνδεσεις το cd player σου (που θα ειναι και η βασικη πηγη σου).Οι υπολοιπες συσκευες (dvd,cd με ψηφιακη συνδεση κλπ) θα στελνουν σημα στον 661 που θα τροφοδοτει τον τελικο απο τη δευτερη εισοδο.

Last edited:
ο yamaha 661 υπαρχη ηδη;

δυο nad c272 εννοεις γεφυρωμενους;

Συγγνώμη για την αργοπορία αλλά δεν είχα internet.

Ναι, ο Yamaha υπάρχει ήδη και . . .

ναί, εννοώ δύο γεφυρωμένους NAD.

Ξεκινα με ενα NAD 272 και αν δεν σε καλυψει το αποτελεσμα προχωρας σε αλλο τελικο.

Τάσο ευχαριστώ,

εννοείς σε τελείως άλλο τελικό (βάζοντας τον NAD στην άκρη) ή σε δεύτερο τελικό (κάνοντας διπλοενίσχυση)?

κάποιος μου είπε πως ο κάτωθι (1698euro) απέχει πάρα πολύ από NAD κ.λ.π. οικιακά μηχανήματα:

LAB GRUPPEN FP 2200
LAB GRUPPEN FP 2200, 2x 350 W an 8 ohms, 2 x 650 W an 4 ohms, 2x 1100 W an 2 ohms, 1400 W/8 Ohm Brücke, 1600 W/4 Ohm Brücke, XLR Inputs, 2 HE (88 mm), LED Anzeige für output voltage und headroom, Clip limiter, Gewicht 8 kg

τί λέτε; άραγε υπάρχει πιο οικονομική λύση;

Η εξίγηση με το γεφύρωμα δεν μου φαίνεται και τόσο σωστή. Εννοείτε ότι οποιοδήποτε ηχείο γεφυρωθεί η αντίστασή του πέφτει στα μισά απ' όσο ξέρω. Γιατί να το γράψει αυτό κάποιος κατασκευαστής?

Η εξίγηση με το γεφύρωμα δεν μου φαίνεται και τόσο σωστή. Εννοείτε ότι οποιοδήποτε ηχείο γεφυρωθεί η αντίστασή του πέφτει στα μισά απ' όσο ξέρω. Γιατί να το γράψει αυτό κάποιος κατασκευαστής?

Βέβαια!

Γι'αυτό και το συζητάω κι'εγώ George! Επειδή δε με έπεισε!

αυτο που σου ειπε ο πωλητης ειναι λαθος.

ο κατασκευαστης εννοει ελαχιστη και μεγιστη.

αυτο δηλαδη που λες και εσυ.

αν ισχυη αυτο ειναι σχετικα ευκολο φορτιο.

σε δοκιμη του μπερυ με canton δεν εκανε σοβαρη διαφορα απο εναν

denon ΑV αρα μαλλον ειναι ευκολα φορτια.

Αν ο NAD σε καλυψει ηχητικα (σαν χροιες εννοω) προχωρας σε ενα δευτερο.Αλλα οχι γεφυρωμενοι,σαν διπλοενισχυση.Νομιζω ομως οτι δεν θα χρειαστεις να πας εκει,ειναι αρκετα δυνατος ο 272.

Είμαστε εκτός θέματος παιδιά. Άλλο ρώτησε το παλικάρι.

Η λύση NAD μου φαίνεται καλή προσωπικά. Καλή φήμη και καλός ήχος. Αλλά εξαρτάται και από το πόσα λεφτά θέλεις να δώσεις. Αλήθεια για τι τάξη μεγέθους συζητάμε?

Υπάρχουν και οι Roksan που έχουν πολύ καλή φήμη επίσης.

www.roksan.co.uk
-αν πας στους distributors της Αγγλίας, κάποιοι έχουν και τιμές. Είναι σε λίρε, διαιρείς με το 0,8 για να τα κάνεις ευρώ. Μην νομίζεις ότι ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα πουλάει στις ίδιες τιμές βέβαια, αλλά μπορείς να διαπραγματευτείς.

Με την λογική μου και να έχω εμπειρία, δεν νομίζω ότι θα δείς μεγάλες διαφορές πάντως. Επίσης, έχε υπ' όψιν σου ότι τα Watt δεν λένε και πολλά πράγματα για τα ηχεία. Διάβασε το παρακάτω κείμενο αν δεν βαριέσαι. Είναι πολύ καλό άρθρο και διαφωτιστικότατο για τα ηχεία γενικότερα από τον ήχο. Μιλάει για τα watt τα db κτλ.:

Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι στην δεύτερη παράγραφο ποιό κάτω...

http://www.hxos.gr/show_page.php?page_id=342&cat_id=85

Εγω πάλι θα σου έλεγα οτι ο NAD δεν είναι αρκετά ισχυρός και αν θέλεις ρέυματα η θα πάρεις 2 και θα τους εχεις γεφυρωμένους η κοιτας για κάποιον καλό rotel νομίζω 1090 που είναι 2χ390 στα 8 και δεν παίρνει χαμπάρι απο τίποτα και αυτά γιατί τα 89 db των ηχείων που θέλεις δεν είναι και καμία τρελή ευαισθησία για να βγάλεις εύκολα μεγάλες στάθμες.Αρα θέλεις watts η μάλλον amperes για να βγάλεις στάθμες. Οσο για την αντίσταση του ηχείου είναι όπως τα λες. 4 ohms στις χαμηλές και ανεβαίνει στα 8 στις ψηλές , είτε γιατί χρησιμοποιεί 2 woofers 8 ohms παράληλα και αρα βγαίνει 4 η γιατί το woofer του είναι 4 ohms , ενω το tweeter 8.

Nαι ενταξει,τρομερο εργαλειο ο 1090 αλλα αλλο τα 600 ευρω που κοστιζει ο 272 και αλλο τα 2500 του 1090.

Mηπως να κοιτουσες και κανεναν advance acoustic ? ο 406 δειχνει αξιολογο μηχανημα και προσιτο.

Δες και δυο από αυτούς:

http://www.avoutlet.gr/default.aspx?pid=70&cgid=151&pd=775

ή εναν τέτοιο

http://www.avoutlet.gr/default.aspx?pid=70&cgid=&pd=771

Αλλά δεν ξέρω αν ο τελευταίος μπορεί να γεφυρωθεί αν παραστεί ανάγκη.

Αλλήθεια θα υπήρχε δυνατότητα να κάνει διενίσχυση με τον ΥΑΜΑΗΑ (είτε με χρήση και των τελικών του έιτε με σύνδεση άλλων τελικών;)

Σας Ευχαριστώ πολύ όλους σας!!!

Είναι δύσκολη απόφαση, εξετάζω όλες τις προτάσεις σας...

Όσο για το ύψος των χρημάτων που θα διαθέσω...

τώρα λέω όχι πάνω από 1.000Euro. Αν όμως εμφανιστεί "Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ" νομίζω πως θα κάνω και υπέρβαση!!

Πάντος πιστεύω ότι οι διαφορές μεταξύ τους στην ίδια κατηγορία είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές. Δεν έχω εμπειρία, αλλά τι στο καλό ένας τελικός είναι. Δεν είναι και διαστιμόπλοιο. Το ρεύμα ενισχύει δεν κάνει κάτι άλλο. Την βασική δουλιά την κάνει ο προενισχυτής κατά την γνώμη μου. Πάρε έναν με μεγάλο waf που θέλεις και από καλή εταιρεία και θα είσαι εντάξει.-bye-

Last edited: