ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
19/12/06


1 Συλλαλητήριο αύριο 2 Απεργία πανεπιστημιακών την Πέμπτη 3 24ωρη εκπαιδευτικών 10 Ιανουαρίου


Ξανά παιδεία μάχης

Την άκρη του νήματος της περασμένης άνοιξης αγγίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα, αποφασισμένη να «τεντώσει», εάν χρειαστεί, το «σκοινί» απέναντι στην κυβέρνηση, που ανοίγει με την έναρξη της νέας χρονιάς τον φάκελο «ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σήμερα στις 18.30 φοιτητές προγραμματίζουν να περικυκλώσουν συμβολικά τη Βουλή
Η συστράτευση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, των κοινωνικών φορέων και των προσωπικοτήτων, που θεμελιώθηκε χθες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, προβλέπει κινητοποιήσεις σε δρόμους και αμφιθέατρα, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα.

Ητοι:

**Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αύριο Τετάρτη, στο κέντρο της Αθήνας, από φοιτητικούς συλλόγους, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, φοιτητές προγραμματίζουν να περικυκλώσουν συμβολικά τη Βουλή.

**Εικοσιτετράωρη απεργία των πανεπιστημιακών, μεθαύριο Πέμπτη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού.

**Εικοσιτετράωρη απεργία των εκπαιδευτικών στις 10 Ιανουαρίου (Τετάρτη), ημέρα έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή. Την απόφαση πήραν χθες το βράδυ οι πανεπιστημιακοί και αναμένονται οι αντίστοιχες αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Την ίδια ημέρα, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τις Συγκλήτους όλων των ΑΕΙ της χώρας να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων και να διοργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης.

Το σύνθημα της εγρήγορσης, που δόθηκε χθες το μεσημέρι στην ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ), επικυρώθηκε από το «παρών» που δήλωσαν στην ίδια εκδήλωση:

* Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα).

* Οι αντιπρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

* Αιρετά στελέχη της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (π.χ. οι δήμαρχοι Νέας Σμύρνης, Ρέντη, Καισαριανής, Ελληνικού, Νέας Φιλαδέλφειας, Ελευσίνας).

* Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττας -ο οποίος μετέφερε στην εκδήλωση τη διεθνή, αρνητική όπως είπε, εμπειρία από τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ, αναφερόμενος σε όσους ευτελίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστήριξε ότι «κάνουν τόσο μεγάλο κακό, που θα έπρεπε να ντρέπονται»- και του Παντείου Πανεπιστημίου Στ. Παπαστάμου.

* Οι εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων των ΑΕΙ της χώρας και πολιτικών νεολαιών.

Παρόντες και συμπαριστάμενοι θα είναι προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, όπως οι κ.κ. Δημ. Τσάτσος, Γ.-Αλ. Μαγκάκης, Ν. Παρασκευόπουλος, Κ. Τσουκαλάς, Δ. Ρόκος, Π. Νούτσος, Κ. Βεργόπουλος, Ανδρ. Ανδρεόπουλος, Γ. Κατηφόρης. Επίσης, το παρών θα δώσουν τα στελέχη του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και Θόδ. Δρίτσας, ο γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τρίμης, ο γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Α. Νταβανέλος, μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, της Πρωτοβουλίας «Γένοβα» και μέλη της «Πρωτοβουλίας μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16».

Οι προαναφερόμενοι συγκροτούν παράλληλα και την ανοιχτή Εθνική Επιτροπή, που ορίστηκε ατύπως, ρόλος της οποίας θα είναι ο συντονισμός της εκστρατείας ενημέρωσης και των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και στις αρχές του νέου χρόνου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 
ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Παρουσιάζουμε έγγραφο που αποκαλύπτει τις διαθέσεις των εταιρειών για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων
( Πηγή : http://www.aei-tei.gr/226.html )


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Π.Ε

Π Ρ Ο Σ
ΤON κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
Πρόεδρο
της Επιτροπής
Αναθεώρησης του Συντάγματος

Κύριε Πρόεδρε,

Το θέμα της ανώτατης παιδείας ανέκαθεν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τις επιχειρηματικές μονάδες.
Γι’ αυτό ο Σύνδεσμός μας, σε συνεργασία με άλλες Οργανώσεις έχει ιδρύσει την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, το σημερινό Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Πράγματι, οι επιχειρήσεις και προπαντός οι μεγαλύτερες, όπως είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, έχουν απόλυτη ανάγκη ικανών, αλλά και πλήρως μορφωμένων στελεχών.
Όμως τέτοια στελέχη δεν τα δίνει η ανώτατη παιδεία του τόπου μας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να μετακαλούν ή να προσλαμβάνουν στελέχη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα τώρα στην παγκοσμιοποιημένη και συνεχώς εντεινόμενη ανταγωνιστική οικονομία το ζήτημα αυτό έχει καταστεί και επείγον για τις επιχειρηματικές μονάδες και κατ’ επέκταση για την Εθνική οικονομία.
Σχετικώς το Ίδρυμα Μελετών Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων [Π.Δ. της 23.8.1991], το οποίο έχει συστήσει ο Σύνδεσμός μας, υπέβαλλε προ ετών στο Υπουργείο Παιδείας έγγραφο, με το οποίο ζητεί να του δοθεί η άδεια της ίδρυσης Πανεπιστημίου Επιχειρησιακών Σπουδών.

Και το αίτημά του αυτό παραμένει εκκρεμές, γιατί το άρθρο 16 του Συντάγματος αποκλείει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Θεωρούμε, ότι επιβάλλεται να τροποποιηθεί, η παραπάνω
συνταγματική διάταξη.
Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι επί τέλους θα ρυθμισθεί το ζήτημα αυτό.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
επίτιμος Πρόεδρος
του Ελληνο-Γερμανικού


www.alfavita.gr
 
το θέμα φυσικά είναι η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, περί ίδρυσης ιδιωτικών "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" πανεπιστημίων στη χώρα μας. το "γλέντι" έχει ήδη ξεκινήσει όσον αφορά άπασα την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές - εκπαιδευτικοί - γονείς) και έπεται η συνέχεια ...
 
20/12/06


«Όχι» στο άρθρο 16 από 7 ΑΕΙ

Διαδήλωση το μεσημέρι για τα μειωμένα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού για την Παιδεία

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα αναστατώσει σήμερα το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας, καθώς φοιτητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για την εκπαίδευση, ενώ 7 Πανεπιστήμια τάχθηκαν εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης για το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ.

Για αύριο οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

Το συλλαλητήριο και η απεργία είναι το προοίμιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων που θα αρχίσουν στις 10 Ιανουαρίου, οπότε θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα.

Ήδη, η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες στις 10 και 17 Ιανουαρίου, ενώ οι φοιτητές έχουν προαναγγείλει νέο κύκλο καταλήψεων και συλλαλητηρίων τις ημέρες εκείνες. Απεργία για τις 10 Ιανουαρίου έχουν προαναγγείλει και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ οι δάσκαλοι αποφασίζουν σήμερα για τις κινήσεις τους.

Χθες, μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή ζητώντας να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Εναντίον της αναθεώρησης
Εξάλλου, 7 Πανεπιστήμια με αποφάσεις των συγκλήτων τους τάχθηκαν ήδη κατά της συνταγματικής αναθεώρησης για το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις πρόκειται να λάβουν και άλλα ιδρύματα. Αυτά που ήδη τοποθετήθηκαν αρνητικά είναι το Πολυτεχνείο της Αθήνας, το Πάντειο, το Δημοκρίτειο και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αιγαίου, Κρήτης και Πάτρας. Χαρακτηριστικά, η σύγκλητος του Πολυτεχνείου εκφράζει τη ριζική της αντίθεση και τη σοβαρή της ανησυχία για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16, θεωρώντας ότι «η προωθούμενη αναθεώρηση θα καταργήσει την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες. Θα ενισχύσει τις τάσεις ιδιωτικοποίησης των δημόσιων ΑΕΙ και της ανάπτυξης κερδοφόρων υπηρεσιών εκπαίδευσης, εκχωρώντας στα κέντρα ελευθέρων σπουδών το δικαίωμα διάθεσης ισότιμων πτυχίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ. Θα αλλοιώσει τον ρόλο και τον χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης ως κεκτημένο κοινωνικό αγαθό».

«Ναι» στα κερδοσκοπικά ΑΕΙ από τα Κολέγια

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 μπήκαν χθες και οι εκπρόσωποι των Κολεγίων που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων αναφέρει πως επιθυμεί να έχει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να τους ενημερώσει, καθώς υπάρχουν εκπαιδευτικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ιδρύσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Κολεγίων υποστηρίζουν πως ήδη στη χώρα μας λειτουργούν ανώτερες ιδιωτικές εκπαιδευτικές σχολές ευθύνης του υπουργείου Πολιτισμού και διερωτάται πώς είναι δυνατόν με την αναθεώρηση αυτή που θα επιτρέψει ίδρυση μόνο μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ να ελεγχθούν τα Κολέγια που είναι κερδοσκοπικά, όπως υποστηρίζουν πολλοί. «Επιπλέον όλοι αυτοί δηλώνουν ότι για να ορθοποδήσουν τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, οι Συνεταιρισμοί θα πρέπει να αποκτήσουν διευθυντές οι οποίοι θα χρησιμοποιούν ιδιωτικο-οικονομικές μεθόδους οργάνωσης. Όλα αυτά όμως τα δέχονται για όλους τους άλλους τομείς εκπαιδευτικής και άλλης δραστηριότητας εκτός από τα Πανεπιστήμια, χωρίς κανείς να μας εξηγήσει το γιατί», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των Κολεγίων.

ΤΑ ΝΕΑ
 
Τί έγινε Βαγγέλη, φοβόσαστε τον ανταγωνισμό; Ή μήπως έχεις την ψευδαίσθηση ότι τα Ελληνικά ΑΕΙ έχουν καμιά σχέση με το Princeton, ή το Dartmouth;
 
Είδες, ξύπνησαν και οι Τούρκοι. Αμ εκείνοι οι Κύπριοι. Καλά, αυτοί έχουν αλωθεί εντελώς από τη λαίλαπα της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
 

Attachments

  • TheleteDeThelete.gif
    TheleteDeThelete.gif
    32.2 KB · Views: 32
Πρός επίρρωσιν των υπο Κ.Κ. λεχθέντων να σας αναφέρω συμβάν προ 15ετίας όταν άρχισε να γίνεται τέτοιου τύπου συζήτηση.
Γνωστός εκπαιδευτικός όμιλος της Β.Ελλάδος ζήτησε απο φίλο Πανεπιστημιακό και πρώην υπάλληλο του ομίλου έναν οδηγό σπουδών του τμήματος του Α.Π.Θ. Και φυσικά ο φίλος έκανε την εξυπηρέτηση και του τον έδωσε. Λίγο μετά εμφανίστηκε κείμενο του ομίλου με τον τίτλο "Είμαστε έτοιμοι για ανώτατες σπουδές" όπου ο όμιλος ανακοινώνει τα μαθήματα κάθε τομέα του ιδιωτικού "Πανεπιστημίου" του καθώς και τα περιεχόμενα των γνωστικών αντικειμένων.

Φυσικά copy - paste απο τους οδηγούς σπουδών του Α.Π.Θ.

Με τις υγείες μας...
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Πρός επίρρωσιν των υπο Κ.Κ. λεχθέντων να σας αναφέρω συμβάν προ 15ετίας όταν άρχισε να γίνεται τέτοιου τύπου συζήτηση.
Γνωστός εκπαιδευτικός όμιλος της Β.Ελλάδος ζήτησε απο φίλο Πανεπιστημιακό και πρώην υπάλληλο του ομίλου έναν οδηγό σπουδών του τμήματος του Α.Π.Θ. Και φυσικά ο φίλος έκανε την εξυπηρέτηση και του τον έδωσε. Λίγο μετά εμφανίστηκε κείμενο του ομίλου με τον τίτλο "Είμαστε έτοιμοι για ανώτατες σπουδές" όπου ο όμιλος ανακοινώνει τα μαθήματα κάθε τομέα του ιδιωτικού "Πανεπιστημίου" του καθώς και τα περιεχόμενα των γνωστικών αντικειμένων.

Φυσικά copy - paste απο τους οδηγούς σπουδών του Α.Π.Θ.

Με τις υγείες μας...

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγιναν υποβολές προτάσεων για σεμινάρια Η/Υ σε ιδιωτικό ΚΕΚ σε νησί του Αιγαίου. Το ΚΕΚ τελικά πήρε τα προγράμματα, αλλά όταν αυτά υλοποιήθηκαν, στην πράξη η διδακτέα ύλη δεν είχε καμιά σχέση με την υποβλειθήσα. Τέλος δόθηκαν πιστοποιήσεις και μάλιστα αναγνωρισμένες από το δημόσιο σε εντελώς διαβλητές εξετάσεις, όπου οι διδάσκοντες έγγραφαν αντί των διδασκομένων. Η λογική των ιδιοκτητών ήταν να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις για να βαθμολογηθεί το ΚΕΚ με υψηλότερο βαθμό και να πάρει περισσότερα προγράμματα από τον ανταγωνισμό την επόμενη χρονιά όπερ και εγένετο.
Ένα ακόμη τραγελαφικό στην υπόθεση ήταν πως η εταιρεία που είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού που συνεργαζόταν με το ΚΕΚ, είχε φροντίσει (φαντάζομαι έναντι αδράς αμοιβής ή καλής μελλοντικής συνεργασίας) να παραχωρήσει τις απαντήσεις των θεμάτων στο ΚΕΚ πριν τις εξετάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλά δε από τα θέματα που είχαν εκπονηθεί από την εκπροσωπούσα εταιρία είχαν παιδαριώδη λάθη. Φαντάζομαι λόγω του υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικού προσωπικού που είχε προσλάβει η εν λόγω εταιρεία. Περιττό να σας πω ότι όσοι καθηγητές αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε αυτή την παρωδία δεν ξαναδούλεψαν σε κανένα ΚΕΚ του νησιού.
 
Last edited:
Τι σχέση έχει η συζήτηση για τα ΚΕΚ με αυτή για την τροποποίηση του άρθρου 16? Αντίστοιχα έχουν ακουστεί, μάλλον ακούγονταν ακόμη και όταν πήγαινα ακόμη σχολείο, και για τα ιδιωτικά Γυμνάσια/Λύκεια. Για τις εξετάσεις του έτους δηλαδή. Προφανώς όπου υπάρχει ένας ιδιωτικός, καλύτερα μάλλον επιχειρηματικός, φορέας, ελλοχεύουν τέτοιοι κίνδυνοι. Λες βέβαια και στα δημόσια πανεπιστήμια είναι όλα αδιάβλητα ορθώς καμωμένα :flipout: :flipout:

Τι θα λέει δηλαδή η τροποποίηση του 16 και γιατί λέγεται ότι καταργείται έτσι η δωρεάν τριτοβάθμια? Εκτός και εάν άκουσα λάθος.
 
Προσωπικά εγώ αντιτίθεμαι σε κάθε μονοπώλιο και κατ επέκτασιν και στο μονοπώλιο των δημόσιων ΑΕΙ.

Ας ιδρυθούν και ιδιωτικά ΑΕΙ.

Αλλά θα μου επιτρέψετε να δεχθώ την όποια αξία τους (και φυσικά και την ισχύ των πτυχίων τους) αν και μόνο αν σεβαστό ποσοστό εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ αρχίζουν να παρατούν τις σπουδές τους για να παρακολουθήσουν τα αντίστοιχα τμήματα των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εδώ σε θέλω κάβουρα.
 
Τι σεβαστό ποσοστό δηλαδή?

Τα σενάρια που έχω διαβάσει μιλούν για 300-400 θέσεις φοιτητών ανά έτος σπουδών για ολόκληρη τη χώρα.
 
Τι σχέση έχει η συζήτηση για τα ΚΕΚ με αυτή για την τροποποίηση του άρθρου 16? Αντίστοιχα έχουν ακουστεί, μάλλον ακούγονταν ακόμη και όταν πήγαινα ακόμη σχολείο, και για τα ιδιωτικά Γυμνάσια/Λύκεια. Για τις εξετάσεις του έτους δηλαδή. Προφανώς όπου υπάρχει ένας ιδιωτικός, καλύτερα μάλλον επιχειρηματικός, φορέας, ελλοχεύουν τέτοιοι κίνδυνοι. Λες βέβαια και στα δημόσια πανεπιστήμια είναι όλα αδιάβλητα ορθώς καμωμένα :flipout: :flipout:

Τι θα λέει δηλαδή η τροποποίηση του 16 και γιατί λέγεται ότι καταργείται έτσι η δωρεάν τριτοβάθμια? Εκτός και εάν άκουσα λάθος.

Χρησιμεύει απλά ως παράδειγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκπαίδευση. Δε σημαίνει βέβαια πως έτσι θα είναι και τα μη-κρατικά πανεπιστήμια. Αυτά θα τα δούμε όταν γίνουν. Δεν το γενικεύω.

Φυσικά και τα κρατικά έχουν πολλά προβλήματα. Δε διαφωνούμε.
 
Δε διαφωνώ, ας μη ξεχνάμε όμως ότι στον όρο "ιδιωτική πρωτοβουλία" ανήκει λ.χ. και το Ευγενίδειο. Εάν το ράψουν το άρθρο κατά παραγγελία έχοντας κατά νου ότι ανοίγουν καινούργιο "μαγαζί", όντως υπάρχουν κίνδυνοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει εξ ορισμού να είναι κανείς αντίθετος με την τροποποίηση του 16, σωστά;
 
Δε διαφωνώ, ας μη ξεχνάμε όμως ότι στον όρο "ιδιωτική πρωτοβουλία" ανήκει λ.χ. και το Ευγενίδειο. Εάν το ράψουν το άρθρο κατά παραγγελία έχοντας κατά νου ότι ανοίγουν καινούργιο "μαγαζί", όντως υπάρχουν κίνδυνοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει εξ ορισμού να είναι κανείς αντίθετος με την τροποποίηση του 16, σωστά;

Αντίθετος όχι, επιφυλακτικός ναι
 
Επιφυλακτικός πρέπει να είναι ο καθένας μας με κάθε πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος εξ ορισμού. Και ανοικτός όμως στις προτάσεις, ταυτόχρονα.
 
Εάν περιμένουμε να ανοιξει παράρτημα η Οξφόρδη ή το Χαρβαρντ εδώ μάλλον αεροβατούμε.Τα μονα που θα κινηθουν σάν ιδιωτικά θά είναι τρίτης κατηγορίας,και οι γονείς θα τα πληρώνουν χρυσά όπως τα τής Ρουμανοβουλγαρίας.Και εάν δημιουργηθούν και ένα-δύο αξιόλογα αυτά θά είναι απλησίαστα στόν μέσο Ελληνα,με αποτέλεσμα ταξικότατη παιδεία τριών ταχυτήτων.
Ειμαι πολύ επιφυλακτικός στα ´ιδιωτικά πανεπιστήμια´Ελλάδος.Προτιμώ ανανέωση του Δημοσιου Πανεπιστημίου.Επίσης θά ήθελα να μάς πεί,όποιος γνωρίζει,πόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στίς ευρωπαϊκές χώρες.
 
η δωρεάν τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια καταργείται και απαξιώνεται με άνεση απ'αυτόν που οφείλει - συνταγματικά - να την παρέχει ως δημόσια και δωρεάν: το ίδιο το κράτος, δηλαδή. ο τρόπος είναι απλός: κόβουμε τη χρηματοδότηση, κόβουμε την επιμόρφωση, δεν διορίζουμε εκπαιδευτικούς στην ώρα τους (ή και καθόλου), δεν γεμίζουμε τα σχολεία με υποστηρικτικό - εκπαιδευτικό υλικό, δεν πληρώνουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, και ξάφνου-bye- να το πρόβλημα: όπως λέει κι ο αγαπητός πρόεδρος των Α.Ε. και Ε.Π.Ε, "τα δημόσια πανεπιστήμια δεν παράγουν ικανά και μορφωμένα στελέχη". άρα, η ιδιωτικοποίηση φαντάζει ως πανάκεια πλέον . και ... τσουπ!-bye- να και η λύση: έρχεται ο ιδιώτης - ο μη κερδοσκόπος:grinning-smiley-043 - να λύσει το πρόβλημα. το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αναθεωρησούλα σ'ένα ψιλοαρθράκι του συντάγματος (σιγά το πράμμα τώρα ... αν είναι να γλιτώνουμε κάθε χρόνο ένα σωρό κερατιάτικα που σκάμε συντηρώντας δημόσια σχολεία ...:grinning-smiley-043 )
 
Εξ όσων λίγων -ομολογώ- έχω ακούσει, πιθανότερη εκδοχή θα είναι ολιγομελή ιατρικά τμήματα δίπλα σε εύρωστα νοσοκομεία. Οι "ιδιώτες" θα έχουν τη νομική μορφή του ιδρύματος.

Εκτός και εάν πίσω από κάθε δωρεά και ευεργεσία βλέπουμε το στυγνό επιχειρηματικό συμφέρον...
 
Εάν περιμένουμε να ανοιξει παράρτημα η Οξφόρδη ή το Χαρβαρντ εδώ μάλλον αεροβατούμε.Τα μονα που θα κινηθουν σάν ιδιωτικά θά είναι τρίτης κατηγορίας,και οι γονείς θα τα πληρώνουν χρυσά όπως τα τής Ρουμανοβουλγαρίας.Και εάν δημιουργηθούν και ένα-δύο αξιόλογα αυτά θά είναι απλησίαστα στόν μέσο Ελληνα,με αποτέλεσμα ταξικότατη παιδεία τριών ταχυτήτων.
Ειμαι πολύ επιφυλακτικός στα ´ιδιωτικά πανεπιστήμια´Ελλάδος.Προτιμώ ανανέωση του Δημοσιου Πανεπιστημίου.Επίσης θά ήθελα να μάς πεί,όποιος γνωρίζει,πόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στίς ευρωπαϊκές χώρες.

πριν λίγο καιρό στο Βήμα είχα διαβάσει ότι στην Πορτογαλία , ξεκίνησαν καμμιά 50αριά , πάνω - κάτω , ιδιωτικά Πανεπιστήμια και σήμερα έχουν απομείνει 4 ή 5 .
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

η δωρεάν τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια καταργείται και απαξιώνεται με άνεση απ'αυτόν που οφείλει - συνταγματικά - να την παρέχει ως δημόσια και δωρεάν: το ίδιο το κράτος, δηλαδή. ο τρόπος είναι απλός: κόβουμε τη χρηματοδότηση, κόβουμε την επιμόρφωση, δεν διορίζουμε εκπαιδευτικούς στην ώρα τους (ή και καθόλου), δεν γεμίζουμε τα σχολεία με υποστηρικτικό - εκπαιδευτικό υλικό, δεν πληρώνουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, και ξάφνου-bye- να το πρόβλημα: όπως λέει κι ο αγαπητός πρόεδρος των Α.Ε. και Ε.Π.Ε, "τα δημόσια πανεπιστήμια δεν παράγουν ικανά και μορφωμένα στελέχη". άρα, η ιδιωτικοποίηση φαντάζει ως πανάκεια πλέον . και ... τσουπ!-bye- να και η λύση: έρχεται ο ιδιώτης - ο μη κερδοσκόπος:grinning-smiley-043 - να λύσει το πρόβλημα. το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αναθεωρησούλα σ'ένα ψιλοαρθράκι του συντάγματος (σιγά το πράμμα τώρα ... αν είναι να γλιτώνουμε κάθε χρόνο ένα σωρό κερατιάτικα που σκάμε συντηρώντας δημόσια σχολεία ...:grinning-smiley-043 )

Τί θα γίνει με σας; Όποτε σας συμφέρει, η Παιδεία θα είναι "δωρεάν", και όποτε δεν σας συμφέρει, θα σκάμε "ένα σωρό κερατιάτικα, συντηρώντας δημόσια σχολεία"; Θα αποφασίσετε επιτέλους να σταματήσετε να είστε γραφικοί, περιμένοντας από τον όποιο ανεγκέφαλο να πιστέψει ότι η παιδεία στην Ελλάδα, ή όπου αλλού, είναι δωρεάν;