Θορυβος προενισχυτη phono

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,912
Cambridge
Προχθες παρέλαβα εναν προενισχυτη phono mm απο αγγελία, ιδιοκατασκευη. Το μηχανημα παιζει πολυ καλα, σιγουρα συμβαλει και η dl-160 (guybrush ευχαριστω!) αλλα με μια ακροαση με το απλο phono της project (αν και παιζει με κατι volt λιγοτερα γιατι εχω χασει το τροφοδοτικο του) το μηχανηματακι ειναι απλα μια-δυο κλασεις ανωτερο...γενικα ειμαι πολυ ευχαριστημένος ΑΛΛΑ ελα που εχει θορυβο απο τα μισα της διαδρομης του ενισχυτη...στην ακροαση δεν γινεται ιδιαιτερα αισθητος αλλα με τρωει να δω τι μπορω να κανω.....ο θορυβος οταν το πικαπ δεν εχει ρευμα θυμιζει το χιονι στην αντεννα του δεκτη, οταν εχει ρευμα η βελονα γινεται βομβος..

οπως βλεπετε στο κουτι εχει και το τροφοδοτικο, ισως να φταιει αυτο...?μηπως απλα θελει αλλαγη η ασφάλεια....? να το διαχωρισω εσωτερικα με ενα κομματι λαμαρινά?

να προσθεσω οτι η αλλαγη θεσης στο ρακ η στο πατωμα δεν ειχε καμια βελτιωση

View attachment 22147

View attachment 22148

View attachment 22149

περιμενω τις προτασεις σας, ευχαριστω

το project βγαζει και αυτο και με τους δυο ενισχυτες (tec και technics) που το έχω δοκιμασει αλλα σε πολυ μικρο και πληρως αποδεκτο βαθμο....περιπου ιδιο θορυβο με το μαμά phono stage του technics...

Πιθανόν να έχει να κάνει με τη θωράκιση του τροφοδοτικού.

Περίμενε μήπως απαντήσει και κάποιος που ξέρει καλύτερα από αυτά, γιατί δεν πολυσκαμπάζω.

Κατ' αρχάς, τι πικάπ έχεις; Επίσης ποιό Project; Εχω κι εγω Project Phonobox SE ως προενισχυτή κεφαλής και αντιμετώπισα παρόμοια προβλήματα, εντούτοις δεν έφταιγε ο προενισχυτής.

το πικαπ ειναι το systemdek iix με εξωτερικη τροφοδοσια και το phonobox ειναι το πρωτο το απλο....έχω ενα θέμα με το καλωδιο του rb-250 αλλα δεν νομιζω οτι ωφειλετε σε τοσο θορυβο..... στην ιδιοκατασκευη ο θορυβος βγαινει απο σχετικα χαμηλα σε σχεση με το project και με μεγαλυτερη ενταση

To σωστό είναι να ξεκινήσεις από την αρχή. Δηλαδη, έλεγξε οτι τα καλώδια σήματος και γείωσης φεύγουν σωστά από τον βραχίονα, και μετά κοιτάς τι γινεται στον προενισχυτη. Σε εμενα, για παράδειγμα(με πλατώ Thorens) ο θόρυβος μειώνεται αν βραχυκυκλώσω τη γείωση του βραχίονα με το αρνητικό του δεξιού καναλιού(προτροπή του κατασκευαστή στο manual του πικαπ). Αν στειλω χωριστά τη γείωση στον προενισχυτή έχω περισσότερο θόρυβο... Κοίτα το εγχειρίδιο του RB250 ή του Systemdeck να δεις τι λεει για τον βόμβο και τη γειωση.

Αν όμως ο θόρυβος που ακούς είναι "φύσημα", δεν σε σώζει τίποτα. Είναι θέμα υλοποίησης του κυκλώματος / επιλογής εξαρτημάτων.

Αν κρίνω από τις φωτογραφίες (υλοποίηση με μερικά διακριτά τρανζίστορ), το κύκλωμα πρέπει να είναι "της πλάκας".

Last edited:
Τα υλικά έιναι σίγουρα της πλάκας, αλλά γιά το σχέδιο του κυκλώματος δεν
μπορώ να πω με βεβαιότητα το ίδιο. Ο θόρυβος μπορεί να προέρχεται από
το ίδιο το τροφοδοτικό του, δεν διακρίνω κάποιο κύκλωμα σταθεροποίησης
των τάσεων τροφοδοσίας, μπορεί να προέρχεται από μη θωράκιση του PCB
του ή μπορεί να έιναι και απλά πρόβλημα βρόγχου γείωσης. Σε άλλη
περίπτωση μπορεί να φταίει η καλωδίωση του βραχίονα.

Διόρθωση, είδα λίγο καλύτερα και διέκρινα σταθεροποιητή τάσης στο
τροφοδοτικό. Άκυρο το σχόλιο περί σταθεροποίησης!

με λιγα λογια ειμαστε καμμενοι απο χερι...?παντως ο ηχος οπως ειπα δεν ειναι καθολου κακος....busoni θα παιξω με την γειωση να δω..macmod με το καλωδιο του βραχιονα εχω ενα θέμα, εχει δυο επιφανειακες δαγκωματιες απο κατηραμενο κατοικίδιο κουνελι, που γλιτωσε παρα τριχα το στιφαδο

Οταν εννοεις Δημητρη φυσημα δηλαδη..?αυτο που ακουω οταν δεν εχει ρευμα η βελόνα ειναι οπως το χιονι στα fm....οταν εχει ρευμα γινεται βουητο

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που περιγράφεις ως χιόνι στα FM είναι το κλασικό "φύσημα". Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξακολουθεί να υπάρχει και αφού ξεκινάει το πικάπ, απλά "σκεπάζεται" από τον βόμβο και δεν το προσέχεις.

πρακτικα τι μπορω να κάνω? αν το φυσημα οφειλεται στα υλικα οκ, δεν μπορω προς το παρον να κανω τιποτα, αλλα τι αλλες αιτιες υπαρχουν και πως τις αποκλείω?

ρεύμα...
πολλά Phono είναι ευαίσθητα... Δοκιμασε το σε άλλη γραμμή/σπίτι/μπρύζα/πολικότιτα και δες αν κάνει διαφορά.

το πικαπ ειναι το systemdek iix με εξωτερικη τροφοδοσια και το phonobox ειναι το πρωτο το απλο....έχω ενα θέμα με το καλωδιο του rb-250 αλλα δεν νομιζω οτι ωφειλετε σε τοσο θορυβο..... στην ιδιοκατασκευη ο θορυβος βγαινει απο σχετικα χαμηλα σε σχεση με το project και με μεγαλυτερη ενταση

Επειδή οι Rega έχουν της πλάκας καλώδια
και λές ότι έχεις κάποιο πρόβλημα
γιατί απλά δεν δοκιμάζεις τον προενισχυτή σε έναν φίλο να δείς άν βγάζει φύσημα και εκεί????
ώστε να ξέρεις τι φταίει τελικά

δεν εχει καθολου αδικο αλλα βρισκεις ευκολα φιλους με πικαπ την σημερον ημερα...?

το σκ θα το παω σε ενα φιλο οπως και να εχει και θα το κοιταξω το θέμα

Εγώ προσωπικά θα άλλαζα δύο πράγματα.
1. Αλλαγή του τροφοδοτικού και οπωσδήποτε του μετασχηματιστή! και φυσικά να μπεί θωράκιση ανάμεσα στο τροφοδοτικό και την πλακέτα του προ.
2. Αλλαγή στις γειώσεις, απ' ότι είδα τα μπλεντάζ των καλωδίων καταλήγουν σε διαφορετικά μέρη επάνω στο τυπωμένο, οι γειώσεις θα καταλήγουν μόνο σε ένα σημείο!!

Σε ευχαριστω πολυ!
Το ενα το σκεφτηκα και εγω και θα γινει απο φιλο, για να μαθαινω και εγω ο ακολυτηριος...

Στο δυο σε εχασα.....εννοεις για τις γειωσεις που βγαινουν απο την πλακετα ή τα rca?

αν δεν επαιζε πολλα υποσχομενα θα του τον ειχα γυρισει πισω, ελα ομως που παιζει καλα η μ@μ@κια.....