Το δίλημα του "αυτάκια"

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,989
127.0.0.1
Για να σας δούμε κύριοι.
Δεν είδα τέτοιο θέμα πουθενά. Οπότε ή δεν ξέρω να ψάχνω καλά ή δεν έχει τεθεί ποτέ. Περίεργο...

Μία απλή ερώτηση η οποία θα άξιζε να μπει και στην κατηγορία High End. Απλά είπα να ξεκινήσω τα πειράματά μου με εσάς. -bye-

Ας πούμε ότι κυκλοφορεί ένα απίστευτο τραγούδι/μουσικό κομμάτι και έχετε τις εξής επιλογές:
1) Ένα audiophile cd/lp με τον τελειότερο ήχο που έχετε ακούσει ποτέ αλλά μία ερμηνεία απαράδεκτη.
2) Ένα cd/lp μέτριου ήχου αλλά σχετικά καλής ερμηνείας. Ο εκτελεστής απλά δεν κάνει λάθη αλλά από συναίσθημα... κλάψτα.
3) Ένα μονοφωνικό cd/lp με τον χειρότερο ήχο που έχετε ακούσει ποτέ (χειρότερη ακόμη και από mp3 στα 16kb/s ) αλλά μία ερμηνεία που να σας φέρνει δάκρυα στα μάτια...

Ποιο από αυτά τα cd/lp θα αγοράζατε;
Θυμηθείτε ότι έχετε μόνο μία επιλογή και θα είχατε τη δυνατότητα να το ακούτε μόνο από εκεί.

Η μεσαία επιλογή έχει τεθεί κάπως άστοχα: Η σχετικά καλή ερμηνεία(ή η τυπική ερμηνεία) δεν ειναι απλά σωστό παίξιμο(σωστες νότες, ρυθμός κλπ), αλλά και σωστή προσέγγιση στο έργο, εστω κι αν αυτή ειναι η καθιερωμένη. Με αυτό δεδομένο, θα διάλεγα το δεύτερο. Ειδάλλως, το τρίτο.

Ως μουσικόφιλος θα πάρω την κουρτίνα 3 και από περιέργεια, υπό προυποθέσεις και το κουτί 1. Αν έχω όμως μόνο μία επιλογή, την κουρτίνα 3.

Με το 1 "απαράδεκτο" και το 2 "κλάψτα" δεν μας αφήνεις άλλη επιλογή απ το 3.

Μήπως να "απάλυνες" λιγάκι το 2 ?
Γιατί το πλείστο των ερμηνειών/εκτελέσεων ανήκει στο 2 μόνο που πολλάκις έχει και συναίσθημα τρομερό και ερμηνεία άψογη.
Λέμε τώρα..

Δεν είναι δίλημμα εσύ βάζεις τρίλημμα...:Banane0:

Το 3 βέβαια, εκτος αν δεν καταλαβαίνω τι παιζει (αυτός δεν είναι "ο χειρότερος ήχος που έχω ακούσει ποτέ"????) πχ. σκέτο φύσημα???????????!:music-smiley-005:

Χμμ... Καλά, ας απαλύνω λίγο τον πόνο του 2. :p
Ας πούμε ότι είναι μία τυπική ηχογράφηση τότε.
Για να κάνουμε πιο λιανά τις ηχογραφήσεις ας πούμε ότι η 1 είναι η τέλεια audiophile, η 2 είναι μία τυπική αλλά με λίγα προβλήματα και η 3 ένα bootleg που έγραψε κάποιος με δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι της πλάκας σε μία συναυλία. :p

Ρε μπάς και δουλεύεις για καμμιά εταιρεία (τμήμα marketing) που ψάχνει να δεί πως θα παραγει φτηνά και πως θα τα πλασσάρει για ακριβα...

Λοιπόν επειδή υποψιάζομαι ότι πάλι πάνε να μας τη φέρουν οι marketeers:
1. Θέλω το 1 φυσικά
2. Ζητώ και τα ποσοστά μου - ως συνήθως - για τη θετική μου συμβολή σ'αυτή την έρευνα (το κάνω και όταν συμπληρώνω ερωτηματολόγια στα ξενοδοχεία...). Μόνο με pm παρακαλώ, μη το πάρουνε κι'αλλοι χαμπάρι και χαλάσει η δουλειά...
:Banane0:

Μπορεί να σου φανεί παράξενη η απάντηση μου αλλά ειλικρινά δεν "ξέρω" ποιό απο τα τρία θα αγόραζα.Και όταν λέω οτι δεν "ξέρω" δεν εννοώ οτι θα μπερδευόμουνα απλά δεν θα το παρατηρούσα, τουλάχιστον εξ αρχής.Απλά εφόσον αυτό που άκουσα με ενδιέφερε το πιο πιθανό είναι να έπερνα αυτό που πρώτο θα έβρισκα μπροστά μου, αν επίσης είχα επιλογή μεταξύ βινυλίου και cd θα προτιμούσα το βινύλιο.

Αργότερα αν κάπου διάβαζα για μια εξαιρετική επανέκδοση, μπορεί και να έμπαινα στην λογική του να αγοράσω αυτό που μου άρεσε και σε αυτήν την έκδοση.

Ρε μπάς και δουλεύεις για καμμιά εταιρεία (τμήμα marketing) που ψάχνει να δεί πως θα παραγει φτηνά και πως θα τα πλασσάρει για ακριβα...

Όχι βρε, είμαι στο δίλημμα να ανοίξω μαγαζί με στερεοφωνικά ή δισκάδικο... :flipout:

Γιώργο, μιλάμε υποθετικά, οπότε "υποθέτουμε" ότι γνωρίζουμε για αυτές τις τρεις ηχογραφήσεις.

Απλά είναι ένα μικρό poll για να δούμε αν μας νοιάζει πιο πολύ η ηχογράφηση από το περιεχόμενο και ομολογώ ότι με έχει ξαφνιάσει λίγο το αποτέλεσμα της "Μουσικής κατηγορίας". Με βάζει σε σκέψεις ότι αν βάλω το ίδιο στην κατηγορία High End η ηχογράφηση Νο3 δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα! :flipout:

ομολογώ ότι με έχει ξαφνιάσει λίγο το αποτέλεσμα της "Μουσικής κατηγορίας". Με βάζει σε σκέψεις ότι αν βάλω το ίδιο στην κατηγορία High End η ηχογράφηση Νο3 δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα! :flipout:

μα ...τα έχουμε ξαναπεί αυτά: οι Χαϊεντάτοι δεν ακούν πρωτίστως τη μουσική - ακούνε το μηχάνημα. -bye-

έχω πολλούς γνωστούς με μηχανήματα πολύ πιο ακριβά από τα δικά μου και μόλις το 1/20 από τους δίσκους μου. Guess what : οι περισσότεροι από τους δίσκους τους είναι μαζεμένοι από περιοδικά ή αδιάφορες εκτελέσεις αλλά με εξωτική ηχογράφηση :rolleyes:

επίσης δεν βλέπω στις δισκοθήκες τους εξειδικευμένα πράγματα. Οι ίδιες κοινοτυπίες ξανά και ξανά.

δεν λέω πως έτσι είναι όλοι - προς Θεού. αλλά έτσι είναι πάρα πολλοί. στα 10 λεπτά μαζί τους αρχίζω και πλήττω αφόρητα. όπως κι αυτοί μαζί μου, είμαι σίγουρος ;)

Όχι βρε, είμαι στο δίλημμα να ανοίξω μαγαζί με στερεοφωνικά ή δισκάδικο... :flipout:

Γιώργο, μιλάμε υποθετικά, οπότε "υποθέτουμε" ότι γνωρίζουμε για αυτές τις τρεις ηχογραφήσεις.

Απλά είναι ένα μικρό poll για να δούμε αν μας νοιάζει πιο πολύ η ηχογράφηση από το περιεχόμενο και ομολογώ ότι με έχει ξαφνιάσει λίγο το αποτέλεσμα της "Μουσικής κατηγορίας". Με βάζει σε σκέψεις ότι αν βάλω το ίδιο στην κατηγορία High End η ηχογράφηση Νο3 δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα! :flipout:

Τότε φυσικά το τρία.Το θέμα είναι οτι μόνο σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το στοιχείο της συγκίνησης, οπότε δεν έχεις πολλά περιθώρια.

Απάντηση: Re: Το δίλημα του "αυτάκια"

Απλά είναι ένα μικρό poll για να δούμε αν μας νοιάζει πιο πολύ η ηχογράφηση από το περιεχόμενο και ομολογώ ότι με έχει ξαφνιάσει λίγο το αποτέλεσμα της "Μουσικής κατηγορίας".

Τώρα το έθεσες σωστά .
Είναι δυνατόν να σ' ενδιαφέρει η κορνίζα περισσότερο από τον πίνακα ;
Είναι δυνατόν να σ' ενδιαφέρει περισσότερο η σελιδοποίηση , η γραμματοσειρά και το lay out από τις ίδιες τις λέξεις σ' ένα βιβλίο ;
Ως εκ τούτου 3 .

Βεβαίως υπάρχει και μια άλλη "οπτική" λίγο πιο περίεργη αν και κοντά σε αυτή που αναφέρεις την οποία και έχω βιώσει.

Το να σου είναι ένα κομμάτι αδιάφορο ή απλώς ανεκτό όπως πχ είναι για μένα το "όλα σε θυμίζουν".Είναι δηλαδή κομμάτι που όταν το ακούσω δεν θα εκνευριστώ αλλά δεν θα σηκωθώ να πάω συνειδητά να το αγοράσω.
Σε μια συναυλία που αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν αυτή προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη υπήρξε live εκτέλεση την οποία και είχα ηχογραφήσει απο το ραδιόφωνο σε κασσέτα και το επαιζα συνεχώς.Με είχε συγκινήσει δηλαδή...

Οταν κάποια στιγμή η κασσέτα χάλασε δεν ένιωσα την ανάγκη να πάρω την Original εκτέλεση.

Η περίπτωση δηλαδή εδώ είναι κοντά στην τρίτη εκδοχή σου η οποία τελικά μπορεί να συμβεί και για κομμάτι που δεν σου αρέσει πολύ ενώ εσύ φαντάζομαι οτι αναφέρεσαι σε κομμάτι που ούτως ή αλλως θέλεις να το έχεις απλά πρεπει να επιλέξεις μία των περιπτώσεων.

Πάντως νομίζω οτι και σε άλλη κατηγορία αν ανοίξεις το θέμα εφόσον στην τρίτη περίπτωση δίνεις μια περισσότερο συναισθηματική οπτική θα έχεις και τις ανάλογες απαντήσεις.Ετσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω

Last edited: